onsdag, maj 18, 2011

Regeringen fortsätter förvärra krisen i arbetsmarknadspolitikenRegeringen har lagt lite kosmetika på fas3 och helt riktigt får de stryk av opposition och en hel del media för det. Man påstår att de arbetssökande ska få möjlighet att utbilda sig såvitt det finns ett jobb som väntar i andra änden av utbildningen. Dock gäller detta max 10% av dem som är i fas3. Större resurser anslås inte, allt medan Sverige redan nu och mycket snart kommer att lida av väsentlig arbetskraftsbrist på välutbildad personal.
   Man har alltså ett gyllene tillfälle att kompetenshöja totalt 400.000 arbetslösa, istället har man dragit ned på den arbetsmarknadspolitiska utbildningen från rätt höga nivåer till nästan noll.
   Den här regeringen förnekar sig inte. Den gick till val på att fixa arbetslinjen och ta bort de de kallade "Det enorma utanförskapet".
   Enligt regeringen var då minst 1,1 miljoner människor i utanförskap. (Siffror som Moderaterna vart efter har raderat från sin hemsida) Då var arbetslösheten nere under 6%. Nu är den 8%.
   Jag och regeringens företrädare kan inte ha läst samma sorts matematik i skolan.

Grundproblematiken kvarstår, fas3 är och förblir ett systemfel.
Igår talade jag med tidningen Metro igen. Tyvärr hittar jag inte artikeln i nätupplagan, bara i den PDF som finns att kika på.

Idag talade jag med tidningen Tro och Politik. Troligen kommer deras artikel nästa vecka.

Länk till Metros artikel här:

Edit: och länk till nätversionen här
______________________________________

Regeringskansliet skriver om utbildning i fas3 

SVD skriver och ett uttalande lyder så här:
 - Hela åtgärden är rutten i grunden, där en ny skandal avslöjas var och varannan dag. Det har blivit ohållbart, säger hon och konstaterar att i fas 3 finns 26 000 personer, att tusentals tillkommer och att flertalet påverkas inte av regeringsbeslutet.

Att regeringens beslut kommer strax före arbetsmarknadsutskottets möte är ingen slump, anser Ylva Johansson (S).

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders, jag hittade artikel i Metros nätupplaga tidigare. Men den låg rätt långt ner. Funderade på att öppna den i pdf, men det behövdes inte.

Jag gjorde också en blänkare ngnstans på FB för att lyfta upp den. Liksom länken till denna blogg.

FAS 3, jag begriper inte vad det ska vara bra för, ens i teorin. Jag har inte fas 1-2 i huvudet, men det logiska vore väl att öka antalet "åtgärder" och valmöjligheter att agera för både AF och den arbetssökande ju längre tiden går och FAS-numreringen stiger...
Utan att därför göda arbetsgivare som inte vill anställa folk på normalt sätt.

OK, du kämpar bra, och jag försöker lyfta fram frågan och informera på mitt sätt.

Anders sa...

Den här regeringen - läs moderaterna - tycks se långtidsarbetslösa enbart som kostnad och hopplösa fall. Alltså ska de ha så lite som möjligt.

De gör och vill alltså det rakt motsatta mot den logik du efterfrågar...,

FAS1 innebär att du från dag1 ska söka jobb i hela riket, du kan få en arbetsmarknadsutbildning, men de finns knappt kvar...

Fas2 innebär praktik hos någon anordnare, men den arbetslöse ska fortsätta söka jobb, naturligtvis.

fas3, allt stängs av, du hänvisas till en anordnare som får betalt för att använda dig till vad som faller denne in.

Mette sa...

Hej

Bra att du kämpar vidare det behövs!

Att den långtidsarbetslöse ska få så lite stämmer ju egentligen inte bara det att dom omfördelar pengar så den sk arbetsgivaren får betalt/slav så bidragen ökar ju pga den långtidsarbetslösa istället dessutom enligt kontrakt i 2 års tid det blir mycket pengar en enda Fas3 kostar utöver andra bidrag!

Vad jag har svårt att förstå är varför en arbetsgivare överhuvudtaget ska ha betalt för gratis arbetskraft borde ju vara populärt att slippa betala något alls för det konstigt att ingen har tänkt på det..

Sparar ju skattebetalarna massor av pengar (Ironi)

//Mette

Anonym sa...

"Jag och regeringens företrädare kan inte ha läst samma sorts matematik i skolan." skriver du.
Tänk på att de har fått en ny mattelärare i regeringen !!

Anonym sa...

Det är så här desperat som man fasthåller sanningen, att det är de arbetslösas eget fel att de är arbetslösa. Inte aktieklipparnas, inte EU-kollapsens, bankernas brist på ansvarstagande, riskkapitalisternas spel och dobbel med välfärden och skattebetalarnas pengar, inte avregleringens, inte privatiseringarnas, inte de verkningslösa jobbskatteavdragen, inte övervärderingen av fasta värden och bristen på produktiva investeringar, inte outsourceingens, inte regeringarnas som inte ställer några krav på marknaden, inte den bristande solidaritetens, inte den misslyckade globaliseringens. . .det finns bara offren att lägga skulden på. I det samhället är rånarna samhällets stöttepelare och laglösheten kung.

Anders sa...

@Anonym kl 7:04.
Jag är benägen att hålla med.