tisdag, mars 02, 2010

En text om ett föredrag som vart efter skenar


Det var något år sedan jag höll föredrag om Djingis Khan, så när det nu efterfrågades blev jag perplex. Jag visste inte vad jag skulle svara för de hade hört ryktas att jag har "ett så tjusigt" bildspel med bilder från Asien och Mongoliet. 

Grejen är att jag har en gammal (nästan)-bärbar dator som jag har dualboot på. Jag kör bara Linuxvarianten Ubuntu på den. (Efter att ha fått oersättlig hjälp att komma igång via  en ICR-kanal (se Ubuntu Sverige)).

På mina andra föredrag använder jag inte datorn och det bildspel om Djingis som ligger i. Det som hänt är att jag inte haft tid att på ett bra sätt konvertera min gamla Microsoft Powerpoint-presentation till det likvärdiga programmet Impress i OpenOffice. Bildövergångar överensstämmer inte och andra fel uppstår.  

Att jag installerat Ubuntu bredvid Microsoft XP har två orsaker, rent ideologiskt vill jag migrera, men också för att XP visserligen fortfarande fungerar, men sakta men säkert ruttnar och går allt långsammare, hur mycket jag än städar den delen av partitionen på hårddisken. (Och nej, råd mig inte att ominsallera den här billigaste sortens förinstallerade operativ som ger känslan av att Microsoft fortfarande har monopol på PC-marknaden vad gäller operativ. Det blir inte bra, dessutom tappar jag då allt annat jag har där och det tar dagar att återställa. Bättre då att fortsätta migrationen bort från eländet).

Hur förklarar man för en arrangör att visst, jag kommer, men jag är livrädd att mitt underbara bildspel som just nu ligger på en rutten del av hårdisken inte ska gå att återskapa.

I värsta fall får jag sitta fram till 16 mars och bygga ett helt nytt bildspel i Impress. 
Det tar tid att bygga bildspel. För av någon anledning har man ju vant sig vid att inte bara härma ett bildspel så som de såg ut på diabildsprojektorns tid. Nej, man gör fina överfasningar, och glidningar, och...

Ibland undrar jag: När ska den digitala världen bli lika stabil som den analoga?
Analogt: Mina första diabilder tog jag 1976. 
Det är 34 år sedan. De har samma format i denna dag. Bilderna krånglar aldrig. Inte diabildskassetten heller.  

Digitalt: För ett år sedan kunde jag fortfarande hjälpligt köra XP och Microsofts PowerPoint. Nu har den teknologin ruttnat för mig. Den sönderfaller alldeles av sig själv inuti min dator eftersom operativets styrfiler eller vad det är skriver sönder sig själv och jag varken vågar eller har kunskap att gå in och rota i dem, om jag nu ens kommer åt dem.

Jag tvingas under djävulska besvär lyfta över min digitala motsvarighet till diabildskassett till en ny projektor, ett nytt program. I nuläget väljer jag alltså Ubuntu och det öppna programmet Impress. Jag gör det med förhoppningen att det får fortsätta att vara öppet och därmed faktiskt skyddat från att förstöras i framtiden av att stängs in av nya aktörer som vill börja tjäna pengar, kanske på oärligt sätt. (här får min förra postning om #voddlergate viss bäring).

Är det den förra sortens propertiära teknologi våra politiker vill försvara, eller har de inte förstått vidden av diskussionen kring upphovsrätt som sträcker sig långt in i hur vi måste börja tänka om för att skydda inte bara patent, utan även öppna standarder från missbruk eller från att låsas in? 

Allt från patent, immateriell rätt till upphovsrätt, öppna protokoll och standarder måste ses över.    

Förstår de inte, eller vill de inte förstå, eller har de (läs bla Pagrotsky från oppositionen) (Att den borgerliga sidan är helt med på Ifpis noter förvånar inte. Moderaterna vill ju inte ens öppet redovisa från vem eller vilka företag de får sina kampanjpengar ifrån) umgåtts alledeles för mycket med Ifpi, STIM och liknande organisationer så att deras världsuppfattning blivit något ensidig?

Det var en fantastisk upplevelse då jag för första gången gick in på en IRC-kanal och kastade ur mig en fråga: "Hur får jag ubuntu att prata med min skärm, just nu är upplösning fel och cursorn pekar på ett ställe men reagerar och skriver på ett annat?" Någon timme senare hade en för mig okänd "raptzig" eller liknande signatur, lotsat mig igenom svårigheterna och så hade jag en fungerande dator. 

Vill man från politikerhåll inte förstå den oerhörda mänskliga värme, hjälpsamhet och demokratiska kraft som ligger i detta?

Förstår man inte vilken total nivellering av kunskap och information och i viss mån produktionsmedel detta medför?

För jag vill inte tro att en ledande socialdemokrat som Pagrotsky, om han visste och förstod, fortfarande skulle framhärda i att stödja Ifpi, Stim och branschens diaboliska vilja. 

Hur hjälper vi alltså sådana som Pagrotsky till insikt?

Vi står inför den största kunskapsrevolution mänskligheten skådat - och så håller politikerna på att hjälpa några få stora multinationella företag att låsa in allas vår gemensamma kunskap bakom godtyckliga lagar med än mer slumpmässigt valda tidsperioder, vid patent tio år, vid upphovsrätt av författare 70 år efter det att författaren avlidit, bara för att nämna två illustrativa absurditeter.  

 * * *
Fråga: Jag har lyckats strula bort min Ubuntu-se kanal på nätverket irc.freenode.net i mitt program Xchat. 
Hur skriver man in det för att få det att fungera igen).

* * *
Om texten är osammanhängande, kanske rent av obegriplig, beror det på att jag ju mekar med bildspelet och inte ägnat skrivandet värst stor koncentration. (Hjälp mig gärna att klarna den i en kommentar i sådant fall).

12 kommentarer:

Anonym sa...

Svar på frågan om Xchat; i textfältet som du skriver meddelanden i är det /join #ubuntu-se för att skutta in i kanalen. För att hoppa in i den automagiskt när du kopplar upp dig mot freenode så får du gå in i Xchat -> nätverkslista (minns inte vad den heter på engelska), markera freenode i listan -> redigera -> favorite channels: #ubuntu-se.

Vad nickar du på freenode och kan man hitta dig i andra kanaler? :)

Anders sa...

Hej Otyg!

har varit inne och redigerat i listan, men den ignorerar mina ändringar.

Jag har kallat mig Djingis.
Sen lyckades jag slänga ut mig själv, skulle gå in igen, o då var djingis upptaget!?

Så då döpte jag mig till djingis2.

Jag fortsätter väl att kalla mig djingis_n så att säga, vart efter jag klantar mig för jag tycker inte kanalen är så där lätt att använda!

Jag har kikat lite på andra kanaler, tycker det verkar jättekul, men har helt enkelt inte tid... o nu sitter jag här o chattar med dig fast jag inte har tid:)

Jag testar nu i några minuter på min andra dator om jag kommer in i kanlen,, sen måste jag ut och göra saker AFK.

Anders sa...

Otyg. Tack. Jag kom in i kanalen.
Har hängt där en stund, men hoppar nu ut.

Har du tips på bra kanal att hänga på?!

Anonym sa...

Att Djingis var upptaget beror nog på att klienten kopplade ned utan att berätta för servern att den gjorde det, och då hänger nicket kvar en stund (minns inte vad Freenode har för timeout).
Skönt att du fick ordning på det i alla fall :)

Och vad det gäller kanaler på Freenode har jag inga direkta tips, lurkar själv i #gentoo och #gentoo-se(en annan linuxvariant). :/
Fast det händer att jag skuttar runt bland andra kanaler för att se om där händer nåt intressant, nicket brukar vara Trollfjoll på det nätet :)

Peter Madison sa...

Ubuntu, Linux, Windows, Microsoft, Powerpoint, Impress, PC...

Ehum...pom pom...du vet vad jag tänker men jag låter ditt inlägg tala för sig själv...;)

David sa...

Jag har inte migrerat till Ubuntu än, men det kommer jag nog göra när jag skaffar ny dator.

Själv sitter jag ju och animerar ett övningsprojekt i Blender, ett öppet 3danimeringsprogram.

Här kan du hitta bilder och filmer av hur projektet utvecklas. http://www.wreckamovie.com/stickwreck

Om man ska använda ett stängt program så går det definitivt inte att lära sig det så lätt som det gick att lära sig Blender. Kommersiella program saknar mängden med användarvänliga tutorials, och man kan inte hitta videoinstruktioner för varje lite funktion på youtube heller för kommersiella program.

Anders sa...

@ Peter. Jag skulle gärna köpa Apple om de gick ned i pris till 1/3 av vad de kostar idag, samt hade öppen källkod!

Men jag vet att du är nöjd1
Jag hoppas att google med sitt nya operativ som står väl ska stå på Open source äntligen sätter fart på utvecklingen när de nu sätter igång.

blir det som jag tror och hoppas kan sådana som jag äntligen få en dator som funkar bra till rätt väldigt bra pris, utan att bli inlåst i olika propertiära och stängda program och format.

Anders sa...

@ David. Jag kör GIMP för att redigera bilder.
Det är som du säger, det finns en massa U-tubklipp kring det, men av någon anledning väljer jag att sitta och bråka med GIMP tills jag hittar mina egna arbetsflöden.

(När jag ska göra snabbare mindre redigerar använder jag ofta Pixlr som ligger gratis på nätet)

Kul att se din animation av flaskan som grips av asteroiden gravitation och skeppen som sen kommer 'insladdande' ingripna i eldstrid!

Anders sa...

@ David. Apropå.
jag har inte migrerat fullständigt.
Jag har 4 datorer (varav barnen får husera med 2)
På en av dem barnen använder är det ubuntu installerat, liksom på en av mina.

Som jag skrev till Peter ovan sitter jag och väntar på vad Google ska komma med för operativ.
Det kan och bör sätta fart på utvecklingen.
Även för alla andra öppna källkodsprojekt.

Thomas Tvivlaren sa...

Bra text Anders!

Jag tror dock att just för att Paggan är "ledande" så är sannolikheten större att han faktiskt förstår. Inte nödvändigtvis förstår Den Nya Tiden men vad den får för konsekvenser.

För övrigt tyckte jag mig känna igen en person i det här klippet (inte Pontén).

Anders sa...

@ Thomas. Det stör mig att Paggan i många stycken verkar vettig, dessutom träffade jag honom för säg 16 år sen. då var jag journalist och intervjuade honom i någon grej. Han var lugn, trevlig, tillmötesgående, mysig.

Jag tror om karln att han är intelligent och har hjärtat på rätt ställe, men just nu har han intagit en för mig obegriplig position i bla Ipred.

Jag kan bara begripa det så här: Han har som kulturminister sett branschens problem, verkliga problem. Han har också under många år umgåtts med "branschen" och i tid räknat insupit deras argument i tusentals timmar.
Våra argument har han kanske möjligen bara sett brusa förbi i stympad form i någon artikel i aftonbladet...

Paggan är en man som i TV sagt att han inte begriper varför en TV plötsligt måste ha en digitalbox bredvid sig när man går över till digital sändning...

* * *
Min förklaring just nu är att han är en total teknikrudis. Han fattar inte ett jota.

Trots all sin intelligens och förmåga att läsa in kunskapsstoff, för det tror jag honom om, fattar han inte hur hela kulturen kring copyleft och öppen källkod fungerar.

Han åker ju nu till Grekland för att vara rådgivare där, för att säkra demokrati och mänskliga rättigheter i deras djupa kris...

Någonstans inom sig bär han samma vision som du och jag. Han har bara inte insett att det pågår en sådan märklig revolution inom dem som jobbar med öppen källkod.

jag begriper det knappt själv, men jag sitter utanför och fascineras, ser och försöker förstå vad vi av detta skulle kunna bygga och överföra exv på mitt område, kulturen.

Anders sa...

@ Thomas:
Kul klipp du hittade!

Den dagen de sände det kommer jag ihåg att någon kommenterade på min blogg att Pontén kallade mig för "Den där mannen" och att det var en härskarteknik av honom att vara så nedlåtande.

Jag tyckte nog det också då, men idag kan jag tycka att Pontén faktiskt är rätt strikt och saklig utifrån sin utgångspunkt.

Alltså är det bara att jobba vidare på att bli ännu bättre, ännu sakligare.