fredag, augusti 11, 2006

När börjar ett krig?

Jesus sade: ”…vänd andra kinden till.”

Israel drog sig ut ur Libanon år 2000. Enligt FN lämnade de tillbaka all ockuperad mark.

Sen dess har Hizbollah avfyrat missiler in i Israel vid 19 tillfällen. Oprovocerat.
Hizbollah siktar inte på någon speciell, deras missiler är för dåliga för det. De dödar slumpvis vanligt folk, sådana som du och jag.

Israel drog tillbaka sina styrkor, och som tack fick de ett utdraget regn av missiler över sig.

Israel valde att vända andra kinden till. Nitton gånger.

Den 12 juli fick Hizbollah nog. De gick in i Israel och dödade flera och tog till fånga två israeliska soldater.

Israels första reaktion var att gå in i Libanon med en liten styrka för att rädda sina män. Hizbollah lyckades skjuta ihjäl ytterligare israeliska soldater, räddningsaktionen misslyckades.

Hizbollah fann läget gynnsamt, de sköt iväg några missiler till in i Israel, samtidigt som de till världspressen sade att de ville förhandla om utbyte av krigsfångar.

Israel rullade fram sitt pansar och gick in i Libanon. Israel säger sig vilja skapa en missilfri zon, samt att försöka komma åt Hizbollah.

Hizbollah har valt att aldrig kommentera sina handlingar. Istället förklarar de sig med dessa ord; fritt översatt av mig från Herald Tribune den 8 augusti: ”Israel är en förbrytarstat, en cancersvulst och roten till alla kriser och krig.”

På Hizbollahs tevekanal Al-Manar framställs judar som grisar, samtidigt som man förnekar att judeutrotningen ägt rum och man säger att ”den stora islamska nationen av jihad ska bränna och förinta alla judar.”

Redan i maj framträdde Nasrallah i TV för att förklara en viktig grundprincip: ”vår nations villighet att offra deras blod, själar, barn, fäder och familjer” är vår fördel över judarna ”eftersom de aktar sin nästas liv.”
(fritt översatt efter Herald Tribune, som i sin tur låtit Middle East Media Research Institute översätta till engelska).

Nitton gånger vände Israel andra kinden till.

Vad lärde sig Israel? Att ickevåldsprincipen är en bra princip?

Vad lär det oss?


Länk till Herald Tribune: http://www.iht.com/articles/2006/08/08/opinion/edlevin.php

6 kommentarer:

Peter Madison sa...

Du som är insatt kan väl skriva lite om de hundratusentals palestinier som sitter inspärrade bakom murar i Västbanken. Ett område som Israelerna erövrade under sexdagarskriget och som utgörs av palestinier. Israel har etablerat omkring 120 judiska bosättningar där. Dessa i strid med Genevekonventionen som förbjuder en ockupationsmakt att förflytta sin egen befolkning till ockuperat territorium. För att nyansera bilden lite så kan du väl även ta upp de tusentals palestienier som sitter i Israeliska fängelser utan vare sig rättegångar eller domar....
Som du vet tar jag inget parti för någendera sidan men det finns väl en anledning att det åker in raketer mot Israeler....antar jag...... Vad vet väl jag. Förövrigt orkar jag inte skriva något om den här sinnesjuka konflikten på min blogg så du får köra det racet!! Ha de/lillebror

Anders sa...

Peter: Jag har i elva dagar suttit och skrivit på ett inlägg om Hizbollah, deras syn på saken.

Jag försöker uppnå intellektuell hederlighet.

Jag lyckas inte.

Jag har börjat på en annan text, en om den folkgrupp som kallas "palestinaaraberna".

Omkring 600.000 palestinaaraber flydde 1948 när Israel bildades. Ingen har tagit emot dem... Arabvärlden tar inte emot dem.

Palestinaaraberna är en folkgrupp som kommit svårt i kläm. En del av dem har tröttnat - och självmordsbombar...

Jag kämpar vidare med detta eftersom jag för mig själv vill belysa konflikten. För att förstå.

Peter Madison sa...

Ok. Kör hårt. Försök inte att förstå för mycket bara. Tror fan man går back på det i den här frågan.....!

Anders sa...

Det berör mig djupt det här. Det berör mig djupare sedan jag fick barn.

Två saker berör mig djupt, får mig nästan att vilja lägga Djingis Khan åt sidan: Dessa onödiga militära konflikter, där våldet ständigt föder nytt våld...
Och mänsklighetens andra dumhet; att vi håller på att förstöra vår egen atmosfär och höja temperaturen globalt.

Jag har börjat undar vad jag ska använda mitt författande till...

Anonym sa...

Anders: Vad du ska använda ditt författarskap till är att slutföra ditt arbete med D.K. Att ge en rättvis bild av honom som vi annars inte får. Sedan förstår jag att det hela tiden dyker upp annat i världen som just då känns viktigare. Dessa impulser kan du avhandla på bloggen (som du gör just nu) eller se till att bli kolumnist på ex. Metro eller Sthlms City - de annonserar ibland efter nya. De läser jag nästan varje dag med stor behållning.

Eftersom du nu blivit så intresserad av problemet där nere måste jag nog hålla med Peter, försöker man förstå för mycket går man nog back... verkar vara oerhört komplicerat. För min del förstår jag inget, vill bara att de ska sluta.

En sak jag verkligen skulle vilja veta är: Varför tycker "alla" så illa om judarna? Hur kom det sig att de en gång i tiden fick stå som syndabockar i världen och vad gjorde de för att förtjäna sitt öde? Det måste någon gång ha varit en eld för att röken skulle uppstå... eller?

Anders sa...

mattias, dina ord att jag bör avsluta D.K. värmer.
Det vill jag verkligen göra, men ibland sviktar humöret. I och med att den mest drivande personen på mitt lilla förlag fick en stroke, så har förlaget blivit konkursmässigt. Den tredje boken skulle varit ute nu, men är det inte.

Jag har börjat vända mig till andra förlag eftersom min nuvarande förläggare visst vill fortsätta ge ut mina böcker, men inte vet när han kan göra det...

Jag skrev färdigt "Den andra hustrun", som den tredje delen heter i april förra året. I ett och ett halvt år har jag bara väntat på att den ska bli utgiven.

Det är en så tröstslös väntan så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag har familj, jag har tre barn.
Jag är back två årslöner pga att mitt förlag inte klarar sin bit av avtalet.

>>>>>>>>>>>>

Judarna. Jag tror inte att de någonsin gjort något mer "fel", än andra folk. Men som folk har de alltid flytt. Utmarschen ur Egypten har skett, kanske inte riktigt så som det står i Bibeln, men dock.
Det "fel" de har begått är att de ser konstiga och annorlunda ut. De har också märkliga ritualer för sig i andra människors ögon, och har så haft genom alla tider.

Av religiösa skäl fick andra folkslag inte låna ut pengar mot ränta - en del muslimer anser att de inte får det än idag - så en del judar hade utlåning av pengar som affärsidé. De startade alltså banker.
En del judar blev rika...
Rykten kom i svang att judarna kom till olika länder och var snikna nog att tjäna massor av pengar, så fick hela folkgruppen fly igen...

Judarnas fel är att andra folk inte har tålt eller förstått att vara välkomnande mot just den här invandrade gruppen.