onsdag, november 29, 2006

Vad tror du?

Det sägs att många av de unga moderater som efter regeringsskiftet befolkar riksdagen har fått sin politiska skolning inte bara genom MUF utan också genom Timbro. Vad är då Timbro?
Enligt bland andra Aftonbladet är Timbro en sorts propagandamaskin som tar fram nyliberala skrifter. Nyliberalism är nu inte så nytt som det låter, utan så gamla och för länge sedan passé politiker som Thatcher och Reagan införde nyliberala idéer i sina länder. Vi pratar alltså 80-tal. Resultatet blev inte värst bra. Detta tankesystem, när det prövades i praktiken, ökade klyftorna i samhället och slog ut folk. Fattiga blev fattigare och rikare blev rikare.
Ändå envisas Timbro att ännu idag, snart 30 år senare, att framföra samma sorts tankar…

Vad skriver då Timbro i sina texter? De skriver mycket, otroligt mycket, och de påverkar inte bara borgerliga politiker och deras tänkande utan även ledarsidorna på våra större dagstidningar som Dagens Nyheter och SvD.

Jag väljer här, helt orättvist, att rycka en enda mening ur en text från Timbro:

”Vi ska befria Sverige från det socialistiska projektet”.

Även om jag har valt att rycka denna enda mening ur sitt sammanhang framstår den för mig som essensen för vad Timbro vill. Man vill slå sönder den generella välfärd det tagit socialdemokratin över 60 år att bygga upp. För sanningen är ju den att vi inte lever i något Sovjet. Vi lever inte i ett socialistiskt projekt. Vi lever i Sverige, som har ett fantastiskt blomstrande näringsliv och just nu befinner sig i högkonjunktur, trots att vi nyss regerades av socialdemokrater med stöd av gröna och vänstern. Alltså tycks det som om näringslivet kunde blomstra trots en mer rättvisetänkande regering vid makten, än vad borgarna faktiskt historiskt har varit när de innehaft makten.

Men visst. Det finns brister i vårt välfärdssystem. Mycket bör förnyas och förändras, rättas till. Men därifrån är det långt till ordet ”befria”.

Det är här någonstans det gnisslar i min hjärna. Borgarna, som under valkampanjen kallade sig alliansen, gick till val på att förnya och förändra. De sade ingenting om att ”BEFRIA” oss från våra välfärdssystem. Däremot står det så i deras nyliberala skrifter från Timbro.

Det sista jag vill är att någon befriar Sverige från de unika trygghetssystem som vi gemensamt har finansierat och skapat. I grunden handlar det om våra pensioner, vår skola, och vår vård.
Detta har vi byggt upp – och det fungerar väl. Men det kan givetvis förbättras.

Den som kommer och säger att han ska befria mig och mina kompisar från allt detta är faktiskt helt ute och cyklar. Jag känner mig inte befriad om någon tar bort välfärdsstaten ifrån mig. Jag känner mig bestulen.

En annan lösryckt mening ur en skrift från Timbro:

”Kollektivistisk demokrati innebär att majoriteten styr obegränsat över samhället.”

Meningen är, avsiktligt eller oavsiktligt, lite klantigt skriven. Så jag frågar mig om det egentligen finns någon som orkar bromsa upp och tänka efter för att förstå den?

Jag själv tänker så här: Finns det något annat än kollektivistisk demokrati? Ta bort detta enda ord och meningen blir lite klarare:

”Demokrati innebär att majoriteten styr obegränsat över samhället”.

Det är ett alldeles riktigt påstående. Det är faktiskt så det är tänkt att demokrati ska fungera, men läser man vidare visar det sig att Timbro i sin skrift vill befria oss även från det.

Timbro säger i en passus att de vill befria Sverige, inte bara från det socialistiska projektet utan även från ”kollektivistisk demokrati”.

Timbro har på olika vägar fått väldigt stadd kassa. Mest är det näringslivet som bidrar med allmosor. Annars, i sina skrifter, anser Timbro naturligtvis att ingen verksamhet ska gå på bidrag. Hur som helst; Timbro disponerar just nu 12 miljarder kronor att bedriva information med. (Jag höll nästan på att skriva propaganda, men avhöll mig).

Och i vår moderatledda regering sitter nästan bara unga moderater som tror på nyliberalism och vad Timbro säger.

Tanken är fascinerande.
Har svenska folket på demokratisk väg valt företrädare som innerst inne INTE tror på demokratin?

Och i sådana fall. Vad tror Timbro och moderaterna på?

Att marknadskrafterna självmant ska lösa allt?

Vad tror du?
.

Inga kommentarer: