onsdag, mars 28, 2007

Inte roligt längreUnder valet gjorde jag den här valaffischen på skoj. Det är inte skoj längre.

Nu är det verkligen så att det är de lågavlönade som får betala genom höjda a-kasseavgifter så att de allra rikaste ska få lägre skatt. Inte bara på sina villor, för nu får även småföretagare utan förmögenhet vara med att betala en slopad förmögenhetsskatt åt de allra rikaste...

En redan väldigt rik människa i exempelvis Djursholm ska få 150.000 kronor mer om året att göra - jag vet inte vad för.

Alla andra tvingas betala. Alla som inte är rika. Alla som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Jag är ingen sossekramare, men jag tror verkligen inte på den blåblåa väg vår nuvarande regering slagit in på. Ökade klyftor i ett samhälle har alltid lett till en enda sak. Konflikt.

Det vore bättre att bygga ett tryggt samhälle. Ett frikostigt och generöst samhälle.

Som sagt. Jag är ingen sossekramare, men deras vilja har varit god. De har varit goda samhällsarkitekter.

Det enda goda med den borgerliga regeringen är att de tydliggör detta. Deras totala illvilja mot den lilla människan är så total. De döljer detta bakom torftigaste tänkbara retoriska hinna, att de till varje pris vill skapa jobb.

Deras dålda agenda är en annan. De vill sänka den lilla människans lön.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med fast jag har en annan bild av sossarna som samhällsarkitekter, de kunde ha varit bättre och inte behövt flörta så förbannat med miljöpartiets totalism.
Nog om det!!
Nu skall jag snart få läsa din tredje bok. Har beställt den idag så den kommer väl ibörjan av nästa vecka. Så min beställning eller vad det var du tidigare hade på din blogg är härmed annullerad.
Hälsar Urban i Uppsala

Anders sa...

Urban: Finemangs att du beställt den från annat håll! Jag sitter just och räknar på saken - och jag kan inte konkurera med exv adlibris.
Jag köper den för samma inpris som de, men de har fått någon deal med posten som inte jag har.
Frakt + emballage äter upp totalt 57:- för mig. Sen måste jag dessutom åka minst 4 mil för att posta böckerna...

Jag kommer att tipsa alla som vill ha en bok att istället vända sig till exv adlibris.

Anders

Anonym sa...

Jag är som fattig student "en liten människa", men jag vill inte ha bidrag eller allmosor - jag vill ha jobb när jag är färdigutbildad, och gärna tillfälliga jobb nu under studietiden. Min arbetslösa mor vill inte heller ha bidrag eller A-kassa - hon vill ha jobb och riktig lön.

Borgarna kanske tar pengar från de fattiga. Men frågan är: varför är så många människor i Sverige fattiga trots 70 år av socialistiskt styre...? Det säger allt.

Anders sa...

Mikael:
Att göra rika människor ännu rikare skapar inte jobb.
Rent nationalekonomiskt är det bättre att fler får någon tusenlapp mer i plånboken än att en enda människa får 100.000 kronor mer i sin plånbok.
Då kan många fler konsumera mer småsaker än vad den enda rika kommer att konsumera. Högts troligt är att den rike inte konsumerar sina extra 100.000 kronor alls, utan sätter in dem i något värdepapper, vilket faktiskt sätter mindre fart på ekonomin – och skapar mindre arbete…

Det har heller aldrig varit någons mening att folk ska leva på A-kassa. A-kassan är och har alltid varit en omställningsförsäkring. Jag har varit journalist. Jag har besökt fabriker när de lagts ned. Ett exempel, Ericsson i Norrköping lades plötsligt ned. 1200 människor stod plötsligt utan jobb. Genom en frikostig A-kassa, samt att faktiskt Ericsson och arbetsförmedlingen vid det tillfället tog gemensamt ansvar för människorna, gjorde att de flesta inom ett år fick nytt jobb på orten. Under tiden bars de av A-kassa så att drygt tusen familjer inte behövde slitas upp, barn slapp lämna sina dagis, skolbarn kunde vara kvar hos sina kompisar, även de vuxna i familjerna slapp bryta upp och lämna sina sociala nätverk, dvs släkt och vänner. Hade borgarnas politik redan slagit igenom vid det tillfället vet vi inte hur många familjer som slitits sönder eller behövt flytta.
Vad borgarna har gjort är att de har fördyrat denna försäkring, den kostar mer att ha, men den ger mindre när du hamnar i olycka, det vill säga, blir arbetslös.

Alla jag känner som blivit arbetslösa har blivit arbetslösa för att en fabrik har lagt ned eller flyttat. Ingen jag känner vill gå på A-kassa, men A-kassan, så som den såg ut förut, räddade familjer från sönderfall. A-kassan bar människor över svåra perioder i livet, då de stod utan jobb. Så ser det statistiskt ut i de allra flesta fall. Några få har naturligtvis utnyttjat systemet, men de är faktiskt få.

Sist borgarna satt vid makten lämnade de efter sig en statsskult på 300 miljarder kronor. Det är bland annat denna statsskuld Göran Persson brottats med i 10 år. När han nu vid valet tvingades avgå hade han rett upp statsfinanserna. Tacken han får av människor är att de anser honom stöddig och dryg och jobbig. Kanske har han inte världens trevligaste sätt, men karln och sossarna har gjort ett fantastiskt jobb. Det är också de som skapat ett av världens mest frikostiga utbildningssystem så att alla som vill ska kunna gå på högskola och universitet, något du själv tydligen drar nytta av.

Anonym sa...

Blir alltid lite förundrad när folk säger att man "tar från de rika". Men det är ju egentligen så att man inte tar fullt lika mycket.. Det är ju deras pengar till att börja med, vem ger andra rätten att leva på dem? Har aldrig förstått det där, men så är man ju varken akademiker eller fin kulturmänniska och det kanske inte är upp till oss vanliga knegare att fatta.. Annars tack för en trevlig blogg - har beställt din bok från Ad Lib som rekommenderat! :-)

Vänliga hälsningar från Köpenhamn och Caroline Turing

Anders sa...

Caroline: "Att ta från de rika.. " osv.
Vitsen är att ingen ska leva på någon annan. Men inom en viss given ram tror jag det är bra att man utjämnar människors möjlighet att leva.
Alla bör få samma chans till utbildning och vård.
Ett sätt att genomföra denna utjämning på är att ha progressiv skatt, att de som tjänar mer tyvärr få betala lite mer i skatt än den som tjänar lite.
Sedan omfördelas pengarna genom exv barnbidrag så att en ensamstående mamma med två barn ändå ska klara av att bo och leva, trots att hon råkar stå i ett snabbköp och arbeta, ett väldigt dåligt betalt jobb...

Den här omfördelningen av pengar tycker jag är vacker. Den har tillyttersta syfte att det inge ska behövas finnas någon fattig eller någon uteliggare i vårt land.
Nu finns det uteliggare ändå.

Ha det så trevligt i Köpenhamn!