fredag, augusti 27, 2010

Solidaritet eller fascism - Demokrati eller slaveri

Ironisk informationsaffisch i London, eller är den på riktigt?
Svar, den är på riktigt.


Senaste tiden har jag suttit fast lika illa i livet som myran som kämpar mot tuggummit. Jag har mått rent fysiskt illa av att vara utsatt för en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där man hellre slår sönder mina möjligheter att starta upp min lilla författarröelse och på så sätt hjälpa mig upp på självförsörjande fötter.

Istället skickar man mig till ett museum där jag ska jobba med saker som aldrig kan leda till någon jobb för min del. Jag lär mig inget nytt och jag ökar således inte min konkurrenskraft på arbetsmarknaden, som min arbetsförmedlare ihärdigt påstår. Det finns inga tjänster där att få, kommer heller aldrig att finnas. På museet finns ungefär ytterligare 50 personer i samma situation. En del av dem högt utbildade akademiker, men som tvingas gå på praktikplatser eller andra av arbetsförmedlingen finansierade projekt.

På så sätt vänjer sig arbetsgivaren att få högt utbildad arbetskraft alldeles gratis.

Inte nog med det. Har en människa råkat vara i praktik ett år så flyttas man ytterligare ett steg ned på skalan.

Då är man i FAS 3 som den moderata alliansledningens reform kallas och som ger arbetsgivaren 225 kronor om dagen för att man arbetar gratis åt honom.

Arbetsgivaren tjänar alltså 4500 kronor i månaden på att du arbetar åt honom.

Fiffigt vad!
Eller inte, ur ett mänskligt solidariskt perspektiv.

Det värsta är att jag har talat med fackliga representanter, mest från kommunal. Inte ens de begriper vad det är fråga om. De uttrycker till och med att det kan vara bra att arbetsgivaren inte bara får välutbildat folk gratis utan även pengar. (be mig inte återberätta argumenten, för de var så röriga).

Inte ens  facket har alltså fattat vad det här handlar om. Att det rör sig om att införa total lönedumpning. De facto en ny form av slaveri.

Man håller på att skapa en klass av välutbildade som aldrig kan få ut mer än maxbelopp för a-kassa i lön.
Dessutom saknar denna grupp alla de rättigheter och förmåner verkligt anställda ännu så länge har.

_______________

Jag har alltså själv dragits in i detta mörka och varit förtvivlad. Särskilt förtvivlad blir jag ju när inte ens arbetarrörelsens representanter begriper vad som är å färde. Det i tider då en stark arbetarrörelse verkligen skulle vara på sin plats för att försvara det som tagit 120 år att bygga upp.

Tyvärr handlar det inte bara om att bli slav. För samtidigt börjar den horisontella solidariteten att vittra sönder. Och dess organiserade del utsätts för systematiska attacker från nuvarande alliansregering. Det blir dyrare att vara ansluten, man vill luckra upp lagar på arbetsmarknaden, allt i den fria marknadens namn.

Alla som ännu har ett fast jobb klamrar sig fast för allt vad tygen håller och förblir inte solidarisk med sina fränder på samma nivå. Nej, av rädsla omformas solidariteten och riktas uppåt, mot arbetsgivaren.

Jag ber dig tänka: Vad händer med ett samhälle där all horisontell solidaritet byts ut mot vertikalt lismande?

Jag säger inte att vi är där, det finns ännu rätt stora öar av horisontell solidaritet, men det rör sig om snabbt krympande ytor.

Vad brukar man kalla vertikala samhällen och varför känner vi aldrig igen dem när de är i antågande?

Det beror på att de alltid kommer omärkligt och byter form men jag tvingas här att kalla det vid dess rätta namn. Vi är mitt i en smygande fascismifiering utan att vi inser det. Oftast sker allt detta med det allra bästa för ögonen. Ingen vill något ont. Ännu. (Tänk de nya lagarna FRA, Datalagringsdirektivet och justitieminsiterns förslag att det inte behövs rättegångar).

Vilken grad av fascism ett samhälle till sist uppnår är det tragiska måttet på hur medborgarna underlät att försvara de två viktigaste värden vi har: Solidariteten och demokratin. (Allt medan man i valrörelsen pratar om butlers och RUT och skattesänkningar, burkaförbud och personaltäthet på fritids.) 
_________


Edit, läs gärna en "liberal rebell" och hur han för resonemanget vidare, mest med spets riktad mot ett förfärligt stystem. Han påpekar mycket riktigt att även Socialdemokratin får ta åt sig delar av skulden för att vi begåvats med ett mycket märkligt regelverk kring de som råkar hamna i arbetslöshet. Men viktigare, han vågar ta upp det tredelade landet Sverige.

Edit 28/8. Scaber Nestor för resonemanget vidare på sin blogg.

Edit 30/8. Klara (PP) har satt ihop en debattartikel med andra i PP och väntar på vem som kan tänkas ta in den. Samtidigt rekommenderar och återpublicerar hon "Liberal rebells text om det tredelade samhället.

31 kommentarer:

Ola Möller sa...

Ett mycket bra inlägg. Det visar med all tydlighet varför fascismen är kapitalismens mest perverterade form. Steget för ett kapitalistiskt samhälle in i en fascistoid ordning är kortare än många vill tro.

Anders sa...

Ola, så är det och det gläder mig att just en sosse studsade in här och skrev det!
Det ger mig ju lite ljus i tunneln, det finns fortfarande medvetenhet i rörelsen...

Katarina sa...

Kunde ha skrivit det här inlägget själv. Jag är en av dessa högutbildade slavar som jobbar på ett museum tillsammans med en hel del andra högutbildade slavar. Vi behöver ingen utbildning, vi behöver ingen handledning utan vi jobbar alla självständigt och inom vårat utbildningsområde. För dett så får museet 225kr om dagen för var och en av oss. Själv får jag socialbidrag, men det värsta är hur detta omänskliga system tär på självkänslan och psyket. Jag är en slav, jag har inga rättigheter, jag är en andra klassens medborgare. Vad lever jag för egentligen?

Unknown sa...

Jag har varit arbetssökande en del och vet att det nte är en lätt situation. Ena sekunden är man inte kvalificerad och andra överkvalificerad (ibland tom. till 2 likadana tjänster på samma företag) men så är det.

Min fråga är vad du söker för jobb och vad du har för kompetens. Om du verkligen söker alla jobb som du kan utföra på ett ärligt vis utan att förstöra din levnadsstandard helt så ger jag dig rätt.

Om du vill sitta hemma och skriva på min och andra skattebetalares bekostnad ger jag dig ett stort fett Fail! Det får du göra på din fritid och/eller på din egen bekostnad.

Solidaritet går båda vägarna - jag är beredd att hjälpa dig när du har det tufft men jag har krav på motprestationen att du skall göra ditt bästa för att komma på fötter så jag skall slippa försörja dig. Detta kan innebära veckopendling eller flytt, det kan innebära att du är tvungen att ta ett jobb du inte anser att du passar eller är utbildad till för att sätta mat på bordet.

Svarar du inte upp mot mina motkrav anser jag att du är illojal och osolidarisk mot mig och då tycker inte jag att jag skall behöva vara solidarisk mot dig.

Mvh
Fredrik Larsson

Anders sa...

@ Katarina: Det enda vi har att göra är att sprida information och kunskap om hur felaktigt systemet är.

Jag fattade efter lång vånda till slut så pass mycket mod att jag skrev i bloggen här. Jag hoppas det bara är ett första steg, att jag orkar gå vidare.

Anders sa...

@ Fredrik:
Jag har arbetat som författare sedan 1994.
Jag tjänar väldigt lite på mina böcker, vilket det stora flertalet av författare gör. Bara en handfull författare i SVerige kan leva på bokförsäljningen, de som vi alla kan namnen på, sen finns det omkring 1500 författare till som är okända för det stora flertalet, men vars böcker och arbete sprider stor kunskap inom olika områden.

De ca 15 år jag varit författare har jag främst livnärt mig som föredragshållare. Det har gått bra, riktigt bra. Jag är ute och håller föredrag några år och lägger undan pengar för att sedan kunna skriva.
Min senaste bok Den andra hustrun tog 1900 timmar att skriva.
Jag hade alltså sparat ihop en årslön för att kunna skriva den.

Att jag nu inte längre kunde bära mitt lilla bredvidföretag, som mitt författande är, beror på att skolor och bibliotek har fått åtstramade budgetar i den ekonomiska krisens spår.

De kan längre inte anlita mej för speciallektioner i skrivande, för att ta hand om stökiga elever med skriv- och lässvårigheter, vilket har blivit områden där jag lyckats bygga upp en informell kompetens.

Jag får inte ta anställning som specialpedagog i en kommun, men däremot får kommunen ta in mig som konsult i form av författare, såvitt de har sådana pengar över.

så ungefär ser min nuvarande situation ut.

Innan jag blev författare vara datakonsult med inriktning stordatorer och datorspråk som inte längre existerar.

Även det jobbet tvingade jag lämna eftersom det liksom tog slut på behov. Så uppfann jag alltså mitt författarskap för att skapa mig ett leverne, vilket alltså funkat i ca 15-18 år, beroende på hur man räknar.

Jag får fortfarande uppdrag, det är uppdragsgivare som ringer, men jag får inte ta de jobben för då mister jag min ersättning från af.
Jag kan då även mista min SGI, sjukvårdgrundande inkomst.

Det är säkert ingens vilja att det ska vara så, men systemet skapar just nu denna inlåsningseffekt.

Jag har familj och tre barn. Jag varken kan eller vill mista min SGI.

Det för mig mest ekonomiskt rationella är i stunden alltså att bita ihop och leva under idiotiska regler.

Så anklaga inte mig och mina olyckrbröder och systrar.

Vänd dig till våra politiker och be dem göra om regelverken.

Unknown sa...

För övrigt skall inte min kommentar tas som att jag anser att ni skall jobba som slavarbetskraft - det är dummheter. Om ni utför ett jobb skall ni ha betalt för det annars skall ni söka jobb.

Eventuellt skulle man ha gemensamma "söka jobbdagar" istället om det skall vara någon form av närvarokrav eller kontroll av aktiviteter. (med det menar jag att man samlas på AF för att sitta i ett utrymme och leta efter jobb och kontakter och hjälps åt att skriva ansökningsbrev och får iväg dom). Detta eftersom jag vet vilket svart hål man hamnar i när man skickat sitt 200-ade ansökningsbrev som inte får svar eller svaret "Tak för ansökan till XXXX. Vi har beslutat att besätta platsen med annan sökande. Vi önskar dig lycka till i ditt fortsatta sökande och behåller gärna ditt CV för eventuella framtida behov"

Deprimerad kan man bli för mindre när man inte vet hur man skall kunna äta och man känner sig mer värdelös än lössen på en råttrygg.

Mvh
Fredrik Larsson

Peter Madison sa...

Även de rödgröna vill ju vara med på den kapitalistiska banan och vare sig de vill det eller inte kommer de vara en del av det fascistoida kapitalistiska mörker som sprider sig som pesten över världen. I det globala tidevarv som råder är det svårt att se att de rödgröna i lilla Sverige skulle tillämpa sådana regleringar av kapitalismen och marknaden att trenden skulle gå att vända. Jag vet inte om en höjning av a-kassan gör att bankdirektörer, investmentbolag och andra skulle börja darra märkbart på manschetterna.

Inlägget börjar med en snygg affisch med ett skrämmande budskap och så länge socialdemokrater som Thomas Bodström får bestämma och vara drivande i exempelvis Datalagringsdirektivet kan jag inte se varför jag skulle lägga min röst på Socialdemokraterna. Tyvärr. Än värre blir det förstås med Beatrice Ask som affischmakare...

Jag tror med förskräckelse att Alliansen vinner av den anledningen att folket har lurat sig själva att tro de fått det bättre och visst, den stora massan som ännu har ett jobb och är friska har fått det bättre och de väljer naturligtvis de som fortsätter på den vägen. Kortsiktigt tänkande men så är den nya tiden. Allt är kortsiktigt. Hämta hem vinsten på snabbast möjligast sätt. Skit i andra.

De rödgröna med Socialdemokraterna i spetsen hade kunnat sopa hem det här valet om de haft ett parti och partiledare som ställde sig upp och sa att det här håller fan inte längre. En partiledare som talade direkt till folket och inte via fackföreningar och andra särintressen. S behöver en Guy Fawkes, som med ärliga avsikter river det gamla och bygger något nytt och bättre. Det kommer aldrig hända för makten korrumperar och Sossarna som byggde det här landet måste ersättas med något bättre.

Tyvärr ersätts de med Reinfeldt i väntan på folkets Guy Fawkes.

Uhh...låter som rena dödsdomen. Så illa är det väl inte. Måndagen den 20:e september fungerar väl allt som vanligt, bara lite sämre, läskigare, orättvisare och dummare.

Nu frukost.

Anders sa...

@ Fredik. För att komplettera bilden. Jag har sökt jobb, även som städare, men ansetts som så mycket sämre kvalificerad än andra riktiga städare som sökte samma tjänst. Jag har sökt säljjobb, och genom fiffigt skrivna ansökningar lyckats tråckla mig fram till anställningsintervju bland 200 andra, men där tyvärr både jag och säljchefen insåg att till säljare skulle jag inte duga.

för övrigt påstås det att det är ca 9% arbetslöshet i landet.

En annan aspekt av det hela blir alltså. Istället för att ge sådana som mig låtsasjobb, skulle jag faktiskt kunna få skriva bok viss tid, samt vara ute på skolorna viss tid.

Jag har redan presenterat för af att jag har en agent som vill ge ut mina böcker i utlandet.
Jag kan alltså bli en exportvara åt Sverige. Det skulle alla tjäna på.
Men nej. Istället går jag på ett museum och gör låtsassaker. Vilket för övrigt kostar skattebetalaren mer eftersom af villigt betalar mina resor dit också... Dessutom belastar jag därmed miljön mer.

När jag väl får ur mig en bok, även om den bara säljer i några tusen ex, skapar den ändå att minst 80 människor på lika många tidningar skriver recension, tryckerier har dessförinnan tryckt omslag, och själva bok, redigerare och omslagsillustratör har fått rätt bra betalt och så körs det omkring pallvis med böcker på långtradare där åkerier och chaufförer tjänar pengar...

Det är rent märkvärdigt vad mycket arbete en liten skitbok kan skapa åt andra!

Unknown sa...

@Anders

Vissa av reglerna för att få fortsatt bidrag är löjliga - att inte kunna ta jobb under en period och sedan fortsätta med stöd är en sådan regel. jag har själv varit tvungen att tacka nej till påhugg som jag skulle kunnat försörja mig på i ett par veckor för att inte bli av med hjälpen.

Samtidigt finns det en viss rational i den eftersom systemet annars systemetiskt skulle kunna utnyttjas. Jag har inget bra svar på detta förutom att systemet nu är fullkommligt puckat och att jag inte kan komma på ngt bättre.

Nu när du svarat har jag både förståelse och respekt för din situation. Du har ju faktist gjort precis som jag skrev och sedan i finanskrisens spår tappat kunder. Vän av ordning skulle väl säga att det hade varit "bättre" om du försökt konsulta istället för att skriva men man måste leva också och för dig är det nog viktigt både ur personlig synvinkel och som "reklampelare" att skriva.

Detta innebär att jag uppfattar ditt skrivande dels som en viktig del av ditt "riktiga" jobb och dels som en del av din personliga utveckling (alla behöver sådan).

Du har på ett förtjänstfullt sätt tagit ansvar för dig själv och det skall du ha respekt för.

Sedan finns det en mening i början som andas en inställning (IMHO) att "alla" som betraktar sig som författare skall kunna leva på det eller bli försörjda. En sådan inställning kan jag inte stämma in i.

Sedan tror jag inte att alla är som du - jag har under min "karriär" på AF stött på många som inte velat ha jobb eller bara velat ha "fina" jobb och den erfarenheten måste jag också ta hänsyn till i mina åsikter eftersom jag anser att dom "snyltar" på min solidaritet och jag känner mig utnyttjad.

Mvh
Fredrik Larsson

Anders sa...

@ Fredrik. För att återknyta lite till ämnet jag försökte belysa i mitt blogginlägg.

Jag anser alltså att denna regering utnyttjar faktumet att 9 % är arbetslösa för att skapa en ny klass av "slavar". Det handlar om en gradvis "fascistifiering".

Det är det som är det intressanta att belysa.

Men återigen har Alliansen och den borgerligt ägda media lyckas sätta agendan. Jag går i försvarsställning, och du måste belysa fusket.

Jag ser inte så mycket fusk omkring mig som man läser om i tidningarna.
Jag ser inget fusk alls.

jag ser just nu på min påtvingade arbetsplats 50 människor som har dålig ekonomi, men ändå på något förunderligt vis uträttar fullvärdigt jobb - åt en arbetsgivare och indirekt en regering som förslavat dem...

Det är där någonstans skon klämmer för mig.

Att diskutera mitt individuella författarfall är ointressant, men jag föll i fällan. På så sätt flyttas fokus från strukturfelet som Alliansen skapat och man anklagar istället varje enskild individ.

Detta är en del av fascistifieringen av sammhället som jag försöker sätta fingret på.

Beelzebjörn sa...

I all korthet: utmärkt inlägg.

Don't let the bastards grind you down.

Anders sa...

@ Beelzebjörn. Ännu kortare: Tack.

Katarina sa...

Det stämmer inte riktigt att arbetslösheten ligger på 9%. Om man är praktikant eller ingår i något annat arbetslöshetsåtgärd så räknas man inte in i statistiken över arbetslösa. Varför tror du att staten så desperat försöker skapa allt fler praktikplatser? De vill sänka arbetslöshetsstatistiken.

Själv sökte jag över tusen jobb på ett år innan jag emmigrerade till Irland och fick jobb inom en vecka. Nu är jag tillbaka i Sverige igen och är i ungefär samma sits som jag var i före jag flyttade till Irland, förutom att jag nu dessutom har ett barn att försörja samt måste jobba dubbelt så mycket som alla andra som praktikant för att "visa framfötterna" i hopp om en anställning OCH dessutom spendera kvällarna efter barnet gått och lagt sig med att söka jobb och skriva ansökningar! Dessutom ska man behöva stå ut med idioter som kommer med kommentarer om att arbetslösa är "lata". Jag jobbar MER än de anställda på museet samtidigt som jag INTE får någon lön utan måste gå till soc varje månad med tiggarmössan i hand. Det är inte rätt.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders, som du sett har jag skrivit om detta på min blogg.
Det är så viktigt. (Min mail funkar inte för utg mail sen ngn dag, har inte hittat felet.)

Jag hoppas verkligen att många läser både min o din text. Att fler vågar ta i det.

... skönt att TV4 vågade stoppa sd:s valfilm. Hets mot folkgrupp el ngt sådant. Men ännu värre att det finns ett parti som vill föra fram sådan äcklig nazi-propaganda.

Men nu kan de köra med temat att de är förfölja o de enda som säger "sanningen". :(

Anders sa...

@ Katarina: Jag är helt enig med dig. Att skapa alla dessa märkliga "arbetslöshetsåtgärder" är att dölja ett problem, inte skapa vettiga jobb eller fortbildning eller att få människor att växa.

Samtidigt vet jag att inom (S) har man faktiskt haft ambitionen att vilja utbilda folk under lågkonjunkturer för att hela landet sedan ska stå bättre rustat när bättre tider och fler jobb kommer.
(ett av problemen som då genast uppstår är att det också redan finns väldigt överkvalificerade människor som hamnar i arbetslöshet vid lågkonjunkturer.)

Följ gärna länken i min Edit jag gjort i slutet av blogginlägget.
Det går till den Liberala Rebellen Lars-Erick ovan, som skriver vidare och utveklar just den sidan av saken.

MvH
Anders

Anders sa...

@ Lars-Erick. Japp, och jag har gjort en edit och länk i slutet av mitt blogginslägg så att läsare kan hoppa vidare.

Samtidigt hoppas jag innerligt att fler vågar vill och orkar ta upp ämnet.

Här länken till den liberala rebellen

Lars-Erci en gång till

Anders sa...

Ursäkta den i hastigheten uppkomna felstavningen av ditt namn ovan L-E!

scaber nestor sa...

bloggat och länkat:

http://scabernestor.blogg.se/2010/august/klassamhallet-som-borde-varit-utdott-och-pa-d.html

Anders sa...

@ scaber. Fint. Kampen fortsätter:)

klara sa...

Jättebra inlägg. Och: jag hoppas kunna återkomma med längre kommentar senare.

Perra J sa...

Bra inlägg! Skarpsynt iakttagelse av tendensen att låta egots drifter få ohämmat utlopp, men ändå framstå som frälsare. De vill alltid beteckna sig själva som goda. Därför hette det (för att nämna ett exempel) Tyska DEMOKRATISKA republiken. Var den demokratisk?

Ingen människa vill medvetet vara ond, därför gäller det bara att förända sin medvetenhet.

Anonym sa...

Är i slaveriet redan 1,5 år, vi är många och fler blir vi. I oktober redovisade AF över 23 000 nyfattiga slavarbetande arbetslösa. Det som skrämmer mig mest och gör riktigt förbannad är att politiker i Riksdagen har spridit och fastställt att vi Fas3-are har psykosociala problem, alkoholism, drogmissbruk osv osv. därför måste vi rehabiliteras. Det växer en hel "industri" i privata ego som rehabiliterar arbetslösa genom Fas3 sysselsättning.
Skriv en bok om oss, ta kontakt med oss i Fas3 limbo.

Anders sa...

@Anonym smo är i Fas3 limbo sedan 1,5 år.

Det här är alldeles förskräckligt. Senast igår var jag hos arbetsförmedlingen för att i smyg och utan deras veto intervjua dem, hur tjänstemännen där upplever situationen.

Nöten är lite svår. De är tjänstemän och ska enligt lag exekvera de beslut riksdagen fattat. så de försöker anpassa sig efter de nya reglerna och göra så gott de kan. De vill ju inte skada människor, utan faktiskt hjälpa till. (I vart fall de flesta är ju i botten trevliga och vanliga och hyggliga människor)

MEN. Regeringen har skapat ett totalt systemfel.

Jag skulle gärna skriva en bok om detta, och samlar alltså lite nu och då information, men min livssituation gör att jag har det lite svårt att få utrymme att skriva, än mindre göra ordentliga efterforskningar. Bland annat samlar jag klipp som detta:

Bidragsberoendet ökar, vilket ju är en idiotisk effekt av regeringens förda politik

Anders sa...

@ OBS Den är klickbar länken ovan med texten: "Bidragsberoendet ökar, vilket ju är en idiotisk effekt av regeringens förda politik."

Här i utskriven form

http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/11/arbetsloshet-nu-den-vanligaste-orsaken.html

Anonym sa...

http://www.jusektidningen.se/Jusektidningen/Nyheter/Tema1/Obetalt-arbete-pa-obestamd-tid/

narran sa...

Tack för ett mycket bra blogginlägg men du ska veta att det är många arbetslösa som sluter sig samman i olika diskussionsgrupper på nätet för att protestera mot dagens praktikpolitik. Det börjar snart bli dags att vi försöker sammla ihop dessa mängder av smågrupper i en stor och organisera oss i nån typ av förening. Kanske ett framtida fas3 projekt. vi försöker utnyttja systemet för att krossa det.
Susanna Svensson.
ps missa inte den här bloggen många intressanta och satiriska inlägg som träffar helt rätt.

Anonym sa...

http://svtdebatt.se/2010/12/vi-vagrar-jobba-gratis-for-dig-adelsohn-liljeroth/

Ny protest grupp på FB Vi jobbar inte gratis åt kulturminister

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anders sa...

http://www.dreamfilm.se/film/97/at-night-i-fly.html

Anonym sa...Plugga flera "Harry Potter"-kurser och förbli arbetslös, obehövd, onyttig och oeftertraktad för resten av livet! Och vi, som pluggar vettiga saker, ska härska och regera på arbetsmarknaden!!!! Hurraaaa, hurraaaaa, hurraaaaa!