fredag, maj 28, 2010

Acriter et fideliter

Förra veckan gjorde jag ett träsvärd till Naya eftersom hon ville ha ett till teateruppsättningen hon skulle vara med i. Efter föreställningen kom hennes kompis, en sjuårig kille, springande mot mig över parkeringen i regnet och sa andäktigt:
- Anders, kan du göra precis ett sånt svärd som Naya har till mig?

Han hade aldrig sett ett finare svärd. Jag svarade undvikande, sa att jag hade ont om tid, att jag bygger hus och lagar mat och sätter på tvättmaskiner och måste reparera gräsklipparen och pendlar till arbetet och allt det där vi vuxna stackare gör.

Han stod framför mig medan regndropparna studsade mot asfalten. Liksom förkrossad nickade han att han förstod.

En första förnimmelse kom över mig. Jag sa:
- Jag lovar inte något, men man vet aldrig. Kanske får jag en lucka tid.

När jag kom hem och sett att hustrun fått fatt i alla barn för läggning lösgjorde jag mig från mina uppgjorda planer, de som så kan hålla oss alla fången för att få oss att göra alla måsten.  Jag gav mig ut och letade ämne till ett svärd.

Efter någon timme lade jag sista handen vid svärdet, jag ristade på handtaget in pojkens namn och därunder fick jag för mig att jag borde skriva ett lämpligt latinskt citat.

Någonstans i denna process kom det till mig som en andlig förnimmelse som fick den vanliga värdens tyngd och absoluta betydelse att för en stund ge vika. Jag kunde inte längre ta den på  allvar eftersom jag anade ett större och väldigare och varmare och sannare sammanhang.

Jag skrattade inom mig åt farsen som pågår "därute", inte melodifestivalen, om någon nu trodde det, utan valåret, fajten mellan de fyra nyanserna av gråblått som sker i riksdagen. Och jag skrattade åt ekonomernas eviga springande  efter sina fiktiva värden och BNP. Hela  grejen.

Så bedrövligt tokigt de betedde sig allihop!

Jag satt där med träsvärdet som jag ska ge till min dotters kompis och skrev in det latinska citat som kom för mig när jag drog in denna sjuåring i mitt sinne. Jag ristade in "Acriter et fideliter", vilket på svenska närmast torde forma de förbluffande och bortglömda orden "Tapper och trogen".

14 kommentarer:

Jerker Wågberg sa...

Vad rätt du har! Vad håller vi på med? Skulle tro att du och jag var stod på varsin sida barrikaden 2006. Jag, en inbiten moderat, och du en, vad jag förstår, lika inbiten socialdemokrat. Även om vi inte känner varandra personligen, känner jag hur vi kommit varandra så mycket närmare.

Ett egentillverkat träsvärd är fan så mycket viktigare än RUT eller ROT.

Daniel A sa...

Att läsa om dina reflektioner och insikter om vad som egentligen är viktigt gör mig alltid varm om hjärtat. Tack!

Anders sa...

@ Jerker: Ja, det är ju det! Och till min glädje upptäcker jag allt mer att det finns mänskliga moderater som förstår sådana saker som ett träsvärds värde!

Anders sa...

@ Daniel: Tack själv som kommenterar. Det värmer.

Martha sa...

Oj vad bra!!

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders! Ja, visst är det skönt att man - fortfarande - får det slaget av upplevelser. Stunder av klarsyn över vad som är viktigt!

En av min sons käraste leksaker är en klantigt och klumpigt tillyxad träpistol som jag gjorde av en överbliven träbit.

Igår fick min son riktiga verktyg och en verktygslåda. Jag hoppas vi får chans att använda detta lite när han kommer/hämtats hem från förskolan idag. Dessutom skiner solen idag över Piteå.

Och jag håller med om att RUT och ROT-debatten känns väldigt oväsentlig. I det stora hela.

Perra J sa...

Fascismen står för dörren.
Är det någon som känner till de grundlagsändringar som håller på att klubbas igenom utan att vi får reda på något? Läs detta:

http://www.friatider.se/riksdagen-andrar-grundlagen

De innebär bl a att militär får sättas in mot svenska folket, och att offentlighetsprincipen tas bort. Om man ska tro andras tolkning av dokumentationen (jag har inte läst igenom den själv...)

Anders sa...

@ Lars-Erick! Ja, sådana stunder är mer än välbehövliga, att vara i nuet en stund och se de enkla tingen och uppleva sambandet och kärleken till barnen.

Anders sa...

@ Perra J: Jo, jag är livligt medveten om det du skriver och har så varit några dagar. Jag följer ju detta med integritetsfrågorna och rätt många Piratbloggar har tagit upp det. Se min bloggroll, tex HAX.

För att hämta kraft läser jag lite, du vet vad(!) och gör träsvärd...
Det är tid för kontemplation och krafthämtning.

Det är mycket otäckt det vår regering och riksdag håller på med.

Anders sa...

@ Martha: TAck:)

David sa...

Här är en länk som kan vara behändig att kasta på moderat tänkande: http://www.geeksaresexy.net/2010/05/20/illustrated-look-at-what-motivates-us/

Jag har visserligen kvar mitt inte allt för ohäftiga långsvärd sen jag höll på med långsvärdsfäktning, men tar du beställningsjobb?

Anders sa...

@ David: Hittills har jag inte gjort det, men jag får väl börja göra undantag!

Fast min nisch är snälla träsvärd till barn :)

Perra J sa...

Jag stövlade rakt in här och skrev om något helt annat, blind för det vackra inlägg du skrev här.

Men nu ser jag. Tack! Du har något som värmer.

Anders sa...

@ Perra J, vet du! AFK eller IRL lever jag ett väldigt bra liv!
Det är bara i bloggen som jag av någon anledning envisas med att följa detta tråkiga med att toppskiktet bland politiker envisas med att vilja övervaka oss en masse!

Fast det är ju bara att stänga av elektroniken!