onsdag, juli 19, 2006

En tarvlig haubits


Idag Hizbollah och IDF, i morgon andra och det kommer att fortsätta till den dag vi förstår att säga det rätta. Det handlar om ord; hur vi benämner tingen och människors handlingar.

Den tar miste som tror att det som äger rum i mellanöstern är ondskefullt. Det som sker tillhör en helt annan kategori och har sitt ursprung i det lägsta, det tarvliga.
Vi måste förstå att krig och militärt övervåld har hamnat fel på värdeskalan för mänskliga aktiviteter. Vi har att genom ord göra våldshantverket omöjlig att utföra. Först när vi har lärt oss att kalla det vid dess rätta namn kommer freden och friden att breda ut sig. Då vill ingen längre befatta sig med denna smaklöshet där det inte finns någon tapperhet att hämta, inga hjältar att dekorera.

Vi har att framhärda i att säga att krig alls inte är ondskefullt, eftersom den onda alltid är den andre och därmed hedervärd att bekämpa.
Vi har att upprepa till leda, så som krigen genom mänsklighetens historia har upprepats till leda, att varje krig och krigshandling ingenting annat är en ett uttryck för det lägsta; ett översvämmat mått av tarvlighet.

När alla förstår krigets tarvlighet kommer Hizbollah, IDF och alla andra som vill rekrytera unga soldater inte kunna rekrytera någon enda.

Ingen människa vill vara tarvlig.

3 kommentarer:

mattiasg sa...

jag tänker stå med dig bredvid dig och hålla ordfanan högt och tro på att de kommer ändra på allt.

yeah.

Anders sa...

mattiasg:
Vad bra! Jag är djupt allvarlig. Det ligger en sanning i detta som vi bör lyfta fram. Saker går att förändra.
Vietnamkriget är ett av bevisen, men det kom för sent. Efter många års krig förstod amerikanerna att kriget var fullkomligt orättfärdigt. Tyvärr stoppade denna svängning i opinionen inte kriget, det blev mer de hemvändande soldaterna som fick ta emot spott och spe, eftersom folk verkligen tyckte att de "krigat tarvligt".
Till sist vände även politikerna. Man slutate att bomba Hanoi. Man slutate att sprida avlövningsgifter.
Man slutade kriga.

Denna proteststorm borde kommit sådär en 30 år tidigare, redan när Frankrike startade kriget i Vietnam...

Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested