tisdag, mars 13, 2007

Vill förändra världen

Egentligen borde jag vara ogrumlat glad, men är det inte. Glädjen förmörkas av det löjliga hemlighetsmakeri Almi vill att jag ska ägna mig åt. De säger: ”Du har tagit fram en unik produkt och därför måste du skydda den”.

Jag vill inte skydda produkten. Jag vill ha kul!
Jag har haft kul hela vägen när jag uppfunnit min pilbåge. Lika spännande har det varit att följa Heikkis bygge av den.

Nu vill jag inte hålla på att vara hemlig om grejen, för att tjäna pengar på den. Jag vill bara ge denna pilbåge till världen så att de som vill pröva att bygga den, eller de som bara vill skjuta med den kan få göra det.

För övrigt är det något sjukt med patent. Det finns bra bromsmediciner mot AIDS. Men de länder där man verkligen behöver dessa bromsmediciner har inte råd att skaffa dem. I det fallet skapar patentet stort mänskligt lidande. Eller snarare, de stora läkemedelsföretagens vinstintressen skapar detta lidande. De skulle kunna ge efter på sina patent, de skulle kunna låta licenstillverka dessa bromsmediciner till rimliga kostnader.

I grund och botten tror jag att de flesta är som jag. Man har egentligen ingen lust att sitta på sin kammare och hålla sin uppfinning hemlig. Man vill att folk ska få använda den.

Ett problem är dock kapital. Man behöver kapital för att uppfinna. Jag och Heikki har gjort av med många tusenlappar för att bygga de första pilbågarna. De har gått sönder, de har inte funkat, de har varit dåliga. Först den tredje bågen började motsvara våra förväntningar. Först nu är vi på rätt väg.

Nu har ALMI gått in och stöttar oss för att vi ska orka utveckla pilbågen vidare. De har gjort en sorts ekonomisk bedömning att det kan finnas efterfrågan på just denna pilbåge. Alltså låter de oss inte uppfinna vad vettlös pryl som helst. Det får vi i och för sig göra, men då skulle vi inte få några pengar från dem.

Tänk vad vi skulle kunna sänka lidandet i världen om vi tog bort patenten och istället hjälptes åt att bedöma vilka produkter som kunde vara vettiga och nyttiga och bra att ta fram. Tycker vi att Aidsmedicin är bra att ta fram, ja då satsar vi också pengar på det. Inte för att tjäna mer pengar, utan för glädjen att ta fram en medicin som sänker lidandet i världen.

En ny ekonomisk ordning. Eller snarare, en glädjespridandets ordning.

2 kommentarer:

mattiasg sa...

jag hör dig o jublar.

patent o immateriellt ägande är den moderna tidens stora parior.

o det kommer att braka åt helvete. det finns ingen möjlighet att detta ekonomiska utsugande o mänskligt lidande som patent innebär kan komma att fortsätta. floder kommer att färgas röda i återupprättandet av maktbalanser.

det låter spännande tycker jag med en ny pilbåge.
jag kan ingenting om dessa, för mig ar de...eh...pilbåge.

men detta är en speciell sak?
no?
en tävligsgrej, eller en jaktgrej eller...?

väntar med spänning.

Anders sa...

mattiasg: Immateriellt ägande är konstigt. Fast samtidigt, det är mitt leverbröd också. Som författare skyddas jag av copyright, ingen strid jag någonsin tagit själv, det sköter förlaget... Men ändå.
Men i grunden är det samma sak där. Jag vill berätta min story och jag blir glad om folk vill ta del av den.

Det svåra i kråksången är att det tar ett årsarbete att färdigställa en bok. Den kostnaden måste jag bära själv - i hopp om att sedan tjäna igen den, just med hjälp av immateriellt ägande.

Man kan slå knut på sig själv för mindre!!!

Nå pilbågar: Detta är ny sorts båge så då finns det inga tävlingsklasser för den. Möjligen skulle den bli godkänd att tävla tillsammans med sk recurvebågar, klassisk stil, utan sikten, balansvikter etc.

Vi satsar på att det finns folk som är intresserade av historiska bågar och vill äga en sådan. Om den färdiga pilbågen blir så bra som vi tror kommer den att ha hög pilhastighet, varför även de som jagar med pilbåge kan vara intresserade av den. Den blir då betydligt kortare och smidigare att ha med sig jämfört med en långbåge.

Vi får se! Och det här smått löjliga hemlighetsmakeriet upphör snart, men just nu har vi inte så mycket att visa. Vi har haft sönder de första bågarna i tester...