torsdag, juni 18, 2009

Avkoppling mellan varven

Från Familj2009


Jag vill givetvis följa upp den tanketråd jag och Erik Laakso började spinna om upphovsrätt (se föregående inlägg).

Men jag hinner inte. Jag besöker företag och har även i den närmaste framtiden en rad inbokade möten.

Tid därutöver tillbringar jag på bästa sätt, med familjen. Vi bakar bröd och vi går på cirkus.

Upphovsrätten får vänta, hur än spännande den är. De som har följt min blogg vet att jag hela tiden har förfäktat en revision av upphovsrätten. I förra postningen tog jag steget fullt ut och ställde mig i positionen att det troligen blir en bättre värld om vi skippar den helt.

Det kan också vara så att det bör finnas en upphovsrätt, inte för att som nu skydda fel part, utan för att verkligen skydda den som uppfinner eller arbetar fram något helt nytt.

Immaterialrätten skapades en gång med intentionen att stimulera kreativiteten i samhället – allmänhetens bästa var därmed fokuset – Idag har Immaterialrätten fått sitt eget liv och få verkar vilja se om Immaterialrätten verkligen uppfyller sitt ursprungliga syfte.

IPRED, ACTA osv är sprungna ur upphovsrätt och immateriell rätt. Jag hävdar att även den grasserande korporativismen är det.

Marknaden - eller om man så vill - kapitalismen, behöver regler för att hålla sig inom vissa anständiga ramar. Då kan marknaden bli vår goda tjänare.

Jag ser ingen annan lösning än att ha marknadsekonomi.

Men istället hittar nu politikerna på att spä på den råa girigheten genom att införa lager på lager med sjuka lagar som för oss mot en sort korporativistisk maffiaövervakarstat.

* * *
Tänk att ingen tagit patent på det bröd min son bakar. Så vi inte kunde baka brödet utan att betala en dyr avgift eller att hr Pontén själv dök upp i bakstugan!

Istället är det så att man frikostigt delar med sig av receptet för att fler ska få njuta av det goda tunnbrödet.

Som vanligt har Piratpartiet en poäng där: Att dela med sig är en sorts kärlek.

5 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Anders min vän!
Gillar metaforen med det goda brödbaket. Vill önska dig och de dina en riktigt fin midsommar!

Anonym sa...

Vackert!
Jag blir nästan rörd.
=)
Trevlig midsommar!

Anonym sa...

Upphovsrätten kanske ändå behövs i en övergångsperiod när stora medieoligopol har ofantlig makt, men udden ska vara riktad mot dem inte mot publiken. När makten över "kanalen" ligger hos ett fåtal kan en sunt reformerad upphovsrätt leda om en del pengar (makt) från kanalen till källan (upphovsmännen).

När upphovsman och publik i ett senare skede har direktkontakt och medieoligopolen kvästs så kanske den kommersiella delen av upphovsrätten inte behövs lika mycket. Fast tillräckligt många TV-uppvuxna människor kanske alltid kommer vilja söka sig till färdigserverade utbudspaket och då finns alltid risken för bevarade eller nya medieoligopol.

Att ta en start i förslagen från Lessigs bok "Remix" tror jag vore sunt. Läkar till den (som PDF) samt lite bakgrund till mitt funderande finns t.ex. på http://erik.urgott.se/2009/06/star-upphovsratt-mot-medborgarratt.html

Anders sa...

@ Farmorgun: Trevlig midsommar önskar jag dig med!

@ Anonym som hälsar trevlig midsommar önskar jag dito, även om det känns lite märkligt att önska en okänd något!

Anders sa...

@ Erik: Tack för påminnelsen om Lessig.

jag har läst din bloggpost, samt passade på att lägga upp nya länkar på min hemsida, som jag ju använder som en anteckningsbok:
böcker jag läser eller ska läsa