fredag, april 17, 2009

Staten som skapar anarki

Jag har känt mig deppig idag. På grund av en helt igenom bisarr dom.
Jag var ute i blåsten och stakade upp där jag ska bygga ut och kunde inte släppa ämnet. Det är helt overkligt att någon/några kan bli dömda för att ha lagt upp länkar på en sida på Internet.

Nä jag gick in från blåsten satte jag mig att kika på Peter Sundes bambusersändning.
Trycket i min skalle lättade. Han skulle på party ikväll och föreföll helt obekymrad!

Han har rätt inställning och jag insåg plötsligt att jag fångats i ett felaktigt allvar. Jag skulle själv inte stå ut ett år i fängelse för något jag inte gjort. Det var min allvarliga tanke.

Av olika anledningar, som jag inte vill gå in på nu, gillar jag inte Facebook, men idag fick jag se ett glädjande besked från Piraten Jacob Dexe där han skrev som svar på min deppighet:

"Anders, då kan jag tycka att du ska glädja dig lite mer. För Piratpartiet är nu större än Folkpartiet, Ung Pirat är om några timmar större än MUF och således största ungdomspartiet i Sverige. Vi har haft en 25% medlemsökning sedan kl 11 idag."

Kanske är det den direkta mätaren på vad som händer när staten ger vika för kapitalstarka intressen i domstol istället för att uppmuntra till nya intäktsmodeller.

När regeringspartier, men även opposition, ja snart sagt hela riksdagen sviker, gör folket det förnuftiga, man bildar ett nytt parti och fler och fler blir medlemmar.
Piratpartiet växer så det knakar. (Rick F visar graf)


Det enda just nu sunda partiet i frågor som rör demokratin och stabiliteten i samhället är Piratpartiet. För paradoxalt nog behöver vi värna värden som frihet och integritet, för att samhället ska förbli stabilt, vänligt. Värdigt.

Staten, det tycker vi alla, ska stå på folkets sida. Det är därför vi har val och har utvecklat en i tanken sund och vacker demokrati. Nu, liksom i snåriga EU-direktiv och lagrum som IPRED1 och kommande Datalagringsdirektiv och ACTA, så står Staten och "Överstaten" EU på kapitalstarka särintressens sida.

Staten, det borde vara vi, folket.
Så ser det inte ut längre.

Regering, riksdag och nu våra domstolar, slår sakta men envetet och envist sönder vårt gemensamt byggda samhälle.

Det är staten som skapar oro och anarki.
Ingen annan.

32 kommentarer:

Anaïs sa...

De försöker helt allvarligt att släcka en brand med fotogen. En perfekt illustration av en Pyrrhusseger.

Sven Dufva sa...

Folket är som sanden i din hand...ju hårdare du kramar,ju mer sipprar det ur ditt grepp...

Anders sa...

@ Anaïs:
Tänkte just skriva pyrrhusseger, men hittade inte stavningen av ordet i brådskan, så jag fick snajda till det lite annorlunda i inlägget istället....

Och vad fotogen anbelangar är det nog dessutom flygfotogen.

Anders sa...

@ Sven Dufva, jag gillar din metafor!
Och ett sådant undanglidande grus är jag gärna i det stora maskineriet!

Johan Westerholm sa...

@Sven Dufva

Håller med Anders, och, jag kommer sannolikt vara tvungen att göra intrång i din imateriella rätt inom kort. Du får höra av dig om du har ekonomiska anspråk :D

Johan

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anders sa...

@ Johan. Kul, visst vill man låna den!

Anders sa...

@ Kraxpelax:
Du får gärna kommentera här, men din inlaga blev längre en en månads bloggning på min blogg, så jag kände att det inte passade riktigt att ha det kvar.

Jag tycker du skriver bra och tänkvärda saker och jag lyssnar gärna på dig, men ibland passerar du en gräns jag inte vill ska passeras.

Detta är min blogg.

Vänligen
Anders

Lars-Erick Forsgren sa...

Men stavas det inte Phyrrus-seger?
I vart fall vill jag hoppas att det var en sådan seger som upphovsrättsmaffian fick igår.

Och DNs ledarsida gör bort sig igen. Frihet = anarki. Det är så man kan känna sympati för anarki om det ska vara så...

Anonym sa...

Anders, du verkar vara lite felinformerad eller är du naiv? Staten har aldrig varit folket och kommer aldrig heller att bli! Staten har inget med folket att överhuvudtaget göra! Staten är endast ett språkligt missuppfattat väsen, troligen 9 hövdad, som enbart är till att fylla sina kassakistor och fördela enligt principer vi aldrig kommer att förstå!
STAY POOR-LIVE IN FEAR
MONEY TALKS AS USUALL!
HÄLSAR.............uIu.

Tor sa...

Frédéric Bastiat lär ha sagt "staten är den stora illusion där alla tror sig kunna leva på andras bekostnad". Det kanske börjar bli dags att byta ut det mot "där innehållsindustrin tror sig kunna leva på alla andras bekostnad".

Anders sa...

@ Lars-Erick:
Jag tror banne mig du har rätt!
Och det var därför jag inte vilja använda ordet "Phyrrus-seger" så som du föreslår stavningen, för jag är fortfarande inte säker, men man kan ju slå upp i saol numer på nätet....
Jag prövade ett annat lexikon och fick inget napp.

Anders sa...

@Lars-Erick, och ja, det är oerhört att de där skribenterna på DN kan få betalt av någon för att skriva och sprida sitt skräp!!!

Anders sa...

@ UiU.
Nå. Det är faktiskt så att inom SAP sitter man ned, helt vanliga människor och samtalar, man försöker förstå hur man med en politisk brinnande vilja att göra gott ska forma staten, dvs en rad olika institutioner, allt från tull som stoppar alltför stor införsel av knark, till daghem och åldringsvård.

Man har faktiskt en god vilja - och många av våra institutioner är goda, har varit goda.
En del av dem är på glid. Andra har aldrig lyckats bli goda.

Just nu fasar jag för Riksdagen är en i mängden av viktiga institutioner, och den är inte längre god.

Regeringen är, som vi sett, helt besinningslös.
Och nu den här tingsrätten som fällde domen...

Med detta sagt kan vi faktiskt inte dra slutsatsen att alla domstolar i Sverige är lika puckade...

Men när riksdagen stiftar dåliga lagar, blir det ju svårt att vara domstol och döma på sådant sätt så att folket känner förtroende...

Statsapparaten är inte helt igenom rutten.

Hade det varit så hade jag gått till väpnad kamp. Trots att jag är pacifist...

Anders sa...

@ Tor: Haha! Den var bra!
Ja, rätt många från EU och nedåt går märkligt nog i innehållsindustrins ledband helt och hållet...
Märkligt, bisarrt och farligt.

Anders sa...

@ Tor: Haha! Den var bra!
Ja, rätt många från EU och nedåt går märkligt nog i innehållsindustrins ledband helt och hållet...
Märkligt, bisarrt och farligt.

Anders sa...

@ UiU och Tor.
@ Tillägg:

Som ni kanske vet är jag ingen vän av "Staten".

Jag är anarkist, eller har snarare, ett anarkistiskt och kritiskt förhållningssätt när jag betraktar politik och de åtgärder man vill göra i samhället, bland annat sossarnas forna totala iver att bygga "den vackra snälla stat" som till sist alltid tenderar att bli ett monster; alldeles oavsett alla goda intentioner man hade med bygget från början.

Den anarkistiska utgångspunkten blir ibland märklig i dagens debatt, märker jag.
Som anarkist står jag långt till vänster om sossarna, samtidigt vill jag ha mer frihet än alla liberaler tillsammans...

Som jag ser det blir jag förslavad i båda modellerna:
1) i sossarnas samhällsbygge underkastas jag staten, skatter, regler och allt.
2) I det kapitalistiska samhället blir jag istället tvungen att underkasta mig kapitalägaren. I de allra flesta fall blir man ju lönearbetare åt något företag. Jag kan inte se det som annat än slaveri.

I själva verket är jag slav i båda fallen.

Jag har försökt att lösa detta genom att bli min egen företagare, men då är jag lik förbannat förslavad under både stat och kapital.
staten klår mig på ca 64% av det jag tjänar efter det att en maffialik innehållsindustri tagit 70-90 procent av intäkten av det jag skriver...

ylva sa...

Jag instämmer med allt i ditt inlägg men det var särskilt ett ord jag fastnade för. "..samhället ska förbli stabilt, VÄNLIGT. Värdigt"
Hur ofta talar man om vikten av ett vänligt samhälle, aldrig, och på väldigt många håll har det försvunnit. Det är så man blir lite 50-talsnostalgisk när man tänker på det.
Fast idag tycker jag man hittar vänligheten på nätet, Jag brukar förvånas över hur vänliga många pirater är i sin argumentation även med de mest rabiata påhopparna. Och alla som lägger ner massor med jobb på att lägga ut sina samlingar och annat till fildelning, de är rätt vänliga de med.

Anonym sa...

Hej Anders!

Var inte deppig, upp med hakan!!!

Upphovrättsmaffian har "vunnit ett slag men inte kriget", det är bara början på dokusoppan!

Kom ihåg att de är polisanmälda av Michael Gaiditza för möjligt "dataintrång" och dessutom med största sannolikhet kommer internet leverantören att följa Bahnhof exempel!

Att APB inte alltid har "rent mjöl" i påsen:
http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/03/ipred-antipiratbyran-skyldiga-till.html

Anonym sa...

själv blir jag deprimerad av alla som envisas skriva trots allvarliga uppenbara språkliga brister. Staten skapar anarki - yeah right. Uppenbarligen saknar författaren kunskap om vad ordet betyder. Stater skapar aldrig anarki, möjligtvis kaos.

Jag skulle vilja ge en ordbok till bloggaren.

Anders sa...

@ Ylva. Att mötas av vänlighet är bland det underbaraste!
Och precis händer det ofta här på nätet.

Just nu är det lite kul att läsa den bästsäljande författaren Paulo Coelhos ord om TPB som jag här kopierar in (lånar/fildelar nästan) från SvD

- Jag stödjer öppet deras sajt. Sedan tidernas begynnelse har människrona haft ett behov av att dela saker med varandra - från mat till konst. En människa som inte delar med sig är inte bara självisk utan även bitter och ensam, säger Paulo Coelho som själv lägger ut sina böcker på The Pirate Bay.

(Felstavningen är SvDs i ordet människorna).

Anders sa...

@ Anonym I:
Var lugn, jag är inte deppig!
Jag var, men är inte!

Anders sa...

@ Anonym II:
Jag brukar sällan svara anonyma, men eftersom du har vänligheten att vilja hjälpa mig med språket gör jag ett undantag, då även jag gärna vill bistå i språkliga sammanhang, i den mån jag kan.

I svenska språket är det brukligt att börja meningar med Versal bokstav, särskilt i första ordet första stycket.

Att blanda in anglosaxiska ord, särskilt talspråk som "Yeah right" ger lätt ett oseriöst intryck; man bör i vart fall vara medveten om att det lätt kan upplevas som malplacerat, rent av störande, av många läsare.

Nu till själva sakinnehållet i din språkliga rättelse, den om stater kan skapa anarki eller inte:
kontrollera gärna vilka resonemang Mahatma Gandhi förde, både i tal och skrift, angående anarki och anarkister, mellan åren 1919 till 1922 då han blev ställd inför rätta och satt i fängelse.

Efter sedvanlig slagning i Wikipedia, där man bör börja inte avsluta sin sökning, kan man förslagsvis fortsätta här:
börja googla här

Och lite fylligare, men på engelska

Att följa Gandhi och vad han säger om Anarki är givetvis bara en av flera möjliga söktrådar.

Vänligen Anders Widén

PS: jag tar gärna emot en ordbok! Adressen är:

Näslägden 120
830 30 LIT
DS

Anonym sa...

Hej Anders,

Kul att du svarar. Jag kollade Wiki och ser där att man stödjer min uppfattning, dvs att anarki ofta felaktigt används för kaos, vilket inte är dess egentliga innebörd.

Anarki beskrivs korrekt som organisation i avsaknad eller med svagast möjliga hierarki. Därav också min reaktion på det motsägande budskapet i din rubrik.

själv bryr jag mig inte vid skönhetsfel såsom versaler i början av en mening, även om jag är medveten om de flesta skrivreglerna i svenska. Och utan inflytande från andra språk tidigare undrar i alla fall jag hur fattig svenskan skulle vara. Huvudsaken för mig är att man använder orden i deras rätta bemärkelse.

Jag är anonym då jag inte orkar regga något konto här och vanligtvis aldrig kommenterar bloggar.

vänliga hälsningar,
jonas

Anonym sa...

Anders; -jag skall nog bli pirat fast jag är närmare 60 bast och aldrig fildelat annat än frukostfilen med hustrun.
Men jag blir så jäkla förbannad när man märker att staten och dess regelverk inte följer sin idé.
Att bötfälla och fängsla nytänkande i en teknisk värld som öppnar stora blottor som inte innovatören hade tänkt sig, är bara en del av ett tänkande (hatar ordet som många använder,Ordet tänk istället för tänkande....LÖJLIGT UTTRYCK).
Men som sagt om nu jag sjunger en sång för frun som i sin tur sjunger den för dottern är det olaglig "fildelning", nej det är förande av information. Och så länge den blir offentlig är den allmänn. Se på Google, snor de information utan att betala...JA! Egentligen skulle man i följdmål stämma Google för stöld likadant som piraterna!!
Denna farsrättegång visar bara en apparat som vilar på tunga lerfötter. Jag har inte engagerat mig på länge annat än lite privat men nu tror jag faan att jag måste!
Hadet från UiU

Anonym sa...

Blev medlem i Piratpartiet idag!!Egentligen borde alla säga ifrån med att bli medlemmar! Jag märker en jäsning även i min åldersgrupp. till och med läkaren och docenten var med på snacket och då menar jag tungt!uIu.

Anders sa...

@ Anonym som heter Jonas:
Din invändning är på sitt sätt korrekt.
Vad jag gör i min rubrik är att jag "teleskopar" ihop en mening som borde vara längre.

Jag kan ta ett exempel: Jag har en vän som varit sosse. Han lämnade sossarna och sitt LO-förbund för han ansåg att facket inte borde sitta i "regering" dvs i SAP:s styrelse.

Killen blev istället medlem i SAC. Syndikalisterna...

Denna lilla historia kan jag "teleskopa" ihop och med ganska gott fog påstå att kombinationen SAP+LO i detta fall skapade en anarkist, eller lite mer rätt, en syndikalist.

Jag anser att vår regering och riksdag och på sitt sätt stat gör detsamma idag, nästan med mig.

Jag är ytterst nära att inte hamna i kaos, utan att söka mig till andra idérötter för att jag är så besviken på riksdag, regering, "stat".

I mina ögon hade rubriken inte blivit lite innehållsrik och nyanserad om jag skrev att "staten skapar kaos". Jag tycker heller den inte direkt skapar kaos, däremot skapar den just nu i mina ögon fullständigt osmakliga lagkombinationer (och EU-direktiv), FRA; IPRED1, ACTA, Telekompaketet osv...

Dessa lagkombinationer i sin tur driver sådana som mig allt närmare anarkistiska tankar, tankar på Civil olydnad och så vidare.

På så sätt kan man säga att statens sammanlagda agerande driver fram inte kaos, utan ett anarkistiskt och väl genomtänkt motstånd. Se för övrigt hur jag själv försöker - och brottas med - att ringa in vad anarki kan vara för mig personligen.

Många beskyller mig för att inte vara anarkist eftersom jag tror på demokrati. I min tankevärld vill jag fördjupa demokratin ytterligare, liksom exv Gandhi ville, men för att uppnå det tog han till utomparlamentariska metoder.

I think you now get the drift!
ungefär hur jag tänkte i min rubriksättning.

Här en länk till hur jag i tonåren började stifta bekantskap kring anarkistiska tankar:
Värdegrund eller hur jag blev demokratisk anarkist

Anders sa...

@ ulu:
Fy tusan vad kul!!!
Och det säger jag trots att jag är sosse, men som någon skriver någonstans i mina kommentarer, så är jag ju fullblodspirat också, men har hittills valt att kämpa som en gnu i partiet för att jag tror det kan vara värt mödan...

Ännu en gång.Kul! Bra! Hurra!
Värva fler!

Thomas Tvivlaren sa...

"Staten, det borde vara vi, folket.
Så ser det inte ut längre."
Amen! Vad som förvånar mig enormt är att S som tidigvarande ett visionärt parti och med en tro på ett bättre samhälle för alla inte hoppar på den nya tiden. Som ett socialistiskt parti (demokratiskt dock) så finns det än större anledning att snida till staten i positiv riktning.

Anders sa...

@ Thomas. Jag är ute på föredragsturné men hoppas hinna blogga snart.
Igår var jag på min Arbetakommuns möte där man diskuterar, avslår och antar motioner till partikongressen.
Jag hade lämnat in 4 motioner, varav 3 om integritet/Internet = FRA IPRED osv.
Döm om min förvåning.
1) Styrelsen som redan berett alla motioner hade antagit samtliga mina motioner.
2) Mötesdeltagarna var helt på och ville till och med skärp Att-satserna i flera av motionerna.
Det var att var som på ett Piratpartimöte på nätet, fast IRL....

Detta händer alltså just nu också inom SAP!!!!

Just nu älskar jag min Arbetarkommun!!!!
De är duktiga, brottas med vansinniga underskott i budget som en följd av finanskris och lågkonjunktur, men ändå brinner de fortfarande för demokratin - och flera ställde sig upp och pratade sig vara FÖR mina "piratmotioner" och de pratade sig ännu varmare MOT Underhållsindustrin och var helt vansinnigt arga på den nyss fälld domen mot TPB....

Som sagt jag älskar mitt SAP just nu!!!!!!!!!!!!!!

Thomas Tvivlaren sa...

@Anders: Du är en hjälte och jag gläds med dig! Med lite tur så kanske Piratpartiet inte behövs om 5 år eller så men tills dess så har de etablerade partierna att göra för att återfå någon som helst trovärdighet i dessa frågor.

Dock, jäkligt roligt att höra att det går åt rätt håll i din kommun!

Anonym sa...

Ja,nog behöver S ett lyft.
Ja, egentligen behöver vi ett nytt S.
Ett lyft räcker inte, det måste bli en spark i arschlet på de flesta inmurade, urblåst egotrippade ledamöter i toppen av en organisation på väg utför. So socialist önskar jag inget hellre än att man suddade S från den politiska kartan för vad står dom för egentligen???
Inte är det några socialister inte! De är endast en bunt samhällsklättrare som använder politiken i eget syfte....glöm/kommer ni ihåg ordet solidaritet, den suddades för många år sedan och skulle den komma tillbaka kan det inte vara de suddade som skriver rätt igen.
Nej sudda hela skiten!!
Skriver en mycket frustrerad UiU som inte gillar att man buntar ihop i politiken. Det kan inte vara mer fel än att ikläda sig en annat partis färger, åsikter och presentera som något nytt och verkningsfullt...å så lierar man sig med ett fascistiskt parti fyfan!!