måndag, februari 12, 2007

Själva vitsen med böcker


Det börjar närma sig. Snart har jag gett ut fem böcker. Jag har inte tänkt på det tidigare, men när en arrangör ville att jag skulle presentera mitt författarskap så slog det mig plötsligt – jag är nog författare ändå. Kanske.

Jag har inte tyckt det. Jag hade bestämt att börja skriva nästa bok exakt den första augusti. Jag har inte klarat det. Jag måste vara ute och jobba in stålar istället. Sen kan jag sätta mig ned och skriva. Hoppas jag.

För mig är livet så konstigt. Jag tvingas hela tiden göra andra saker än det jag trodde var meningen med mitt yrkesval. Ur min synvinkel är det helt förryckt. Jag tjänar inte tillräckligt på att skriva böckerna – däremot tjänar jag oförskämt bra med pengar på att stå och babbla om dem!
Jag trodde vitsen med böcker var att folk skulle läsa dem, inte höra en människa stå och prata om dem.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Har du inte förstått att det här är genvägen till att begripa en bok man inte har tid/ork/lust att läsa, men ändå kunna säga att man har "läst" den...

Unknown sa...

Det är för att folk vill se vem du är så klart! Idag finns det så många böcker, så mycket information om allting att man inte orkar ta in det. Däremot är det alltid spännande med människan bakom bedriften. Vem är du? Hur tänker du? Hur kom det sig att du fastnade på Djingis Khan?

Om du vill kunna leva på dina böcker, så måste du nog dra igång lite mer spektakulär PR runt omkring. Bli ett namn. Som jag förstår är det inte många som får in så värst stora pengar på sitt författarskap?

xxara sa...

föredrag leder nog iaf till att många KOMMER ATT läsa böckerna!
så skulle jag känna om det kom nån författare på besök till... ja, vad..? jamen, låt säga OM jag gick i skolan eller nåt. tycker man då om författaren i fråga, vilket dom ju garanerat gör om dej, så känner man ju verkligen för att läsa böckerna sen!
bättre sent/efteråt än aldrig kanske?
förresten har det på drygt en vecka beställts TRE av dina böcker! alltså, av dom böcker JAG plockat/packat. sen är det fem till som gör samma sak, så om vi ponerar att alla vi ARBETARE skickat tre av dina böcker var senaste veckan så blir det sammanlagt femton! kanske en något optimistisk siffra, men ändå. (det KAN ju vara så! vem vet?)
väntar nu på ebfa-utgåvan, men det blir väl fortfarande först i mars.

Anders sa...

Hovslagare: Genväg, alltså! Tja, jag får väl tacka och ta emot! Räknar man ut det i timlön tjänar jag 3 miljoner gånger mer i timmen när jag står inför publik än när jag sitter och gör det nu författare gör, dricker vin och sånt!

Anders sa...

Åsa: Det finns en enda anledning till att jag är ute och håller föredrag - PR.
Det enda jag gör är att försöka skapa efterfrågan efter mig och mina böcker.

Fast jag hade en väldig tur med debutromanen! Den sålde slut direkt, bara så där!
Jag fick en makalös kanonstart med den. Men efter sex år på räkmacka satte jag mig att skriva igen. Och så försvann jag från jordens yta, trodde publiken... Tio år efter debuten kom så första Djingis Khanboken ut.
Felet jag gjorde var att jag var så djävla seriös. Alla historiska fakta skulle stämma, annars ville jag inte ge ut. Ändå är det ju en roman! I romaner får man ju lov att fabla ihop saker.

Hur som helst. Jag trodde det skulle gå lika lätt att ge ut bok nr2. Jag hade ju vant mig vid att det var så lätt att debutera.

Nåja. Jag ska inte klaga. Det rullar på rätt bra!

Anders sa...

Där ser man! Rätt fantastiskt att så "gamla" böcker rör på sig! alltså fortfarande säljer. Jag tackar gudarna för att jag har den förläggare jag har. Förut, när jag låg på Bonniers plockade man bort min Månskensligist ur sortimentet efter 3 år, fast den fortfarande sålde. Fullkomligt obegripligt.... Och nu ger istället EBF ut den - och de trycker hela 10000 i en förstsaupplaga eftersom de fattar att den kommer att gå åt...

Bonniers är blä.