tisdag, juli 21, 2009

Overkligt verkliga samtal på oanade platser

Det här med hjärnspöken.
B. Ask's och andras.

Har du hjärnspöken? Är du i sådana fall säker på att det är dina alldeles egna?

Eller anser du att det som förut kallades etern fylls av ett allt mer outsinligt kakafoniskt skval helt utan sammanhang och betydelse?

I sådana fall har jag som författare något att berätta.

Jag har för mig att det var sent på vintern eller mycket tidigt på våren när mitt alter ego, den svarta städaren från Sri Lanka, plötsligt befann sig i den situation jag här känner ett oändligt och närmast plågsamt tvång att beskriva.

En del av denna text är lånad ur det som påstås vara den 'verkliga värld' som speglas i media, medan en ytterst liten del emanerar ur min egen fantasi, eller om det är ur några ministrars. Jag vet inte alls. Vilka 'citat' är otroligast, de 'verkliga' eller de 'overkliga'? Bedöm själv:


De två ensamma själar som trögt dröjt sig kvar inne på kansliet syntes som två oroliga silhuetter genom dörrens skrovliga glasruta. Bara när den nattligt uppdykande städaren från Sri Lanka flyttade sig riktigt nära kunde han genom springan som kastade en grågul ljustriangel på golvet höra den kvinnliga silhuetten säga:

- Det hela låter mycket trovärdigt.
- Vilken del syftar du på, sade den andre som var i rummet.

- Vi låter försvarsminstern, vem det nu blir, prata om våra pojkar i Afghanistan, att vi behöver signalspaning av den anledningen.

- Tror verkligen folk på det? Tänk om någon hittar samarbetsavtalen vi har med USA! Är det faktiskt inte bättre att vi är ärliga på den punkten? Bara hänvisa till att vi har ett avtal att hålla, folk bör av naturliga skäl inte få reda på innehållet i avtalet. Det är ju hemligt.

Städaren från Sri Lanka moppar idiotiskt nog samvetsgrant en stund, men dras som av en osynlig kraft strax tillbaka till dörren:

- Ingen kommer ändå koppla det till fakta, att det är den kristna konservativa högern som i kongressen lyckats driva igenom att de vill börja samla data om folks sexuella läggning och religiösa tillhörighet.

- Vore det ändå inte bättre att hänvisa till den där vetenskapsmannen de Vitro, som funnit att den kosmiska bakgrundsstrålningen, långt ifrån att orsakas av den allmänt vedertagna teorin om de planetära rörelserna, atomernas sammanslagning och sönderfall, som en följd av Big Bang och ett expanderande universum, de facto frambragts de senaste 30 åren av en stigande aktivitet på Internet?

- Stopp, vänta! Den där de Vitro hävdar i sina senaste forskningar att sömnen består av en ansamling 'vitt brus' dvs en färgning av sinnet som beror på att vissa elektroniska eruptioner har ägt rum i global skala, alltför fina att ses med blotta ögat, givetvis. Underförstått ger detta den civiliserade världen ny och oanad förståelse för vad en terrorist kan vara och innebära. Vi behöver signalspaning! Punktur, som de säger på Island!

- Ja, än sen? Det är väl ändå en troligare förklaring än att låta vår blivande försvarsminister torgföra teorier om signalspaning i Afghanistan!

- Det får i alla fall inte komma fram att vi har ett avtal med USA om ett utbyte av sådana informationer.

- Tänk. Tänk. Vi måste få fram någon som kan vara försvarminister utan att komma på den enfaldiga idén att själv börja driva saker.

- Dessutom. Vi måste se till att den där snorvalpen Karl Sigfrid, må hans hjässa skollas i det 'vita bruset', inte sätter några fler käppar i hjulet. Vad ska jag hota honom med? Hur fan kan han börja snacka om massavlyssning? Va!

- Säg att han inte kan fälla sin regering. Skottet får inte komma inifrån.

- Vi måste få någon att komma på att han måste kvittas ut. Jag kan inte själv säga det. Det blir för flagrant.

- Apropå Karl. Det där 'vita bruset', enligt de Vitro faller vi inte i sömn utan försätts i en rad på varandra följande svimningsanfall, framkallade av rent inbillad kvävning. Skulle inte det vara en lösning? Inte bara för Karl, menar jag! Du har ju själv skrivit en bok om det sovande folket. Det börjar följa en viss logik här. På så sätt blir vi fortsatt regeringsdugliga... I alla fall i folks ögon.

- Exakt. Min regeringsduglighet skall år 2010 inte längre vara ifrågasättbar... Heter det så? Ifrågasättbar?
...

5 kommentarer:

Anders sa...

@ till dig som till äventyrs kommer hit för att lämna en kommentar.

Det är märkligt. När jag skrev texten igår, även nu när jag sitter och surfar, hittar jag inte någon skriven källa där vår minister B. Ask säger detta om folket som ser hjärnspöken överallt.

Är det någon som vet en bra länk till exempelvis en artikel i en tidning, så skulle jag bli ytterst glad o tacksam. För jag får för mig att det skulle vara trevligt att länka till en sådan alldeles i början av texten.

En annan tanke är att det av någon underlig och för mig obegriplig anledning är bäst att denna text är utan länkar. För varför slumpar det sig hela tiden så att jag inte finner någon, fast jag letar, fast jag tror mig veta att jag läst att B. Ask sagt detta om hjärnspöken?

Peter Madison sa...

Det största spöket torde vara Beatrice själv men här har du några länkar:

http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/ask-de-malar-upp-spoken-som-inte-finns-1.912942

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3216221.svd

Anders sa...

@ Peter: Tack, utmärkta länkar!

Låter dem ligga här så länge. Skulle vara rätt kul om fler länkar kommer in här i kommentarerna. till exempel när hr försvarsminister talar sig varm om våra gossar i Afghanistan och säger att vi bara av den anledningen bör betala rätt många tusenlappar per svensk, bara i engångskostnad, för att bygga ut FRA:s spaningskapacitet att massavlyssna hela folket!

Anders sa...

@ Tillägg.
Om "alla" länkar till sist samlas ihop, skulle det vara rätt kul att posta dem som vidimering till det här inlägget...

För att liksom reda ut en gång för alla var hjärnspökena håller hus nuförtiden.

Peter Madison sa...

Förre ÖB Håkan Syrén uttrycker sitt "behov" av FRA

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ob-fra-debatten-har-blivit-olycklig-1.691998

FRA chefen Ingvar Åkesson:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1410935.svd

Sten Tolgfors:

http://www.regeringen.se/sb/d/10207/a/108521

Sten Tolgfors igen:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1496131.svd

Geniet Jan Björklund argumenterar:

http://www.expressen.se/1.1252176

Carl Bildt argumenterar för hotbilder han inte vill nämna eftersom de är så "hemliga"...:

http://carlbildt.wordpress.com/2008/06/29/fri-med-fra-2/