tisdag, april 19, 2011

Professor önskar demokratin åt helvete - inspirerar Moderat politik

Ett gäng neoliberaler har slagit sina huvuden ihop. Några av dem har letat sig in i Rosenbad.
Andra är professorer i icke vetenskapliga ämnen som nationalekonomi. Fast de för naturligtvis fram sina teser som vore de vetenskapligt belagda.

En av dessa professorer, Marian, sade redan 1997 att det finns ett enda sätt att få bort arbetslösheten. Det sker, enligt honom, bäst genom total lönedumpning.
I intervjun frågar journalisten vad professor Marian tycker om demokrati. Svaret liknar närmast en freudiansk felsägning.

Först säger Marian spontant att demokrati "lamslår" alla försök att bedriva radikal/nödvändig/smärtsam politik. Sen finner han väl själv att det kanske kan låta lite märkligt och ändrar det till att demokrati "är en försvårande omständighet".
Detta ca 3.20 in i filmen.
Lyssna gärna på hela intervjun. Galenskapen skulle vara roande om det inte var för det faktum att Moderaterna nu inför denna galenskap som lag i vårt land.Det har gått rätt många år sedan intervjun och den nuvarande Moderata regeringen genomför professorns neoliberala dröm; Dumpa lönerna.

Det genomförs bland annat genom verktyg som FAS3. Ett verktyg som regeringen försöker dölja genom sekretess.

Sekretessen är så hård att Jag, Riksdagsman Gunnar Sandberg (S) och nu SVT har svårt att tränga igenom den och därför nu ber alla om hjälp.

Här från SVT:s blogg som även de kämpar för att komma fram till och få filma privata FAS3:anordnare:


Arbetsförmedlingen har valt att sekretessbelägga uppgifterna och kammarrätten har gått på samma linje: uppgifterna om privata arbetsgivare lämnas inte ut.
Därför behöver SVT er hjälp. Era kunskaper kan hjälpa oss att kartlägga den fullständiga omfattningen av Fas 3-åtgärderna runt om i landet.
Tipsa oss direkt – och följ vårt arbete i bloggen. Där kommer vi fortlöpande att berätta hur det går med kartläggningen av Fas 3.


Jag kan bara uppmana alla i FAS3. Fortsätt att lägga in era vittnesmål här i min blogg (SVT tar ofta bort sina inslag efter bara några veckor) men hjälp även SVT med tips så att de på bästa sändningstid kan visa vad som är på väg att hända.

Eftersom moderaterna så väl lyckades kapa socialdemokratisk retorik om att vara ett arbetarparti, och därmed kunde erövra regeringsmakten, har det skett en våldsam positionsförskjutning i politiken.
   Allt för få inser ännu att moderaterna endast utför ett illusionstrick.

De säger sig värna arbetsrätten och "välfärdens kärna", men i realiteten slår de sönder facken genom höjda A-kasseavgifter och därpå försämrade utbetalningar vid arbetslöshet.

Anders Borg hymlar inte med att han vill sänka lönerna - och han riktar främst in sig mot stora kvinnokollektiv som redan har låga löner, bland annat kvinnor som jobbar inom den kommunala sektorn.
Han säger detta i klartext, bla i Svd.

En före detta Timbrokille, Johan Norberg, blygs inte längre för att kasta in en liten testballong i debatten, han skrev igår i Aftonbladet att våra semestrar är otidsenliga och borde bort.
Jag vet inte jag. Moderaterna sade nej till 2 veckors semester 1938, sen nej till 3 veckor 1951, nej till 4 veckor 1963 och sist Moderaterna sade NEJ i semesterfrågan var om vi skulle få 5 veckor 1976.

Den moderne neoliberalen Johan Norberg vill alltså flytta dig och mej minst 100 år tillbaka i tiden. Ingen semester alls. Det Moderaterna alltid velat, fast sällan pratat högt om.

Moderaterna, när de kommit i regeringsställning, finner det vara en god metod att hålla förhör och åsiktsregistrera sin förlängda arm, de arbetande tjänstemännen inom statliga verk.
   Fackförbundet ST riktar nu stark kritik på dessa planer att undersöka personliga åsikter hos Försäkringskassans handläggare. (DN)


I Svd skrev häromdagen en ekonom från Timbro att regeringen borde införa skattefria och regelfria och fackfria zoner i invandrartäta områden där man vill införa nolltolerans mot vissa uppträdanden.

* * *

Vad innebär dessa förslag i praktiken och om man lägger samman dem?
Vilket samhälle får vi då?

Tänk noga efter. För det är detta som Timbro, de sk Nya Moderaterna, Svenskt näringsliv och vissa nationalekonomer och professorer är på väg att rulla ut i rasande fart. De vågar göra det eftersom det gått så bra för Moderaterna att genomföra sitt illusionstrick, att de är ett arbetarparti som med munnen säger att de "värnar välfärd", men med bägge händerna i raska grepp slår sönder precis allt vad välfärd heter.

Slagordsmässigt kan man sammanfatta Moderaternas politiska vilja i orden:

Ge marknaden fritt spelrum. Skit i människorna. 

Men så korkade är de ju inte. Istället pratar de mjukt om "Vi vill ha bort utanförskapet". Eller "Vi värnar välfärdens kärna", så som de lärt av sina PR-konsulter.

16 kommentarer:

V sa...

Denne "Maran" Radetzki har jag följt, med tappad haka, sedan hans inträde i miljödebatten på 90-talet. Hans övertro på teknik, marknad och tillväxt framför miljöhänsyn går hand i hand med hans människosyn; "Tekniken kan skapa miljöer som är
bättre än de som naturen själv skapat. Människan kan med teknikens
hjälp bygga simbassänger som är bättre än vad naturen kan förse oss med, de är både
renare och bättre tempererade."(Radetzki 1990) Han anser även att teknokrater är världens hopp mot klimatförändringar. De skulle visst bara bygga nån slags glaskupa (?) över klotet och därmed reglera atmosfären..

.."Grandios" är det närmaste jag kan beskriva den (M)annen!

För övrigt är "brutalt" hans syn på hur svenska arbetssökande/arbetare ska leva framöver;

http://svtplay.se/v/1392775/oka_klyftorna_for_att_sanka_arbetslosheten

..arbetssökande, förenen eder.

Peter Madison sa...

Tittade på hela det inslag som "V" länkade till. Rakt igenom vidrigt och hårresande. Det regimen Reinfledt nu genom kommer få förödande konsekvenser för det här landet. Skrämmande. På riktigt.

V sa...

..ursäkta, Anders. Hade bråttom och läste bara igenom dina ord. Ser nu att jag länkade till samma intervju! Mindes inte att programmet hette "Striptease". Kom bara ihåg Janne Josefsson. Men, men..det kompletterade ju istället din förkortade version och framstår kan hända än värre i all sin ..glans.

Ursäkta, igen, och ha ett fint påsk..upprop!

*vink

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, Marian Radetski är en märklig man, med märkliga åsikter. Vilka han döljer under ett skal av vetenskaplighet.

Än märkligare är dock att det finns de som tydligen tror på honom och hans teorier. Ja till den grad att de vill förverkliga dem.

Anders sa...

@V inget du behöver be om ursäkt för. Tvärt om, jag är väldigt glad att jag/vi alla fick länk till det längre reportaget. jag funderar på att göra en bloggpostning om det, men vet inte när jag ska hinna med mig själv.

Hur som. Jag är glad över länken!

Anders sa...

@ Peter: Skrämmande. Den personlighet Marian uppvisar brukar kallas psykopat, ingen eller väldigt dålig koppling mellan intellekt och känsloliv. Han förstår inte riktigt känslomässigt vad hans tankar får för konsekvenser... Vare sig på det personliga planet eller på samhället i stort.
Att nämna USA som ett gott och fungerande arbetsmarknadsexempel är rätt häpnadsväckande. Visst, han har rätt i att lönerna där är än mer stratefierade, men inte fan leder det till att alla har arbete inte. Det leder till hemlöshet, drogmissbruk och en skyhög kriminalitet, så svår att polisen mer ser ut som bepansrade militära styrkor...

Anders sa...

@Lars-Erick. Precis det hemska är att Moderaterna med vacklande stödpartier håller på att förverkliga dessa helt människofientliga idéer.

Fredrik Larson sa...

Hej Anders, såg på Uppdrag Granskning igår om en annan verksamhet som fullständigt gått åt pipsvängen - järnvägen. En kille vid ett fikabord formulerade det oerhört väl. 1600 pers har fått sluta arbeta med underhållet sen avregleringen och istället har fler anställts att jobba på kontor. Med andra ord, pappersvändare.
Och där har vi hela imperiets fall, som jag ser det. Vi har redan administrerat sönder vårt samhälle.

Janne Josefsson uppmanade efter programmet att folk hör av sig angående FAS3.

Keep up ditt livsviktiga jobb! SKriv!

Anders sa...

@Fredrik. Jag stretar på så gott det går!!!

Nemokrati sa...

Den stora tigande massan kommer att stillatigande se på hur arbetslösa, sjuka, ensamstående kvinnor med barn, ungdomar, pensionärer, "utomeuropeiskt födda" bokstavligt talat kastas ut i fattigdom och hunger.

Den stora tigande massan kommer glatt att ta emot jobbskatteavdrag på jobbskatteavdrag för överkonsumtion på turistmarknaden, ända tills EU beslutar att drastiskt sänka lönerna så att även de själva drabbas. Där går gränsen för Anders Borgs popularitet. Men inte förrän det står klart att även villa-volvo-vovve-människor drabbas med sänkt lön och av höjda räntor (vi går nu emot 500 %-nivån som brukar avsluta borgerliga regeringsinnehav), kommer "solidariteten" att vakna, dvs man gå ur huse och demonstrera så att det blir någon ändring. Tills dess kommer även S att anpassa sig, dvs bli ännu bättre än de Nya Moderaterna på att föra moderat politik.

ulf_pirat sa...

ja vad ska man säga?
aha vi ska bli hungriga lejon;-) tror han att ett hungrigt lejon kan fås att lydigt städa hans toalett? Min förståelse av vad ett lejon är, och brukar göra, är helt annorlunda.

Anders sa...

@Nemokrati. Vi får se, vi får se.
Många är nu riktigt upprörda och arga.
så långt skjuter den här regeringen sig själv i foten.

frågan är bara om vi blir tillräckligt många och tillräckligt arga inom loppet av rätt tid...

Anders sa...

@ulf_pirat. Kan bara innstämma.
Min förståelse av hungriga rovdjur är också en helt annan....

Nemokrati sa...

Till Anders:

Se och se. Juholt och Waidelich har redan gått ut och förenat sig med SNS krav på "välfärdsjobb" - den fasansfulla fortsättningen på Fas 3.
Människor ska alltså tvingas utföra reguljära tunga vårdjobb i äldreomsorgen till samma låga ersättning som i Fas 3. Där kan de stanna till döddagar. För arbetsuppgifter saknas inte. Detta är vad jag sett av socialdemokratiska "alternativ" till Fas 3, förutom förslag om bortre parentes, att helt enkelt slänga ut samtliga från Fas 3 till försörjningsstöd, dvs socialbidrag. Tycker du det verkar vara bättre förslag?

En anledning till att facken "engagerar sig" kan ju också mycket väl vara, att de främst vill förhindra att arbetslösa tar jobben från "de som arbetar", snarare än någon verklig solidaritet med de arbetslösa.

Med socialdemokraternas förslag om "välfärdsjobb" styr man vidare in dem på de jobb som ingen vill ha.

Det blir den perfekta lösningen för "de som arbetar". Hoten om att de själva blir av med jobbet minskar, till de arbetslösa ger man jobben som det inte spelar någon roll ifall de tar, eftersom ingen vill ha dem i vilket fall som helst, så det hotar inte någon.

Nemokrati sa...

se t ex http://arbetaren.se/articles/inrikesanalys20110414

Anonym sa...

är du svenne,,,

/assad