söndag, april 19, 2009

Konsten att vara konstruktiv

Från Sosseresan

Den 14 januari ritade jag denna skiss för min Arbetarkommuns ordförande. Jag ville att vi som arbetarrörelse skulle börja agera. Då trodde jag att Piratpartiet, som jag kallade en "folklig motsåndsrörelse" skulle växa till 40 - 60.000 medlemmar. Egentligen vågade jag väl inte säga att jag redan då trodde att Piratpartiet kan bli ännu större, om inte riksdagspartierna börjar reagera, dvs börjar stifta vettiga lagar...

* * *

Oscar Swartz skriver idag om Piratchock, att den 17 april 2009 passerade Piratpartiet (pp) medlemsantalet för Folkpartiet (fp), 17.799 medlemmar. Fp har funnits i sin nuvarande form sedan åtminstone 1934. Piratpartiet sedan 2006.

Igår skrev Unni Drougge att hon var rörd av en rörelse som innehåller alla åldrar, alla kön, alla allt.

Hon har rätt och jag önskar hett att jag var en del av den rörelsen, men i och med att jag önskar det förstår jag också hur mycket viktigare det är att få med SAP på tåget.

Infallsvinkel skriver att kriget är över och drar till med alla dessa länkar för att visa vad som just nu händer, medialt:

Sedan igår har domen mot Pirate Bay diskuterats livligt både i traditionella medier…

(DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, SVD, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen, Expressen, Expressen)

…och i bloggosfären…

(Opassande, Engström, Troberg, Calandrella, HAX, Svensson, Jinge, Politikerbloggen, Mina moderata karameller, Badlands Hyena, Svensk Myndighetskontroll, Scaber Nestor, Per Ström, Copyriot, Copy me happy, Deepedition, Swartz, Farmor Gun, Enligt min humla, Wagenius, Widén, Kullenberg, Sigfrid, PromeMorian).

* * *

Det är otroligt lätt att dras med och Aftonbladet skriver idag att Piratpartiet är fjärde störst i Sverige och igår skrev SvD att rättsväsendet slog näven hårt i bordet, 1 års fängelse och 30 miljoner i böter.

Jag är böjd att till rätt mycket del hålla med Stefan Stenudd när han skriver att domen alls inte är galen - men att lagarna är det.

Likväl känner sig "händelsehorisont" sig närmast förpliktigad att genomföra åtminstone en symbolisk handling. Han ringde upp STIM och begärde utträde. Han vill inte längre vara en del av den korporativism de är inlemmade i. Igår frågade han sig "När brister det?" och fortstätter: "...den minst viktiga frågan är förmodligen den om illegal fildelning av upphovsrättsskyddat material. Det som oroar mig mest är följande fråga: Hur många medborgare kan lagstiftarna alienera innan rättssystemet kollapsar?"

* * *
Det är som sagt lätt att fastna i detta. Det är fullständigt nödvändigt att börja konstruera lagar som kan fungera. Debatt ja, men vi behöver lyfta fram alla som är konstruktiva. Hjälpa dem, stimulera dem.

I slutet av mars diskuterade jag och Björn Felten vad man kunde göra åt upphovsrätten. Diskussionen utgick ifrån att jag var en rätt vrång och vresig författare som ville bli skyddad. Piraten Björn kom upp med detta förslag. Kolla in det på hans blogg. Det är ett kort och elegant förslag till lagtext som skulle kunna ersätta både nuvarande upphovsrättslag (som vi numer vet är vidrig) och även en sorts modifiering av gällande patenträtt.

Oberoende av Björn kom idag min sossekompis Johan upp med ett annat förslag, som till viss del konceptuellt sammanstrålar med Björns.

Tänka sig! En sosse och en pirat som var och en för sig är konstruktiva i samma riktning!

Det är konstigt; Jag kan bevisligen skriva rätt feta böcker. Och annat. Men när det kommer till motioner och lagtextförslag är jag inte lika vass. Däremot kan jag tydligen vara med som en sorts katalysator.

Kolla in Johans förslag till konceptuell lösning, för vi behöver alla det här. Vi behöver hitta konstruktiva lösningar för att på ett vettigt sätt skydda upphovsmännen/kvinnorna i den nya digitala eran.

Vad jag gillar med Johans förslag är att det är helt marknadsmässigt - alltså borde inte den stora och väl marknadsanpassade underhållningsbranschen kunna säga nej till förslaget, eller? :)

Vi behöver hjälp att skärskåda förslag som dessa för att vässa dem så de kan passa in i en framtida lagstifting.

Vi måste börja lagstifta - och då är det bra att ha med sig ett stort parti som SAP i vagnen.

Hjälp oss att få igång SAP så att Piratpartiet när de kommer in i riksdagen kan få ordentlig majoritet och stöd för sina goda förslag och i övrigt att landet Sverige får en stabil regering.

11 kommentarer:

Juristen sa...

Alla tre åtalade i Malexander fick livstid. Det är inget konstigt att personer som begått brott tillsammans döms till samma påföljd och ska betala skadestånd solidariskt, även om de bidragit på olika sätt och i olika omfattning. I påföljdsdelen följer Piratebay-domen svensk praxis (som inte avviker från andra länder)

Anders sa...

@ Juristen: Tack för korrigering!
Nu ska jag sova, imorgon jobba, men det blir troligen en Edit i texten, så fort jag hinner!
Vänligen
Anders

Anders sa...

@ Alla:
@ Juristen. Min avsikt var att lägga in en Edit, men så fann jag att jag kunde stryka min felaktighet, varför jag gjorde det.

Avsikten var nu att lägga min strykning som ett inklipp här, men jag "deletade" det, gjorde inte "klipp" av det varför jag nu inte kan klippa in det här.

Nåja, texten blev nu lite kortare, mer riktig och kanske bättre!

Men för sakens skull hade det varit bra om jag haft min felaktighet kvar att lägga in här.

(Jag försökte backa i webläsaren för att fiska upp det, men lyckades inte)

Vänligen
Anders

Martin Vesterlund sa...

"Hur många medborgare kan lagstiftarna alienera innan rättssystemet kollapsar?"

Det är en mycket bra fråga egentligen. Kollapsen tror jag redan har börjat, men precis som en lavin så går det långsamt i början.

Sov gott, det ska jag göra nu.

Unknown sa...

DN sluter upp på den nattsvarta kontrarevolutionens sida:

http://www.dn.se/opinion/signerat/parasiternas-paradis-1.847323

Budskap: folket skall berövas internet och kunskap reserveras för de rika. Det är brutal klasspolitik. Ingenting annat. Folket skall till varje pris förslavas, är agendan.

Peter Wolodarskis smutsiga illfundighet är solklar. Problemet definieras korrekt: ett bristfälligt betalningssystem, som underminerar värdefullt journalistiskt arbete. Boten kurerar sjukdomen genom att döda patienten och står dessutom för skamlöst samhällsekonomiskt resursförstöring genom utkrävande av marknadsmässig styckeprisersättning för en vara med fallande styckkostnader, vilket är nationalekonomiskt pristeoretiskt elementum benäget begravet av den nationalekonomiska vetsnskapens dödliga retrovirus: nyliberalismens intellektuella HIV.

Den korrekta lösningen, som Peter Wolodarski utmärkt väl själv förstår, är offentlig finansiering genom skatteuttag med kraftig progression. Peter Wolodarski har nu definitivt definierat sig själv som en skurk, en bedragare, och ett viljelöst redskap åt det despreata reaktionära monopolkapital som nu går till ursinnig attack mot folkets välfärd, frihet och medborgerliga rättigheter genom öppen destruktion av modern teknologi, avsiktligt underminerande av demokratins grundvalar; med all kraft skall utveckling, framsteg och tillväst vandas i8 sin motsats; klockans visare tvingas nu att att gå moturs. DET är Peter Wolodarskis agenda. Det är bara värt förakt.

Piratpartiet skall man inte lita på. Deras verkliga agenda är att dupera medelklassen för att likt Gudrun Schyman komma upp sig i smöret via ett nischatr parti i val med minimalt folkengagemang och på så sätt skaffa sig demokratiskt oåtkomliga sinekurer för att sedan leva i lyx utan varje spår av demokratisk insn samt systematiskt fortsätta dupera folket med symboliska utspel utan varje spår av verkligt inflytande i sakfrågan. I synnerhethet Rick Falkvinge är en bara alltför pinsamt knullsugen karriärpsykopat och förrädare han med såsom nästan alla andra; t ex Christian Engström; båda är livrädda för mig, eftersom jag ensam genomskådar dem. Korrekt paroll:

SVERIGE UT UR EU!

- Peter Ingestad, Solna

Joshua_Tree sa...

Du får tro att du är sosse hur mycket du vill, men i min bok är du alltid hederspirat. :)

jeffer sa...

Hej Anders,

Jag är glad över pp:s medlemsökning, men den andra sidan är så extremt mäktig att vi inte kan ta ut några segrar i förskott. Bara förtvivlans beslutsamhet kan vända utvecklingen.

Kan vi stå pall när avskräckningsmaskinen fått upp ångan? Det brukar ju inte finnas några gränser när makten beslutat sig för att uppfostra människor genom straff...

Men ibland kan den goda sidan ändå vinna. Du har själv lyft fram Gandhi.

Jag kom att tänka på Akiri Kurosawas film "Ikiru" - Att Leva, som handlar om en byråkrat som fått beskedet att han ska dö i cancer. Han söker förtvivlat efter något att leva för sina sista dagar. Och han finner det - och ingenting kan stoppa honom. När några gangsters försöker hota honom till livet svarar han med ett leende. Ett leende som visar den döendes osårbarhet, och att han tänker använda den osårbarheten för att göra gott. Att alla hot, all manpulation, all övertalning och alla mutor är meningslösa. Därför att han har valt sin väg - slutgiltigt.

Vi har också ett byråkratiskt maskineri, driven av orubbliga särintressen, emot oss.

Vi måste få beslutsamheten, uthålligheten, envisheten. Vi måste bli varaktiga. Inget vad de vanliga partierna säger eller lovar kan vi lita på så kort tid innan valet. Nu är det bara pp som kan göra skillnad...

Anders sa...

@ Martin/otyg:
Kollapsen fångas som tur är upp av Piratpartiet så att vi får en vettig viljekraft som kan ställa saker till rätta igen - istället för kaos eller anarki.

(Detta sagt av mig en anarkist:)

Men samtidigt händer saker inom mitt parti. Igår t.exempel fick jag igenom alla mina motioner i min arbetarkommun. Man inte bara stödde dem utan ville hjälpa till att göra motionerna bättre!
Det handlar bla om "Stoppmotionen" för att få stopp på all integritetskränkande lagstiftning.

Anders sa...

@ Kraxpelax - Peter Ingestad, Solna:
Tack!
Nu kommunicerar du med mig så att jag hänger med o begriper:)

DN är verkligen kontrarevolutionär x2 upphöjt i ljusets hastighet!

Jag väljer här att hoppa över Peter W göranden och låtanden, för det intresserar mig inte för stunden...
och går istället på det du skriver sist:

"Piratpartiet skall man inte lita på."

Jag är sosse och kämpar för att SAP ska få sin världsbild vidgad - och PP vidgar världsbilden. PP:s driv i det politiska livet är i denna stund helt nödvändig.
Jag litar till 100% på många Pirater som jag möter här i bloggosfären. Rick F kanske har delar av ett sådant driv du beskriver, att han vill in till makten.
Kanske är inte hans driv allt igenom vackert och altruistiskt.

Jag är som sagt sosse, Rick F har väl en gång i tiden varit moderat.

Det skiter jag i. Just nu behövs hans driv.

Framför allt behövs Piratpartiet för att kunna kanalisera all den kraft och allt det engagemang folk har i dessa fundementala demokratiska och frihetsliga frågor.

De befintliga partierna, inklusive mitt SAP, ledsamt nog, har ju misslyckats.

Men tack vare Piratpartiet, vågar jag påstå, så gick igår kväll 4 motioner jag och kamrater skrivit, igenom i min arbetarkommun.

Gräsrötter i SAP vill nu alltså exakt detsamma som PP vill.
Vi vill demokrati och ett fritt Internet.

Vi vill att rättssäkerheten ska återupprättas.

Det är helt fantastiskt.

Anders sa...

@ Joshua:
Du skrev: "Du får tro att du är sosse hur mycket du vill, men i min bok är du alltid hederspirat. :)"

Tack. Dina ord värmer:)
Men vet du, igår kväll trodde jag att jag kommit fel. Jag skulle till ett SAP:möte, men trodde av attityden att döma att jag hamnat bland pirater... medelåldern var väl 60+. Plats. Folkets Hus.
Ärende: Arbetarkommunens möte för att diskutera, bifalla eller klubba ned motioner till partikongressen.

Alla mina motioner gick inte bara igenom, utan man vill tillskynda och göra dem vassare!!!

Alla handlade om FRA, IPRED, osv. ...
Jag kunde knappt köra bilen därifrån. Jag hade glädjetårar i ögonen.

(Och nu kommer jag nog lyfta delar av denna text till ett inlägg eftersom jag har så ont om tid, så jag tackar dig ännu en gång eftersom du fick igång min svada!)

Anders sa...

@ Jefffer, även jag är glad över tillökningen i PP! :)
Men se i mina övriga svar ovan. Jag litar faktiskt på mina kamrater i SAP.

Du skulle varit med på medlemsmötet igår när min arbetarkommun tog emot mina "piratmotioner" och ville hjälpa till att göra dem bättre!!!

Det var ett glädje-heligt-ögonblick för mig!

Så nog har det börjat röra på sig!
Inte bara i PP, som väl är.