fredag, oktober 02, 2009

Socialdemokratin - i strid om friheten - och sin själ

Vi som vill frihet har kommit en bit på väg, men vi är inte framme. Igår skrev Aftonbladet om vår motion om ett moratorium mot alla repressiva och integritetskränkande lagar. Eva Franchell:

Några goda råd till den Socialdemokratiska kongressen om fyra veckor:

Riv upp FRA.

Modernisera upphovsrätten.

Gör en gång för alla upp med Bodströmsamhället.

Nu visar till och med forskningen att vänsterns folk värnar friheten högt. Som institutet vid Göteborgs universitet konstaterar i sin undersökning att svenska folket blir allt mer negativt till statlig övervakning. Och det är vänsterns väljare som värnar friheten allra högst.


Jag bedömer att vi är rysande nära vårt mål och just därför skulle det vara sorgligt om vi inte når fram. Inte för att det är bittert att bära en enstaka förlust, utan för att ett negativt resultat skulle fördröja och försvåra frihetskampen med flera år, kanske sträcka ut den över ytterligare mandatperioder.

Läs hela Aftonbladets artikel för den belyser att frihet inte enbart är ett liberalt värde utan även utgör vänsterns innersta väsen.

(Börja puffa för detta. HAX har skrivit om att få fram 8 borgare som kan fälla FRA. Det gäller också att få kongressombuden på SAP´s kongress att fatta att medborgare som följer debatten med all rätt är upprörda. Man flyr S och andra partier. Lake är bara en av många Centerpartister. Han röstade inte på sitt eget parti utan valde Pirat i EU-valet).

Det är av oändlig vikt att Socialdemokratin sätter ned foten. V och MP är redan på banan. Återstår Sveriges största och därmed viktigaste parti S.

Varför?
Det borgerliga alternativet (signalspaningsalliansen eller vad vi ska kalla dem?) har med märkvärdig tydlighet markerat sin vilja. De vill FRA. De drev så sent som igår i försvarsutskottet igenom FRA (DN). Igen.

Oppositionen S, V och MP sade sig igår vilja riva upp FRA-lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning:

"...För att säkerställa att inte grundlagsskyddade fri- och rättigheter åsidosätts vill man att riksdagen ska dumpa den hårt kritiserade propositionen och tillsätta en parlamentarisk kommitté för att gå igenom det hela från grunden:
”Det går inte att lappa och laga...”.
Vi bör alla givetvis bli glada över detta, men det räcker inte. Oppositionen, med S som tyngsta parti måste greppa hela integritetsfrågan.
På gräsrotsnivå har vi inom partiet det senaste året drivit ett ihärdigt arbete för att på ett vettigt sätt påverka. Och faktiskt; partistyrelsen säger: FRA ska rivas upp. Man säger sig vilja stoppa och se över alla integritetskränkande lagar och direktiv (ändå skrev man under IPRED, man ville endast göra i mina ögon helt korkade och kosmetiska förändringar).
Alltså räcker det inte. Vi måste skjuta fram våra positioner ytterligare. Vi måste få partiet att bli fullkomligt klart och tydligt. Vi måste visa den borgerliga signalspaningsalliansen att den är helt fel ute.
Framför allt måste vi visa väljarna att det finns frihetliga alternativ till den repressiva väg borgerligheten av lika okända som obegripliga skäl har valt att slå in på.
Tyvärr räcker det inte med att Piratpartiet med några procent äntrar riksdagen. Piraterna är i gastkramande behov av ett stort partis totala gehör.
Moderaterna har i handling varit otroligt tydliga. De vill FRA. De älskar IPRED. De tog över Bodströms Datalagringsdirektiv med hull och hår, iver och glädje. Och de marscherar ivrigt vidare i den riktningen, drivna av gud vet vilka krafter.
Därför står slaget här och nu. Kongressen närmar sig och dit släpar varje deltagare med sig 7,7 kilo papper som ska läsas, värderas, debatteras, förhandlas, beslutas...
Bland dessa 7,7 kilo finns ett fåtal viktigare motioner (om några gram) som kan sätta stopp för FRA, för IPRED för Datalagrinsdirektiv...
Motionerna i dessa specifika frågor är större än sina egna rätt tekniska ämnen:


De berör en kärna.

På websidan för Sossar mot Storebrorstår det:


de röda väljarna vill leva i frihet, det har de alltid velat.


Det är temat för hela existensen av nätverket Sossar mot storebror, vi vet att socialdemokratin är en frihetsrörelse men vi ser också att partiet Socialdemokraterna inte klarat av att vara sin ideologis frihetsrörelse.


Denna kongress handlar om att ändra på det. Vi måste få upp partiet på rätt köl igen.

Rent pragmatiskt, oavsett om man råkar vara sosse eller Pirat, frihetstrogen Centerpartist eller Folkpartist * så är det avgörande för svensk politik att ombuden på Socialdemokraternas kongress rättar till det som gått snett, inte bara i partiet utan på sikt i riksdagen och därmed hela politiken.

Vi har fyra veckor på oss att få in i närminnet på (S)-ombuden att det inte handlar om taktik för att fånga opinionen, även om nu opinionen vill frihet.

Det är viktigare än så. Frihet är ett kärnvärde vi delat med partier som C och FP, men som de partierna helt dribblat bort.

Om fyra veckor kan Socialdemokratin som parti rädda sin själ. Gör man det är det högst troligt att även C och FP så småningom kan återerövra sina.

Vi måste få ombuden att inse att det inte handlar om småsaker som "FRA" och hur radioanstalten rent tekniskt ska få sköta sin spaning.

Det handlar om våra djupaste kända värden, som om de misshandlas kullkastar hela civilisationer; det handlar om varje människas värdighet, om demokratin sådan vi känner den och om våra mänskliga rättigheter.

____________
* Jag kom inte på Moderater i tillräcklig mängd som är frihetstrogna varför jag inte kunde rada upp partiet bland de andra. Dock vill jag nämna, Karl Sigfrid, som tämligen ensam kämpar i sin riksdagsgrupp. Mina moderata karameller är en annan. Lämna gärna fler namn på vettiga M).

11 kommentarer:

Anders sa...

Ursäkta stilen i inlägget, men jag har rensat och postat den 9 gånger tror jag.
För blogger gör hela tiden texten oläslig, ändrar oscgh förstör.

Mary X Jensen sa...

Intressant och bra Anders. Vi måste jobba på, från alla håll.

Markus "LAKE" Berglund sa...

En stor applåd och en rejäl knuff i ryggen får du för detta inlägg Anders!

Lagen var från början ett hafsverk och ett beställningsjobb. Och detta faktum har inga kosmetiska förändringar i efterhand hittils kunna ändra på.

Så jag hoppas faktiskt att ni lyckas får Socialdemokraterna att, inte bara sätta ner foten, utan också surra fast sig vid masten, så att det inte finns någon risk för frnsteg från linjen att riva upp FRA och börja om från början.

Det är som du skriver en av de få möjligheterna att tvinga Centerpartiet till bot och bättring i frågan. Annars kommer mycket av partiets inre demokrati och engangemang att skadas allvarligt.

Så för Centerpartiets skull hoppas jag att ni på på sossestämman lyckas driva frågor i den riktigt jag vill. Känns konstigt, men hoppfullt på något sätt.

Markus "LAKE" Berglund sa...

*"i den riktning jag vill"*

Anders sa...

@ Mary det måste vi!
@ Lake; Tack och visst är det förunderligt att du kan heja lite på S, men så är det givetvis - och omvänt... ;)

@ Alla: nu 100% familj inför helgstök!

Morfar Gunnar sa...

Skönt att avsluta fredagskvällen med att läsa ditt inlägg Anders. Nu kan jag stänga av datorn och invänta stormen (skapad av naturen)som väntar från sydsverige.

Nille sa...

En sak som antagligen är lätt att missa för "de äldre" är att S opposition kanske inte alltid kommer att vara de borgerliga. Om man tittar på EU-valsstatistiken så skulle det kunna vara MP+PP (mot S+M!) i framtiden: Om PPs framgångar bland unga män

Notera även att PP är större än S i åldersgruppen 18-30 år. Borde vara lite svårt att bortse från vilken fråga som väljarna är missnöjda med i det fallet, även för de som inte inser varför.

Jens O sa...

Hoppas att det går vägen Anders, när det är en nödvändighet.

Lars-Erick Forsgren sa...

Detta mitt inlägg tangerar det du skriver.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/10/tsunami-apatiska-barn-och-fra-lag.html

Dvs det finns inget stort (o knappt ngt litet) att lita på. Vi måste därför kämpa på alla fronter. Om vi kan inom bef partier, men också genom nya kanaler. Allmän opinionsbildning. Och kanske genom PP.

Ser en uppenbar parallell till Tsunamibandens hantering.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Lyckönskningar från min blogg:

Ska (s) styra in Centerpartiet på integritets-spåret igen?

:-)

Anders sa...

@ Lake: Såg det! och tror jag länkade dit i mitt nästa inlägg :)