tisdag, oktober 19, 2010

Institutionaliserad omänsklighetEn liberal strävan är att bekämpa omänsklighet. 
En del anser att Nya moderaterna har gått motsatt väg, att de institutionaliserat omänskligheten.


En rapport från en fd försäkringskasseanställd kastar visst ljus över saken: Rehabilitering med förhinder. Ur författarens förord: "Under mina år som rehabiliteringshandläggare har jag varit med om många förändringar — men få har gjort mig så upprörd som införandet av det renodlade arbetsförmågebegreppet i lagen om allmän försäkring."


Den institutionaliserade omänskligheten har lett till nytt beteende hos de hjälpsökande försäkringstagarna. DN tar upp ett exempel den 16  maj 2009"Försäkringskassan får ta emot allt mer hot om våld och om att personer ska begå självmord.Ökningen kopplas till de skärpta reglerna för sjukskrivna."
Hoten om självmord eller hot om våld mot tjänsteman hade vid tidpunkten fördubblats. (Jag har inte sett senare rapportering, tipsa gärna om länk).

Den oberoende liberala tidningen DN skriver om den institutionaliserade omänskligheten, (några nedslag).  

DN 201006: Vi beskrev risken för problem i sjukförsäkringen i vårt remissvar inför reformen. Dessa synpunkter har Solveig Zander fått ta del av. Det är fel att skylla på våra handläggare, skriver Försäkringskassan i en replik..

DN 20100920: Fallet Annica Holmquist blev ett slagträ i debatten om sjukförsäkringen i valets slutspurt. Nu visar det sig att Försäkringskassan inte har någon lösning för henne, trots att det verkade så i fredags. Mona Sahlin tycker att det är en skandal..

DN 200930: Fyra gravida kvinnor som nekades sjukpenning från Försäkringskassan utsattes för könsdiskriminering, slår hovrätten fast i en dom. Men kassan hävdar att den bara följde lagen..

DN 20100813: Ledande yrkesmedicinare: Arbetsskadelagen är orättvis och ojämlik och det är hög tid att efter dansk modell införa en lista över sjukdomar som godkänts. Sverige har en internationellt sett unik lagstiftning om arbetsskador. Teoretiskt är den tilltalande då vilken sjukdom som helst kan godkännas som arbetsskada. Men i praktiken är lagen rättsosäker och ojämlik och bedömningarna i hög grad beroende av vem på Försäkringskassan som handlägger ärendena.

DN 20100917: Hon är svårt sjuk och kan inte arbeta. Ändå får hon ingen sjukersättning. Annica Holmquists öde fick många att reagera starkt. Försäkringskassan ska nu se över om de har fattat rätt beslut..

DN skriver den 13 oktober 2010 att: "Reglerna för sjukförsäkring har fått mycket kritik och socialdepartementet har lovat en översyn ”i närtid”.
Men några större förändringar är inte att vänta. Reformen ligger fast, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

– När jag nu säger att jag är beredd att till och med med förstoringsglas leta fel och brister...så är det inte på något vis en förändring av den grundläggande reform vi har genomfört."


Regeringen upplever inget problem med sin nya reform. Inte ens med förstoringsglas lyckas man se att något är galet. _________________

PS. Jag ser därför gärna att denna postning kopieras, skrivs om, görs bättre, byggs på med fler adekvata länkar. Jag önskar att vi tillsammans kan bygga upp ett fortsatt tryck mot regeringen i denna fråga.  DS.

18 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Visst är det slående att i dina exempel är det väldigt många kvinnor som utsätts för FK´s övergrepp? En tråd att nysta i.

Sedan så skrev jag en text om nödvändigheten av att riva ner den sjuka Försäkringskassan till grunden, eftersom det i sig har sjukdomen inbyggd. Den går inte att refomera eller skriva nya regelverk för. Så sjuk är den. Du kan läsa den här http://ekehog.blogspot.com/2010/09/lagg-ner-forsakringskassan-nu.html.

Jag kan tycka att mina synpunkter bekräftas av både verkligheten och det som skrivs i Ekblads utredning.

Anders sa...

A Nilsson, Där ser man. Har faktiskt inte slagit mig att det i mina exempel var övervägande kvinnor?!

För mig var det "bara människor" som kommit i kläm. Men finns det en tendens att kvinnor dessutom missgynnas mer så är det ytterligare allvarligare.

En annan sak. (S) har givetvis skuld, eller delat ansvar i, att trygghetssystemen kring Försäkringskassan har blivit helt uppfuckade.

Jag läste ditt inlägg som du länkar när det begav sig, men jag ska nu hoppa dit och läsa igen.

Peter Madison sa...

Sverige har röstat fram en statsminister som anser att välfärdsstaten är en omöjlig idé. Inte konstigt då att FK är en institution som nu monteras ned. Allt enligt plan.

Läskigt. Och det kommer mera.

Anonym sa...

Finns det överhuvudtaget något exempel på liknande reformering, som så absolut drabbat enbart de sämst lottade i samhället? I ett land/en stat som står för att vara demokratiskt uppbyggt?

Anders sa...

Nu är det bara så att Moderaterna har varit emot försäkringskassan redan sedan start, man har varit emot allt vad gäller välfärd för alla. Redan 1918 så var man emot allmän rösträtt, och sen har man bara fortsatt. Man var emot kvinnors rösträtt, facken, 8 timmars arbetsdag, mm. Och detta är inget nytt M har varit emot detta hela tiden och nu sitter man i regerings position och då skrotar man allt som man är emot. Välfärd ska bara vara för de välbeställda i samhället. Resten ska vara statare i deras ögon eller lönehjon.
Vi är på väg till förra seklets början med detta.
Och jobbskatteavdragen är bara en förevändning till att sänka lönerna i Sverige och det kan vi se redan nu i år blir löneökningarna mindre än 2% och mindre nästa år.
Så det sovande folket kommer att vakna med en jäkla huvudvärk om ett tag!"

Anders sa...

Peter: Och de snygga slagen man direkt riktade in i solar plexus på den vanliga knegaren vid maktövertagandet. Man lovade en tusenlapp mer i plånboken, men samtidigt höjde man a-kasseavgift och även facken blev tvingade att höja sina avgifter, varför många lämnade både fack och a-kassa. Helt enligt plan. Det farligaste som finns för makten är ju organiserade människor.

Det mest skrämmande är att den vanliga svennen tycks ha glömt vad det kostat i möda att under 120 år bygga upp det långt ifrån perfekta, men ändå rätt bra samhälle vi har.

Anders sa...

Anonym: Järnladyn, Margret Thatcher gjorde nog faktiskt något liknande under 80-talet i Storbrittanien. Hon slog sönder stora delar av det allmänna skolväsendet, sjukvård, pensioner, allt.
Så är hon också storligen beundrad i nyliberala och värdekonservativa kretsar långt till höger.
(Det finns ju även en sorts värdekonservatism inom S).

Anders sa...

Anders: jag har listan någonstans publicerad på min blogg, allt som moderaterna/högern varit emot genom tiderna. Allmän rösträtt, tre veckors semester, åtta timmars arbetsdag, ATP, fem veckors semester, kvinnlig rösträtt. Sjukkasas, a-kassa. Fackföreningar... osv...

Det enda man varit för är FLER POLISER och mer pengar till MILITÄRERNA.

Det enda avsteget i modern tid är att man faktiskt har försumpat försvaret, det kostar fortfarande ofantliga pengar, men har ingen effekt alls.

Anonym sa...

Har liksom väntat på det att högern istället för att skriva om en sjuk lag vill skrota f.k
Bedrövelsers bedrövelse hur dom vill smyga på med sin retorik som innebär mer och mer nedmontering av välfärd och trygghet till oss alla

Anonym sa...

Här är min blogg om ni vill se
http://sociofoben.wordpress.com

Anders Karlsson

David sa...

Ändra om länkarna i Kronologisk ordning med äldsta först.

Dels får man bättre känsla för att det handlar om Alliansens regeringstid och dels får Annica Holmquists återkommande bland länkarna få mer genomslagskraft. Släng in en not "Valet 2010" i listan på rätt ställe med.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/user/Owatunes#p/u/6/1l4aYvXCECc
En historia till om utförsäkringen,en man den här gången.Sen har vi ju läst om polisen i Norrtälje också.
Om länken inte funkar sök på youtube-owatunes-ta fram låten social security

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, jag har svårt att begripa hur politiker (från alla läger) kan vara så känslokalla, utan empati för de som drabbas av detta. Nog för att det verkar värst inom "nya" moderaterna, men det finns som du skrev även en konservatism inom sossepartiet. Protesterna från de mindre allianspartierna viftas bara bort.

Regeringen har en kameralt bra finansminister, men de mänskliga aspekterna kommer bort. Känner att ALLA ledande politiker borde gå hem och läsa historia.
(Börja gärna här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/10/lindblad-om-olof-palme.html)


En randanmärkning. Kan ngn förklara hur plattskatt i kombination med medborgarlön skulle kunna göra saken bättre?
Jag önskar det vore så, men har svårt att tro på det till jag fått en trovärdig förklaring.
Jfr detta från (L)-bloggaren Jan Rejdnells sida.
http://blog.janrejdnell.se/2010/10/dod-at-tranfereringssystemen.html

Anders sa...

@Anonym: Japp, nedmonteringen bara fortsätter.

@Sociofoben: Tack för länken till din blogg!

Anders sa...

@ David: Du har helt rätt i att jag bör lägga dem i kronologi, plus klämma dit när valet inträffade.

(Har så förbålt dåligt med tid vid keyboard bara! men jag hann göra en ny postning idag i alla fall!

Hoppas kunna återkomma hit utan att sumpa länkarna när jag ändrar och jiddrar....

Anders sa...

@ Anonym; tack för youtubelänk.

Anders sa...

@ Lars-Erick: Det som förvånar mig är att FP och C går med på det här???

Varför utplånar dessa tidigare soc.lib partier sig själva???

alliansbeda sa...

Varför röstade svensken för detta. Vad är det de inte förstått två gånger ...