Frasen står att läsa i en artikel i DN med rubriken "Alliansens underläge oroar Reinfeldt och fick min bror att kommentera:
"Kanske statsbäraren Reinfeldt borde se över sin egen politik om nu svenska folket är beredda att ge makten till Mona Sahlin som, enligt Reinfeldt, saknar kurs över vad hon vill med Sverige. Svenska folket kan alltså tänka sig vad som helst utom Reinfeldts politik, vilket borde föranleda en känsla av panik hos Moderaternas ide´strateg Schlingmann men som vanligt är det sossarnas fel. Alltihop."
Reinfeldt fortsätter i DN med ytterligare en kommentar som jag lämnar till andra att bedöma om det rör sig om nyspråk eller om statsministern med tanke på opinionssiffrorna redan övar in satiriska nummer för en ny karriär som komiker:
- Jag tänker göra allt jag kan för att inte kasta ut Sverige i det kalla vattnet.
7 kommentarer:
Sossarnas fel? Ja det får vi väl vid gudarna hoppas att det är och då skulle det kanske kallas förtjänst. :) Men jag är inte riktigt så säker på det. Att borgarna gör bort sig innebär ju inte per definition att oppositionen har en bättre politik, jo bättre kanske, men är den bra? Vi riskerar ju bara att vid nästa opinionsmätning så har siffrorna vänt. För när det gäller socförs-frågan så har vi ju inte nått fram till kärnproblematiken, maktfrågan, om den enskildes, den sjukes makt över sin egen rehabilitering. Där vill vi sossar ju att myndigheten skall regera ensamt, men vara lite "snällare". Åtminstonde om man skall läsa Veronica Palm. Ylva Johansson verkar ha större perspektiv.
Anders: Jag har fört väldigt vettiga resonemang om socförsäkringar med en liberal/numera pirat, du hittar honom som "Sagor från livbåten" i min bloggroll.
Det går inte att blunda för att sossar historiskt har målat in sig i lite olika systemfel. Man trodde så benfast på att skapa en generell välfärd att man glömde bort att den som ska dra nytta av det generella systemet faktiskt är Individen.
Samtidigt förstår jag att problematiken alltid kommer att ha formen av minst en tvåstegsraket, (Ofta kan det bli ännu fler steg i raketen).
Från början har vi lagstiftarens intention. Därpå skrivs själva Lagen.
Efter det tolkar myndigheten eller verket Lagen och skapar sitt eget regelverk.
Sen är det upp till varje tjänsteman att tolka sin egen arbetsgivares, af, soc, förskassans regler...
Trots detta kan man som lekman tycka att det borde gå att skapa någon form av övergriplig förståelse för själva Intentionen med varje lag.
Anders igen!
Jag har inte senaste året följt vad Ylva J har gjort, men kände mig mycket trygg för ca ett år sedan med en del av de tankar hon delade med sig av via media då.
Veronica Palm har jag tyvärr inte följt särskilt väl, så jag kan inte uttala mig.
Den lilla tid jag har över till politik har jag tvingats välja att smalna av fältet, för att åtminstone hinna med ett litet grand...
Hej Anders W! Du tar upp något i din blogg jag har funderat kring den senaste tiden. Fredrik Reinfeldt säger sig vara "bekymrad" över att se Mona Sahlin som statsminister och inte över att något skulle vara fel i regeringens politik i samband med vikande opinionssiffror. Jag utgår ifrån att Reinfeldt har en hel del bakom pannbenet. Finns det då någon vedertagen retorisk filosofi som säger att detta resonemang går hem hos majoriteten av medborgarna?
Morfargunnar:
Jag tillskriver Reinfeldt skarp intelligens parat med analysförmåga över genomsnittet. Men vare sig intelligens eller analysförmåga räcker för att bli vis... Eller ens klok.
Dock, Reinfeldt är begåvad, annars hade han aldrig gått i land med att genomföra den exempellösa palatsrevolution han gjort inom Moderaterna.
I detta läge vet jag inte hur han tänker, men jag anar att han är som vi andra, trots allt, det vill säga mänsklig.
Jag själv är uppfylld av idéer kring att solidaritet är rätt bra, att om jag och andra har en grundtrygghet fixad så blir vi mindre hotfulla och aggressiva mot vår omgivning. Ett samhälle som genomsyras av en smula grundtrygghet skulle alltså teoretiskt kunna bli lite mjukare, trevligare, inte så hårt.
Reinfeldt tror det rakt motsatta. Tag bort trygghet. Hungriga fåglar eller vargar jagar bäst.
Han tror verkligen på denna tes, alltså strävar han i sin politik efter att slå bort alla i hans ögon idiotiska trygghetssystem.
Han är så förblindad av denna tro att han har 'rätt' att han tror sig inse att om bara alla människor får tid på sig att förstå saken så kommer alla att inse det riktiga i hans tes.
Trots sin intelligens får han, liksom alla, blinda fläckar eftersom han tror så benhårt på den egna idén. Han tar idén för 'sanning'.
Och handen på hjärtat, även jag tar min idé om att solidaritet är bättre än total konkurrens för sanning. Jag tror benhårt på att det är bättre att vara hjälpsam och att det är klokare att människor samarbetar och bygger saker tillsammans än att ständigt tvingas att slåss mot varandra för att vinna fördelar.
***
För att föra mitt resonemang till punkt tror jag alltså att Reinfeldt, även om han gärna vill vara 'listig', säga och göra rätt saker som faller de flesta på läppen, ändå har sin blinda fläck.
Läser man i hans bok "Det sovande folket" så skymtar också en del av hans trossatser fram ganska väl. Han tror verkligen att det är dumt att bygga ett tryggt samhälle, för det förslöar folk. han tror att socialdemokratisk regim försätter folket i det som möjligen kan kallas Inlärd hjälplöshet
Tack Anders W. för din fint skrivna kommentar. Om upphovsrätten tillåter skall jag printa ut den och sätta den på kylskåpet för att ha till hands. Att "vare sig intelligens eller analysförmåga räcker för att bli vis...Eller ens klok", har jag kommit fram till själv. Det där med blinda fläckar blev en ny tankeställare. Vilken är min blinda fläck?
Morfargunnar: Tack själv, genom din fråga gav du mig lust att formulera mig vidare.
Blinda fläckar har vi.
Jag kan förnuftsmässigt ta in att jag har en sorts blind fläck politiskt, jag tror på soliditet. Ändå ser jag inte klart hela vidden, vilka begrepp och tankefigurer det faktiskt i övrigt genererar med automatik inom mig.
Hur vi än vrider oss är vi subjekt som filtrerar världen genom våra respektive temperament.
Skicka en kommentar