måndag, november 15, 2010

Fredsarbete eller kolonialism?


En amerikansk soldat fotograferar en afghans iris som en del i kartläggningen av det afghanska folket. Man vill kunna hålla reda på varje individs identitet - och spåra.

Arbetar USA för freden på detta vis?
Eller skapar man rent av fler terrorister på detta sätt?
Hur skulle jag - eller du? - känna mig/oss om en främmande makt invaderade landet och först bombade det tillbaka till stenåldern och sedan bad dig och din bror och din syster och din mor att spärra upp ögonen så att soldaterna kan ta kort på iris?

Min bror hävdar att även svenska soldater använder sig av metoden att fotografera iris som en "fredsmäklande" åtgärd. Han anger tyvärr ingen källa.
Även författaren Stefan Lindgren hävdar att svensk trupp håller på med dessa, som han skriver "Herrefasoner".

En del i USA hävdar att själva karaktären på detta uppträdande är rent kolonialt.
Man kallar till demonstrationer. Man vill stoppa kriget. Man anser att det inte har något syfte alls, utom då att vara kolonialt.

I Sverige svänger opinionen. Svenska Yle skrev redan i juli att stödet för att Sverige ska ha stridande förband i Afghanistan har sjunkit avsevärt.
Hur många i Sverige vet eller förstår vad vi krigar för i Afghanistan, vem vi stöder och varför?


Källa: Public Intelligence

Källa: U.S. Dep. of  Defense

Källa: Switched

11 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Vill man få insikter i vad USA tillsammans med Sverige och andra länder gör i Afghanistan så kan man lyssna på independent radio-prataren och författaren Thom Hartmann.

Sändes svensk tid mån-fre 18-21 på bl.a URL:
http://radioeast.no-ip.org:4060

Man lär sig mycket av Thom, som oftast är mycket påläst om det han talar om. Och så låter han också motståndarna komma till tals, och prata för sin sak.

Anders sa...

Dennis: Tack för länken, jag följde den men fick inte igång något streamat tal av Hartmann, tyvärr.

Jag har inte skrivit mycket om Afghanistan, men någon gång tidigare på bloggen. Då nämner jag bla den gigantiska malmfyndighet som finns uppe i bergen.
Liksom i Irak, i det fallet olja, finns det något som USA vill ha.

man vill också ha kontroll över bergspassen, (egentligen 1 pass ur militärstrategisk synvinkel)mot Pakistan. Detta/dessa pass är nyckel militärstrategiskt för att kunna hålla ordning på området. Även brittiska imperiet insåg det på sin tid och byggde upp en militär bastion för att hålla passet.

Det roliga (tragikomiska) är att USA har hjälpt sitt kompisland Saudi med militär rådgivning, allt.
Saudi i sin tur har utbildat väldigt militanta islamister, med bas ur wahabismen, som är Saudis stats-religion-variant av Islam.
Under den sovjetiska ockupationen av Afghanistan sände USA/Saudi dessa wahabistkrigare till USA för att kriga mot Sovjet.
Man gav dem inte bara utbildning utan även vapen - i sinom tid den effektiva stingroboten - och då vann gerillakrigarna över Sovjet eftersom stormakten inte längre kunde hålla sitt luftherravälde.

Dessa krigare, med rötter i wahabismen, utbildade och utrustade av USA och Saudi kom senare att bilda det vi idag kan kalla den militära och stridbara delen av Talibanerna.

USA utbildade alltså "terrorister"/gerillakrigare för att bekämpa Sovjet, men några decennier senare vill USA bomba bort de där terroristerna (och nu kallas de bara terrorister, inte alls gerilla), fastän inte en enda Irakier eller Afghan var med 9/11 när flygplanen brakade in i word trade center.

jeffer sa...

Terror och påstådd terror driver övervakningsraseriet. Det kan vara många intressenter bakom. Men jag undrar om inte den i särklass starkaste kraften och den mest uthålliga är upphovsrättslobbyn.

Det känns som om de tagit över våra politiker - att de äger de som borde åtminstone försöka att representera oss. Lobbyn verkar ha specialingångar i alla politiska processer där man ser ett intresse. Senast Axhamns inlägg som är 100% partisk till lobbyns fördel.

Vi som är kritiska - vart ska vi gå?

Exempelvis ska ju (s) välja ny partiledare. Finns det överhuvudtaget någon chans att den partiledaren är kritisk eller i alla fall allsidig beträffande integritet och upphovsrätt?

Jag är helt övertygad om att lobbyn just nu planerar in stora resurser för punktmarkering mot alla viktiga kandidater. Det är inte första gången - de översvämmade ju senaste partikongressen för att lovprisa Ipred...

Måste den lilla, vanliga människan vara så maktlös även i ett parti som ska företräda småfolket?...

Anders sa...

@ Jeffer: Det är som du säger. Lobbyn kring upphovsrättsindustrin har nästlat sig in överallt.

Jag har talat med mina (S)-riksdagsmän (bland annat när jag körde det jag kallade) Utbildarutmaningen

under det arbetet framkom det alltför tydligt att s-riksdagsmän en masse har blivit bjudna till filmstudios, till där de sitter och klipper och lägger på ljud och fixar rekvisita - och så blir de matade med hur fantastiskt många arbetstillfällen "BARA EN ENDA FILM GER"...

sen kommer jag och säger att Ipred stinker. De fattar liksom inte. Framför allt för att riksdagsmän är små vanliga människor och blir så mycket mer imponerade av att gå upp på en filmstudio och få föredragningar av riktiga VD:ar och Regissörer....

de skapar ju så mycket jobb. ..

När jag försöker kontra att de jobb de skapar i Sverige rör sig om SKATTESUBVENTIONERADE skitfilmer som Pillertrillaren och alla satans filmer med Cullen notlie eller vad han heter, så fattar de ändå inte.

Så ja. Branschen jobbar långsiktigt, målmedvetet och riktigt intelligent.

Det är så hemskt. Våra riksdagspolitiker förs så väldigt lätt bakom ljuset. För det är inte 349 brighta figurer. Det är 349 figurer troligen ganska jämt fördelade över en bellkurva vad gäller intelligens och klokhet och integritet.
Och ska ju så vara för att vi inte ska få något ruggigt expertvälde.

Likväl ser jag ingen räddning. Vårt parlament (Även EU) är inte rustat för att möta ens lobbyisternas rätt grova lir, än mindre deras finlir.

Stefan Falkelind sa...

Jag skulle känna mig så kränkt av en sån handling att fota mitt öga. Jag tror också att ett sånt handlande kan bidraga till mer terrorister.

Anders sa...

@ Stefan, ja visst är det hemskt!

Men snart ska väl vi också ha våra iris i våra pass....

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag vet inte. Som du skriver är bakgrunden till dagens läge mycket komplicerat. Ogillar mycket både i bakgrund och dagsläge.
Samtidigt så kan jag inte förlika mig med tanken att lämna de afghanska kvinnornas framtid (?) och öde i talibanernas händer.

Komplikationen i situationen beror kanske på den enögda (!) och naiva (?) syn som makthavare på olika håll haft och har.

Anders sa...

@Lars-Erick.
Läget är väldigt komplext i Afghanistan.
Svenska civila hjälpare har där skapat och dragit igång skolor, fått vatten till byarna och den sociala strukturen har därför i mycket små enklaver återuppstått. För att klara detta arbete har det behövts trupp som skyddat det civila arbetet.
Även USA gör fläckvis goda saker i Afghanistan. MEN.
Jag minns inte var jag läste om en liten strof ur en wikilieksläcka som till befäl i Afghanistan sade: "Döda varenda jävel"...

Även detta med irisidentifikation kan vara tveeggat. Det finns säkert Afghaner som blir rasande och därmed mer militanta mot inte bara USA utan hela västvärlden varför man även börjar skjuta och bomba på exv snälla svenska hjälpare. Det finns säkert även de som upplever att de på detta sett får hjälp med att fånga in illdådsmän som skuter på och förföljer det egna folket, däribland kvinnor....

Men den generella bilden är och förblir väldigt tråkig för mig. USA har förgripit sig.

Jämför Marchallhjälpen efter andra världskriget och den plan för återuppbyggnad man haft för Irak!

Vad gäller Marchall så planerades detta ekonomiska bistånd och dess struktur och hur det skulle genomföras i flera år innan kriget tog slut och planen kunde sättas i verket.
I Irak gick man bara in och krigade, sen lät man en nyss examinerad snubbe från ett universitet hitta på nytt banksystem och nytt vägsystem för hela Irak. På tre månader plankade man rakt av staten Marylands trafikkungörelse samt sneglade lite på hur banker funkar rent allmänt i USA.
grejen är att enligt Islam får du inte ta ut ränta...

Jag överdriver lite, men faktiskt Maryland användes som mall, och skillnaden till Marchallplanen är så gigantisk.

USA uppträdde som goda vinnare och hjältar efter WWII.
Nu är dom slarviga svin.

Ana sa...

I didn't know of any Swedish soldiers in Afghanistan.
Photographing the iris?
Scary!!!!!!

Anders sa...

They're shooting the iris to easily identify people. "Everyone gets in this way terrorists until proven otherwise ..."

BUT also. I got friends in Afghanistan. Swedish soldiers, and teathers and helpers as well. They do a fantastic work building schools and education.

one of my friends was killed in Afghanistan. All he wanted was to help, yet he became the target of the hate we in the West raises among many.

I wrote about it here
link to blogpost

Ana sa...

I still remember Bush saying for the first time "axis of evil".
I thought he went crazy after all.
They have to make war to profit...
this is the only measure governments have: profit.
They are in power to protect the interest of few with no relation to the people.
Maybe we are in the most hypocrite of all times. Integrity, dignity, ethics and words like that are of no value.
I will read your article later.