söndag, april 30, 2006

Stenröset


Ett bevarandevärt stenröse enligt EU:s mening. Inte enligt min. Eller snarare: Det råkar ligga på mina ägor och det har ställt till bekymmer. Förra ägaren tjänade enligt EU:s regler pengar på detta stenröse och några andra som ligger utspridda på åkrarna. I hundra år har folk brukat marken. Vid plogning kommer de upp, stenarna. Man måste plöja ibland och helst köra ner lite koskit i åkern för att det ska växa. Förra ägaren gjorde inte det. Det lönade sig mer enligt EU:s regler att ”vårda” stenrösena.
Att plöja och så åkern gav fyratusen i bidrag, minus kostnader för plöjning och såning. En förlustaffär om man ska göra allt man ska, plöja, harva, så. Att ”vårda” stenrösena så att de inte blev övervuxna av sly, men mossan låg museal och fin över dem gav niotusen. Lätt ekonomiskt val. Mycket mindre jobb också.
Precis när jag flyttade hit gick EU in i en ny femårsplan. Paragraferna kring stenrösen ändrades. Man får fortfarande vårdandebidrag, men endast 60 kronor per röse.
Det betalar ingen röjsåg som man genast kör sönder bland stenarna. Grannbonden frågade om han fick hålla åkrarna i hävd, plöja ned lite skit och få dem att växa igen, istället för att se ut som de tistelöknar de blivit.
Jag tyckte det lät trevligt.
Vid plogningen kröp nya stenar upp. Massor med sten. Var göra av dem? Förra ägaren hade helt regelrätt ”vårdat” stenrösena så det var fin EU-mossa på dem. Bonden kliade sig i huvudet. Det skulle kosta förfärligt mycket att frakta bort stenen, både för honom och i miljöpåverkan. Han frågade mig till råds eftersom det är min mark. Jag sa honom som det var, att det bara fanns en plats att tippa stenen, på stenröset. Vi tippade dit ny sten, utan mossa.
Resultat; EU har betalat för vård av mina stenrösen, jag vet inte i hur många år. Säg minst tio. Då har det kostat skattebetalarna 90.000 kronor helt i onödan.
Bondens sammanfattning: Tja, det är så här de tippat i alla tider. Vad är det för fel med det? Här är en bergklack under stenröset. Helt värdelös mark ur produktiv mening. Det växer ingen mat där. Bra ställe att lägga sten.

3 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

suck... byråkrati i sin mest "konstruktiva" form... stenrösen i all ära.. men vård av dem.. jag vet inte...

Patrik Pettersson sa...

Byråkratin närmar sig humorn,
och tvärtom...

Anders sa...

Ja, ni. Jag kanske ska börja kika ordentligt i mina blanketter och trycksaker från EU:s förlängda arm ute i regionerna. I Sverige är det Länsstyrelsernas Lantbruksenheter som administrerar ut regelverken till oss som enligt skatteverket råkar äga lantbruk.
Ex är en ko inte en ko utan 1 st djurenhet. En get är 1/7 djurenhet. Bara för att göra det lättare att förstå, benämna, eller ja. Varför???