lördag, juni 02, 2007

Detta med recensioner

Jag har planerat att skriva 8 böcker om Djingis Khan.

Just nu recenseras en av dessa böcker, ”Den andra hustrun”.

Det tog mig 1900 timmar att skriva den boken.

I runda slängar kommer det att ta mig 16.000 timmar att skriva klart alla åtta böcker. (Det är mer än åtta års arbete, de flesta arbetar mindre än 1700 timmar/år, på sina arbetsplatser).

Innan man sätter igång eller ens överväger att ge sig i kast med en sådan arbetsbörda tänker man igenom saken noga. Man planerar sin text rätt väl - och sin berättelse. Man vet vad man vill.

Sen räknar man också kallt med att drabbas av recensenter som inte läser ens böcker, men skriver ändå. Bland annat blev den ganska populära författaren Marian Keyes utsatt för det. I en av sina böcker skev hon djupt och ärligt om alkoholism, boken blev avfärdad som en ”i raden lättviktiga bagateller…”

Den här gången har Östersundspostens recensent faktiskt läst min bok noga. Jag är inte arg, utan riktigt glad över recensionen, på många plan.
Men vad ger en sådan här recension läsaren, kan jag undra?

Kommentera gärna!

(Tack nenne för länken!)

2 kommentarer:

Jon sa...

Hej! Jag har nyligen läst ut din senaste roman den andra hustrun och jag kikade nyss på ÖP:s recension. Jag tycker att denna tredje bok var bra, men inte lika bra som den första och andra boken. De två tidigare böckerna tycker jag har ett högre tempo och en mer spännande berättelse. Den tredje boken blev något sömnig under vissa delar. Att recensenten "angriper" de taktiska manövrar du skriver om tycker jag är helt fel, de är de som bidrar med en extra dimension till boken. Du, likt Conn Iggulden, skriver men en taktisk förståelse och det tror jag gör att personer som jag (som är en strateg, eller iaf föörsöker vara) uppskattar boken betydligt mer. Att ta med olika taktika inslag visar och att man berättar resten av historien djupare och mer detaljerat, en författare som Valeri Manfredo massimo (tror jag han heter) kan jag inte läsa efter att ha läst dina böcker därför att jag tycker han bara är och skrapar på ytan. Det är djupet som gör dina böcker så starka! Jag ser fram mot nästa bok, skriv SNABBT! ;)

Anders sa...

Jon: Tack ska du har för synpunkter!!!
Jag ser recensenter som läsare. Just ÖP's recensent verkar inte så intresserad av taktik, varför han framför sådana synpunkter.
Allt medan just den biten tilltalar dig!
* * *
Du nämner tempo. Detta är svårt. Helst skulle jag fortsätta att skriva som i bok 1 i serien, men, där har jag fått tyngst kritik från andra. Folk har inte kritiserat tempot, däremot att texten "varit alltför betydelsebärande..." har det sagts av flera.

En del hävdar att jag inte ska ta åt mig av sådan kritik. Men jag anser att jag bör göra det. jag tyckte det var relevant av dem som sade så, att första boken kunde upplevas som något "tung".

Tyvärr kan jag inte utlova någon snabb leverans av bok nr 4.
Jag måste få till min ekonomi först, sen kan jag skriva!!
MvH
Anders