tisdag, december 07, 2010

Det unisona skriet från politikerna världen över


Idag väljer jag att ta ett stort klipp från Kalle Olsson, ledarskribent för Länstidningen i Östersund. 
 Han skriver att "Det blir alltmer tydligt varför politiker av alla kulörer unisont fördömt Wikileaks publiceringar. Falskspelet är monumentalt."

jag har bara varit med i det socialdemokratiska partiet i 4 år. Jag gick med för efter brakförlusten mot den borgerliga alliansen 2006. Jag ville hjälpa den mer goda sidan tillbaka i regeringsställning - trots fel och brister. 
  Men så närmade det sig val år 2010. Hjälpte jag till något? Nej. Jag kunde inte. jag kunde inte förmå mig; och jag kände mig som en svikare eftersom mina kompisar på orten, som jag tycker om och respekterar, jobbade på med sin dörrknackning och allt vad de nu gjorde.

Jag gick också med, och har fortsatt vara med för att det är ett av få sätt att påverka politiken. Och viss påverkade jag och några kompisar. Vi skrev en motion som till hälften (2 av 4 Att-satser godtogs)  gick igenom vid kongressen. Sossarnas största beslutande organ. 

Men när jag läser allt som nu WikiLeaks tack och lov släpper kommer min gamla svartsyn och cynism över mig. Varför ska jag ens gynna ett enda av de där partierna med nån hundralapp i medlemsavgift?

Falskspelet är, som Olle, en sansad och oberoende (S)-ledarskribent skriver, monumentalt.

Idag vill jag faktiskt säga upp mitt medlemskap. Men jag ska sova på saken många nätter. Inte förhasta mig och just nu tänker jag en rätt ryslig tanke:

Förmodligen måste sossarna förlora ett val till innan man hittar sin själ igen. Som det är nu är det för mycket revipinkande och man saknar helt idéer för hur man vill försöka tygla dagens onda: Den totalt hämningslösa marknaden som numer kallas globaliseringen.

Politiskt är diplomatrapporterna mest besvärande för Socialdemokraterna. Inom vänstern finns en tradition av någorlunda självständig analys i förhållande till den stora supermakten. Att borgerliga politiker har en mer krypande inställning kommer däremot inte som någon nyhet – man delar ju i allt väsentligt samma världsbild. Innan det andra Irakkriget ens brutit ut argumenterade till exempel Folkpartiets Jan Björklund för att Sverige borde ställa svenska infanterister sida vid sida med amerikanska stormstyrkor.
SVT:s Dokument inifrån avslöjade häromdagen hur regeringen rundat riksdagen i samband med att USA försökt formalisera ett samarbete för att komma över uppgifter om svenska medborgare. I stället för att reglera informationsutbytet i avtal tyckte tjänstemän på justitiedepartementet att det svensk-amerikanska utbytet borde ske på informell basis. Vad betyder det? Lämnar regeringen ut personuppgifter till främmande makt utan att ha reglerat formerna i avtal, utan att först ha prövat de legala grunderna? Agerar regeringen på ett sätt som inte skulle tåla en offentlig granskning och diskussion? Ja, så är det nog.
Det blir alltmer tydligt varför politiker av alla kulörer unisont fördömt Wikileaks publiceringar. Falskspelet är monumentalt.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla läs inte detta som något elakt.

dörrknackning? - som en fundamentalistiskt religös.

socialdemokrati? - som en fundamental svensson.

demokrati? - religionen att din ledare vet bättre än dig själv.

Okej. Det var hårda ord. Men snälla, tänk igenom ditt liv utifrån ett religöst perspektiv. Handen på hjärtat, är du religös i din tro på demokrati?

Varför tror du att dina ledare vet bättre än dig själv?

Du behöver inte svara. Du får radera den här kommentaren om du vill. Men snälla, tänk efter.

Peter Madison sa...

Broder, som du vet har min tilltro till politiker alltid varit liten, nästintill minimal. Efter detta ser jag faktiskt ingen anledning att rösta då min röst blir våldtagen av politiker som inte tycks förstå varför de sitter i riksdagens kammare.

Systemet har ruttnat inifrån. Nu får det förmultna helt tills andra krafter tar vid. Vilka det är har jag ingen aning om, det får tiden utvisa. Jag hoppar av nu. Helt.

Anders sa...

@Anonym: Jag tar inte illa upp. Jag förstår vad du säger. Och jag kan svara så här: Jag har varit - och är - någon form av anarkist. Det blev jag i 14-årsåldern när jag plötsligt vaknade till politiskt medvetande och insåg det absurda i att någon annan skulle kunna bestämma bättre över mig själv än jag själv.
Första tanken var enkel, för lärarna var helknäppa. Nästa steg i hierarkin var rektorn - som hade ännu mer fel, gjorde mer fel och illa mot mig.

Ilsken och rättmätigt arg kände jag mig ändå förvirrad, för jag förstod i förlängningen att även den representativa demokratin var fel.

jag var förvirrad ett bra tag tills jag råkade snubbla över Zenon och föll pladask. Denne filosof, 333 år f.Kr, som i opposition till Platon hävdade att förnuft, kärlek och könens lika rättigheter borde utgöra de fundamenta man byggde samhällslivet på, inte ”Staten” som Platon påstod.

Bort med regering, tempel, präster som krävde tribut, lagar och poliser, sa Zenon.

Det tilltalade mig. Hela min unga kropp skalv av iver.

och trycker du på länken kommer du till min hemsida där jag brer ut mig lite mer om hur jag blev och anarkist och fortfarande är anarkist.

Anders sa...

@Bror. Tja, du vet ju vad jag står också, och alltid har stått.
men jag kan fortfarande få för mig att jag trots allt påverkar saken ett nanomikrogram mer åt rätt håll i partiet än utanför.
Fast samtidigt. Jag vill ju inte gynna skiten. Jag vill se något nytt som inte är genomkorrumperat.

... för att orka med gör vänder jag skiten ryggen ett tag, sen får vi se.
Galenskapen kring WikiLeaks är mer än sanslös.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. Det är märkligt, eller kanske inte, att jag förstår så väl hur du känner. Jag har ju inte heller ngn lösning. Men en sak är säker, det som lord Acton formulerade, att makt korrumperar... Det har förstört så mycket. Både människor och ideologier. Ideologier som i ´princip är "goda", men som förstörs i tillämpningen när de kommer i maktställning.

Ser nu en rubrik hos Mark K. Har inte hunnit läsa texten än, men den pekar på att uppgiftslämnandet till USA via FRA skulle vara lagligt.
Jag utesluter inte att så skulle vara fallet.
Men den stora frågan är hur vi kan ha lagar som tillåter detta? Varför blev de så? Var var informationen? Var var debatten?

Vi behöver många Wikileaks. Och fri press. Dvs verkligt fri press. Dagens svansviftare ger jag inte mycket för.

s sa...

Jag tycker politik är viktigt men jag skulle aldrig gå med i ett politiskt parti. De är som gammal ost allihopa. Mögel som tränger in i hela osten. De ändrar hela tiden på det de lovat och kompromissar alldeles för mycket.

Anders sa...

@Lars-Erick. Att du förstår, förstår jag!
För på mig tycks det att du hamnade i samma bryderi tidigare än jag. Jag minns att du sade/skrev någon gång att "Det känns som om jag blivit bestulen på mitt parti".

Det är så det är.
Det ruskiga är att det är idel härliga vanliga goa människor jag träffar i s-föreningar, men men.
Sen är det några få som tillskansat sig makt i partiet som gör hela skiten ruttet.
Och så vill man att vi hederliga snälla fotfolksmänniskor ska se till att de får sk förnyat förtroende! Bah! Förnyad makt och förnyade möjligheter att sitta på många välbetalda stolar samtidigt... och fina pensionsuppgörelser...

Anders sa...

@ S: Politik är viktigt. Vi lever ju under deras beslut. De stiftar lagar, de inför regler - och de håller saker hemliga för oss...

Så vad kan vara viktigare än politik? Egentligen.

Anonym sa...

Nu är undertecknad i strid med Eon som helt plötsligt tar ut full energiskatt i elräkningen i Sollefteå fast vi är en s.k. reducerad energiskatt kommun. Aftonbladet och ortstidningen är kontaktade och fy fan för bönderna med tiotusentals kilowattimmar som blir blåsta på 10 öre kilawatten.....det blir pengar det!!
Tycker alla skall kolla sina fakturor att ine just ert elbolag tar ut full skatt på elen när ni egentligen skall betala reducerad!!
Detta gäller för alla kommuner i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland samt kommunerna Örnsköldsvik,Sollefteå,Ånge, Ljusdal, Torsby, Malung, Mora, Orsa, och Älvdalen.
Alla dessa skall ha 18,5 öre i skatt medan övriga Svberige skall betala 28 öre.
KOLLA JÄKLIGT NOG PÅ ERA FAKTUROR!!Jag kan se att vissa elförsäljningsbolag skiter ia att ge rabatten. Skulle du ha blivit blåst gäller en retroaktiv återbetalning 6 år tillbaka.
Glöm inte räntan!!!!
Hälsar en upprörd UiU.

Peter Madison sa...

@UiU: Tack för det tipset! Då jag är vicevärd i en brf i Östersund och betalar hiskeliga höga fakturor från Jämtkraft ska jag kolla om även de blåser oss! Och även den egna elräkningen såklart...

Anonym sa...

Döm om min förvåning....jag mailade Skatteverket torsdageftermiddag angående elskatteproblematiken.
Fredag morgon 8.15 ringer Saktteverkets Karin Persson och konfirmerar mina slutsatser.
Det var hiskeligt snabbt av Skatteverket nu får vi se om Eon skickar tillbaka lite pengar??

Anders sa...

@UiU: snyggt jobbat UiU!!!!
och av skatteverket.

Susanne sa...

ochjag som precis valts till ersättare i KS för samma parti...

God jul och hälsa min fina kusin och barnen!