fredag, december 04, 2009

Nödrop från en utbildad massmördare

Från CC CopyCat byrån


När Anna Troberg skriver ett inlägg med den talande rubriken: "Varför trycker regeringen på samhällets self destruct-knapp?" väcker det en rad frågor i mig:

Var går gränsen för att jag utför eller börjar mana till civil olydnad?
Jag har levt i 48 år och det är en fråga jag aldrig behövt ställa mig själv tidigare.

En följdfråga blir, kan man ens längre arbeta inom ramen för civil olydnad, eller sätter de nya terroristlagarna stopp för sådan planering och därpå följande aktioner? Civil olydnad har varit väsentlig för vår civilisations utveckling, genom den har vi vunnit kampen mot svåra avarter inom lagstiftningen, som exempel apartheid.

Var går gränsen för att staten anser att jag är en terrorist, eller uppviglar till terror?
Jag undrar när jag läser om det nya lagförslaget i Svd. Nu var ändringen inte så stor, men som bekant skär man in på oss medborgare från alla håll. Vårt utrymme blir allt snävare.

Hur länge till kan vi i diskussionen på nätet göra 'remixer' av bilder från exempelvis kända dataspel och lägga till några ord som "FRA-datorn" och "OK. Jag är inne. Var ska jag placera laddningen?", utan att polisen kommer och knackar på dörren?

Jag håller för troligt att personerna i regeringen vill gott, att de vill skydda vårt samhälle, att det är deras tro och övertygelse att det de lagstiftar för med sig ökad trygghet.

Hur ska vi få dem att förstå att effekten är den rakt motsatta?

Jag kan bara vittna om mig själv, vilket stup av hopplöshet man släpar mig mot, dag för dag, lag för lag. Det känns som man är i färd med att kväva mig. Som individ. Som samhällsmedborgare. Som samtalspartner. Som intelligent och kännande varelse.

Mitt liv har lärt mig att öppenhet är en förutsättning både för demokrati, ökad förståelse och tolerans.

Vår regering och andra makthavare går rakt motsatt väg. De inför strängare och vidare definitioner av vad terrorism är. De gör allt fler saker i hemlighet, bakom lykta dörrar, som ACTA.

Inte bara medborgarens rörelseutrymme krymper, även transparensen i beslut som rör oss minskar, för att inte säga; görs obefintlig.

Det slår mig att den dyraste och bästa utbildning samhället har givit mig är den militära, då man tvångsuttog mig och utbildade mig till massmördare i form av artilleribefäl som inom loppet av sju sekunder kan få 1,8 ton spränggranater att detonera på en av mig i tid och rum bestämd plats. (Vad sägs om Rosenbad?)

När jag nått fänriks grad och passerat kadettskolan hade min utbildning kostat skattebetalarna 2 miljoner kronor. I det skedet vapenvägrade jag. Alla pengarna bortkastade eftersom jag ansåg i det innersta av mitt väsen att jag inte ville ta till militärt våld för att lösa en enda konflikt åt vare sig mitt lands eller något annat lands regeringars konflikter.

Med skakiga knän och med fladdrande hjärta tog jag 23 år gammal mitt livs hittills största beslut, för jag trodde att jag skulle åka i fängelse när jag iklädd min uniform med gradbeteckningar på axlarna och allt (som jag helt perverst i situationen var stolt över) anmälde min vägran att mörda på order.

Jag slapp med nöd och näppe fängelse, skickades istället till civilförsvaret där jag bestods med ännu mer kostsam utbildning och blev befäl igen och utbildad att röja minor. Jag är förutom militärt utbildad massmördare också min- och sprängämnesexpert på skattebetalarnas bekostnad.

Kära regering och stat. Vad vill ni att jag ska göra med mina kunskaper?

Personligen vill jag värna demokratin, det öppna samtalet och förmedla tolerans, men snart vet jag inte hur.

I rasande fart krymper ni mitt och mina medmänniskors utrymme.
Vi upplever det inte längre som att ni har en vilja att skydda oss.
Vi upplever det motsatta.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!

Anders sa...

Tack anonym...

Lord Metroid sa...

Even though you are an anarchist you are a part of the machinery of tyranny by being a party member of the social democratic party, It doesn't seem rational...

Civil disobedience should always be encouraged against tyrants. Because unless it is done, history tells it usually ends up in genocides.

I find any illegible authority to be of tyranny. An organized crime syndicate is always an organized crime syndicate independent of how large and how imposing the syndicate is nor that it provides free services paid by the money they stolen for propaganda and indoctrination purposes.

Ohh hello FRA ;)

Anonym sa...

Väl genomtänkt och rörande. Vackert!

ulf_pirat sa...

hej kompis, var inte så pessimistisk. Tänk så här, överheten har alltid gjort saker i hemlighet och försökt att dölja det, tror du att det är nytt?
Skillnaden nu är internet, kunskap sprids jättesnabbt, en läcka och så vips så kan massor läsa det.

Se på avslöjandena om Abu Graib t ex, det gick jättefort, bilderna spreds, makthavarna kunde inte stoppa det, och Iran, jag tankade hem filmer om vad som hände under kravallerna efter valet.

Nu händer jättespännande saker, ex att alla som vill kandidera för riksdagen i piratpartiet har trådar där de får svara på frågor, vilket annat parti har sån öppenhet och frågetrådar? och alla piratmedlemmar kan kandidera (behöver inte vänta på valberedning).
Det händer massor av intressanta diskussoner när pirater träffas, t ex på parley, som det var i Linköping.

vare sig du stannar kvar i sossarna eller inte ska du inte vara så pessimistisk.

när piraterna har tagit sig fram så kommer de andra partierna också ha vissa som driver integritetsfrågor, på samma sätt som att vissa driver miljöfrågor i andra partier än miljöpartiet. Du kan driva piratfrågor hos sossarna, men piratpartiet måste bryta igenom först, sen blir det bra.

Fast vi behöver så mycket hjälp vi kan få för att bryta igenom, du är välkommen hit ;-)

OlofB sa...

Anders-san!

Det var ett tag sedan. Du har tagit på dig den tyngsta uppgiften - att rucka Wasaskeppet S.

Hur har det gått med moratoriet?

Anders sa...

Lord Metroid: Jag är den första att tillstå att jag har irrationella sidor:)

Politiskt har jag ingen hemvist, eller kallar mig 'politiskt tigrerad'. I unga år satte anarkistiska förgrundsfigurer och tänkare mitt hjärta i brand. På äldre dagar har jag förstått att vissa grundläggande liberala värderingar har viss samstämighet med min anarkism.

Att jag gått med i SAP beror på att jag trots min anarkism och vilja till total demokrati där alla har verkligt inflytande över sina liv ändå ser att jag äger värdegemenskap med socialdemokratin.

Det handlar då om solidaritetstanken. Dessutom kan jag för mitt liv inte begripa eller se hur vi skulle kunna lyckas med den anarkistiska utopin, men jag har den som dröm och den drömmen när mina tankar hur vi ska kunna rucka på politiken att ständigt sträva att bli mer mänsklig och varm.

Det tar jag med mig in i SAP och lyckas där inne i detta stora parti både få goda idéer av andra, men också påverka en del i en mer frihetlig riktning, vilket är nog så viktigt i ett parti som har innehaft makt mycket och länge.

På det hela taget känner jag att jag gör mer nytt i SAP än utanför.

Anders sa...

Anonym nr2. Tack för att du tycker att min text var vacker. Det värmer!

Anders sa...

ulf_Pirat: Jag är i grunden inte så pessimistisk som jag uttrycker mig i detta inlägg. Då hade jag nog lagt mig ned och dött sotdöden redan:)

Men vi har en djävulsk kamp framför oss. Det vågar jag sätta mina tänder på.

Vi har det militärindustriella komplexet som redan Eisenhower varnade för och som nu växt ut med tentakler till sådan teknologi som Echelon och FRA.

Vi har en upphovsrättsindustri som ger allt större anslag till sina metodiskt arbetande lobbyorgan kring snart sagt alla lagstiftande församlingar i världen.

Vi har vissa multinationella företag som vill styra och ställa i världshandeln och tillsammans med upphovsrättsinnehavare lägger grunden för hemliga handelsfördrag i stil med ACTA.

Till ovan gäng får lov att lägga politiker på högerkanten, neoliberala samt en del värdekonservativa, även fascister som Berlusconi. Dessa politiker önskar inget hellre än att hjälpa den ovan penningstinna maktelit som styr de i de stora industrikomplexen.

Sen har vi en hoper Centerpartister och sossar och andra politiker som ärligt talat inte fattar vad som händer och vilka krafter som påverkar dem.

Jag tror med dig att det skulle göra rätt stor skillnad om Piratpartiet kommer in i riksdagen.

Men inte hela skillnaden. Fienden är mäktig. Fienden vill ha kontroll och politikerna i våra lagstiftande församlingar är i sammanhanget bara nickedockor.

Piratpartiet kan inte vända detta ens med 10% i riksdagen.

Vi måste få stora partier som SAP att fatta läget ordentligt. (Jag talar nu om SAP eftersom jag är inne där. Dessutom M anser jag har alldeles för många neoliberala i sina led för att jag ska kunna sätta tilltro till en verklig föränding)

Ett spår jag jobbar längs just nu är att försöka hitta personer som skulle in i sossarnas tankesmedja. Det är en alldeles utmärkt tankesmedja vad gäller socialförsäkringar, LAS osv. Man besitter otrolig kunskap.
Själv har jag fel sorts kunskapsbas, men jag skulle vilja ha in en kille som Mark Klamberg jämte någon som Lessig vad gäller upphovsrätt där.

Förstår du hur jag tänker?
Sossarnas ledning använder ofta tankesmedjans rapporter som en del av underlaget vid utformning av politik och beslut.

Själv har jag som sagt fel kompetens för sådana uppdrag, men jag kan verka för sådan inom organisationen.

Skulle detta lyckas skulle ju sossarna plötsligt kunna producera väldigt bra politik även på integritetsområdet....

* * *
Från min utkikspunkt sätt vore det alltså fel för vår sak att jag hoppar över till PP.

Däremot stödjer jag er kamp helhjärtat och ser att vi 'sossepirater' inom S har stor nytta av era framgångar!

Anders sa...

Olof B: Jag måste kalla det en halv seger!
Två av moratoriemotionens ATT-satser gick igenom.

Dessutom hade jag skrivit ytterligare 2 'piratmotioner' till sossekongressen. Jag vet faktiskt inte hur det gick med dem, men kamrater som var där hade stor nytta av mina skrivningar och använde dem. Bland annat ville Pagrotsky behålla IPRED tämligen intakt, men just mina skrivningar tvingade honom att backa några steg. Sossarna formulerade alltså om sina satser kring IPRED.

Inte en total seger kring IPRED alltså, men ändå känner ju jag och mina 'sossepiratkompisar' inne i partiet att det faktisk bara är att kämpa vidare som gäller.

Som jag skrev till Ulf_pirat ovan, även om ni Pirater kommer in i riksdagen med hela 10% så kan ni inte rucka värst mycket på partier som SAP om det inte finns folk innne i SAP som kan viska kloka saker i de styrandes öron.

Lars-Erick Forsgren sa...

ja du anders, det är sånna som du som gör att man ännu kan och vill tro att demokratin ska kunna återfödas i en vettig form.
trots allt.

OlofB sa...

Det måste vara en underbar känsla att få in även två ATT-satser!

Angående din analys av PPs roll kontra att arbeta innifrån storpartier: jag håller med till stor del. PP kan inte ensam ändra på saker och ting. Du och många andra (t.ex. markus "lake" i centerpartiet) har viktiga roller att spela. Jag hoppas jag eller andra pirater kan vara där nästa år och stödja er!

Vi jobbar på flera fronter, och det är både så det måste ske (alla kan inte samma väg vandra) och det bästa för frågornas välmående.

Samtidigt tror jag att PP har den kanske avgörande rollen i detta drama - vi är dragloket för frågorna och utan oss hade inte "infiltratörer" som du och Lake haft något alls att säga till om. Har jag helt fel?

Anonym sa...

Mycket intressant läsning om ditt beslut ang den militära banan,
bra gjort av en 23-åring!

Jag har en - säkert naiv - tanke som kommer upp då och då: Man kan ju gå ur EU. Skulle vi
slippa FRA då?
Tänk om alla europeiska länder enhälligt skulle kräva uttåg ur EU. Vad skulle ske? Med Euron och det där?

Anders sa...

Lars-Erick.
'Därute' i cybern hittar jag dej och Lake och andra borgare jag litar på.

AFK hittar jag riktigt bra människor i min arbetarekommun. De är ju inga stora politiker, alltså inga pampar, utan 'vanliga' människor som sitter med i någon nämnd, kanske socialnämnden. För löjligt små arvoden är de med att ansvara för budgetar på över en miljard...

Dagligen hanterar dessa människor demokratin - och även den själva rätt trista förvaltningen av en kommun.

Ibland får jag för mig att det trots allt finns ca 290 kommuner där det sker liknande saker. Sossar, folkpartister och center, miljöpartister och vänster sitter i de där nämnderna ute i alla våra kommuner...

...
Jag har pratat lite med Berit Andnor (S). Hon orkar inte längre. Hon har haft en rad uppdrag utöver att vara riksdagsman för mitt län, hon har varit ordf för konstituionsutskottet även har partistyrelsen utnyttjat henne att åka hit och dit i ärenden. Hon är rätt sliten.

Nu när hon hoppar av de flesta uppdragen hoppas jag dels få tid, dels genom henne få större insikt i vad som är GALET med riksdagen, varför man inte följer regeringsformen osv.

Jag hoppas genom Berit få nya infallsvinklar och bättre förstå hur vi åter kan skapa högre transparens kring vad riksdagen gör.

Det handlar ju mycket om ansvar också. Att riksdagsmän är och upplever sig som personligt ansvariga.

Anders sa...

Olof. B:

Just nu är ni tyvärr inget draglok sett ur ledningen i mitt partis perspektiv.
Politiken består av en stor palett och med en pappersvikt av 7 kilo motioner till S-kongressen vägde väl faktiskt mina 3 piratmotioner samt stockholms mjukar piratmotion, och Skånes "NEJ_TILL_IPRED-motion" inte så värst många gram...

Så ser politiken ut.

Jag vill inte göra dig besviken, men sett ur många perspektiv är inte PP det draglok man skulle kunna önska.

Dessto viktigare är alltså den fortsatta kampen!
Att PP bara kommer in i riksdagen är en otroligt viktig signal.

(Jag behöver väl inte förtydliga att jag INTE delar mitt och andra riksdagspartiers syn på vikten av integritetsfrågorna)

Anders sa...

Perra J:
Du skriver: "Jag har en - säkert naiv - tanke som kommer upp då och då: Man kan ju gå ur EU. Skulle vi
slippa FRA då?
Tänk om alla europeiska länder enhälligt skulle kräva uttåg ur EU. Vad skulle ske? Med Euron och det där?"

Vad gäller FRA så är de lagarna mer framväxta ur att Försvarets Radioanstallt och vår underrättelse alltid haft ett långt gånget samarbete med USA. Jag har tidigare refererat till några av de samarbetsavtal jag hittat på myndighetssidor i USA, men även i Sverige om detta.

Om Sverige blev ensamt igen, skulle troligen militärledningen osv se än större behov av underrättelse, alltså av kanske till och med ett utbyggt FRA, dvs Försvarets Radioanstallt.

FRA-lagen och ett utträde ur EU har således inte den kopplingen.

Jag har varit stark motståndare till EU, är det delvis fortfarande. MEN. Eftersom vi knappt kan samarbeta inom EU, än mindre med FN som organ, så ser jag ändå allt samarbete som bättre än dess motsats.

Dock skulle jag gärna se en reformering av EU's struktur. Den saknar all transparens, samt att man har vissa neoliberala målsättningar som jag inte tycker om. På något sätt ska kapitalet gå före människan, vilket i mina ögon är fel prioritering.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet och jag uppskattar det du skrev i kommentaren som tyder på en insikt som tyvärr många inom Piratrörelsen inte tagit till sig (eller förstått):

"Men inte hela skillnaden. Fienden är mäktig. Fienden vill ha kontroll och politikerna i våra lagstiftande församlingar är i sammanhanget bara nickedockor."

För övrigt vore jag tacksam om du kunde länka till de referenser du hittat till samarbetsavtal etc.

Ha det!

Anonym sa...

Tack för svar Anders. FN igen. Vad har hänt med FN?

Jag har alltid sett FN som en garant för fred och demokrati,
men nu har de två FN-organen WHO och IPCC framstått som korrupta.
(WHO ifråga om hanteringen av svinifluensavaccinet, och IPCC är FN:s klimatpanel
som medbetet förfalskat vetenskpliga data och hållit sannignen tillbaka, "Climategate")

Och om Kosovo, som blivit en stat under FN, finns det mycket märkligheter att läsa. T ex detta:

http://www.utrikesperspektiv.se/2008/03/13/stat-och-samhalle/korruptionen-i-fn-staten/

Anders sa...

Thomas: Tack för alla kommentarer här och i tidigare postning, sitter just och förbereder föredragningar för morgondagen, hoppas hinna återkomma.

Lite snabbt vill jag ändå ge den länk jag har snabbt tillgänglig. Eftersom de tenderar att försvinna har jag börjat helt osystematiskt att kasta upp egna kopior på min hemsida:

Påbörjad dokumentsamling på egna hemsidanVissa dokument har jag hittat på regeringens hemsida, men främst på
Dokumenten finns hos http://www.state.gov/

Och här en länk till tidigare blogginlägg jag skrev i juli

gammalt blogginlägg om dålig offentlighetsprincip

Anders sa...

Perraj:

Ibland blundar jag medvetet med båda öronen och sluter även till näsan.
Jag hörde glunkas om att man flög in fattiga barn till Italien så att FN-delegater där på ett lyxparty kunde ge de fattiga afrikanska barnen lite mat ur likadana skopor som man administrerar mat ur i krisområden, bla i Afrika.

Jag tror det hela skedde i just FN:s regi. Men jag vet inte säkert eftersom jag som sagt täppte till mina sinnen för jag orkade inte ta in galenskapen...

Den här apparaten man satte igång, ut o leta lagom svältande barn på savannen, köra dem till en flygplats, flyga dem i ett förmodligen för ändamålet chartrat flygplan till Italien tur och retur... Kostade mer än det kostar att rädda rätt många byar från malaria, ge de nödställda mat och borra 17 brunnar...

Man blir galen.

Jag har inga bra svar på vad en del högre beslutande tjänstemän har för sig i organisationen FN. Kofi Annan gjorde ju allt för att städa innan han lämnade över.

Att folk är inkompetenta, men även att folk låter sig korrumperas är nog något vi tyvärr får leva med.

Vad vi kan hoppas är att transparensen med tiden kan öka - bara den goda sidan med öppna protokoll, öppen källkod osv vinner och får fortsätta att utveckla internet till den fria informations- och kunskapsbas det kan bli.

Därför är striden så viktig. Vi måste till varje pris få behålla ett fritt Internet.

I sin förlängning kan den globala byn bli riktigt trevlig att vara en del av!

Motvalls gubbe sa...

Tja, i takt med att jordens resurser krymper kommer nog förtrycket att öka. Jag är rädd för att vi knappast ens har sett början på vad som komma skall.