tisdag, april 21, 2009

SAP eller Pirat? Hjärtat brinner i dom djävlarna!

Plats: Folkets hus.
Tid: 18.30 (stentrött efter att ha hållit 3 föredrag)
Ärende: Arbetarekommuns medlemsmöte där man drar igenom motioner som ska vidare till partikongressen i höst.

Det drogs lite kommunbudget och landstingsbudget, som är i skenande katastrof eftersom skatteundelaget krymper med otrolig hastighet. Effekten späs på med att folk numer dessutom får lägre A-kassa när de mister jobbet. Det blir bara inte ytterligare en industri på orten som går dåligt. Även kommunen får in mindre skatt eftersom A-kassan som är lägre för varje arbetare därmed också ger mindre skatt.

Jag blev torr i mun, undrade över hur jag skulle presentera mina våldsamt "piratpartilika" motioner på bästa sätt i det här stenhårda budgetgänget, som visade sig ha otrolig detaljkoll på rättsapparat (många var nämndemän), samhällsstruktur, (många var kommmunal- eller landstingspolitiker på hög nivå).

Där satt jag, nybörjaren och kände precis som det jag var; nybörjare med noll koll.

Så blev det min tur. Jag fick ställa mig upp och dra min första som heter "Motion: Modernisera upphovsrätten".

Slutklämmen lyder: "På intet sätt får, som nu gäller genom IPRED1, privata företag vare sig lagra, spana eller sammanställa digital information i avsikt att straffa medborgare. Allt polisiärt arbete, samt utredning och straff skall utföras av staten. Endast så kan vi behålla rättsstaten."

Min röst kändes ansträngd efteråt. Jag såg mig omkring och vet inte vad jag hade väntat mig; mothugg? Sågning?

Så blev det inte.
- Strålande bra skrivet! Sa nån.
- Vi i Styrelsen har redan ställt oss bakom motionen, sa ordföranden.

Jag såg mig oförstående omkring. Ordet var fritt och folk lovordade motionen. Jag begrep ingenting. Ingen ville fälla min motion. Långsamt gick det upp för mig att jag sparkat in öppna dörrar. Man älskade min motion!

Jag fick en lätt flygande känsla som jag inte kunde eller vågade lita på. Och en stund tänkte jag: "Har jag gått in i rätt sal, eller är jag hos piratpartister?"

Även mötet, inte bara styrelsen beslöt att anta motionen som sin egen för att skicka den till partikongressen.

Jag fortsatte som i en dröm. Jag föredrog min och Johan Westerholms motion om ökad transparens och kontroll av "vitala aktörer på finansmarknaden".

Diskussionen blev livlig. Återigen tog många till orda, inte för att stoppa mig utan för att flytta Att-satser, helt enkelt för att vässa motionen, göra den bättre.
Även denna motion antog Arbetarkommunen som sin egen.

Det drogs några andra motioner innan vi kom till tungviktarmotionen, den som ska räta upp riksdagsarbetet i fråga om alla repressiva lagar som redan slunkit igenom och är på väg, den som jag skrivit tillsammans med "Mitt i Steget", T Hartman, U(s)andeberg, "In Your Face", Eric Laakso, Ann-Catrin Brockman.

Plötsligt kunde jag inte tro på mina tidigare makalösa framgångar. Jag var alltför klentrogen, så jag tog i från tårna igen och höll ett anförande där varje fiber i kroppen var med på ett eller annat sätt. Efteråt sjönk jag ned i stolen och kände mig som en urvriden disktrasa.
Som genom en grötig dimma hörde jag mötesdeltagarna:

- FRA är en tjänstemannaprodukt från FRA själva för att de ska få leka spioner. Det här kan vi inte ha i en rättsstat! Bort! Läsa våra mejl! Kan vi inte göra ATT-satserna ännu hårdare? Visa kongressen att det här är allvar?!

- Och jag skulle vilja ha med att man sedan 1970-någonting samlar på alla nyföddas blod för att få DNA. Snacka om kontroll- och storebrorssamhälle. Först skulle de där registren användas medicinskt, för forskning, hette det. Men vad händer! Klåfingrig som man är vill man jaga oss inte bara med Ip-nummer, utan med hjälp av våra nyföddas blod också! Det hör ihop med det här. Det rinner ned till övervakning det med, så kan vi inte få in det i motionen också? Det här måste bort. Vi måste få ett slut på det här storebrorsvansinnet!

...Så gick man på. Till slut beslutades att det nog ändå var bäst att Östersunds Arbetarkommun antog motionen som sin egen i det skick den var, för att inte blanda in alltför mång ämnen i den.

När jag kom till min sista "reservmotion" orkade jag inte ens ställa mig upp utan satt på min plats och sa:
- Jag vet inte om den här behövs. Den är ett komplement till den förra viktiga Moratoriummotionen. Om den inte går igenom av sig själv, ville jag skicka med denna till kongressen för att hjälpa kongressen att se problemet ur ytterligare ett perspektiv. Vad säger ni, blir den bra eller kontrapdokuktiv?

Mötesdeltagarna läste motionen, diskuterade fram och tillbaka, så berättade någon hur det går till på kongresser, sade att den absolut inte var till skada, tvärt om.

Östersunds Arbetarekommun beslutade återigen enhälligt att motionen med namnet: "Vårda rättsmedvetandet - sänk straffen för privatpersoners upphovsrättsbrott." skulle antas som Arbetarkommunens egen.

Jag blinkade. Jag gapade säkert också fånigt i takt med blinkningarna. Jag var i positiv chock.
När mötet löstes upp kom folk fram och skakade hand. Jag minns särskilt en socialdemokratisk musiker. Ja han presenterade sig som SAP-musiker, sade:
- Strålande! Vilka bra motioner. Tack! Tack!!
Och musikern skakade min hand så att den höll på att lossna från armen eftersom jag var så chockartat lealös.
- Du förstår att jag är emot IPRED va? sa jag fånigt.
- Ja, ja, mycket bra, sa musikern: Fantastiska motioner.

Jag irrade ut på parkeringen och letade efter bilen. Jag trodde jag drömde. Jag nöp mig i armen på riktigt och helt patetiskt. För jag visste egentligen att jag var vaken, men det var så overkligt alltihop.

Jag, den klantigaste av nybörjare, dessutom med totala Pirtasympatier, hade vunnit min första jordskredsseger inom politiken, så att säga i fel parti.

Jag hade varit med om att i grupparbeten författa fyra superviktiga motioner om vår integritet, om vår frihet, om vår demokrati.

Mitt socialdemokratiska parti som jag så länge stonkat över, hade antagit alltiohopa som om jag gått in i fel möteslokal och av misstag hamnat bland Pirater.

Kroppen fylldes efter den långa bedövningen av egendomlig och spriddande energi som inte gick att hejda. Jag ville kasta mig ned i det skitiga gräset som kommit fram under snön och rulla runt som en hund men lyckades hålla mig. Jag ryckte upp bildörren och gömde mig i kupémörkret. Jag satt förmodligen rätt länge och gjorde tokiga grimaser för mig själv för jag vågade inte starta bilen. Jag var säker på att den skulle gå till väders eller åtminstone spränga ljudvallen, trots att den är 20 gammal och mest hålls ihop av rost. Så lyclig var jag.

För första gången i mitt liv älskade jag mitt parti totalt och reservationslöst. Tårarna kom.
Fan, tänkte jag: Hjärtat brinner i dom djävlarna.

* * *
Och passande nog skriver Lisa M så här i AB idag...

53 kommentarer:

Anaïs sa...

Fantastiskt!!!!

Ann-Catrin Brockman, S i Sandviken sa...

Underbart!
I Sandviken har AK-styrelsen ställts sig bakom motionen och på torsdag hoppas jag medlemsmötet gör detsamma.

Anaïs sa...

Jag måste bara säga att -Tusan, vad du förtjänar detta Triumfens Ögonblick!

Anohito sa...

Fantastiskt Anders!

Anonym sa...

Jag kan inte tänka mig en enda person som förtjänar en sådan framgång mer än vad du gör Anders! Jag känner med dig! Jag har följt din kamp länge nu. Fan va bra du är!

Förstår du det? Du har lyckats göra något som inte ens Piratpartiet lyckas med. Skapa konsensus i en fråga som denna! Det är enormt! Monumentalt! Jag finner knappt ord!

Fortsätt att göra det du gör Anders, för det finns ingen som gör det bättre i SAP!

Michael Gajditza sa...

Vet du vad Anders!? Jag tror ta mig f-n att den där revolten vi talat om förut är på gång. Det blir en gräsrotsrevolution dessutom vars kraft då den sveper fram kommer att bli historisk. Oavsett parti, vi är trötta på överhetens dumheter nu, vi som finns där nere.

Jag har skrivit om mitt eget pånyttfödda hopp i min blogg men det du beskriver att du upplevt inom SAP nu precis är ännu starkare.

Har bara en sak till att säga just nu och det är GRATTIS! Till dig och till oss alla som sliter med detta!

Erik Laakso sa...

Vilka fantastiskt goda nyheter. Se nu till att de skickar dig till kongressen också så du får hålla dessa anföranden även där. Bra bra.

Gun Svensson sa...

Jag finner nästan inga ord för att tala om hur glad jag är för din skull. På min blogg skrev jag avslutningsvis efter att ha länkat till dig "vilken kväll i Östersund och Strasbourg, som jag här i Norrtälje kan glädja mig åt på nattkröken, tack vare Internet!!!"

Mattias sa...

Djupt känd glädje!
Jag vill inte tro att våra gamla slitstarka politiska strukturer inte duger nånting till. Jag vill inte tro att vi inte ska kunna förstå varandra över generationsgränserna.
Ditt vittnesmål väcker stort hopp!

Mattias sa...

Väldigt roligt och förstås väldigt förvånande att förslaget togs emot så väl av (S). Det känns som att de stora partierna börjar vakna upp för det här nu, och även M om man kollar på vissa moderaters bloggar. Men att det skulle tas emot med så här öppna armar hade man ju inte väntat sig. Man uppfattar ju annars Socialdemokraterna som lite betongaktiga eftersom de är en så stor organisation med gamla traditioner av att styra.

Kommunbudget förresten? Jag fick för mig att du var riksdagsledamot men är det bara nånting jag har fått för mig i min villfarelse? :-/ Sitter du på flera uppdrag?

Joshua_Tree sa...

Wow! Engagemang är vackert. Jag blir naturligtvis jätteglad, först och främst för själva ställningstagandet men också för din skull och för alla andra som bidragit. Kanske är revolutionen äntligen här, som Michael är inne på.

Stort grattis, verkligen!

Kålan sa...

Det här kan mycket väl vara början på något stort inom Socialdemokratin.

Jag är så glad för din skull. Du är en riktig hjälte.

Peter sa...

Det känns bra att det fortfarande finns sådana som ni som inte glömmer bort de viktigaste grundpelarna i vår demokrati och vågar ställa sig bakom det ni tror på! Tack!

Anonym sa...

Grattis!
Jag väntar iofs att jubla tills hjärtan även brinner på de sossar som sitter i riksdagen vilken det inte verkar som just nu.

/Anders

Anonym sa...

Jättebra!

"För första gången i mitt liv älskade jag mitt parti totalt och reservationslöst."
Fast det kanske är att gå lite väl långt - en av de mest drivande bakom Datalagringsdirektivet var socialdemokrat och det var (S) som först började skapa FRA-lagen...

cnab sa...

Sällar mig till hyllningskören, Anders-San! Supertankern SAP på ny kurs en grad tack vare dig, Anders! Jag tror resterande 179 grader på kompassen kommer att gå lite snabbare. Dessutom 40 för och 4 mot tillägg 138/46 i ITRE igår i Bryssel så det kanske finns chans att EU-parlamentet ger Hollywoodmaffian och de franska högerspökena på ordentligt skallen den 5 maj!

Anonym sa...

Grattis! Väl kämpat!

Om nu detta går vidare och samma sak sker på trovärdigt sätt i övriga partier samt får synlig effekt innan riksdagsvalet kanske Piratpartiet inte behövs i Sveriges riksdag utan istället kan koncentrera sig på att bevara mänskliga rättigheter på EU-planet.

// Erik Sundvall
http://erik.urgott.se

Björn Felten sa...

Även jag måste naturligtvis skaka din lealösa arm tills den nästan trillar av. Bra jobbat Anders & Co!

Men å andra sidan bevisar detta väl bara att vad vi inom piratrörelsen har hävdat hela tiden, att de där uppe i elfenbenstornet är fullständigt avskärmade från alla oss här nere på marken, i verkligheten, att det är sant.

Vi som anser att man skall betala sin Toblerone och sina blöjor med egna pengar, vi som inte förväntar oss att på andras bekostnad kunna ta familj och ett gäng underhållspersonal med oss på time-out-resa till Maldiverna så fort något går oss emot.

Vi som tycker att det är märkligt att man skall kunna ha 25 välbetalda extraknäck där man inte ens behöver fullgöra de mest elementära arbetsuppgifterna, och sedan bli förorättad när kritik framförs.

Ditt gäng med gräsrotspolitiker är ju uppenbarligen på "vår sida", så med fler eldsjälar som du, så borde det väl ändå gå att vända skutan M/S Moder Svea på rätt kurs igen?

Kata sa...

Åh, vad glad jag blir av att läsa detta! Tack, Anders, tack för att du orkar ta kampen den långa vägen, tack för att du fortsätter slå på betongväggarna för att riva de gamla strukturerna. För även om jag hoppas mycket på piratpartiet är jag precis som du övertygad om att vi på ett eller annat sätt måste få med oss de stora drakarna för att faktiskt kunna göra en ordentlig skillnad. Så, återigen, tack. Verkligen. När allt det här vänder kommer du att vara en av alla de medborgarhjältar som gjorde det möjligt.

Thomas Tvivlaren sa...

För att travestera ett vanligt yttrande från de studentikosa rullande spritfester som brukar hemsöka Stockholms gator innan sommaren: "Fy f-n vad DU är bra!"

Det där ska jag skriva ut och läsa om som nattlektyr för att gynna god nattsömn.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Härlig berättelse!

Vi är alla Spartacus.

drf sa...

Wow!

Stort grattis, vilken fantastisk skräll!

jeffer sa...

Verkligt hoppingivande!

Jag som nästan gett upp hoppet om de stora partierna. Men gräsrötterna är inte samma som ledningarna - tydligen - och det är bra. Samtidigt är det nog mycket arbete på många ställen under lång tid. Det du gjort är en lysande förebild för andra både inom (s) och andra etablerade partier.

en viktig sak är också att både mp och v redan tagit ställning för medborgarna mot lobbyn, så nu fattas (s). Men (s) är inte lika tvärsäkra som regeringen om de nya lagarna och kan därför vara mer påverkbara. Något som du faktiskt konkret visat.

Tar (s) ställning, vågar då m fortsätta sin linje som går på tvärs mot nya starka underströmmar i folkopionen? Då kanske vi kan få ett nytt svenskt samförstånd om frihet och integritet...

Tack för en fantastisk insats för den goda saken!

Martin Vesterlund sa...

Stort grattis till dig Anders! :D

Anders sa...

@ ALLA:
Tack, jag är på föreläsningsturné, och hoppas kunna återkomma med lite bättre svar och fler inlägg så fort jag blir lite ledig!

Tack för alla glada tillrop!

Ett tillägg, en av mina socialdemokratiska kamrater, som jag inte känner sen tidigare, ställde sig upp på mötet och ondgjorde sig å det grövsta, men ändå på ett adekvat sätt, över den sk "underhållningsindustrin".
Han var så fly förbannad på IPRED att tänderna nästan flög ur mun på honom när han talade.

Så jag har egentligen inte gjort något. Folk i Östersunds Arbetarkommun var liksom redan på rätt sida utan att jag eller någon annan vetat om det!!!

Det behövdes bara att någon la fram motionen/motionerna som någorlunda svarade mot det alla redan bar i sina hjärtan.
(Nu åter till mina elever, vi hörs!)

Anonym sa...

Otroligt att läsa om detta. Piratismen blir mainstream snabbare än man hinner med att fatta!

Anonym sa...

Fan va stort!! och bra initiativ, stå på dig! vi behöver mer sånt här, folk med tåga i!!

Micke_E sa...

Jag säger som så många andra. Skönt att de etablerade partierna börjar agera. Jag hoppas bara att det får genomslag högre upp i nivåerna också.

OlofB sa...

Kram Anders! Jag har på mitt lilla vis vädrat att en "vändning" i opinionen varit på gång senaste veckorna. Det har känts mellan raderna, legat på lur bland många, och så idag talade vi om 138an på jobbet. En helt underbar känsla att kunna diskutera saker som sker, utan att känna att man måste "slå från underläge". Folk höll med! Jag blev jätteglad.

Så jag kan knappt föreställa mig vad du måste känt när du satt där och grimaserade i bilen :) Den kicken vill jag också uppleva någon gång!

Leo sa...

Det vackraste jag läst idag.

Krassman sa...

Vilken poesi Anders, vacker så jag blir tårögd. Norrtälje AK tog vår gemensamma motion ikväll och jag önskar jag kunde återge det mötet som du gjort med ert.

Tyvärr var jag tvungen att lämna eftersom min treårige son inte hunnit med att skapa kärlek och förståelse för dessa S-möten som sin far.

Westerholm fick sköta snacket, som även du min nya vän, vet att han klarar.

P sa...

Underbar läsning!

Daniel A sa...

Ja. Vad ska man säga egentligen?
Stort GRATTIS! kanske?
För det känns som allt som finns att säga har du redan sagt själv.

Klappa dig på ryggen, ta ett djupt andetag, krama din familj, ta med dina barn på rulltrappsåkning.

Du har förtjänat detta, vilket alla vi som följer din blogg vet om.

Anders sa...

@ Infallsvinkel: Mainstream! Kul:)

Men där är vi kanske inte riktigt än, men på väg är vi allt!

Anders sa...

@ Anonym, Tack
@ Micke E, Kolla in Krassman ovan, han är sosse och jobbar runtomkring våra riksdagsmän!
Rätt bra, rätt man på rätt plats:)

@ Olof: KRAM!!!! Och jag unnar dig en sådan kick också!

@ Leo: Tack.

@ Krassman. Härligt att höra att den gick igenom hos er med!!!!
Och visst har den gått igenom i Örebro också?!

Nu får vi koncentrera oss på att hitta ett sätt att lösa upphovsrätten. Galningarna i EU har tydligen nyss förlängt upphovsrätten??? De går alltså fel väg. De gräver skyttegravarna djupare.
Läs gärna Rick Falkvinge, jag anser att han har helt rätt i det han skriver: Förlängd upphovsrätt, igen

@ P: tack
@ Daniel A: Tack

Erik Berg sa...

Mycket fin text! Det är medlemsdemokrati i praktiken!

Dock: jag håller inte med en del kommentatorer om att det är en "skräll" att du får igenom dina motioner i arbetarkommunen. Det är såhär opinionen ser ut på medlemsplanet i de flesta partier, skulle jag tro.

Det är topparna som måste nås, rubbas och förstå - eller vältas över ända.

Jonas Morian sa...

Supergrattis! Det är när jag läser sådant här som jag faktiskt känner mig riktigt stolt över att vara socialdemokrat.

Anders Nilsson sa...

Fantastiskt jobbat Anders!(Och ni andra) Och grattis. Sätter man fingret på rätt ställe så kommer reaktionen. Nu återstår bara resten av partiprogrammet, det behövs en översyn där också.

Jörgen L sa...

Grattis Anders, steg ett är vunnet.

Sen är det distriktskongress och partikongress och opinionsarbete för att få partiledning och riksdagsgrupp att respektera besluten...

Men varje resa börjar med ett litet steg i rätt riktning.

Och det känns som att vi FAKTISKT håller på att förändra referensramarna i de här frågorna, gräsrötterna är "fed up" med etablissemangets syn, och jag tror att det är genom det tålmodiga arbetet som den här typen av motioner är exempel på som vi kommer att vända utvecklingen.

Som Falkvinge sa idag i Malmö: "Det handlar inte om man ska betala för musik eller inte, det handlar om att förändra välden!"

Oscar Swartz sa...

Härligt inspirerande!

Anders sa...

@ Erik Berg, jag strävar nu att komma åt toppen! Dels genom att kämpa vidare med att få motionen att passera distrikten, sen kongressen.
Jag mejlar också frekvent riksdagsmän osv.

Jag bökar inom mitt parti helt enkelt.

Anders sa...

@ Jonas: Tack för gratulationer. Nu kör vi vidare!

Anders sa...

@ Anders. Ja, jag har länge funderat över hur man kommer åt att skriva i partiprogrammet! ;)

dessutom nu när Mona utsett sitt gäng om tio pers som ska ha ansvar för varsin fråga, så saknar jag integritetsfrågorna... I övrigt har jag inget att klaga på, men vi behöver en man/kvinna nr 11, som tar hand om dessa frågor.

Anders sa...

@ Jörgen. Japp detta var steg 1.
Nu får vi traska vidare!

Anders sa...

@ oscar: Visst är det! Det växer trots allt inte mossa på alla sossestenar.. :)

Nu kör vi vidare!

Anders sa...

@ oscar: Visst är det! Det växer trots allt inte mossa på alla sossestenar.. :)

Nu kör vi vidare!

Markus Blomberg sa...

Vilket härligt inlägg! Wow! :D

Anders sa...

Tack Markus!
Hoppas du är på kongressen sen och får igenom motionerna!!!

Karpstryparn sa...

Förstår att du blev förvånad, politiker brukar ju vara väldigt kvicka när det är frågan om att fälla motioner. Men att göra bra saker för det svenska folket, ja, det är lite svårare det.

Anders sa...

@ Karpstryparn. På ett medlemsmöte är inte alla politiker.
Ok, rätt många är fritidspolitiker, eller sitter ting som nämndemän.

Men faktiskt, det är ju vanliga människor som inte har politiken som proffession, utan de vill upprätthålla någon form av civiliserat samhälle där de råkar bo...

Vi glömmer gärna dessa kadrar av hobbypolitiker som ändå verkar i våra kommuner och landsting...

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園

Gun Svensson sa...

Ser att du också drabbats av disa som spammat ner en hel rad av mina inlägg med lika oläsliga kommentarer.

Anders sa...

Farmor: Ja, och disa hemsida är skriven på grekiska, heller man in den texten i google translate så får man ut någon sorts poesi...

och häller man ovanstående crap i samma google översätt, väljer kinesiska så får man detta:

168MOTEL, Zhen kärlek, enligt Butterfly, östra lönn, Guilin, Addict, öppna Zhangzhou St Temple, Himmelska Lake Cypress Valley, Evergreen Temple, xianxi, inte den gamla varma källor, Chenghuang Temple, skugga Laonong River, Kwun Yam Shan, Zhongshan Park, Shou Temple , Bora Hot Springs, Cave Spring, månader i världen, Sun Valley, Big World, Jing grav, Kiu socker, Great Falls, Great Ghost Lake, Ghost Lake Gate, Sydkinesiska havet Shichiku Temple, Mount Zion, Jiguanshan, New antagna dotter, Lake, Chishan Street, Heritage Hall, Idrottsparken, Ying-da eko-gårdar, historiska bildyta, Oluanpi, golfbanor, skogsskydd kraft, fyrfaldigt Muskogee, Skog friluftsområde, Taiwan Pineapple golf, mussla tallrik Bay Strand, Shamakhi Island, överst byrå naturparker, åtta skog parker, Jiale vatten, Long Luan Tan, White Water våren vattenfall, Cao Gongci, bambu, rock mystiska Huashan Kultur Center, Taoyuan varma källor, Fengyi College, Century Grand Canyon , marina bio-Hall, Skog friluftsområde, start Mountain Sunset, South Bay Beach, bakre väggen i sjön, wushibi kusten, Gulf natursköna områden, nationella stigar, och Ali, historia Cold Spring, den första staden Lao Cai, Australien blomma vattenfall, Stone Temple Guanyin Dasi fiskehamn på Tung O Wan, Hot Springs Park.

* * *
Tja. Jag vet inte vad jag ska säga.
Det är någon som vill signalera något...