onsdag, februari 15, 2006

Pilbågar och pilbågar

Mongol/asiatisk pilbåge

Det finns pilbågar och pilbågar. Alla gillar Robin Hood. Han sprang omkring i skogen med en lång och opraktisk pilbåge. Dessutom hade den dålig dragkraft. Om man jämför. Den var ungefär hälften så stark som en asiatisk pilbåge vid samma tid.

Vi snackar nu fantasivärld och fantasitid.

Eftersom jag är Djingisnörd så rör det sig mer bestämt om 1165 – 1227, i min rums och tidsuppfattning.

Robin Hoods pilbåge, eller snarare den europeiska långbågen, var hopplös. Den var lång, den var vek och den sköt inte särskilt bra.

Värst av allt. Det gick inte att rida med den och skjuta samtidigt. Mongolerna älskade att rida och kriga. Snabbhet och rörlighet är bra saker i krig. Mongolerna hittade på att veckla ihop pilbågen för att få den kortare. Därav den moderna formen, som alltså tillkom för rätt länge sen.

En annan modernitet var dåtidens motsvarighet till kompositmaterial. I Europa täljde vi till våra pilbågar av trä. Mongolerna limmade ihop sina pilbågar av olika ämnen med olika egenskaper. Närmast skytten ben, sedan en kärna av trä, utsida av senor.
Som elastiskt lim användes gärna simblåsan från störfisken. Medan mongolerna kokade lim mumsade de rysk kaviar. Det är nog det enda vi anser vara åtråvärt på störfisken nuförtiden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att se vad du har skrivit! Jag har själv varit intresserad av pilbågar sedan barnsben och har tillverkat dem i ca 25 år.

Anders sa...

Du. Dig vill jag snacka med över nätet på ett ellera annat sätt.
När vi båda får tid. Mitt intresse är enormt, som du säkert förstår, men jag får inte fördjupa mig för mycket i varje detalj - för ser man till hela ämnet Djingis Khan, så är pilbågarna han och hans armé använde bara en av många miljoner detaljer.
Äh, du förstår.
Jag antecknar detta, att du finns därute gösta, och eftersom jag inte ännu kollat om din signatur leder mig till en hemsida eller till en mailadress hoppas jag att du kommer tillbaka hit och ger dig till känna om jag inte kan få tag i dig.
MvH
Anders

Anders sa...

shit, gösta. Din signatur var ingen länk. Ingenting.
Antingen är det någon som skämtar mig aprillo, eller så finns du gösta. Som tillverkat pilbågar i 25 år.
Finns du. Hör gärna av dig!
MvH
Anders

Anonym sa...

Hej Anders!
Jag skämtar inte dig aprillo. Det jag säger är faktist sant och jag finns faktist här ute i sveriges land. Det är nu så att jag nyligen har skaffat dator och håller på att lära mig den. Det här är en ny värld för mig och jag tycker att det är en ganska kul värld. Är man lite till åren så är man. Gamla hundar du vet. Vill du se något jag gjort så kan du titta på http://hantverk-pyssel.blogspot.com . Det är min tjejs blog. Vi har en gemensam blog också där vi skriver om djur och natur. Länken hittar du nedanför. Vill du skriva till mig så har jag en brand new email-adress som är softcanoe[at]hotmail.com . Byt ut [at] mot @.