onsdag, augusti 18, 2010

Kärlek i universums periferiJag vill inte vara med i någon valdebatt. Jag kan inte ens. Det är inte min bag. Jag är och förblir anarkist.
Även om jag anslutit mig till socialdemokraterna och är medlem.

Det konstiga är att de tagit emot mig. Att de till och med nominerat mig på någon lista som jag inte förstår vad det innebär. Jag har sagt precis som det är:

- Hör ni. Jag är anakist. Jag är pirat. Jag är till och med liberal när det kommer till frihetsfrågor, men inte när det kommer till neoliberalers syn på marknaden.

Jag kan aldrig sätta en abstraktion som marknaden före den konkreta varelsen i kött och blod; människan.

Ändå låter de mig vara kvar.  De där konstiga sossarna ser sig omkring, slår ut med armarna och säger: "Fan kolla! Vilken märklig bukett av blommor vi är!"

Och så är det ju. Det där partiet som alltid blir anklagat för att vara värsta pampnästet består av alla möjliga, från sådana misantroper som jag som lufsar omkring i  m59 köpta för 20 spänn på militärt överskott till kritstrecksnissar som byter från bruna till svarta skor kl 17.00 för annars känns det fel för dem i salongerna.  (eller om det är tvärt om, jag har aldrig fattat varför och vilken färg man byter på pjuck sådär vid olika klockslag).

Ska jag sammanfatta varför jag har valt att gå med i det för en anarkist så märkliga partiet socialdemokraterna så handlar det om en enda sak.

Socialdemokrater är snälla människor. Dom vill sin nästa väl.

Det vill inte det blå laget.
Det blå blockets ledare upprepar en enda sak och han sa det med extra eftertryck i Västerås förra året när han ville återvinna sina gamla kärntrupper som börjat tvivla starkt på vad deras ledare höll på med i sin retorik. Den lät så vänster, men där, i Västerås bedyrade Fredrik:

"Färdriktningen har inte förändrats, det är mer en fråga om tid."

Här talar han klartext. Moderaterna har alltid, i alla tider, i mina ögon varit motståndare till all utveckling och befrielse av människan. Framför allt vill man inte hjälpa sin nästa.

På många sätt är socialdemokratin en klen motvikt för att försvara de värden jag tror på. Men det finns ingen annan till hands.

Därför har jag valt att ansluta mig till den snälla sidan, men det skaver mig på något sätt att vara medlem.

I hjärtat är och förblir jag en misantrop, en anarkist, en ensam irrande röst som söker snällhet och vill hitta fler sätt att uttrycka kärlek på. Inte minst i stunder när jag påminns om att jag endast en kort liten tid benådats att vistas här, på en liten blå och grön och alldeles överväldigande vacker planet i periferin av ett galet stort och ofattbart universum.

6 kommentarer:

Jane sa...

Jag kom ihåg en Podcast från 2007 som på ett konkret och engagerat sätt tar upp den goda sidan; tron att socialim är principiellt gott med Anders Hjemdahl.

Färdriktningen på moderaterna har verkligen förändrats under Reinfeldt — åt vänster, kryddat med en sällan skådad kontrolliver, vilket gör att Piratpartiet behöver komma in i riksdagen. Men högersidan ska ändå ha credit för ekonomin och i alla fall lite incitamentsstruktur, inte bara i form av måttligare skatt för låginkomsttagare.

Lars-Erick Forsgren sa...

Du skriver alltid så bra!
Men lite vill jag korrigera...
Många, men inte alla, sossar är snälla och vill väl.

Alliansen i sig vill inte illa. Men på ngt sätt känns det som att en stor del av ledarna vill det.

Däremot menar jag nog att man inte kan säga att vissa (demokratiska) ideologier är antingen goda eller dåliga.
Alla vill ett bättre samhälle (ja, jag räknar då inte in nazzarna etc), men man har olika vägar att nå det goda samhället.

Sedan är det upp till var och en att bedöma hur man värderar vägarna (medlen).
Jag anser då att t ex socialism/kommunism visar på dåliga vägar - dvs erfarenheten av tillämpad ideologi i deras fall lett till ohyggliga folkmord och lidandena av många de slag.

Och även om konsekvenserna inte är riktigt lika illa vid tillämpning av en del andra ideologier, så köper jag dem inte pga felaktiga medel. Framför allt ser jag ju hur tillämpningen även i andra fall inte är godkänd. Som när påstådda liberaler (i fp, c, m) kan lagstifta om integritetskränkande lagar etc.

Peter Madison sa...

Fantastiskt att ett parti som Socialdemokraterna kan komma på något så urbota korkat som rutavdraget 2.0. "Ropen skalla, en Butler åt alla"

De är mot något som de sen tänker införa själva!

Alliansen har lurat ett helt folk med sin sjukt orättvisa politik och de ser ut att lura (?) folket en gång till. Sossarna har somnat i sin folkhemsdröm och vägrar förnya sig utan förlitar sig istället på kommunisten Ohly....

Personligen tycker det här med blockpolitiken är förödande för demokratin. En röst på S blir ju per automatik en röst på V liksom en röst på C blir en på KD. Vi är mer och mer på väg mot systemet de har i USA och det är ingen bra väg att gå.

Jag är helt vilse om vilket parti jag tänker lägga min röst. Det enda jag vill och önskar är att Reinfeldt och hans lakejer ska ut ur Rosenbad den 19:e september

Ur led är tiden...

cnab sa...

Hej Anders, det var tag sedan jag hälsade på i din kommentarsspalt. Men jag följer din rackarns bra blogg! Vill bara säga att du faktiskt kan hjälpa till att få Sverige på rätt kurs igen genom en röst som verkligen kan komma att betyda något. Ungefär 400.000 personer (en är kanske du, Anders med uppebarligen i alla fall Peter Medison) är idag osäkra och har inte bestämt sig. Ju fler av dessa som röstar på det enda parti som bryr sig den demokratiska grundvärdena (Vår egen Författning och FN's och Europarådets konventioner om de mänskliga fri- och rättigheterna, FN' Barnkonvention, FN's 22 standrardregler för funktionshindrade (Upphovman f.ö. den förre socialministern Bengt Lindqvist, S, en gudabenådad trummis och själv funktionshindrad). Se till att Författningen efterföljs och att de undertecknade internationella konventionerna nu äntligen blir gällande svensk lag! Den politiska taktiken har i massor av decennier varit att försöka både äta och ha kakan kvar, oavsett majoritet i Riksdagen. Ärligt? Ha! Sälla dig till de 400.000, Peter Madison, och rösta på Piratpartiet den 19 september. Det blir du garanterat inte ensam från den gruppen!

Unknown sa...

Nu gott oich väl omkring tusentalet franska dikter översatta och tolkade:

Ordgaller

Dessutom skriver jag fransk poesi själv:

Poétudes

Poésie étrangère

- M v h,
Peter Ingestad

Anders sa...

@ Cnab25: Det var inte igår!
Och vet du. Jag är väldigt nära att byta spår jag med.
Men jag är så himla förskräckt över alliansens framfart att jag inte kan.