onsdag, december 09, 2009

Att fläcka ned människovärdet och utrota solidariteten

Jag har inte ord. Och var går gränsen för vår integritet? Hur skamligt får man som regering behandla de som redan är i nöd eller i en ytterst trängd situation, som sjuk, som därpå tvingas ut i arbetslöshet i ett konjunkturläge som gör det svårt även för friska att få jobb?

Är moderata ministrar korkade, eller genomför de enbart konsekvent den politik de så länge drömt om att få genomföra?

En politik som enligt en del läkare leder till att folk tar självmord? (DN)

Hur mycket lögner ska vi som väljare behöva ta?

Mitt i steget bloggar bra i ämnet, även Eva-Lena.

Själv klarar jag inte av det.
Jag är för arg.

Och här någonstans rör sig en verklighet som jag anser att piratpartiet på det ena eller andra sättet bör närma sig.

För mig går det att koppla mänsklig värdighet till kärnfrågan om varje människas rätt till integritet. Verklig integritet.

Det ligger ett helt politiskt fält här och väntar på att utforskas och formuleras med nya politiska färger.

Eller så gör det inte det. Högern är så här brutal. Har alltid varit. Kommer alltid att förbli.

Det är en avgrund mellan vänsterblocket och den så kallade alliansen i synen på människan och värdigheten.

Solidaritet är inte bara ett ord, här ser vi vad som sakta men säkert fräter sönder ett samhälle om man låter processen fortskrida.

Solidaritet, ett närmast undanskuffat ord. Vem fläckade det så att vi inte längre använder det?

Vi har att återerövra mycket.

15 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag förstår dig.

Jag tycker principen med den nya lagstiftningen är god - är du så sjuk att du inte kan återgå till ditt gamla jobb så ska du undersöka om du kan ta ett annat jobb, innan du förtidspensioneras, typ.

Sättet som denna princip har omsätts i lag på får mig dock att skämmas över att kalla mig borgerlig. Inte lika mycket som för framröstandet av FRA-lagen, som på lång sikt kan angripa vår demokrati i dess fundament, men skäms gör jag likförbaskat.

http://lakonism.blogspot.com/2009/12/intressant-nyhetsdag-idag.html

Jag höll också med om att socialförsäkringsministern skulle be personalen på Försäkringskassan om ursäkt. De har varit tvungna att, i flera månader, ge det enormt obehagliga besked till folk - du blir av med sin sjukpenning, utan att kunna ge mer information. Trots att lagen funnits i ett par år och utförsäkringen knappast kan ha kommit som en nyhet. Socialförsäkringsministern har ju som heltidsjobb att hålla reda på sådant, det hörs ju på hennes titel!

Nej, skäms på er i regeringen!

Sedan vet jag inte om ordet "brutal" är den etikett jag skulle sätta på "högern", men du har faktiskt en poäng. Det är mer av "sköt dig själv"-mentalitet.

Samtidigt tycker jag att socialismen har en underton av "du kan inte ta hand om dig själv, så det gör staten". Det är en balansgång vars viktning jag tror att vi aldrig kommer att bli överens om. Men i fallet med de nya sjukförsäkringsreglerna har du jäkligt rätt!

Ps. Är inte detta gränsfall på vad som bör publiceras Piratpartiet Live?

Anonym sa...

Försäkringskassan kommer vara fel och ge ett behov av folk som är vana att behandla dem tills de blir skadeståndsskyldiga när de gör fel och måste uppvisa det som en skada i deras budget.

Där har du en piratparti-fråga: En myndighet som inte följer lagstiftning och därmed skadar en privatperson ska bli skadeståndsskyldig gentemot huvudmannen och skadeståndet ska stå i direkt proportion till den skada de har eller har försökt åsamka.

Clabbe sa...

Vackert skrivet Anders, poetiskt och politiskt på samma gång. Och isande slagkraftigt. Mycket bra!

Anonym sa...

den som sår vind må skörda storm

Karl sa...

Vad är solidaritet under pistolhot?

(p.s skatt är stöld/rån/utpressning)

Peter Madison sa...

Om det är till någon tröst så har alliansen gjort det snyggaste självmålet (beroende på hur man ser det) och sumpar nu 4 år till vid makten. De har spikat i den borgerliga kistan länge nu men den sista (?) spiken drogs nog i nu i och med sjukförsäkringen. Svenska folket är ett hyggligt folk och när den cyniska Alliansen med de än mer cyniska Moderaterna i spetsen vidhåller att det är en bra förändring detta, då är det kört för dom. De har blivit blinda och lomhörda av maktens rus helt enkelt...

Anders sa...

Lake: Det är märkligt Lake, men vi är väldigt överens du och jag! Vem av oss är i fel parti!!!???

Du skrev:
"Samtidigt tycker jag att socialismen har en underton av "du kan inte ta hand om dig själv, så det gör staten". Det är en balansgång vars viktning jag tror att vi aldrig kommer att bli överens om. Men i fallet med de nya sjukförsäkringsreglerna har du jäkligt rätt!"

Vi resonerar verkligen inte "du kan inte ta hand om dig själv, så det gör staten åt dig" inom SAP.
Däremot vill vi ju försöka skapa en generell välfärd som utgår ifrån att människan är god och ingen fuskare.
Det är steg 1.
På det inser vi att vi tyvärr måste hänga på en liten kontrollapparat för blir det några som fuskar, någon liten sketen promilledel för många fuskare, redan det urhålkar liksom förtroendet för systemet i mångas ögon...

Men för att komma till saken. Jag känner inte till en enda sosse som vill att vi sak dalta med folk, eller att staten ska ta hand om folk.

Det blir en svår glidning här, sossar ser gärna "samhället" som en för alla gemensam angelägenhet där man ska hjälpa varandra.
Vad en del äldre sossar inte riktigt förstår är att många av oss skyggar inför bilden att det 'samhället' inte finns, utan ur individens perspektiv förvandlas det luddiga begreppet 'samhället' till att det är stat eller kommun eller socialförvaltning som griper in i en människas liv.

Idémässigt och ideologiskt har SAP, så som jag känner det fjärmat sig långt från sin egen äldre ståndpunkt. VI-SAP-STATEN-SAMHÄLLET är inte synonymer. Långt ifrån.

SAP går ju till och med med på friskolor! dock reser man en del invändningar och äger en sorts önskan att sätta aktiebolagslagen lite ur spel, särskilt om det är ett aktiebolag som driver en skola...

Ett aktiebolag har ju bara ett syfta, att leverera vinst till sina ägare.

Med detta vill jag bara ha sagt att SAP rent ideologiskt egentligen skiter i vem som levererar skola, eller annan service till kommuninvånarna. Bara det sker på ett värdigt sätt och att ingen skor sig på skattemedel som tagits in och sedan delas ut till en specifik verksamhet.

I min arbetarkommun finns det de som förespråkar ungefär: "Ha hur många friskolor som helst, bara inte överetablering, samt att de kan drivas i annan form än aktiebolag. Varför inte stiftelse?"

Nu kom jag av spåret helt, och jag är måttligt engagerad i vilken ägarform friskolor ska ha, men jag ville bara visa på principen hur SAP numer faktiskt tänker.

***
Ditt PS om detta inte är ett gränsfall för flödet hos piraterna.
Ärligt talat hade jag inte tänkt publicera det där, men av bara farten råkade jag tagga det så.

Nu efteråt är jag glad.
Jag vill ju att Pirater ska påverka mitt parti, SAP, även ditt C.

Jag vet inte hur man ska få pirater generellt att intressera sig för socialförsäkringar och friskolor osv. Men det kan vara nödvändigt.
Såg mina surdegskompisas i SAP, (ja sådana finns:) att pirater även hade svar på tal i frågor som socialförsäkringar som ju ligger sossar varmt om hjärtat.
Hur mycket RESPEKT skulle den Piraten inte få?!

Ännu hellre, om du och jag och även pirater kan färga socialförsäkringarna lite lila. Om vi orkade ta den intellektuella utmaningen ett steg.
Vad skulle inte kunna hända?

Jag vill ha värdiga och fungerande system som hjälper alla med ett behov.
Jag är säker på att även du vill det.

Hur intressant vore det inte att utifrån våra respektive ståndpunkter, SAP och C, formulera något vi båda kan godta som anständigt.
Och kanske även få hjälp av våra lila kompisar att uttrycka detta nya ädla!

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag förstår både din kommentar Anders, liksom LAKES.

Jag har skrivit ett blogginlägg just nu som till stor del handlar om detta.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/12/det-ar-inte-synd-om-regeringen.html

Nej, det är inte synd om regeringen. Men de röd-gröna får oförtjänt bra siffror, liksom sd.

Och jag menar att pp borde skärpa sig och inse att integritet inte "bara" är FRA-lagen ( hur rätt de än har betr den). Har jag förstått dig rätt Anders så lutar du åt den åsikten också.

Lars-Erick Forsgren sa...

"kommentar" skrev jag, borde ha stått "reaktion" el "inställning" i stället.

Anders sa...

Anonym: Det är ju bra iof som du säger, att vi som individer kan få ekonomisk upprättelse när en myndighet gör fel.

Dock anser jag att det är ännu bättre om regeringen inte driver igenom lagar - i detta fall emot alla remissinstansers hårda kritik - utan att man faktiskt försöker vara värdig och förnuftig i sitt lagstiftande.

Men givet kan det uppstå fel, men i detta fall uppstår ju inget fel. Försäkringskassan följer ju den nya vansinniga lagen. Då kan ju inte människor få upprättelse...

Anders sa...

Clabbe, tack!

Anders sa...

Peter: ja, de har börjat skita ordentligt i sitt blå skåp!

Nu hoppas jag oppositionen träder fram och vinner val på egna meriter, inte för att borgarna är så fantastiskt människofientliga.

Anders sa...

Lars-ERick, skrev just till Peter ovan att jag verkligen skulle önska att de rödgröna kunde vinna helt på egna meriter...

Det finns bara ett att göra; försöka hinna med att engagera oss än mer!!!

Vi alla.

David sa...

Att du orkar. Stor respekt till dig. Jag tog några månaders paus från att läsa bloggar och nyheter när jag insåg att de låg till grund för min dåvarande depression.

Jag önskar dock att det fanns någon som vill ta över Det demokratiska verktyget och förverkliga offlineversionen jag tänkte göra. Jag tror fortfarande att handboken kan fylla ett syfte, men jag har helt enkelt inte energi att fortsätta med den.

Jag kanske slänger upp den på Wreckamovie...

Jag försöker för övrigt att göra en animerad film om Kapitalism versus Open Source och creative commons. Om du har tid får du jättegärna ta en titt. Jag har fastnat med manusarbetet, och du är ju författare, så om du vill komma med dina insikter vore det uppskattat.

Anders sa...

David: Egentligen orkar jag inte, men försöker posta åtminstone 2 i vekcan, bara för att hålla även bloggen levande.

Annars jobbar jag mer inåt i partiet nu, vilket syns mindre, men bär mer frukt.

(Men mest jobbar jag på att fixa mitt liv vad gäller inkomst o sånt trist:)

* * *
Vad gäller ork håller jag själv på att gå in i väggen. Söka arbete, tvingas av af att stänga av min firma, fast det var det enda som gav mig jobb, plötsligt ville af att jag skulle ställa på min firma igen.... Äh jag orkar inte dra hela.
Livet kring att skaffa de där jävla pengarna tar livet av mig just nu.

* * *
Mitt förslag kring det demokratiska verktyget är att du låter det vila ett tag.
Jag kan inte ta över, det är din baby.
Det skulle vara synd om det försvann, så bara vila...
gör inga drastiska saker!
Men att lägga upp det på wrecakmovie kan du ju alltid göra, för att se vad som händer.

* * *
Jag gör nu copy paste på din länk ovan till animerad film och den läggs i detta nu i min anteckningsbok på datorn.

där ligger 87 rader med länkar jag ska göra åt...

Bara så du vet.

Sammanfattning - ja, jag har gått i fällan och är en överlastad nutidsmänniska som inte fattar att lyckan ligger i att ha lite ro...

Ta hand om dig David!
Depressioner, om de är djupare, kan ha eftersvallningar och man kan faktiskt dras med dem över år.

Det har hänt mig.