fredag, april 04, 2008

Uppnåbara ideal

Ett av tre barn lever i fattigdom i England. Det är 20 gånger fler än på 70-talet.
1 Procent av USA:s rikaste äger lika mycket som resten tillsammans.

Siffrorna är Noreena Hertz, hon är engelska och professor i ekonomi. Hon var en av invigningstalarna på Färgfabriken i Östersund igår.

En annan siffra: I Afrika dör det varje dag omkring 60.000 barn.

Det finns en enda orsak till att det är så här; vi människor har valt att tro på den råa otyglade kapitalismen. Att marknaden av sig själv ska reglera sig till det goda. Tydligen gör den inte det.

Att England var bättre under 70-talet än vad det är idag beror på att Margret Thatcher slog sönder de sociala reformer man under decennier byggt upp i landet. Hon införde med järnhand det borgarna vill införa i vårt land nu.
Landet har inte hämtat sig än och 33% av barnen lever därför i fattigdom.

Jag har inget emot att folk kan bli rika, men de flesta experter är överens om att när skillnaderna mellan fattig och rik ökar i ett land, ökar också spänningarna.

I USA finns flest interner per invånare i världen.

Beror det på att amerikaner är genetiskt mer kriminella än andra, eller kan det vara så att samhällsstrukturen med sin grava ojämlikhet skapar detta?

I vissa kvarter råder gängkrig. Vanliga poliser vågar vare sig gå in eller åka med sina patrullbilar där. Man måste vara många och klä sig i skyddsväst. Man måste ha specialfordon och ha specialutbildning.

Jag upprepar. I USA äger 1 procent lika mycket som resten tillsammans.
Är det en av orsakerna till landets inre spänningar?

Vår regering ser USA i allmänhet och Margret Thatchers politik i synnerhet som uppnåbara och önskvärda ideal.
Det gör inte jag.
Gör du?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Senast imorse sa jag till hustrun att vi monteras ned av borgarna utan att vi kan finna våra bitar igen och än mindre sätt ihop dem till vad som tidigare varit vedertagen. Nog för att det behövs förändringar men de ter sig mer som desperata handlingar från borgarna att sära de delar som varit tydliga sedan "urminnes" tid.
Vi utsätts precis, som du skriver, vad som hände england under Thatcher. Och det kan endast de med smutsig byk vara lycklig över. Jag säger som du skriver ibland...jag blir hudlös!!
Från UiU

Bloggaren sa...

UiU: Ja du Urban, det är faktiskt sorgligt!