söndag, september 13, 2009

Guldläge för Sossepirater

Jag var förbannad igår och postade, mot mina egna bloggregler, i affekt.

Jag hamnar alltid i affekt. Det är mitt normala tillstånd och sätt att fungera. Jag läser något och genast brusar och susar det i öronen medan det sipprar fram stekhet lava som genast börjar rinna nedför ryggraden.

Mitt i dessa kroppsliga förnimmelser och häftiga sensationer stiger inte min vrede, den accelererar direkt upp i gudomliga proportioner. I min lilla människokropp ryms en gigant och det hela går på ett litet kick.

Innan jag haft en enda medveten tanke framme i pannloben som styr saker med sans och förnuft och får mer utvecklade människotyper, sådana som överklassen i England, att gå med stel överläpp och säga "jolly good" fast de menar tvärt om och vill mörda, skickar amygdala signaler direkt till mitt språkcentrum, det är så författares hjärnor är disponerade, vi är behäftade med en sorts anticensur i skallen, i alla fall jag, och innan någon hämning alls hinner slå till skriker jag ut mitt vansinne, mitt raseri, min ärliga mening om världens fullständigt låga och tarvliga beskaffenhet.

Ja, som ovan ser den första semantiska strukturen ut i mitt medvetande, ungefär. Efteråt. Men innan min arma hjärna förmår att prestera sådant svammel skriker min mun rakt ut det absolut första tankeinnehåll reptilhjärnan i amygdala fått språkcentrum att generera. Det är inte vackert, det är inte klokt, men det är så det fungerar - och jag vrålar med den oreflekterade automatens, så kallade virpannans, fulla kraft:

VA FAN!

Det var vad som hände igår.

Idag gäller följande. Idag har mitt förnuft och min analytiska förmåga hunnit ifatt litegrand och jag har således kunnat tolka den första informationen men även inhämta mer information.

På så sätt uppstår nyanser i världen. Den är inte längre svart och vit, utan ljuvligt färgsprakande.

Det är som rubriken antyder fullständigt guldläge för sossepirater. Egentligen handlar nu striden bara om lite olika ATT-satser, men även om ord som "bör" eller "skall".

Tolkar mina arma lilla skalle läge rätt är alltså den stora röda skutan Arbetarepartiet, SAP, på väg åt alldeles rätt håll. Faktiskt och fantastiskt nog. Allt medan alliansen fortsätter att gömma sig i dimbankarna för varje piratistisk och förnuftig tanke, ser framtiden alltså rätt ljus ut, bara vi skjuter den satans alliansen i sank - och jag gör det gärna tillsammans med piratpartiet.

Nå.
Vi var från början 6
, Erik Laakso, Thomas Hartman, Kristian Krassman, Ulrika Sandberg, Johan Westerholm, men blev 7 arbetarkommuner som sände in följande stoppmotion mot alla integritetskränkande lagar, sådana som FRA, IPRED, datalagringsdirektiv, ACTA och så vidare.

Att partistyrelsen nu föreslår att vår motion ska sänkas i glömskans hav beror på att de istället förordar Stockholms Arbetarekommuns motion nummer I27, med Carl Tham, Göran Eriksson, Martin Lindblom och Bengt Göransson som författare. Stockholms arbetarekommun har tagit den som sin egen.

I27 är bra. Men det finns glidningar jämfört med vår motion. Det handlar om ATT-satsernas hårdhet.

Vi skriver:
att (s) verkar för ett moratorium för all lagstiftning som kan komma att kränka individens rättigheter och skydd enligt Regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Stockholmarna skriver:
Att partikongressen uttalar att en ny socialdemokratisk regering med ledning av bland annat Säkerhetskommissionens och integritetskommittens betänkande bör skärpa kontrollen av användningen av hemliga tvångsmedel, ökar insynen och omprövar vissa lagar med starkt beaktande av proportionalitetsprincipen.

__________

Jag ställer mig frågande till två skrivningar, bara i denna enda att-sats (av 3) från stockholmarna. För det första skriver de att "en ny socialdemokratisk regering" ska göra saker. Om vi, otänkbara tanke, men ändå, fortsätter att vara i opposition, då faller hela Att-satsen.

Ordet "bör" är för svagt när stockholmarna skriver: "...bör skärpa kontrollen av användningen av..."
Detta bör skall bytas mot ordet skall.

__________

Men det handlar också om makt. I vår motion har vi en mycket vass formulering, som faktiskt kan ändra på maktförhållandena, eller kanske snarare Ansvarsförhållandena mellan riksdag och partistyrelse.

Vi som står bakom motionen ville och vill verkligen pröva saken. Vi skrev:

att
(s) framgent i de fall då riksdagen skall behandla förändringar av principiell karaktär som inskränker offentlighetsprincipen och/eller påverkar den personliga integriteten negativt, inhämtar partistyrelsens utlåtande.


Det är inte helt lätt att överblicka vad denna skrivning kan få för följder.
Vår avsikt var att partistyrelsen aldrig mer skulle kunna säga om exv ett riksdagsbeslut: "Men vi hade ingen aning om vad de pysslade med där i kammaren."

Avsikten med att-satsen var att partistyrelsen måste vara insatt för att inte i efterhand kunna ducka från obehagligheter som gått igenom i kammaren.

MEN. Denna Att-sats har också en baksida. Man kan också tolka den som så att S-rikdsagsmän inte får rösta efter eget huvud, de måste gå och fråga partistyrelsen först.

____________

Så här svårt och kvistigt är det.
Vi ville något väldigt gott med vår ATT-sats. Vi ville skapa tydligare ansvarsförhållanden.
Men handen på hjärtat. Nu när jag lyckats tysta mitt limbiska system, eller när det åtminstone inte vrålar så högt längre, så måste jag tillstå och fråga mig; skulle vi till kongressen kunna skicka med ännu bättre ord och förslag till kongressombuden?

Ord som verkligen klargör att S inte bara vill, utan kommer att sätta stopp för det massiva hotet mot vår frihet och integritet.

Ord som klargör och blottlägger de grannlaga skillnader av ansvarsnivå som ska ligga på riksdagsmännen visavi partistyrelse.

__________

Jag upprepar. Vi ville uppnå största möjliga klarhet i ansvar. Vi ville att vårt parti ska bli tydligare. Att dess topp aldrig någonsin ska kunna slingra sig efter att beslut fattats.

Kanske finns det bättre vägar att uppnå detta. Tipsa gärna.
Kongressen är snart!


_________
Vår/våra likalydande motion/er om moratorium har nummer:
I26:1-3 (Östersund) I28:1-3 (Krokom) I29:1-3 (Sandviken), I30:1-3 (Örebro) I31:1-3 (Norrtälje) I32:1-3 (Tierp)

Partistyrelsen valde att bifalla I27:1 och att avslå ovan. Partistyrelsen anser även att en rad motioner och de ATT-satser är besvarade med hänvisning till en rad utlåtandet I26:2, I26:3, I27:2, osv, som partikamrater själv kan börja spåra upp inför kongressen.

16 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Man får väl hålla utkik i loggsfären efter fler sådana här postningar då:

"Därför blir en centerpartist Guldpirat"

...fast med sossar som avsändare då.

Lycka till på kongressen. Om er moratorium-motion går igenom så kommer valrörelsen bli ett helvete för alla sanna liberaler, ett rent helvete. :-/

Anders sa...

@ Markus. Nu skojar jag allvarligt. Det finns rätt så många goda socialliberaler inom S.
De står väl ungefär där centern stod på sin storhetstid.

De tycker om decentralisering, att hela landet ska leva (läs även inlandet eftersom jag bor i denna avfolkningsbygd och således har rätt så många sådana trevliga sociliberaler omkring mig) de vill inte ha någon storebrorstat, trots att de är sossar.

Centern är ett parti jag skulle kunnat varit med i under 70 eller 80-tal.

Jag anser med skärpa att ni måste ha bort Maud. Hon håller på att ta kol på ett fint socialliberalt alternativ...

Kan ni inte få bort Maud, kanske ni bör, som du, överväga mer kamp i Piratpartiet, men även i det märkliga amöbliknande SAP.

Tänka sig. Jag får ju plats i S, med visst gnissel och buller, men ändock!
Jag är trots allt liberal i kubik, eller hur man nu ska översätta min helt i hjärtat varande anarkism...

* * *
Jag önskar inte att göra livet till ett helvete för sanna liberaler.

Dock. Jag kan bara konstatera:
Det är Allianspartiernas toppar som försatt oss i denna förfärliga situation, även SAP:s oerhörda tröghet har givetvis varit bidragande.

* * *
Lake. vi har att kämpa vidare, på bästa sätt, som våra hjärtan bjuder.

ConnyT sa...

Bara att önska er lycka till.

Dock gäller även (om det blir en seger på kongressen) att omsätta detta i handling. Tänk t.ex. på Centerns fina öppenhetsmanifest...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ahh, jag tror du misstolkade mig Anders, jag menade att det kanske kommer dyka upp en större skara med "GuldSocialistPirater", elelr dylikt, inom kort.

:-)

Anders sa...

@ Conny T:
Japp, det måste omsättas från ord till handling. Det var därför jag först reagerade så ryggmärgsvis negativt mot s partistyrelse och tyckte att de skrivit en massa snömos när de föreslog avslag för vår motion.

Trots allt, S partistyrelse är så här långt med på rätt tåg och åker åt rätt håll.

Nu gäller bara att få det så vasst och bra som möjligt, samt att det blir handling av!

Stödpartierna V och MP är riktigt bra i de här frågorna, så jag tror faktiskt att det kan bli riktigt bra alltihop.

Anders sa...

@ Markus 'Lakonism' Lake:

Ha, ha! Nej, jag förstod dig helt rätt från början, men när jag skrev skenade det iväg för mig här i kommentarsfältet!

Egentligen ville jag bara uttrycka min uppskattning till dig, så C du är :)

Ralle sa...

"Det är Allianspartiernas toppar som försatt oss i denna förfärliga situation, även SAP:s oerhörda tröghet har givetvis varit bidragande."

Nej, jag skulle säga att du missar poängen. Det är etablerade politiker, från alla inriktningar, som satt oss i denna situation. (Om inte alliansen suttit vid makten hade (s) FRA-förslag som bordlades m.h.a. (mp) och (c) 2006 antagligen gått igenom 2007. IPRED var Bodströms baby.)

Kampen är i grund och botten gräsrötter mot partitoppar. Som är mer intresserade av makt, och följaktligen att stryka inflytelserika grupper (privata, statliga, ideella och formella eller informella) medhårs, och därför inte har någon större principfasthet. Det enda sättet att få genomslag är att elda hårdare i botten (som du redan verkar göra)...

David Holmberg sa...

Intressant utveckling. Känns som att många politiker genomgått någon slags floskelskola, man vill få ett budskap att låta så kraftfullt som möjligt, utan att för den delen lova något. Utfästelser med reservationer. Det känns fegt och osäkert.

Anders sa...

@ Ralle:
! coolt. Du har helt rätt och jag gillar din avslutande fras skarpt: "Det enda sättet att få genomslag är att elda hårdare i botten".

JA. Så är det.
Skam till sägandes har jag "protesterat" i många val genom att Blankrösta.

Det är faktiskt rätt många snäpp bättre att kliva ned från de andra läktarproffsen på läktaren och själv ställa sig på spelplanen.

Det händer mer då.
Troligen skulle vi få en bättre politik överlag om fler gick in i partierna och engagerade sig.

Fortsatt hård eldning alltså! :)

Anders sa...

@ David. Den där floskelskolan består till viss del att rätt många politiker blir brända av media.

Jag känner en, faktiskt bra toppolitiker inom S. Denne person gör ett bra jobb, men med kontakt med media, därmed också i sin förlängning "folket" så har denne person blivit rädd.
Man har har vantolkat, felciterat, dragit växlar, vinklat vansinnigt hårt.

Personen i fråga har alltså därför fått tunghäfta i publika sammanhang, är mycket, mycket försiktig - och floskelaktig.

Det är svårt att åse detta och samtidigt, i andra sammanhang kunna föra de mest rafflande och härliga resonemang med personen i fråga...

så ser vår politiska situation också ut, vilket vi är snara att glömma.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders!
Jag blir, trots din välvilliga tolkning, misstänksam av Stockholms-motionen.

Den vill ge intryck av att gå i er riktning, men med "mjukare" skrivning.

Eller är det bara ett sätt att luras, att lugna er, så att p-styrelsen får arbetsro.
Dock, Bengt Göransson vill jag tro om en god vilja. Men skrivningen är för avrundad i de viktiga hörnen, så jag är inte övertygad, trots att jag gärna vill vara det.

Anders sa...

@ Lars-Erick.
Om ett tag ska vi väl kunna vidarebefordra stockholmarnas I27 ut på nätet. (Just nu har jag o mitt gäng ingen bra elektronisk kopia)

Hela motionen är bra. Riktigt bra.

Och partistyrelsen har föreslagit att den sak antas.

En annan sak. Mona Sahlin har faktiskt sagt offentligt att hon/S ska riva upp FRA.
S-Partiets hållning när jag jobbade med Riksdagssvar.se var jävligt tråkig, men man hänvisade hela tiden envist till partisvaret, att partiet sagt att man ska riva upp...

NÅ.

Varken jag eller Johan eller Erik Laakso eller de andra i vårt gäng, eller hela gänget i "Sossar mot storebror" är ännu nöjda.

SÅ. Vi kämpar vidare. Talade just med Johan W på tel. vi ska nu jobba på att få ombuden på kongressen att ändra "bör" till "skall" i I27.

Vi har även en del andra knep o knåp som vi pysslar med för att fixa den här biffen hela vägen.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders.
Jag önskar er, av hela mitt hjärta, all framgång.
Och full framgång.

Anders sa...

@ Lars-Erick.
Tack. Det värmer.
Det värmer som fan.

Och du förstår säkert att jag, vi alla, åker berg och dalbana.
Ibland orkar man fantastiskt mycket och har humöret på topp.

Ibland blir man djupt deprimerad över dumhet, tröghet, maktfullkomlighet. Idioti.

Det finns givetvis sådant. I massor.

Det finns också fantastiska eldsjälar...

... och särskilt glad blir jag, vi alla, tror jag, när man, vi, får lyckönskningar från sådana som dig, som väl ändå måste sägas vara en representant ur ett annat läger.

Men som vi har sett tidigare så spränger vi också i denna fråga gamla invanda barriärer.

Och det som får mig att njuta än mer är att jag upptäcker att vi har beröringspunkter på flera andra plan än de som rör integritetsfrågorna.

Det handlar banne mig om att vara människa och att våga se att fria människor som har olika ståndpunkter är förbaskat mycket mer berikande och givande än motsatsen - och motsatsen är just detta räddhågsna kontrollbehov som fått husera alldeles för mycket.

Ralle sa...

Läs gärna den här kommentaren från steelneck, den kan ge aha-känsla: När disruptiv teknik ställer om förutsättningar så kan man...

Och den antyder starkt att alla möjligheter att krypa undan kommer att tas, precis som gjorts hittills. Som exempel, FRA är inte upprivet än trots att det på pappret finns majoritet för det, och jag har tyvärr starka tvivel på att så kommer att ske innan Piratpartiet kommit in i riksdagen (om ens då). Så jag tror tyvärr att alla ställen där det står bör kommer att vara verkningslösa, det får inte finnas kryphål i motioner.

Anders sa...

@ Ralle: Vi jobbar just nu hårt med att från gräsrotsnivå täppa till kryphålen.

Jag tänker inte gå in på stridsdetaljer, men vi filar på lite olika upplägg till kongressen.

I huvudsak har vi 2 motioner som kongressen ska ta ställning till. Stockholmarnas I27 som är bra, men måste ändras i ordalydelse i en viktig Att-sats.

I27 är föreslås antas av partistyrelsen, vilket är bra och motionen är bra till 95%.


Vår stoppmotion har föreslagits att läggas åt sidan.

Nå. Vi undersöker nu alla sätt som finns att bearbeta ombud och kongress så att det går våran väg.