torsdag, september 16, 2010

Mosa Mona-kampanjens briljanta baksida

Vissa företeelser är svåra att ta på och det är först i efterhand, när vi alla får facit i form av fakta, som en förändring av vår upplevelse av varat sker; då plötsligt ser alla klart.

Ett obegripligt stort exempel:
En hel fucking värld gick med på att USA skulle bomba Irak tillbaka till stenåldern. Påstådd orsak; Irak var fullt av terrorister, ingick i "Den onda axeln av satanism" (Fritt översatt från Bush's tal i TV) och dessutom hade Irak enligt Bush biologiska- och kemiska massförstörelsevapen.

En enda människa i hela världen skaffade sig fakta och stod emot; Hans Blix. Det tragiska är att ingen lyssnade på Hans Blix. Inte ens vårt lands politiska representanter protesterade. Bomba skiten, tyckte även de.

Och nu när USA bombat Irak tillbaka till stenåldern och inga terrorister från 11/9 kröp fram ur dammolnen, för de terroristerna kom ju från Saudiarabien, USA:s mesta kompisland i den delen av världen. Och precis som Hans Blix sagt; det fanns inga otäcka vapen.

Nu står allt klart. Alla vet att USA:s intåg i Irak var och är en lika förfärande tragedi av minst lika stora mått som Vietnamkriget. Ändå är det tyst. Det är som att vi inte längre bryr oss.

Vi lever i en tid där meningen och själva betydelsen av ordet Solidaritet har suddats ut ur våra sinnen.

Även om det är så kan jag inte förstå nästa problem som detta vårt kollektiva beteende och förnekande döljer: Varför i hela friden står vi ut med att leva i lögn helt plötsligt?
Hur har det blivit så?

Låt mig göra en halsbrytande jämförelse. Egentligen är den omöjlig, men jag parar ändå ihop den med ovanstående eftersom båda handlar om en kollektivt genomförd lögn - och som massan, vi alla låter passera.

För vem vågar säga att vår (i jämförelse) lilla politiska tilldragelse i Sverige är sann? Den som vi bara kan kalla "Mosa Mona-kampanjen"?

De borgerliga partierna och den till 80% borgerligt ägda pressen lägger verkligen inte fingrarna emellan. Mona ska mosas. Men det är inget vi kan ta på och rent och faktamässigt bevisa, ännu. Vi har bara känslan av obehag. Av att det luktar illa och att det hänger många lögner i luften.

Det finns andra lögner i omlopp. En stod Thomas Bodström för i tisdags när han debatterade om EU:s datalagringsdirektiv. Han påstod att det skulle kosta Sverige 30 miljoner per dag i straffavgift om det inte genast infördes. Något som SvD:s faktakoll ger gult ljus för.
Hur kan man vara så klantig? Vad vinner man på att vara så nonchalant med sanningen? I ett sådant lättkontrollerat fall förstör man ju bara sin egen argumentering om man far med osanning.

I ett annat inlägg i en annan debatt påstår Fredrik Reinfeldt att 270 av 290 kommuner tar emot ensamkommande flyktingbarn.
Återigen en siffra som är otroligt lätt att kontrollera och migrationsverket säger att det idag endast finns överenskommelser med 168 kommuner.

Varför all denna lögn?
Är politikerna dåligt pålästa? Skulle inte tro det. De jobbar med det här varje dag, minst 10 timmar. De kan de här sakerna. De är dessutom intelligenta.

Alltså: Är det tecken på nonchalans eller vill man med sina lögner framställa sin egen politik i bättre dager?
Jag tror det sista. För även om man i efterhand kan beslå en politiker med lögn så lät det i debatten så övertygande och bra. Minnesbilden från debbatten i TV blir ändå det som avgör.
Man räknar kallt med att de flesta väljarna är ute i "arbetslinjen" och arbetar så hårt att deras enda källa i det jäktade livet till information blir en snabb titt på TV-nyheterna.

Det är bara några hundratusen medborgare som tar sig tid - eller har tid och intresse - att sätta sig in djupare i den politiska diskursen.

Fredrik Reinfeldt kan alldeles i lugn och ro fortsätta att ljuga. Han vet dessutom att pressen till 80-procent är allierad.

Därför vadar vi fram i så många lögner från politikerna så att även vi, fåtalet som är eller åtminstone har haft ett djupare intresse, börjar känna, först äckel, därefter vanmakt.

Vad gäller Mosa Mona-kampanjen - som ingen ännu kan bevisa att den är iscensatt - så har jag från två helt oberoende håll fått klart för mig att den börjat få oväntad effekt. På en arbetsplats jag besökte sade en person som aldrig tidigare röstat på Socialdemokraterna:

"Det är så djävla fult att jag tänker lägga min sympatiröst på den kvinna som orkat stå mitt i denna kanonad av smutskastning. Jag kommer att rösta på Mona."

Den andre sa: "Må Schlingman vrida sig i sin säng och sen i sin grav."

____________

Och här ett blogginlägg som har bäring på det värsta sveket i Alliansens lögnaktigt förda politik - och varför det är vansinnigt att sänka skatterna med 100 miljarder för dem som redan har mest. 

15 kommentarer:

LeoB sa...

Marika har lite fler exempel som man kan fundera över:

Makthunger och smutsiga lögner « Storstad

Själv funderar jag över varför företrädare för moderata ungdomsförbundet anser att Reinfeldts bok "Det sovande folket" är facklitteratur och varför det är så viktigt för dem att den inte är fritt tillgänglig på nätet längre:

Diskussion:Det sovande folket - Wikipedia

Och varför artikeln om Mona och den för länge sedan uppätna chockladen på svenska Wikipedia verkar så tendensiös.

Marcus sa...

Det här var ett av de bästa inläggen i valdebatten jag läst i år tror jag. Tack!

Anders sa...

@ LeoB: Det sovande folket har jag delvis läst och det jag läst är rätt skrämmande, minst sagt.

Och på deras egen stämma sade Fredrik till det gamla och numer oroliga gardet inom M, att man inte alls blivit ett nytt arbetarparti, det handlade fortfarande om att genomföra gamla högerideal, det vara bara en fråga om tid och hastighet...


vi får inte underskatta den mannen. Han är en skicklig strateg.

Anders sa...

@ Marcus: Tack! (tur att jag postade det, för jag skrev så hastigt och slarvigt mellan det jag lade minstingen och mellandottern att jag var i färd med att deleta inlägget eftersom jag kände mig osäker på om det överhuvudtaget hängde ihop!)

Anonym sa...

Måste bara posta en notering angående Bodströms resp. Reinfeldts förvrängningar av sanningen. Nämligen den om skillnaden i faktakollens rapportering. Trots att den senare inte ens korrigerar sig i sändningen utan låter debatten utgå från helt upp åt väggarna fel siffror, trots att han får rött ljus, så är det en positiv air över det hela och SvD ber nästan om ursäkt för det röda ljuset. Samtidigt är det en tämligen negativ vinkling på kollen av Bodström, där siffrorna ändå är fullt möjliga och där han själv korrigerar redan i nästa mening!

LeoB sa...

Ser just nu att SvD så här strax innan valet publicerar sin version av partiernas viktigast vallöften.

Med tanke på bl a det Marika pekat på (se ovan), de direkt felaktiga påståendena som (m) gör om vad (s) vill så är min omedelbara tanke att det troligen finns liknande påståenden i det SvD nu publicerar.

Jag vet inte. Orkar inte titta efter nu. Men det känns som om SvD nu använder sina muskler för att slå på de rödgröna. Så här i elfte timmen är det nog en effektiv strategi för dem.

Anders sa...

Anonym: Du har helt rätt!

Anders sa...

LeoB: Generellt har jag tyckt att SvD, trots sin totala lojalitet till de borgerliga, har hållit en mer respektabel linje rent journalistiskt än vad DN gjort. Även på ledarsidan har SvD hållit en något snyggare profil än vad DN gjort.

DN har varit fullständigt flagranta i sin dyrkan av Reinfeldt och alliansen att den tidningen förlorat all trovärdighet.
På så sätt blir ju SvD lite mer försåtlig om de nu, eller hela tiden, lite mer i smyg har favoriserat alliansen...

Peter Madison sa...

Jag kommer göra något jag aldrig gjort förut. Rösta på Socialdemokraterna. Jag har aldrig gilla Mona och har mer sett henne som en belastning för det socialdemokratiska partiet men efter att ha sett och verkligen lyssnat på vad hon sagt i varenda valdebatt på varenda kanal så är hon den ENDA som rakryggat stått upp och tagit mot all skit som kommit från både höger och vänster och om det är ledarskap vi vill ha i det här landet så är Mona Sahlin det enda valet, enligt mig.

Reinfeldt kan stå med sina hundögon och ljuga och vrida på fakta men 4 års politik, i huvudsak moderat politik, gör inte bara det här valet viktigt, det är ett ödesval och när alliansföreträdarna står i tv-studiorna och lika kallt och cyniskt enbart pratar om jobbjobbjobbjobbjobbb så står den andra sidan och pratar om människorna bakom alla siffror, tabeller och diagram och för mig står det helt klart att alliansen bara är en cynisk samling människor som är satta att administrera det här landet medan Mona och hennes samarbetspartier vill leda landet och det är människorna därute som ska leda landet mot ett bättre och lite varmare Sverige. Inte siffror i en kolumn...

Anonym sa...

STOPPA TERRORN MOT DE SJUKA! Den kan drabba

DIG!

Rösta rödgrönt - för ditt EGET bästa.

Så enkelt är det - för ALLA utom miljonärerna.

- Peter Ingestad, poet

Hans G J sa...

Vill väljarna ha en rödgrön regering? Det var nog illa med Persson, nu ska Sahlin sätta sig bakom spakarna? "Mycket snack men lite verkstad" passar in på henne. Vad ha hon åstadkommit under alla år vid makten? Ett försvar för pris och lönestopp när inte dom som stod bakom det vågade försvara det. Men i övrigt inget.

Anders sa...

@ Hasse. Jag anser att du har fel. Mona får skit från alla håll (även jag har varit djupt skeptisk), men handen på hjärtat. Det första hon sade - och ville göra - när hon blev vald som partiledare var att se över SAP:s syn och politik för småföretagare.
Detta försöker hon fortfarande få gehör för, men tyvärr har stora tröga intresseorganisationer som LO ibland för stort inflytande i S.

Ändå har Mona gjort fantastiska och helt revolutionerande förändringar.
1) Hon såg att S inte hade en egen bra miljöpolitik. Hon såg också att det skulle vara svårt att få med sådana fack som pappers och metall hela vägen i att exv få bort kärnkraften till förmån för att satsa rejält på framtidens energikällor. Alltså bestämde sig Mona för det helt oerhörda att ingå samarbete med MP.
Och sen även med V.

Jag kan inte säga annat än att Mona är djävligt, djävligt modig - och envis - som orkar ta dessa svåra strider i det stora tröga sossepartiet...

Och det är inte hennes fel att det inte går snabbare. Samtidigt är viss tröghet i demokratiska sammanhang rätt bra.

Perra J sa...

Jag läste det där blogginlägget "Sveket" som du länkar till. Ofattbart, vidrigt. Man får blodsmak i munnen.

För mig känns det som att det är EU som vill ha en viss typ av regering i sina medlemsländer, och att de har makt och resurser att påverka opinioner, medelst vad som kallas 'social engineering'. Fascism är den regeringsform som passar de globala makthavarna bäst. Vi behöver vakna upp ur den ankdamm som innesluts av den egna nationen och även se vad som finns utanför, då kan vi kanske se svaren på frågor som "Vem tjänar på att sjuka och orkeslösa människor behandlas på det här sättet?". Svaret ligger kanske utanför spelplanen. Det handlar inte bara om 'Alliansen versus de Rödgröna'.

Rätta mig om jag har fel (jag har jävligt gärna fel...)

Anders sa...

@ Perra J.

Vi lever i obehagliga tider. I Italien har en fascist makten, detta eftersom han äger ett medaiimperium, som han i sin tur roffat åt sig med inga andra medel än så som maffian alltid har skaffat sig rikedomar.

I Frankrike skövlar man romers hem och förskjuter romerna ur landet.

Och nu i Sverige har vi begåvats med ett främlingsfientligt parti.

I Sverige är det också så att media till minst 80% ägs av intressen som vill ha en borgerlig regering. Moderaterna får till och med hemliga anslag av stora donatorer.

Det är ingen sammanhållen konspiration, däremot har de rika människor med mycket makt börjat intressera sig allt mer för att inte bara erövra pengar, utan även direkt politiskt inflytande.

De inspireras av varandra över gränserna. SD av Danskarna. osv.

Så jag kan väl varken rätta dig eller säga att du har vare sig rätt eller fel.
Jag ser det mer som att en rad obehagliga tendenser just nu konvergerar.
Främlingsfientlighet, förakt för svaghet och att kapitalet nu från helt olika håll och branscher inte längre nöjer sig med att ha dyra lobbyister i Bryssel, nu vill de ha sina egna män på daburetterna. Får att få som de vill. För att få kontroll. All sorts kontroll.

Perra J sa...

Tack Anders
Och nu har vi ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Något känns väldigt märkligt med detta. Precis varenda kommun i landet (efter vad jag hört) har runt 5 % sverigedemokrater, dvs precis vad som krävs för att ta sig in. Men om det bara var en missnöjesyttring, varför fick inte t ex PP flera röster?

Jag tror på fullt allvar att något inte har gått rätt till.