torsdag, mars 24, 2011

...eftersom deras röster brände mig


Jag är författare som även arbetat som journalist och jag har förstått att min intervjuteknik ibland anses annorlunda men nu har jag genom en Facebookgrupp bestående av FAS-3:are och sådana som anser att FAS-3 är en kontraproduktiv arbetsmarknadsåtgärd intervjuat en rad människor.
I mina intervjuer (jag sade aldrig att jag intervjuade dem) struntade jag i att ställa frågor. Istället pratade vi om drömmar, om livet, om att i en hastigt uppkommen hopplöshetskänsla och vrede tappa greppet när man ska hämta barn på dagis, eller inte orkar laga mat åt sin familj, fast man är den som borde vara utsatt för minst stress eftersom man på sin FAS3-plats inte utför något som är på riktigt... Eller är det just det som stressar, att man förutom att ha svårt att klara ekonomin dessutom inte utför något av värde? Och gör man något av värde vet man med automatik att man utnyttjas något ohyggligt. 
En akademiskt utbildad, som vill vara totalanonym, konstaterade att hon gjorde samma arbetsuppgifter som hon alltid gjort. Skillnaden var att nu fick hon inte ens ut 65% av sin a-kassa, allt medan kollegerna runt henne kunde hämta ut löner som var obegripligt många gånger större. De utförde samma jobb. 
Med akademikern ovan hamnade jag snett, i matematiska jämförelser och organisatoriska frågeställningar, så jag vilade från intervjuer några dagar för att hitta mitt spår igen, för att lyckas låta bli att tolka utsagor och på så sätt åter luras att ställa förment "relevanta" följdfrågor. Jag ville lyssna och det ledde till att jag inte hann anteckna särskilt väl. Ändå var jag noga med att stanna upp för att exakt skriva ned vissa utsagor. Återigen helt utan metod, jag bara gjorde det spontant eftersom deras röster brände i mig:
- Jag vet inte vad jag ska göra med mig kropp, den vill inte sova, den vill inte vara vaken. Dom har förvandlat mig till ett levande viljelöst ting. (grovarbetare, svetsare 27)
- Hur kan dom sova på nätterna dom där på af dom som administrerar det här? (totalanonym)
- Dom kunde lika gärna ha rakat av allt mitt hår och tatuerat in ordet "VÄRDELÖS" i skallen på mig, liksom i en sån där ritual så det blev symmetri mellan det som sker inuti en människa och det som sker i samhället. (sekreterare 42)
- Vet du, jag har varit en ytterst sansad person i hela mitt liv, aldrig slagits, aldrig känt ont ett hett blod rusa genom mina ådror. Nu drömmer jag om att gå in på af och skjuta ihjäl varenda jävel. (byggingenjör 53 år).
- Det sorgliga är att mitt liv så snabbt förvandlades till något som inte längre finns. Jag märker det när jag talar för då talar jag aldrig mer i nutid. Jag talar i dåtid och någon framtid finns inte. (flerbarnsmor)
* * *
I morgon fredag ska det komma två personer från af till min sysselsättningsplats för att stämma av och ställa frågor.  Vi som är i FAS-3 ska samlas i ett rum tillsammans med dem. Min upplevelse? Jag är sedan tre dagar nedsänkt i en tryckkokare. Jag hamnar i den där tryckkokaren så fort jag tänker på att jag ska träffa af-are. Tricket är att tänka bort dom. Förinta dom ur sinnet. 
Så överlever jag en dag till. I bästa fall...
Naturligtvis har jag planerat att fortsätta min intervjuserie med att även fråga dessa af-are vad de tycker om att administrera detta som vare sig får vara ett arbete eller en praktik, utan måste vara en "syssla". Tyvärr kan jag inte lova att jag orkar genomföra intervjun. Kanske jag kokar sönder innan mötet. Kanske kokar jag så mycket redan idag och inatt att jag inte ens kan ta mig ur sängen imorgon.
Vi får se. (Till skillnad från de andra intervjuerna har jag inför af-arna ett frågebatteri om 57 frågor som jag just nu sitter och försöker hitta någon prioritetsordning i).
MvH
Anders 
PS. Jag har även gjort några intervjuer med personer som uttrycker att de funnit sig i FAS3. Jag har ingen statstik över hur dessa två grupper förhåller sig till varandra; De som håller på att gå under och de som finner sig. Det vore mycket intressant att fortsätta intervjuer med dem som finner sig i situationen, men just nu saknar jag metod för dessa intervjuer, (Bland annat har jag funnit det svårt att definiera och precisera vad det innebär "att finna sig") varför jag har avbröt och väljer att inte redovisa dem. 
Just nu befinner sig ca 26000 personer i FAS3. Det beräknas till år 2013 öka till 47000. "Sysselsättningen" bland dessa personer varierar från meningslösa icke-arbeten till verkligt utförda arbeten. I det första fallet tjänar anordnaren 5000:- månaden oavsett vad personen "sysslar" med. I det andra fallet tjänar anordnaren både 5000:- i bidrag från skattebetalarna och det arbete som blir utfört. DS
* * * 

Nedan  återger jag i sin helhet, vad Bengt Fredriksson skirver i bloggen FASAN om
FAS 3 kontra Plusjobb (Se även bloggen Dårarnas Paradis som gjort likadant)

Fas 3 är ett otyg.
Finns det något bättre då?
Vad skall NI ha istället då? (Lägg märke till ordet NI, det drabbar aldrig dem)
När vi då svarar att vi naturligtvis i första hand vill ha ett vanligt avlönat arbete men att vi innan vi finner ett sådant vill kunna leva drägligt, och framhåller de gamla beredskapsjobben och plusjobben, ja då får vi genast höra att de är ungefär detsamma som Fas3. Det stämmer absolut inte.
Jag trodde att det skulle vara lätt att googla och söka sig fram till de villkor som gällde för plusjobb och beredskapsarbete när de var aktuella, för att genom en tydlig tabell, en gång för alla visa den i mitt tycke enorma skillnad de utgjorde jämfört med Fas3.. men det visade sig vara nästan omöjligt.
Här är ändå ett försök: Rätta mig gärna :)
______________________________________________

Lön/ersättning

Beredskapsarbete/Plusjobb
Lönesättningen är fri dvs det
är upp till arbetsgivaren,
den anställde och eventuellt facket.
Lönerna var lägre än marknadslönerna men ändå
avsevärt högre än dagens aktivitetsersättning
i Fas3.
Fas3
Ingen lön, endast ersättning från
försäkringskassan under förutsättning att man uppfyller gällande arbetsvillkor,
då lägst 223 kr-högst 680 kr dag/brutto.
För de som inte uppfyller villkoren för ersättning gäller försörjningsstöd.
Skillnad:
Minst 2000 kr netto/månad till Beredskapsarbete/Plusjobbens fördel.
I dagsläget skulle också Beredskapsarbetaren/Plusjobbaren också få jobbskatteavdrag, något som inte den Fas3-anställde får ta del utav oavsett syssla/pyssla.
______________________________________________

Semester

Beredskapsarbete/Plusjobb
Gav semester och semesterersättning
Fas3
I överenskommelse med anordnare kan en slags semester eller rättare sagt “frigång” beviljas i högst 20 dagar, då skall den fas3-anställde även stå till arbetsförmedlingens förfogande.
Skillnad:
I Fas3 har du ingen semesterersättning och ingen total frihet. Kanske du inte heller behöver den eftersom du knappast har råd att semestra någonstans med Fas3-ersättning.
______________________________________________

Sysslor

Beredskapsarbeten
Kunde i princip vara på marknaden redan förekommande arbeten. Pågick tills ny period för A-kassa intjänats (6 mån).
Plusjobben
Arbeten som ej ansågs konkurrera med befintliga jobb.  Högst 2 år per anordnare.
Fas3
Samhällsnyttiga sysslor. I praktiken har det visat sig vara allt från ingenting till regelrätt arbete. Regelverket säger att de sysslor som utförs ej får konkurrera med befintliga arbeten. Högst 2 år per anordnare.
Skillnad:
Beredskapsarbetena gav mest konkurrenskraft, men har nackdelen att de kan missbrukas av arbetsgivare som enkelt kan byta ut arbetskraft efter hand. Lägre lön än ordinarie anställda.
Plusjobben gav sällan bra meriter men var ändå närmare arbetsmarknaden än Fas3.
Fas3 enligt regelboken ger ingen merit överhuvudtaget som är gångbar på arbetsmarknaden.
______________________________________________

Övrigt

För Beredskapsjobb/Plusjobb gällde för arbetsmarknaden gällande regler och avtal med undantag för LAS och att plusjobben ej var A-kassegrundande.
Fas3 gäller försäkringskassans regler, arbetstid mellan 8-17 om ej  särskild överensstämmelse skett.  Fyra timmars arbetssökande per vecka skall beviljas.
Fas 3 är ej avtalspensionsgrundande.
Fas 3 är ej A-kassegrundande.
Fas3 är också unik genom att den ger anordnaren 225 kr/dag (runt 5000 kr/månad) för varje Fas 3 person den tar emot. Detta har visat sig ge upphov till mindre seriösa anordnare som ser detta som en möjlighet att livnära sig genom andra människors arbetslöshet.

I min värld är det solklart att Fas 3 är mycket sämre än de gamla åtgärdsprogrammen. Är vi hänvisade till åtgärder, låt då tiden där vara så kort och värdig som möjligt, med en ersättningsnivå som är möjlig att leva drägligt på.
//Bengt Fredriksson
___________________________________________
I denna Facebookgrupp finns ofta en del intressanta länkar om FAS3
* SVT om FAS3
* Alliansfritt om FAS3 och Jobbrabriken och här och här
* SVT Rapport

12 kommentarer:

Pernilla Öberg sa...

Länge sen sist Anders, men jag läser dig så fort du skriver. Alltid tänkvärt, men orken finns inte att kommentera, nickar dock alltid instämmande...

Idag har jag dock en fråga nr 58 till din af-lista...egentligen är den till fk-folket men "same,same, no different" - fråga hur det känns vid slutet av dagen efter att ha exekuterat så befängda regler. Fråga hur det känns att jobba med att vara den som gör att dessa horribla system kan fortgå. Om alla dessa marionetter satte ner foten, rapporterade eländet och sa att nu får det vara nog så skulle fk/af-systemet hamna där det hör hemma - i papperskorgen...

Den enes bröd, den andres...

Allt gott till dig, fjällkramar P

Gun Svensson sa...

Du skriver med ett glödande stift i mitt hjärta. Rapport från Alliansens Fas 3? Men, hur ta sig därifrån eftersom befrielsen måste vara människornas eget verk?

Anders sa...

@Pernilla: Kul att höra ifrån dig!
- och som sagt, jag utvidgar frågebatteriet! - men man kan nu också se resultatet i form av en liten film i ett nytt blogginlägg.

Anders sa...

@Farmorgun:
Befrielse är i högsta grad ens eget verk...
Jag befriade mig själv 1989 då jag gick från fast anställning som datakonsult och började frilansa som journalist/förfatare/föredragshållare.

Man ger mig visserligen inte näringsförbud nu, men rent krasst ekonomiskt skulle jag kunna köra firman och dra in 25-50% av min försörjning på den, sedan få lite hjälp av af de månader jag inte får ihop det. (tidigare har det funnits vikariat osv, inte nu).

En sådan lösning skulle kosta skattebetalarna mindre, samtidigt som jag fortsatte att skriva böcker och i bokbrukarledet skapar miljonvärden i försäljning av böcker.

Istället, för att jag ska klara min ekonomi med tre barn, tvingas jag nu acceptera regelverket kring FAS3...
Jag kostar då motsvarande A-kassa för egen del plus 5000 kalla kronor som går rakt in i arbetsgivarens fickor från skattebetalarna...

istället för att kunna göra ekomomisk nytta för samhället i stort genom att få pula på som författare tvingas jag alltså att istället bli en kostnad...

trist. Men se för all del mitt nya inlägg med liten filmsnutt och allt! "FAS3 och tysnaden".

Gun Svensson sa...

Anders! Ser att du tänkt till och att det finns regler som hindrar möjligheten med att vara författare på deltid i kombination med uppdragstagare som visstidsanställd. Jag vet inte vilka möjligheter det finns att göra något åt det. Sedan tolkar jag resten av ditt svar som att du tycker att det borde finnas utrymme för Af att låta människor vara mera flexibla än de kan vara i Fas 3. Problemet är att staten inte vill betala. Det du gör måste vara värt att betala för av någon. Därför har du en poäng när du tycker att staten borde ge ökade bidrag till Jamtli, som då skulle kunna anställa människor, eftersom det jobb som du och andra gör är riktiga och viktiga jobb. Varför inte ta kontakt med din partikamrat Birger Ekelid http://www.birgerekerlid.se/Om-mig och kolla vad ni båda skulle kunna göra tillsammans? Själv spinner jag vidare med ett nytt inlägg med länk till ditt nya inlägg - ser ett embryo till en stark berättelse om Fas 3.

Beelzebjörn sa...

Hej Anders.

Jag tänker vara väldigt kortfattad, som jag ofta är när jag kommenterar bloggar jag läser numera, eftersom jag sällan har tid med kommentarsfältsdiskussioner längre.

Så, här kommer det.

Beredd?

Fan vad du är bra.

Håll stilen ;)

Anonym sa...

Anders,

du gör en bra och känslomässig beskrivning av hur det är att vara i Fas 3. Tyvärr räcker det inte.

Ska det bli någon ändring så måste den komma från någon som sitter i eländet men som har förmåga att analysera och beskriva hur en ändring borde se ut. Någon som kan få kommentarer från andra och någon som läses av andra.

Du är nog närapå ensam i den sitsen.

Anders sa...

@ Det är så sorgligt.
jamtli som museum drivs av en arbetsstyrka som till 50% är i åtgärder. Alltså halva arbetsstyrkan har ingen lag eller något fack att stödja sig mot.

Alltså. FAcken engagerar sig inte i dem som är satta i arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Jag har varit med i SIF/Unionen allt sedan 1986. Men de skiter ju i mig när jag är i åtgärd och dessutom sysslar med att reparera en vikingabåt... Eller källforksa i historiskt material tillsammans med arkeologer, som eftersom arkeologerna är anställda på riktigt får 5 ggr i lön för samma syssla....

FAS3 är livegenskap. Inget annat.

Värst av allt. Våra ledningar för museer mfl institutioner vänjer sig nu med att de inte bara får arbetskraft gratis, utan att de dessutom får betalt för oss. Snacka om att bygga in inlåsningar och ickeinsitament för att skapa riktiga arbetstillfällen.

Det är ju smartare att "anställa" två FAS3-are med journalistisk och eller systemvetarbakgrund på en post och som arbetsgivare tjäna 10.000 i månaden istället för att anställa en riktig arkeolog som kostar 50000-60000 i månaden med sociala avgifter.

Anders sa...

@Farmor. OVan var svar till dig.

Och tillägg. På Jamtli två ledningen sina händer. De följer bara givet regelverk - och hjälper ju människor som är arbetslösa att komma i sysselsättning.

MEN. När jag pratar med mellanchefer som tvingas vara med oss fattighjon så avskyr de varenda minut. De upplever den svåraste skam över att anställa människor som utför fantastiskt arbete, men sen kan de inte premiera dem med vare sig lön eller semester eller löneförmån eller, inte minst, en vidareanställning...

Systemet stinker så att jag vet inte vad. Och jag vet inte vilka det är mest synd om; FAS3:aren, närmaste chefen eller faktiskt även i vissa fall, arbetsgivaren som inser att han hanterar ett skitsystem...

Anders sa...

@Beelzebjörn: Tack, det värmer:-)

Och jag ska försöka hålla stilen och inte deppa ihop igen.
Jag har varit i djup depression ett år nu. Men nu jävlar har jag vaknat till liv igen och till sist ska mitt ilskna spott nå ända fram till den ytterst ansvariga för tigerarbetslösheten: Fredrik Reinfeldt.

Anders sa...

@Anonym: uppfattar jag dig rätt om jag säger att jag känner en viss uppfordran från din sida?

att jag har att inte bara föra kampen vidare, utan även spetsa mig så att budskapet når fram till rätt personer och beslutsfattare?


Är det vad du avser, så kan jag bara säga att jag tänker kämpa vidare efter bästa förmåga.

MvH
Anders

Michael Gajditza sa...

Hej Anders!

Länge sedan nu men det är roligt att se att din penna är lika vass som förr. It sucks, är väl ett lämpligt uttryck och jag önskar att jag kunde göra mer än att genom den här kommentaren skicka mitt stöd i ord.

Fas 3...., på något sätt så säger själva uttrycket egentligen altt. Det låter som någon sorts diagnos av en galopperande farsot som nu nått det sista stadiet, fas 3.

Märkligt att en regering som annars är så duktig på nyspråk när det t.ex handlar om att förklara integritetskränkningar, inte ens har lyckats producera ett annat begrepp än detta.

Arbetsreintroduktionsstimulerande kompetenskravsoptimering t.ex. Du ska veta att all sansad och saklig information om vad dessa Fas3 placeringar egentligen innebär måste ut och bidra till ett ökat motstånd mot hur människor behandlas. Det är som med så mycket annat att folk tror inte riktigt på att det kan vara så illa som det faktiskt är för det går ju inte här i vårt fina gamla Sverige.....

Jag har skrivit lite mer om hur det utvecklats här: http://bit.ly/fuRoTO

Stå på dig och tack för en bra artikel!