söndag, april 05, 2009

Tystnar vi blir världen totalitär


Så ringde TV och ville komma hem till mig. Jag tillät det. Jag lät återigen detta vansinne, inte TV i sig, men denna galopperande och felaktiga lagstiftning tränga in i min allra privataste krets: Till min familj som försökte få en lugn söndag i sitt hem efter en fullständigt sönderslitande vecka.

Jag försöker också förbereda de föredrag jag ska hålla på måndag och tisdag.

* * *
De två i TV-teamet var trevliga. Intervjuandet gick fort och bra. Hon ställde en fråga inte bara en gång utan ett otal gånger. Jag har tappat räkningen:

- Vad ska/eller kan man göra åt den här lagen?

Första tagningen blev ljudet inte bra, dessutom svarade jag lite grötigt.
Andra gången ringde någon form av varningsklocka i mitt eget huvud; jag bad att få ta om.
Tredje gången sade jag som det är att vi medborgare bara kan göra en sak när en bransch har fått lagstiftaren med sig i något som för hela demokratin ut på ett sluttande plan.

Jag sade:
- Vad kan vi göra? När lagstiftaren stiftar felaktiga lagar som till slut knäcker demokratin, då måste medborgaren för att försvara demokratin fortsätta dialogen med nya medel. Till slut rinner det ned till antingen en totalitär stat, eller om medborgarna tar sitt ansvar: Civil olydnad.

I andra delar av intervjun talade vi mer fritt med ljud men utan kamera. Jag berättade om Ipredia att jag lagt upp mina böcker som fria PDF:er på min hemsida och att försäljningen därmed ökat, att folk kontaktar mig via mejl i två glädjande ärenden; att de läst PDF:er och tackar mig, men inte vill köpa boken, samt att andra skummat lite i filerna och därefter entusiastiskt vill berätta att de av den anledningen beställt böckerna.

På det hela taget blev det ett bra samtal och jag gav massor med nyanserad information under en hel timme. Läs vilken blogg som helst så vet ni vad jag menar. Alla är ur någon aspekt relevant. Här är det folket som talar vad de anser om det som händer i vår enda kammare:

Opassande om att lägga ned ifpi och antipiratbyrån
Copyriot om artistrasets historia
Calandrella om att vi inte längre är en demokrati.
otyg om fildelning och CDON
Farmorgun om effekterna som rullar på efter IPRED1, dvs ACTA mfl.
Isobel om att Ipred är en kontrarevolution
Jacob Dexe som skriver att ett helt nytt parti kör valkampanjstart i Malmö
Lars-Erick summerar och säger att IPRED förhindrar mänsklig kommunikation

Så här oroliga och arga och ledsna är vi medborgare. Vi startar nya partier. Vi hittar på IPREDIA. Vi skriver blogginlägg efter blogginlägg efter blogginlägg, inte för att det är kul, utan för att vi tillsammans vill skapa en opinion som till sist hörs in i den där kammaren.

Och nu kom jag i TV igen. Och jag är livrädd. Livrädd för att det jag säger ska bli kontraproduktivt för oss som vill att demokratin ska bli levande igen. Livrädd för att jag sade för mycket eller sade saker som får motståndarsidan att endast styvna än mer.

Jag är livrädd för att göra fel. Jag ser ju och har en så vacker vision om vad Internet rätt använt och omgärdat med en upphovsrätt och andra bra lagar kan göra för mänskligheten, oavsett om man betraktar det ur ett vänster- eller högerperspektiv.

Långsamt smyger sig ännu en rädsla över mig. En rädsla jag aldrig trodde jag skulle uppleva i Sverige.

Efter den här intevjun med TV är jag rädd att mina uttalanden kan drabba mig. Jag är rädd för staten och jag är rädd för branschen.

I något av uttalandena nämner jag civil olydnad. Ja, man kan säkert tolka det som att jag uppmuntrar till det. Att jag inte ser någon annan väg när lagstiftaren är i färd med att demontera demokratin.

Vi har snart inga demokratiska verktyg kvar. Demokrati förutsätter samtal.
Det går inte att samtala med vår lagstiftande kammare. Att det är så går lätt att se om man tar en titt på riksdgagssvar.se

Jag trodde att jag var ganska modig, eller åtminstone orädd. Under tävling och vanlig fallskärmshoppning har jag även uppövat en viss stresstålighet.

Ändå är jag rädd nu. Jag inser att fler kommer att bli rädda, skrämda av vår stat och antipiratbyrån och ifpi, kanske rentav Stim. Warner.

Det är de otäcka ansiktena. De vill oss inte väl.

Vi kommer att bli rädda och det är djävligt obehagligt att vara rädd. Men det finns bara ett medel. Hur rädda vi än blir får vi inte tystna.

Tystnar vi blir världen totalitär.
Då går demokratin under.

Jag är rädd nu.
Det ligger utom min kontroll vad jag snart säger i TV.
Samtidigt står jag för varje ord och jag sade dem med den bästa intention och vilja för ögonen.
Jag vill öppenhet och demokrati och frihet. Inte den "lagliga" laglöshet lagstiftaren nu infört.

Sändning på SVT Mittnytt kl 18.10 och 19.55.
Det lär läggas ut på nätet.

Edit: Länk till SVT Mittnytts inslag som tyvärr är klippt på sådant sätt att jag låter helt onyanserad. Under intervjun framförde jag uttalanden som ledde fram till de slutsatser som redovisas i denna postning. Så presenteras jag INTE i STV.

Och "Pufflänk" där det även ligger lite text i ämnet: Länkt till puff

Någon som kan youtuba det får gärna göra det, jag har inte hunnit lära mig och måste nu förbereda en föredragsturné. Sist försvann SVT:s inslag redan efter 9 dagar när de filmat mig om FRA.


Jag börjar kunna det här, dags för vitbalans och jag håller självmant upp ett vitt papper.


Edit månd 6/4
Vi vet inte ännu, men SvD:s dragna slutsats, att Antipiratbyrån har begått brott för att få fram "bevis" verkar trolig. Fast egentligen håller jag det för ointressant om Antipiratbyrån på uppdrag av bland andra min forne förläggare, Bonniers, har gjort sig skyldiga till brott eller inte.
Det tragiska är att de verkar i kraft av en lag som inte kan ses som annat än ett brott mot den mänskliga rättigheten att som medborgare känna sig trygg under sitt lands och statens goda och rättskipande rättsapparat.

All trygghet är nu borta.

29 kommentarer:

Jens O sa...

Mycket bra skriver Erik Josefsson, om det kommande Telekompaketet. "Svensk trio kan rädda Frankrike från avstängning".
Erik har även en bra länk, till en video om A138 och den första läsningen. De texterna skiljer sig nu markant, från vad som är skrivet nu.

Anonym sa...

Anders, det du gör är enormt.

Tack för att du vågar, tack för att du kan.

Tänk på detta: vårt bästa skydd mot allt det där hemska är precis det du gör: låt det ske i det öppna. Det kommer de inte åt.

Anonym sa...

Heja!

jeffer sa...

Lysande skrivet, och ett kort men mycket bra framförande i svt!

Ja, det är många rädslor som smyger sig på. Människor och organisationer som vill oss ont (vare sig de vet det eller ej), att dessa har makt att skada oss, att de dessutom fått politiker och byråkrati med sig - våra företrädare som vi trodde skulle värna om våra intressen....

Och det kanske värsta - det här visar att makten är beredd att köra över den vanliga medborgaren för att han gör helt vanliga, naturliga saker som att dela med sig och ta emot. Hur långt är de beredd att trappa upp? Finns det andra områden där de kan tänkas göra samma sak, nu när de gått över en gräns, som vi trodde var bortom det möjliga?

En gammal historisk sång som ofta sjöngs när allt såg mörkt och hopplöst ut - (från minnet):

"Rädes ej du lilla hop fastän övermakten mot dig skallar. Vår Gud är oss en väldig borg..."

Där ligger hoppet - övermakter har fått stryk förut, även när de stått på höjden av stöddighet och arrogans.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag gråter av tacksamhet över att sådana som Du finns, Anders. Du har så rätt!

Och Jeffer, så sant det du skriver, om att "de" gått över en gräns som vi trodde var bortom det möjliga.

Det är det skrämmande, att våra folkvalda politiker passerat denna gräns.
Att de inte inser det.
Att de låtit sig fösas dit av intressen som inte vill oss väl. Om sedan dessa skäl är girighet, ondska eller ngt annat är kanske mindre väsentligt.

Det har gått för långt. Detta tvingar oss att kämpa. Mot vår vilja.
Men dessa mörkrets makter får inte segra. Även om de synes ha gjort det tillfälligt.

Anonym sa...

Civil olydnad är inte det rätta. Vårt samhälle bygger på en respekt för lagarna.

Anaïs sa...

En mäktig och omskakande text. Tack! Det faktum att en person som du faktiskt tänker tanken att du riskerar något, någon form av repressalier, för att du uttrycker en uppfattning, är en allvarlig larmklocka.

Anders sa...

@ Jens O, ska följa dina länkar imorgon.
@ Miakel: Tack.
@ Anonym: Tja, tack.
@ Jeffer: Hann precis till kyrkan efter att TV varit hos mig. Jag går aldrig i kyrkan, men nu handlade det om att barnen skulle sjunga där. Men faktiskt, jag stärkte mig med lite nattvard! Och kyrkobesöket fick mina tankebanor in i något bra. Jag har trots allt en tro...

@ Lars-Erick: Det har gått för långt och vi måste hålla ihop. Och vi måste fortsätta att höras.
Vi får absolut inte tystna.

@ Calandrella. Det finns olika sorters civil olydnad.
Apartheidlagarna i USA hade förmodligen varit i kraft om inte en trött svart kvinna hade satt sig ned i bussen där endast vita fick sitta den där kvällen 1956...
Det blev startskottet till en väldigt lång kamp - och de svarta medborgarrättskämparna vann.
De vann sin värdighet, de vann en ny lagstiftning - genom civil olydnad.

Ta en sådan för oss naturlig sak som yttrandefrihet. Hur fick vi yttrandefrihet?
Gavs den till oss av snälla härskare eller fick vi den genom civil olydnad?

Exempellistan är lång. Mycket lång.

Hur lyckades till slut Sydafrika befria sig själv från Apartheid?

Anonym sa...

@calandrella

Civil olydnad är alltid rätt. Vårt samhälle bygger faktiskt på just civil olydnad. Respekt kan bara förtjänas, aldrig påtvingas.

Anders sa...

@ Anaïs: Ja, och ändå har jag sk rent mjöl i påsen. Jag fildelar inte. Jag har inte ens ett bittorentprogram eller vad man nu kan behöva för att att fildela.

Jag är alltså skrämd av staten, dess hämningslösa eller aningslösa framfart och jag är skrämd för de privata intressen som lagstiftaren lyssnat på för att få igenom alla dessa lagar. Det kommer ju som bekant fler.

Anders sa...

@ oldtime-gamer: Det är är helt riktigt, samhällets förnyelse och många av de goda demokratiska former vi har är sprungna just ur civil olydnad.

Vi har alla att läsa på i ämnet för att både finna styrka, men också lämpliga vägar som inte blir kontraproduktiva.

De metoder som vunnit bäst framgång och genklang är Icke-våldsrörelser, som Gandhi i Indien som genom sin rörelse fick ett helt imperium på fall...

Anaïs sa...

Jag kan bli vansinnig på att vänstern är så trög i den här frågan. det finns ett fåtal undantag, givetvis - men socialdomokraterna skulle kunna ha en guldchans här. Det finns folkrörelsekraft i de här frågorna, om bara vänstern kunde se det och plocka den mogna frukten. Allt skulle vara förlåtet..! ;) Det är Alliansen som drivit fram det här och det skall inte glömmas och inte förlåtas. Din insats är fantastisk och mycket viktig. Kulturbloggen skriver till min glädje om Antipiratbyråns drömda samhälle. Här har vi den perfekta illustrationen av "Staten och Kapitalet sitter i samma båt" - och om en massa "liberaler" av min typ ser det och upprörs i själen, så borde vänstern rasa!

Hej, förresten Jeffer: Jag gillar alltid det du skriver!

cnab sa...

Hej Anders-San (eller "den där mannen" som Henrik Pontén föredrar att kalla dig enligt gängse härskarteknik) Hittade Mitt-Nytts inslag från igår och som vanligt när du är i farten - varma applåder!!!

Civil olydnad utan våld i syfte att ändra en orättfärdig lag, kan förvisso vara en framgångsrik väg att gå. I slutänden gäller det bara att agera så att politikerna inser att ingen vill rösta på dem, och då följer de folkviljan och ändrar lagen. I regel.

Till Calandrella vill jag nämna två namn värda att komma ihåg apropå civil olydnad: Mahatma Gandhi och Martin Luther King. Se alltså inte slavisk laglydnad som något positivt - du har ett långt liv framför dig!

Daniel Nyström sa...

Tittade precis på inslaget och tycker att du framstod som mycket sympatisk och som en person med balanserad syn på lagen och de problem den orsakar.

Tack för ännu en grym insats!

Gun Svensson sa...

Här mera beröm, som jag fann hos Lake
http://lakonism.blogspot.com/2009/04/anders-widen-var-med-i-svts-mittnytt.html

Anders sa...

@ Anaïs.
Jag är mitt i ett svårartat blodstörtningsanfall - och det har jag haft i snart ett år.
Mitt parti är det klantigaste man kan tänka sig just nu.
Det går inte en dag utan att jag tänker, ska jag bli pirat?

Men jag måste nog stanna i SAP för att genom motioner och mun mot munmetod göra vad jag kan för att få dem att så sakteliga att svänga...

Men du har helt rätt, vi skulle kunna fånga flygande stekta sparvar, alldeles som Mary X har skrivit om.

Anders sa...

@ Cnab. Tack.
Först var jag förfärad över inslaget och jag har hunnit skriva det på många ställen, men det var en första sänd och klippt version som bara var 40 sekunder.

Nu är versionen jag länkat till utbytt/förlängd??? Den är i vart fall mer nyanserad och hela 2.43 lång.

Anders sa...

@ Daniel. För bara en minut sedan hade jag inte begripit att du var så positiv inställd till inslaget, men nu när jag sett den längre varianten är jag böjd att hålla med.

Det är inte helt tokigt.
Och att hon ställer mig mot en Ponten är helt OK!

Anders sa...

@ Farmorgun.
Tack, jag kilade just iväg till Lake och lade in följande text:

"SVT har nu, ser jag klippet lagt ut hela 2 minuter och 43 sekunder av reportaget de gjorde hemma hos mig.

Det blir alltså lite mer nyanserat.

Igår när jag länkade till SVT så var samma länk bara 40 sekunder lång, som den sändes i TV.

All heder till SVT som i efterhand tycks ha förlängt och fördjupat inslaget.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anders - Jag förstår dina "blodstörtningsanfall" precis!

För att lindra dessa kanske du kan kolla upp om det finns "utrymme" hos SAP att vara GuldPirat samtidigt som man kvarstår som medlem? Jag har fått ett preliminärt förhandsbesked från Centerpartiet, som är positivt.

Du kanske själv inte kan avsätta pengar, småbarnsfar som du är, men jag vet att du inspirerar många andra, och kanske någon av dina (s)-läsare vill stödja yttrandefriheten rent ekonomiskt, genom ett direkt stöd till PiratPartiet?

/Markus, stolt GuldCenterPirat

Connyt sa...

Stort "tummen upp" för det du gör och för den mycket tankvärda texten

Anders sa...

@ Lake: Jag har kollat lite löst, men den personen i mitt parti sade att man blir utesluten om man har dubbla lojaliteter. Men den gången frågade jag inte om guldpiratskap utan om medlemskap...

Jag tänker fråga vidare, även fundera vidare!

Anders sa...

@ Conny T, tack - och på din blogg följde jag länken till Unni!
Tack för den länken, länge sen jag var hos Unni, kom jag då på!

Paul C sa...

Jag lånar lite ord... Tack för dina!

A society will remain as free or as enslaved as the conscious dispositions of individuals determine it shall be. Just as the roots of oppression are found in passivity, the foundations of our liberty reside in highly energized and focused minds that insist upon their independence. There are no shortcuts, no structures or doctrines that can be erected, no hallowed documents to be revered, to save us the effort of continually challenging those who would presume to exercise authority over our lives.
— Butler Shaffer

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, det är värt att notera att även Centerpartiet ogillar "dubbla lojaliteter" i betydelsen dubbelt medlemskap, men att stödja piratpartiet med några kronor tycker jag borde funka.

Det kan ju knappast vara värre än att man köper lite Kombilotter då och då (som ju delar ut sin vinst till SAP) eller att tidigare prenumererat på Norrtelje Tidning eller Östersundsposten (som ju ägdes av Centerpartiet och delade ut sin vinst dit.)

Så då borde det vara ok att stödja andra partier ekonomiskt även utan "omvägar".

Jay sa...

Anders, inte sjutton låter det konstigt det du säger i inslaget. Däremot Pontén, han är ju helt ute och cyklar...

Anders sa...

@ Paul C, tack för orden, Butler shaffer är en ny bekantskap för mig. Ytterst bra citat.

Anders sa...

@ Markus "LAKE"
Vi får se. Orsak 1. Mitt författarföretag har ett underskott på 86.000 Skr.

Orsak 2. Jag vill inte just nu störa arbetsfriden i min arbetarekommun, jag vill få igenom ett gäng motioner som jag skrivit...

Orsak 3.
Jag väntar och försöker fatta om jag även kan skapa sk tajming.
Just nu lyssnar partivänner på mig bättre om jag är "ren" sosse.
I ett annat läge kan det bli annorlunda. Det kan visa sig vara bra att ha saker att liksom trappa upp.

Orsak 4.
Ett diffust obeslutsamhetsmoln hänger över mig, mina tankar är inte rena!

Anders sa...

@Globetrotter.
Nej, jag håller med!
Men första inslaget som SVT lade ut var bara 40 sekunder långt.
Det blev lite utryckt ur sammanhanget rätt hårt på något vis.

Men nu när de gjorde reportaget 2 minuter och 43 sekunder blev det riktigt bra.

Jag bör göra en edit till i texten, men nu ska jag iväg och hämta barnen på dagis.