måndag, februari 25, 2013

Piratpartiet och RättighetsalliansenDet är timmar kvar tills Piratpartiet måste agera: Antingen stänga ned TPB för en liten stund, eller dras inför rätta av Antipiratbyrån, numera kallad Rättighetsalliansen.

När jag betraktar hur Sveriges rättsväsende agerade i rättegångarna mot TPB tvivlar jag på att det kommer att bli en rättssäker process. Det var det inte då, mycket lite talar för att det blir det nu.

Nyheter24 har talat med Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet. Han menar att det inte går att säga om Piratpartiet gör något olagligt eller ej - det måste prövas.

– Det är lite snårig juridik. Domstolarna tycks sträcka lagen så långt det går, sa han till Nyheter24 i onsdags.

Vid en första anblick kan det se snyggast och modigast ut om Piratpartiet låter saken prövas i domstol.

Jag tror det är fel. Antipiratbyrån (numer aka Rättshaverisalliansen) vill två saker. De vill skada och genom att skada vill de statuera exempel.

Därför tror jag att det kan vara en god taktik att göra som österländska kampsportmästare gjort i alla tider, kliva litet åt sidan och låta fiendens all kraft braka förbi.

Jag tänker mig följande scenario:

1) Piratpartiet stänger ned TPB på den utsatta tiden.
2) Rättshaveristalliansen kommer med hettande kinder i TV säga att detta visar att de har rätt. De kommer att snacka så mycket strunt att alla upprörda påhejare till PP kommer att bli rättmätigt arga. Media kommer dessutom att göra allt de kan för att förstärka Rättshaveristalliansens segerjubel.

3) Piratpartiet talar och bemöter detta med upphöjt lugn.
4) Debatt och ströartiklar kommer att forstätta blomma ett tag i media runtom i världen.
5) Följare och andra som använt sig av TPB känner sig ledsna, men när saken börjar glömmas av media då...
6) TPB är uppe igen. Man har byggt den som en hydra och ingen står ansvarig.
7) Piratpartiet tillfrågas i media och de säger lugnt att de stödjer fildelning eftersom information är bra för människor såväl som samhället i stort.

Och så rullar kampen vidare utan att oskyldiga människors liv behöver krossa, eller fördärva deras ekonomi. Bara för att de råkar vara politiskt engagerade. 


_____________

Andra: Piratpartiet

Anna Troberg om Signe Brockman (S) som ställer det politiska etablissemanget i skamvrån

PS. Jag har inte hunnit kika runt, men ge gärna länkar i kommentarerna till fler som skriver i ämnet. DS

4 kommentarer:

Anders Troberg sa...

Det viktiga är egentligen inte om man tar den här fighten i rätten eller inte. Det viktiga är att vad man än gör, så måste man göra det med dunder och brak.

Två alternativ:

1. Ta fighten i rätten, med flaggan högt, och gör ett mediaspektakel utan like av det. Riskabelt, eftersom vi vet att rätten är till salu, men det är "the high road".

2. Låta dem vinna den här fighten, men göra en jättegrej av hur kommersiella intressen förtrycker politiska partier. Vi kommer ur det som offer för deras skurkaktigheter, de framstår som mobbare som vill förstöra demokratin. Samtidigt som man gör detta så kan vi välja ut våra egna slagfält och slå dem på dessa. Klassis assymetrisk krigföring, de måste vara starkast överallt, vi behöver bara vara starkast på ett ställe åt gången, och vi kan välja var vi vill ta fighten.

Oavsett hur man gör, så måste vi dessutom komma ihåg en sak: Det här kommer att ta tid och resurser. Vi måste därför tillsätta en grupp som hanterar den här frågan, så att resten av partiet inte dras ned alltför mycket. Vi har snart två val att vinna, då kan inte alla hålla på och rota i den här frågan, då behöver vi folk som jobbar på det.

Anders sa...

Anna!

Ett roligt förslag kom upp i min tråd på FB.

Man skulle kunna låta PP i annat land ge lina åt TPB.

Den politiska markeringen blir kvar. Men ni slipper betala som privatpersoner.
Sen skulle det bli väldigt farsartat om upphovsrättsindustrin fortsatte att jaga TPB jorden runt hos olika PP.

Ett annat förslag som kom upp var att ni, PP, släpper linan, men att PP2 tar upp linan. Ungefär som Aftonbladet gjorde en gång i tiden när man ideligen snuvade dem på utgivningstillståndet. (Också tips från FB).

http://sv.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet

THE GOVERNMENT sa...

THIS COMMENT HAS BEEN REMOVED BY THE GOVERNMENT

infallsvinkel sa...

Tack för ditt engagemang!

Diskussionen kring hur vi ska göra förs naturligtvis intensivt. Snart kommer svaret... :-)

Mvh.
Torbjörn Wester