torsdag, april 09, 2009

FRA analyserar informationer - vill ha insatsstyrka


Måndagen den 6 oktober, 2008, lade jag med avsikt ut material från avdelning Arab i ett Press- och bloggmeddelande. Det rörde sig om det så kallade "morsespåret", vilket FRA avd: Arab givetvis fortfarande bearbetar.

Strax skall jag delge ett videoklipp med informationer som bekymrar FRA i dagsläget, men låt oss först betrakta ämnet ur den allvarliga hotbild som i och med detta växer fram.

FRA:s första utvärdering:

Till det yttre ser det ut att röra sig om en väl spridd och helt vanlig så kallad musikvideo omfattande 5 minuter och 21 sekunder.

Den för oss ännu icke identifierade informationssändaren vill få det att se ut som det är en i mängden av oförargliga och populära slagdängor som framförs av sångerskan Nancy Ajram. Just detta klipp har spridits i 2,2 miljoner exemplar, men det cirkulerar ytterligare 17 klipp med samma innehåll, varför det har spridits till över 40 miljoner datorer redan inom loppet av 14 dygn.

Filmen börjar med att en övervakningskamera söker av en gata för att finna sitt objekt. Redan här i första klippet och 8 sekunder in i filmen förstår man att objektet vet att hon är övervakad men inte bryr sig om det.

Från denna nyckelscen bryter det sublima budskapet i filmen fram och stegras allt mer i det att den övervakade personen sjunger och dansar och ler till synes helt obekymrad, allt medan det klipps in scener där makten gestaltas av en cigarrökande man gömd bakom kameror och elektronisk apparatur som blir allt mer olycklig och frustrerad.

Detta kulminerar fyra minuter och sju sekunder in i filmen, 4:07, då den övervakade tar fram fönsterspray och putsduk och putsar linsen på den kamera som blivit uppsatt i hennes sovrum. Allt för att hennes övervakare ska kunna se henne bättre. Hon ler glatt medan hon på så sätt in absurdum är tillmötesgående och hjälpsam mot makten.

Det är här vi på FRA förstår att filmen är av revolutionär art. På fem korta minuter förklarar filmen den civila olydnadens allra viktigaste mekanismer och som man rent historiskt har sett kan knäcka hela imperier, särskilt om man håller sig till icke våldsprincipen, så som exempelvis Mahatma Gandhi, så att man vinner ett moraliskt övertag över sin motståndare.

Avsikten med all övervakning är att folket ska låta sig kuvas och inte längre våga göra som de vill. I filmen skildras på ett symboliskt plan vad som händer om de svagaste i ett samhälle, i detta fall unga kvinnor, konsekvent använder sig av "Icke våld" parat med "Civil Olydnad".

Oavsett i vilken kultur man befinner sig finns det endast en komponent som ger makthavaren makt och det är lydnad.
De unga kvinnorna i filmen vägrar att lyda. De går sin egen väg och ignorerar den hårda övervakning de är satta under. Ett sådant beteende kullkastar alla begrepp. Makten blir i sjäva verket maktlös.

Vi vet ännu inte vem eller vilken gruppering som är avsändare, men det råder inga tvivel om att filmen är politisk. Det är inte en musikvideo. Det är propaganda.

Avsändaren kan vara Al Kaida och då handlar det om desinformation för att förvilla oss i väst. Filmen kan också vara äkta, det vill säga ha en revolutionär avsändare som vill uppnå denna omstörtande civila olydnad, först i sin egen kultur sedan dessto mer effektivt i vår del av världen.

I båda fallen utgör filmen, som alla kan se, ett allvarligt hot mot samtliga regeringar i väst som vill upprätthålla rådande ordning genom rigorös och god kontroll av sina medborgare.

Det här visar hur vital all form av informationsinhämtning är för rikets säkerhet. I detta specifika fall visar den att hotet mot vårt sätt att lagstifta och leva är överhängande och reellt. Det räcker inte längre med passiva åtgärder. Vi måste få lagstiftaren att ytterligare agera och skapa stora offensiva insatsstyrkor att sättas in överallt i världen med kort varsel.

16 kommentarer:

Unknown sa...

Kämpande demokrati!

BLOGGTIPS. Jag är författare. Förutom poesi har jag nu börjat skriva självbiografiska noveller med motiv från kyrklighet och psykvård. Kolla:

http://nattljuset.blogspot.com/

- Peter Ingestad, Solna

Martin Vesterlund sa...

Anders... nu leker du med elden, man kan nästa tro att du vill bli ännu en av alla som säkerhetspolisen med flera stämplar som "obducted by FRAliens".
Publicera topphemliga dokument på detta sättet är inte annat än oansvarigt ;)

Michael Gajditza sa...

Vet du att det var ditt förra avsnitt från avdelning Arab som en gång i världen fick mig att börja kolla din blogg.

Nu har jag en fråga i sammanhanget. När kommer filmen?

Lars-Erick Forsgren sa...

Hm. Sånt här agerande kan ju inte accepteras i en demokrati.
Självfallet måste FRA få bättre resurser.
Att skratta åt en bevakningskamera, makalöst destruktivt beteende!
För att inte säga hutlöst!

jeffer sa...

Anders,

Du kan verkligen konsten att föra ironins penna!

Budskapet är också viktigt - civil olydnad, utan våld och med ett vänligt leende.

Hur är för övrigt reaktionen inom (s) på raset i väljarundersökningen? Det borde ju leda till översyn och reflektioner, exvis om det var så klokt att förklara krig mot internetgenerationen med IPRED. Om (s) förenade sig med mp och v beträffande fildelning och integritet skulle man få en stark ungdoms- och integritetsprofil med en tydlig kontrast mot regeringen.

Anonym sa...

Läs psykopatens blogg!

http://nimrodofobi.blogspot.com/

Oerhört rått och välskrivet!

Även kallad psykopatbloggen
Han skriver om våra värsta mardrömmar på det vackraste sättet.
Helt förförande och oemotståndligt.
Den snabbast växande bloggen i Sverige!

Anders sa...

@ Kraxpelax. Du är helt off topic på ett sätt som inte är kul, men jag låter dig ligga kvar...

Anders sa...

@ Martin a.k.a. Otyg; det är helt sant. Jag måste nog snart skjuta ut mig. Jag är ju faktiskt anarkist i hjärtat!

Anders sa...

@ Michael. Där ser man!
Jag som trodde både du och jag var seriösa i debatten! ;)

Film? Du anar inte vad jag sitter på för mängder med film!
20 miljoner timmar...
Svårigheten är nu att lyckas bygga svåra konspirationsteorier som är säljbara inför politikerna. som verkar plausibla även inför dem, menar jag...

Anders sa...

@ Lars-Erick. Kanske är det en sk "honungsfälla"?
Men jag tror inte det.
Alltså är det makalöst.
FRA måste få mer medel. Men samtidigt - hur ska vi möta hotet?

filmen har redan spridits till 40 miljoner datorer. säg att det sitter två i vid varje dator.
Det gör 80 miljoner sk terrasser.

Vi har inte ens 3000 värnpliktiga...
FRA kanske måste börja äska sk massförstörelse....

Anders sa...

@ Jeffer:
Du skrev: "Hur är för övrigt reaktionen inom (s) på raset i väljarundersökningen? Det borde ju leda till översyn och reflektioner, exvis om det var så klokt att förklara krig mot internetgenerationen med IPRED. Om (s) förenade sig med mp och v beträffande fildelning och integritet skulle man få en stark ungdoms- och integritetsprofil med en tydlig kontrast mot regeringen."

Jag vet inte. Jag vet bara att de gräsrötter jag talar med är förtvivlade.
De ser samma scenario som du och jag.

Jag skrev alldeles nyss detta hos Anaïs


När jag hade förmånen att som *anarkist* hålla föredrag för SAP, lyssnade de, hela partiledningen... detta var 1994.
Nu skriver vi 2006, jag gick med i SAP för att utgöra en motvikt mot en "borgerlig allians" jag inte såg något gott hos...
Så långt var allt riktigt...
Alliansen har genomdrivit hemska saker.

MEN. vad upptäcker jag???!!!

På gräsrotsplanet, så långt jag kan se och där jag verkar inom SAP, står gräsrötterna någon helt annan stans än SAP gör i riksdagen/ledningen just nu.

Varje dag vill jag hoppa av från SAP, men gör den inte. Trots allt har jag och kamrater kastat in ett gäng med motioner som om de antas på partikongressen kan göra skillnad.

Alla gräsrötter jag träffar är vettiga.
När jag försöker kontakta uppåt i partiet har man plötsligt jävligt dåligt med tid för mig.. och kompisar...

På ett plan förstår jag krisen. På ett annat plan förstår jag inte alls.

Jag är en av dem som kan berätta vad de/vi borde göra...
Vi gräsrötter har ju fattat...

Men just nu får ju "ledarna" i SAP stryk från alla håll. De har inte tid att göra annat än att parera. från "borgarhåll + media, sifo, och som det inte var nog med det LO och alla andra fackförbund, alla egna arga sosseföreningar och bloggare på det....

...Så när jag bland väldigt många andra arga, besvikna, söker oss uppåt blir jag/vi bara ytterligare en gnällspik i mängden, även om vi faktiskt försöker räcka fram den vackraste brandfackla som skulle kunna lysa upp världen....

Anders sa...

@ Anonym Psykopat.
Inte kul med reklam, inte ens till din blogg på detta sätt; helt off-topic.

Jag låter det gå för denna andra gång...

David sa...

Brev till EU

Jag ville bara säga att jag kommit lite längre nu.

Unknown sa...

Politiker, dom är sig lika,
idéerna mest bara hattiga,
pengar och knull till de rika,
runk och moral till de fattiga.

cnab sa...

Hej! Off topic men ... På fredag den 17 april är det dom i målet mot sökmotorn The Pirate Bay. Och inför dett faktum har SvT lokalt Skåne gjort ett Eftersnack som är alldeles fenomenalt bra. Titta inna det plockas bort!

http://svtplay.se/v/1519164/sydnytt/eftersnack_14_4

Anders sa...

@ David. Förlåt. Jag har inte hunnit ordentligt.

Knappt jag klarar att göra postningar längre.