onsdag, oktober 07, 2009

Trångsyntheten ställd mot behovet att öppna världen

Från CC CopyCat byrån


Vi lever under en borgerlighet som i retorik påstår att de strävar mot mitten, att de vill bli "det nya arbetarpartiet".

I denna retoriska strävan, från moderaternas sida, håller ett tidigare stort och frihetligt parti på att gå under, centern. Jag betraktar även folkpartiet som fullständigt sönderslaget.

För var finns det frihetliga? Det liberala parat med gott omdöme och lagom stort socialt ansvarstagande?

Det ser ut som om Moderaterna kannibaliserar sina mindre bröder, men icke. Centern och folkpartiet förtvinar eftersom ren och skär makthunger driver deras toppar att i alla lägen samarbeta med moderaterna.

Allt för att hålla ihop Alliansen.
Allt för att kunna påstå sig vara regeringsduglig.

Centern och Folkpartiet betalar ett högt pris genom att gå med på Moderaternas retorik, men främst förlorar de på att gå med på den politik som bedrivs.

Oavsett vad Moderaterna säger strävar de inte alls mot den sorts politiska mitt som under de senaste 50 eller hundra åren har växt fram i Sverige, en sorts socialliberal tanke där vi ska ha så stor personlig frihet som möjligt, parat med en välfärdsstat som fungerar bra utan att kosta alltför mycket, men framför allt inte lägger sig i medborgarnas liv, än mindre spionerar på dem.

Att centern röstade JA till det oöverskådliga lagkonglomerat som kallas FRA-lagen och ger staten rätt att massavlyssna hela folket går över de flestas förstånd.

Det är ännu oklart vilka myndigheter som ska få åsiktsregistrera, politiskt registrera, religiöst eller sexuellt eller folkgruppstillhörighet- klassificera och vad allt man nu säger sig behöva göra för att trygga rikets säkerhet.

Förlåt, man säger inte "Rikets säkerhet", det vore retoriskt fel, man säger: "din och min trygghet".

Nyligen tillfogade Krisdemokraterna (DN) att de vill upprätta register över samtliga kvinnor som genomför abort. De har inte klargjort vad ett sådant register ska användas till, men just på denna punkt höll sig övriga partier i Alliansen liberalt alerta. Man sade nej till förslaget av integritetsskäl. Det tackar vi för.

Men IPRED släpptes igenom, vilket åter måste slita sönder hjärtat på varje sann centerpartist som allt från bondeförbundets tid har slagits för den lilla företagaren, det decentraliserade och folkbildande alternativet i outtröttlig kamp mot allt vad elakartad storkapitalism och oligopol och monopol kan heta.

För varje normalt begåvad människa tar det högst tjugo minuter att googla i ämnet för att förstå att IPRED är oligopolet nöjesindustrins våta dröm. För att inte tala om upphovsrätten som man vill förlänga långt över det absurdas gräns, vilket skapar, just det, monopol på idéer och verk, vilket C alltid sagt sig inte vilja ha.

I fråga efter fråga dödar C sig själv. Samma sak gäller folkpartiet, men de väljer med sin partiledare i spetsen en annorlunda väg, de tävlar om att bli mest populistisk i någon form av katederdisciplin, eller ska vi kalla det värdekonservatism, inte bara i skolan, utan det ska gälla ute i samhället bland invandrare och andra som är i utanförskap.

Nej just, förlåt. "Utanförskapet" har aldrig existerat och vilka grupper som ingick vet vi inte heller eftersom det aldrig redovisats, bara att utanförskapet hade en siffra som ibland var så stor som 1,5 miljon.

Man är nu i färd med att sudda begreppet från sina hemsidor. Vi går mot rekordarbetslöshet och då passar det inte att statsbäraren talar om utanförskap inför nästa val.

Vi har djup depression. De krympande partierna i Alliansen vill också få folk till urnorna. Olika företrädare känner panik, vill profilera sig, samtidigt som man vill flytta fram positionerna för att skydda sig mot det okända, som nu känns extra hotfullt. Eller är man bara korkad?

Nå. I namn av att vilja hjälpa en svag grupp, invandrarkvinnorna, för man fram sitt förslag.

Företrädare för det parti som borde vara liberalast av liberaler kliver fram och säger att de vill förbjuda Burka i Sverige. All heder åt Roger Tiefensse, (C) gruppledare som helst hade sett att motionen aldrig väckts och som "livbåten" och andra liberaler uttrycker det: "Det är inte liberalism, det är den unknaste formen av konservatism där alla skall vara stöpta i samma form. Det är inte frihet, det är att försöka tvinga någon att följa ens egen bild av frihet.

Vi har fått en situation där två tidigare anständiga liberala partier som tävlar om vilket som kan vara mest värdekonservativt i sin framtoning. Man börjar rent av tävla med så aparta spelare som Sverigdemokraterna.

Folkpartiet, (Svd) vars ledning för länge sedan lämnade partiets arv och liberala hållning bakom sig eskalerar numer i märkligheter. Man deklarerar att man vill göra sig till allmän smakdomare över folks huvuden och trycka ut vilken kultur vi ska anamma, vad vi ska läsa och lyssna till för musik. Vad vi ska tycka om.

Jag känner oro.

På ett lite hattigt och ännu ostrukturerat vis har det utanförskap som den borgerliga alliansen slutat att tala om fått ett nytt ansikte.

Man vill och lagstiftar på fullt allvar så att man ska kunna avlyssna hela befolkningen. Man vill föra register över bögar, politisk tillhörighet, trostillhörighet, särskilt om de skriver Allah i sina mejl, antar jag.

Man vill förbjuda klädesplagg som kvinnor bär och man vill välja ut vilka kulturyttringar som ska falla oss i smaken.

I denna stund fick jag en budkavle från "Mitt i steget" där han skriver; "Det här är vårt land", underförstått; oavsett var du råkade bli född på jorden. Till min glädje ser jag att en moderat, Kent Persson, lade upp budkavlen i ett tidigt skede.

Som tidigare i internetrelaterade integritetsfrågor gäller samma sak nu. Alla goda krafter måste samarbeta mot det korkade och förstockade.
Tvärt emot alla de kringskärande lagar som de borgerliga vill genomdriva - och som vi ännu är osäkra på var socialdemokraterna riktigt står - måste vi öppna oss för världen.

Vi måste lära oss och förstå att vårt land är i behov av goda kontakter med samtliga andra kulturer. Vi är minst. Vi utgör en försumbar droppe i oceanstora andra kulturer.

Vi är ynka nio miljoner.
Vi är helt beroende av att ha goda realtioner med Kina. De är en miljard.

Vi är lika beroende av att ha stabila relationer med den kultur som jag här lite slarvigt väljer att kalla den muslimska. Islam utgör grovt skattat en miljard av jordens befolkning och är växande.

Varje dag ber en miljard muslimer i världen att deras barn ska må bra, att mormor inte ska vara sjuk, att det ska gå bra i skolan, att man ska få mat, att det ska bli fred.

Oavsett om man väljer att betrakta denna miljard människor som en kulturell och spännande tillgång, en fantastisk handelspartner, eller som en gigantisk marknad så utgör varje invandrad muslim eller kines eller indier, eller pakistanier eller vem det nu vara må, en otrolig kontaktyta och öppning till den andres kultur.

Jag borde, antar jag, som de tidigare namnge vilka jag hoppas ska föra budgavlen vidare, men gör det inte.

Istället vänder jag mig till hela den politiska rörelse som för mig framstår som den mest frihetliga och toleranta på dagens politiska scen i Sverige.
Jag uppmanar varje piratpartist att efter eget tycke föra budkavlen vidare.

Det handlar om vår globala frihet på nätet och AFK.


Forne Cat Stevens konverterade till Islam och agerar nu bro mellan två kulturer.

6 kommentarer:

Peter Madison sa...

Med mindre än 1 år till valet så har folket att ta ställning till vilka som ska leda landet. Jag tror personligen att valet kommer handla om frihet/integritetsfrågor om jobben och mindre om den tusenlapp extra i plånboken som ingen ändå såg röken av, utom de mest välbärgade då. Om folk går på den borgerliga retoriken en gång till är det gigantiskt synd och vi får skylla oss gigantiskt mycket själva. Då vill vi ju ha det så här, antar jag.

Var är Mona och FRA-frågan? Var är den högljudda opposition i denna otroligt viktiga fråga? Inte ett ljud hörs i massmedia. Bara de redan insatta i bloggsfären skriker högt om detta men de får knappast sin röst hörd. "Vanligt folk" läser trots allt Aftonbladet och Expressen och där står bara skit om Anna Anka...

Det vore generalfel av oppositionen att bara sitta tyst och stilla för som jag ser det så är det öppet mål i den borgerliga buren och om de rödgröna bara spelade bollen rätt har de bara att bredsida in valet i öppen kasse...

jeffer sa...

Snälla Anders - kan du inte bli politisk kommentator/analytiker? Du tänker så klart och formulerar dig så bra. Du har också verklig känsla för en av vår tids viktigaste frågor. Det du skriver ger oss hopp mitt i allt elände. Hämningslösa lobbyister och politiker som är helt off internet och vad internet innebär.

Fortsätt kampen - du inspirerar andra...

Anders sa...

@ Peter. Det är helt beklämmande. Jag bara hoppas att oppositionen drar igång efter kongressen.

Det står ju lite still innan den.
På kongressen beslutas ju en hel del, det är SAP's interna demokratiska ordning att partistyrelsen ju ska få i uppdrag av kongressen att föra partiets politik.

förhoppningsvis lyckas vi pressa igenom några skrivningar från de kluster av motioner jag och mina kompisar lagt.
Då är FRA-frågan och alla integritetsfrågor fixade inom SAP. Då kan man köra på med full tydlighet.

* **
jag håller alltså med dig helt och fullt, dessa frågor är valfrågor av högsta prio.

Anders sa...

@ Jeffer.
Det kanske var den vänligaste och finaste kommentar jag fått.

Sanningen är nog också den att jag just nu behövde lite sådan uppmuntran.

Tack.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Håller självklart med Jeffer.

Här får du också en manuell trackback:

5 dagar kvar, men ge inte upp - demonstrera på lördag!

:-)

Anders sa...

Tack för trackbacken Lake! :)