fredag, januari 22, 2010

Framtidens syn på integritet i det civiliserade välfärdsbygget
Än mer glädjande är att dessa liberaler är pirater och inte enbart förstår frågans vikt, utan även på ett sansat sätt belyser problem och felaktigheter, rent av den omänsklighet, den borgerliga alliansen lyckats införa. Man nämner också, utan att rygga, ansvar.

Det ansvar som följer av att inneha regeringsmakt.

Jag skrev häromdagen om att Göran Greider träffade lite rätt i sin analys av socialförsäkringssystemen, helt kort sammanfattat:

"Sjukförsäkringen är inte vilken fråga som helst. Den utgör, tillsammans med sjukvården, välfärdstatens centrala nervsystem. Sjukförsäkringsfrågor är civilisationsfrågor."

Jag skrev då, och tror fortfarande, att detta är frågan som kommer att avgöra valet.

Varken den stora menigheten, eller för den delen, den stora massan politiker i gammelpartierna, har insett att det finns en annan stor civilisationsfråga som ligger och tickar som en bomb.

Piratpartiet har fattat det, men har som sin taktik valt att endast fokusera integritetsfrågorna på nätet. Det är synd. Även om piratpartiet inte aktivt vill eller väljer att inte driva andra frågor, vore det av flera skäl en god idé att se sig om på den politiska paletten.

Man bör ställa sig frågor som: Vad är viktigt för väljarna? Hur kan vi vinna deras äkta förtroende? Bör vi åtminstone vissa visst intresse, kanske även kunna svara på vad vi skulle stödja andra partier i för vägval?

Jag måste säga, som privatperson, inte som sosse för även sossarna gjorde fel i regeringsställning: Alliansen har hamnat långt bortom allt förnuft när det gäller att driva arbetslinjen och klåfingrigt demontera socialförsäkringssystemen i en takt som gör livet outhärdligt för dem som mest behöver hjälp. Man har misslyckats.

Detta ligger enligt mitt sätt att se Piratpartiet i fatet. Man uppvisar brister. En är att partiledaren Rick med flagrant omognad har viftat bort andra frågor, sådana som åtminstone socialdemokraterna, (även V och MP, alltså otroligt stora väljarskaror) brukar kalla sina "mjuka" och kanske viktigaste frågor. Det handlar om barn, skola, omsorg.

Personligen väljer jag att vara socialdemokrat, för att inom det största och oftast statsbärande partiet driva min tro på solidaritet, men även integritetsfrågor. Samtidigt anser jag att vår demokrati i detta skede av historien behöver Piratpartiet.

Jag kan inte säga åt ett annat parti vad det ska göra. Däremot kan jag säga: Det gläder mig att de tidigare liberalt röstande besättningsmännen på "Sagor från livbåten" nu som pirater på ett resonerande sätt lyfter både arbetslinjen och socialförsäkringssystemen.

Det är trots allt här, AFK (Away From Keyboard), det stora väljarflertalet befinner sig och dväljs under riksdagens, regeringens och statens outsägliga klåfingrighet.

Jag skäms nästan att erkänna, men jag har hittills låtit andra partikamrater inom (S) ta hand om problematiken kring våra socialförsäkringar. (Jag har alltså på sitt sätt begått samma tabbe som väl snart sagt varje pirat;)

Men givetvis arbetar socialdemokratin/vänsteralliansen på att försöka lösa upp knutarna i ett system som blivit alltför stelbent.

Till skillnad från alliansen har socialdemokratin/vänsteralliansen sedan länge börjat pröva ett mer genomarbetat system som redan rullar på sina håll i Sverige, det sägs med gott resultat.

Tyvärr kan jag inte själv vittna eftersom jag inte följt processen. Det kallas FINSAM och är en samordning med alla inblandade aktörer, en samordning som kommer att minska det personliga lidandet och snabba upp rehabiliteringen. Eftersom alla myndigheter samarbetar kring varje individ minskas kostnaderna även för den arbetstid som varje myndighet lägger ner per individ.

På ett värdigt sätt hjälper man människor tillbaka till livet, arbete.
Man sätter individen föst, inte en fanatisk idé eller apparat om den allenarådande dogmen om "ARBETSLINJEN".
(Jag önskar hett att Pirater här ser kopplingen till integritet och kan berika det politiska landskapet med nya fräscha och välbehövliga idéer).

Vad man gjort i FINSAM är att arbeta med erfarenhet som grund, istället som Alliansen gör nu, liksom blunda för varje remissinstans och kasta ut ett lika ofärdigt som ogenomtänkt förslag rakt ut i verkligheten där både intention och idé om en upprättad arbetslinje slår slint eftersom teori och verklighet inte kan bli ett.

Att beakta och ha som utgångspunkt och som representation för olika synsätt skulle alltså kunna vara:

Sagor från Livbåtens problematisering av Arbetslinjen.

Vänsteralliansens arbete med FINSAM som enligt uppgift redan rullar i ett hundratal kommuner efter att den förra socialdemokratiska regeringen implementerade denna mer erfarenhetsbaserade arbetsmetod, än det nuvarande Allians har begåvat oss med.

7 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej Anders, Piratpartiet KAN inte avvika från sin tydligt avgränsade politik.

Den sekund man tar ställning i en fråga som KAN tolkas som höger-vänster, så har man direkt fjärmat sig från hälften av sin potentiella väljarbas. Det har PP knappast råd med.

Ska de, på ett trovärdigt sätt, kunna bibehålla sin vågmästarställning måste de fortsätta vara fristående från alla former av fördjupat samarbete, med högern såväl som vänstern.

Men jag förstår lockelsen... :-)

Anders sa...

Lake: Var pläderar jag för ett samarbete?!

Föreslår jag inte istället att PP bör fördjupa sin integritetssyn och på det sättet hjälpa oss alla i ett kast framåt, men framför allt sig själva, så PP kommer in i riksdagen...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag tolkar in det i din (som alltid välskrivna) text, Anders.

Du skriver bland annat att det är synd att PP inte hanterar andra frågor än deras kärnfrågor. Du kritiserar Rick för att han tar avstånd från "mjuka frågor" och du tycker PP ska ställa sig en fråga som "Vad är viktigt för väljarna?". Ett sista exempel är att du tycker piraterna "begår en tabbe", när de inte skriver om socialförsäkringssystmen regelbundet.

Jag ser inte riktigt vad du menar med "fördjupelse" av integritetssynen.

Jag tycker det räcker grund för att lämna min "anklagelse", men det är, som sagt, bara mina tolkningar av din text. :-)

Anders sa...

Lake: Vad jag försöker säga är att Rick stöter många väljare, av flera skäl:
1) Han säger saker som att han skiter i 'mjuka' frågor. (vilket många i mitt parti gör att de avfärdar honom).
2) Han har ett förflutet som riktigt högerspöke från vänsterkretsar sett.

På det hela taget vill jag att PP ska komma in i riksdagen.
Jag försöker i all ödmjukhet ta upp till diskussion en del problemområden jag ser, saker som kan sätta käppar i hjulen för den förändring vi så hett behöver.

* * *
Som helhet betraktas gärna Piratpartiet som en samling bortskämda snorungar som vill ha saker gratis.
Man har fastnat i det. Se gärna det videoklipp Tvivlaren har på sin blogg.

Måns Herngren tror man ju gärna har de flesta hästar hemma, men inte när det kommer till fildelning...
fildelning enligt Bert och Felix

Utom i en rätt trång krets initierade här på nätet, möter jag kompakt oförmåga att tränga bakom retoriken om fildelning...

jag önskar PP ett bättre öde.
Jag önskar vår tid - och framtid - ett bättre öde.

Jag för här och nu debatt, jag för inte fram sanningar.

jag vill i all välvilja rucka lite på läget, förhoppningsvis åt det bättre hållet!


Tyvärr.

Anders sa...

Lake: du skrev:

"Jag ser inte riktigt vad du menar med "fördjupelse" av integritetssynen."

Jag har i någon postning innan här med mig Lars-Erick (liberal revell) i tankegången att 'statsapparaten' kränker människors integritet i arbetslinjen, som den är utformad, samt i de sociala trygghetssystemens valhänta utformning.

Om Piratpartiet fördjupar sin kunskap, även sin syn på integritet, skulle deras trovärdighet öka markant.

Förutom det, skulle vi alla kunna ha största nytta av att sådana frågor blev föremål för svärmarbete.

Erövra mer demokrati, helt enkelt.

(Men jag är ju bara en anarkist som valt att gå in i värsta betongen för att där tänka utanför ramarna och sprida lite glädje!)

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. Jag kostade på mig att referera till och rekommendera denna din text till läsning i en nyss postad bloggtext.

Håller med dig i din analys av hur pp (och Rick) ses på i lite bredare kretsar.

Anders sa...

Lars-Erick. Ok! jag får försöka följa upp på något vis ikväll o under helgen, nu iväg till dagis och ta tag i mina 3, 5 o 7-åringar!!!
köttbullar/pannkaka eller laxen som jag o hustrun längtar efter... det är frågan:)