torsdag, april 27, 2006

Tre sorters läsare

Det finns tre sorters läsare av mina böcker. En del slår bakut ganska direkt, storknar på något sätt och lägger ifrån sig boken.

Andra kommer in i dem och njuter något oerhört över språket och storyn. En sån läsare sa: ”Ska man äga en enda bok, så är det den här.”

Ytterligare en grupp gör som jag trodde alla skulle göra. De väljer det de tycker är kul, sneddar och hoppar förbi sånt som inte passar dem. Så gör jag själv när jag läser. Utom i sällsynta fall. Då slukar jag allt.

I mina ögon är böckerna som böcker är mest. På ett plan är jag iskall och betraktar dem enbart som produkter, vilka som helst. Produkter som ska leverera underhållning. För var finns den människa som vill få en tråkig bok i sin hand?

Man kan inte passa alla. Den boken går inte att skriva. Samma sak gäller förlag när de ska anta en bok. De kan inte göra någon annan sorts bedömning. Själv skulle jag misslyckas fullständigt som förläggare. Jag skulle på stående fot refusera sådana som Paulo Coelho, som sålt över 50 miljoner exemplar. Valerio Massimo Manfredi som skrivit en trilogi om Alexander den store med startboken ”Alexander ödets son” skulle jag också rata. De böckerna har sålt otroligt, men i mina ögon är de förfärliga, urtråkiga faktiskt.

Jag tar upp dessa två eftersom en del läsare som velat vara snälla har sagt att mina böcker är som de. De innehåller allt; visdom, spänning och romantiska äventyr. Det är inget att förfäras över. Varje läsare har full tillåtelse att tycka vad de vill. Bara de har kul och njuter när de läser. Och har de inte kul hoppas jag att de lägger boken ifrån sig, kanske för att ta upp den någon annan gång.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag tillhör nog den kategorin som under år kommer att "känna till" boken medn inte läsa den, sen måste jag slå upp något och hittar en fras nånstans på sidan 327 som fastnar direkt varpå jag blir arg på min närmaste omgivning eftersom den inte talat om för mig att jag bör läsa boken...

Anders sa...

Det är OK bara du köper boken. Det är kanske en stor del av läsekretsen jag inte riktigt känner till. De som köper men inte läser, utan bara bygger upp sitt lager av böcker...

Anonym sa...

fast jag har ju inte ens köpt, bara sneak-äger genom sambo som köpt....

Anders sa...

Snikägande är OK. Fast folk kanske skulle ha var sin bokhylla hemma - och absolut inte få låna av varandra. Bra för oss författare.
Tror jag ska ta upp det på Världsbokdagen.