onsdag, oktober 12, 2011

Gamla drapor och prisbelönta

Må min son lyckas bättre - i allt


Då och då tar jag hand om mina gamla anteckningar. Det är inte så lätt som man kan tro då de är psykedeliskt men samtidigt fantasilöst katalogiserade undermappar med namn som: anteckning_pågående_projekt, bok, boken, boken_1997, de_smala_skriken, dikter, dikter1, dikter_2001, [Här hoppar jag över nio i samma icke förklarande anda för att inte tråka läsaren till döds] dikter_disgusting, dikter_strukna, ego_motsatser, kolaps (trolig felstavning av kollaps), Kybele, manöverutrymme, Med_handen_i_himlen, murbräckan, osv osv.

Varför jag binder ihop filnamn bestående av flera ord med understreck är ett mysterium även för mig själv.
En förklaring kan vara att det rör sig om 20 års verbal geggamoja. (Första datorn att skriva prosa på införskaffade jag 1986, men som tur är var den inte kompatibel med efterföljarna, varför dess innehåll lyckligen gått förlorat).

Vid datorn bredvid surfar Odin, 5, och trots att hans förkylning är så tjock att hans näsa väsnas som en ångloksvissla har han betydligt större framgång än jag och han ropar förtjust:
 - Pappa! Jag hittade den!! och så visar han mig "The Annoying Thing" på youtube.

Jag skulle tro att Tranströmer blir den sista svensk som får priset inom överskådlig tid. Annars är vi som bekant obestridligt världsbäst att skriva i detta land. Jag tror åtta pris på en försvinnande liten befolkning. Jämför till exempel med Kina.

För att uppleva någon form av framgång deletar jag nu friskt! Det känns som ett riktigt bra arbete!!
"Deleta" är för övrigt ett ord som borde in i SAOL mellan orden Delegering och Delfin.
Jag har inget emot bra och begripliga anglicismer.

6 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Filnamnen har en naturlig förklaring. I många äldre operativsystem kunde ett filnamn inte innehålla mellanslag, utan man var tungen att knyta ihop orden på något sätt. Då var ett "_" ganska naturlig val.

Så enkelt var det. :-)

Anders sa...

@LAKE: Så skönt att min automatvana_har_en_naturlig förklaring!

Och nu när du säger det minns jag ju att det var så.

Men jag minns också att min första dator var en 8-bits och bara klarade 8 characters i filnamnet!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hehe, precis. Då var begränsningen med inga mellanslag inget större problem... :-)

Klackar&Kaffe sa...

Tävla om en snygg, egendesignad almanacka från TryckDig.se på Klackar & Kaffe http://klackarochkaffe.se/2011/10/10/tavling-tryckdig/

Stefan Falkelind sa...

Jag tror att författare har en förmåga att ha långa filnamn.

Anders sa...

@ Stefan! jag tror du har rätt, var ett tag med i en författarförening, sic vilka oändligt långa protokoll det skrevs där, så det är nog inte bara filnamnen som blir långa:)