måndag, oktober 06, 2008

FRA Press- och Bloggmeddelande 2011 mars 13

Som framgått av den senaste tidens upprörda debatt gällande rikets säkerhet, sedan det kommit till allmän kännedom att FRA ägnat 120 dagar åt att se youtube-klippet kallat "lebanon dance2", behöver vi förstärka avd: Arab. Inflödet av audiovisuell datamängd som kräver okulär kontroll har ökat dramatiskt.
För 7 månader sedan var mängden material att analysera 27.348.213 videoklipp av en sammanlagd längd av 1,35 miljoner timmar. Bara från youtube. Idag har mängden material dubblerats. Vi har 2,7 miljoner timmar videoklipp som måste analyseras.
Det finns tjänstemän inom säkerhetsorganisationer i EU, USA, Canada som anser att tjänster som youtube måste komma under vår kontroll, annars stängas ned.
Vi låter vår medarbetare Niklas Gerdlin berätta om sitt teams arbete med det aktuella klippet "lebanon dance2". Klippet är endast 41 sekunder och speglar väl de problem vi ställts inför.
- Hur lång tid har det tagit ditt team att få fram de första informationsbitarna?
- Vi är tre man som jobbat heltid i 4 månader. Vi har knäckt den första biten, som visar en hälsning riktad till oss. Själva meddelandet ligger fortfarande dolt i bilden, nedfragmenterat i varje enskild bild. Men låt oss se klippet.

- I det första upptäcker man ingenting. Vår maskinella förbearbetning gav heller ingenting. Det första uppslag vi följde var att flickan morsetelegraferade. Vi kallar det morsespåret.
Morsespåret: När hon svänger höften vänster är det (di) kort och höger (da) lång. Då fick vi fram följande serie.
. _ _ . _ . . _ . _ _ _ . . _ . . . _ _ . osv.
Vi lade ned 32 dagar på detta spår eftersom CIA hade tipsat att bandet troligen var inspelat i Beirut i samma lägenhet där Hassan-Ghassan-Muhammed-Dassan kan ha bott. I vissa sekvenser höftrörelser kunde vi få fram ordet Jihad, samt Hassans namn, "morsat" med konsonanter så som de skrivs i gammal koranarabiska. Men frågan är ju om en ung flicka idag så lätt och ledigt kan dansa morse på gammal koranarabiska. Givet att hon bor i Beirut blir samma dans "Jahve is calling", märkligt nog, morsat på modern hebreiska. Vi har även testat att filtrera hennes dans genom engelska osv. Vi får inte ut några entydiga resultat och har släppt det spåret.
Skuggpixelspåret: I en sekvens med början nio sekunder in i klippet syns en skugga röra sig från flickans navel och uppåt höger i bild. Skuggan kan vara en slump, att en fågel flyger förbi fönstret, en katt hoppar, eller att en människa pekar ut något som finns att upptäcka. Detta spår förbryllar oss fortfarande och är under analys. Det verkar som om det sker pixelförändringar i tapeten där skuggan pekat. Det kan vara en karta över ett tunnelbanesystem, eller också bara en gren som rör sig utanför fönstret.
Spridningsspåret: Hela 834.426 personer har sett videon via youtube. Störst genomslag har den i Saudiarabien, (uppgift från CIA) vilket får oss att tro att wahabister kan knytas till flickan. Wahabisterna sprider som bekant gratis koranböcker, främst i London. I dessa upplagor har man ändrat texten hur judar och kristna ska behandlas. I koranens originalversion framgår att dessa "bokenst folk" ska lämnas ifred, att de är heliga och kommer till himlen sin väg. Wahabisternas koran säger att kristna och judar är fördömda. Alltså har man rätt att döda dem. Det sägs inte rätt ut, men texten kan nästan enbart tolkas så. Koranen har genom wahabisternas omskrivning gått från fredlig samexistensbok till att fungera som krigspamflett för heligt krig, Jihad.
Vi har konstaterat att 314 muslimska män i London mycket frekvent tittar på "lebanon dance2". I Sverige finns just nu 9 unga män som ideligen ser klippet. Tillsammans med MI5, London, kartlägger vi dessa män. I Tyskland arbetar ett team med samma klipp och där finns 512 muslimer som ser på filmen frekvent. Vi har ännu ingen evidens, snarare tyder allt på att de frekventa tittarna endast tycker att flickan är fin. Det otäcka är att vi kan spåra detta, men att det sker hela 60 dagar för sent. Vi kan av sekretesskäl inte visa er det, men en del av det skarpa meddelande som finns i filmen har redan passerat sitt aktionsdatum. Ur ren säkerhetssynpunkt är filmen alltså redan passé, men vi fortsätter att granska för att lära.
Ett annat bekymmer det inte går att sticka under stol med: Det finns fortfarande drygt 800.000 personer som sett filmen en gång, varav 112 i Sverige. Någon av dessa kan vara terrorist som varit smart nog att tanka hem filmen vid första uppkopplingen. Just nu riskerar vi tillsammans med MI5 och de tyska, spanska, franska och portugisiska spaningsteamen att kränka 12.835 individers privatliv. Detta på grund av denne enda film. Som ni vet analyserar vi många filmer. Vi tvingas i nuläget gå igenom samtliga misstänktas post, telesamtal. Allt. Vi tvingas till detta på grund av vår teknik- och resursbrist att dechiffrera detta nya hot.

Laserhälsningen som gav nyckeln: Dag 119 hittade vi i en laserprick genom att "scanna/genomlysa" flera bilder samtidigt. Vi fortsatte processen. Nu har vi analyserat 3 sekunders bildrutor, alltså 75 rutor. På dessa får vi hälsningen: "BRA FRA" skrivet med ett lasersikte, alternativt en vanlig laserpenna.

(Genom att låta rätt antal bilder "lysa" igenom varandra träder skriften fram)
Vi misstänker att filmen är planterad av CIA, i utbildningssyfte. Med "genomlysningsmetoden" har vi upptäckt att det finns flera hundra laserdottar i varje bildruta. Hur de skjutits vet vi inte. De täcker även flickan. I detta klipp på 41 sekunder ligger ett dolt meddelande inbäddat som i textform skulle uppta flera sidor.
För terroristen kostar det ingenting att skapa sådana här komplexa chiffer. En laserpekare och en videokamera, det är allt. För oss som ska dechiffrera tar det månader, ibland år, att lista ut vad för meddelande som ligger dolt, eller hur det är gjort. Vår slutsats är given. För att stärka individens integritet behöver vi mer resurser.
Sedan det läckt ut att vi studerar klippet "lebanon dance2" säger våra kritiker att vi bara sitter och ser på magdans hela dagarna. De säger också att av 2,7 miljoner timmar videoklipp har endast detta om 41 sekunder visat sig vara farligt. På låtsas!
Det är sant. CIA har troligen planterat filmen. CIA varken bekräftar eller dementerar. Icke desto mindre visar "lebanon dance2" hur förslagna terrorister kan vara och hur viktigt det är att vi lär oss att hitta adekvata metoder att ringa in dem.
FRA väljer i detta läge att visa vilken sorts filmer vi med iver analyserar. Vi vill ärligt belysa problematiken att skydda landet och världen från terrorism. OBS detta är autentiska filmer från arabvärlden. Vi har funnit att de inte har dolda meddelanden.
Skarpa terroristmeddelanden, såvitt vi har dem, håller vi hemliga av sekretesskäl.
- Urvalet torde visa att det inte finns någon anledning till panik. Muslimer sitter inte och snickrar bomber hela dagarna, utan vi på FRA upplever varje dag att de är människor precis som vi. Flickorna klär sig fint och dansar, pojkarna tittar på och blir glada. Livet har sin gång även i arabvärlden, som vi säger på avd: Arab.
Tag ändå varning. Mitt bland alla dessa trevliga klipp kan det dölja sig en terrorist. Minns 11 september. Var på er vakt.
FRA har ytterligare 27 miljoner obearbetade klipp av denna art. Bli en av oss! Arbeta för säkerheten!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dagens största garv.....*S*

Anders sa...

På morse: _ _ _ . . _ . _ . . _ _ . . _ . . ._ _ ./

;)

surgubbe sa...

Välarbetat story och rolig läsning, men tyvärr måste jag säga absolut inte trovärdigt scenario.

FRA skulle givetvis aldrig våga tanka ner och analysera nåt terrorhot från youtube utan att be upphovsrättsinnehavaren om lov först. Du får släppa version 2.0 av din story. 2.0 blir alltid bättre.

Anonym sa...

@Surgubben: Intressant vinkel där. Givetvis ska inte FRA bryta mot upphovsrättslagen, hur skulle det se ut? Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och annat mjäkigt trams, men inte upphovsrättslagen!

Gun Svensson sa...

Tack för ett riktigt gott och bitvis rått skratt. Det är skillnad på lagar och lagar, det vet vi väl alla vid det här laget.

Anders sa...

Surgubbe; Jag kan lova dig att vi u
Under ytterst strikta former har vidfrågat Libanons motsvarighet till STIM, som i sin tur har kontakt med Hamas - och CIA, i det fall det är CIA som gjort filmen, kort sagt, på sådana vägar gör vi vårt yttersta för att försäkra att upphovsrättsinnehavaren får sin beskärda del. I själva verket är det så att CIA är den ojämförligt största innehavaren av sådana här rättigheter. Det är på så vis de får in sina extra summor som kongressen inte kan spåra, varpå följer att CIA har lättare att finansiera porjekt som sk Contrasaffärer etc.

Anders sa...

Rättelse till Surgubben:
Jag skrev Hamas. FEL. Skall vara Hizbollah, i detta fall.

vänligen
Niklas Gerdlin, förste frAgent, Avd: Arab. Kallad "Araben".

Anders sa...

Joshua: Upphovsrättslagen, är, som alla förstår, den stöttepelare multinationella företag lever på.
Medicin som skulle kunna tillverkas för en 100-del av priset kommer på så sätt aldrig ut på marknaden.

Målet är givetvis att sjuka Afrikander osv ska lära sig att självläka.

Under tiden blir som en bieffekt de multinationella företagen rikare än små pytteländer som larviga Sverige.

Anders sa...

Farmor Gun:
Jag har att låta hälsa från Niklas Gerdlin, förste frAgent, Avd: Arab, kallad "Araben" att detta är allvarliga saker. Det råkar nu vara så att ett estimerat antal om 380 miljoner muslimska magdansande flickor sätter rikets säkerhet på spel.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja detta magdansande hot måste tas på allvar. Inget att fjamsa om.
Ett problem är dock att hitta tillräckligt många analytiker (i rätt åder) som kan titta på flickorna utan att distraheras.

Det måste analyseras snabbt, innan bomberna (!) briserar.
I värsta fall får FRA importera analytiker. Kanske har Usama Bin Landen några tips om några rekryter?

Lars-Erick Forsgren sa...

Ålder, ska det vara, inte åder. Dvs tillräckligt hög ålder.

Anders sa...

lars-erick:
Här på FRA, avd: Arab, kallat "Araben" talar vi också om åder.
Vi menar att man absolut inte får förväxla begreppet 'åder' med 'ålder'.
Själv är jag 47 och kan knappt ännu komma ifråga att analysera filmer av klass 6. Klass 3, som denna sk "lebanon dance2" klarar jag dock.

För att klara klass 4 krävs att man fått en högre grad av sk åderförkalkning, vilken beklagligt nog ännu inte inträtt hos mig.

Begreppet 'åder' är alltså att hänföra till ett biologiskt 'åldrande' hos mannen. Man kan påskynda det med rökning osv.

Nikklas G, förste frAgent, avd: Arab, kallad Araben.

Martin Vesterlund sa...

Dagens gapskratt och humörförbättrare måste jag säga!

Anders sa...

npc}otyg:
Nej, nej, och åter nej.
Detta är allvar!
Hälsar Niklas G, FRA,avd: Arab. kallad "Araben".

Anonym sa...

!Alla order om att motståndet
skall uppgivas är falska!

Gå istället rakt till GO och gör din plikt:

Fem frågor till riksdagsledamöterna

Anders sa...

Olof, exakt.
Klicka på länken till FRA:s hemsida. Omedelbart!
Den återfinns längst ned i inlägget.

Anonym sa...

*skratt*...Detta är bara för bra..:)

Anders sa...

-- . . - - - ./ - - . . . - - . - /
:)

Anonym sa...

Grymt kul! Tack!

Anders sa...

thomastvivlaren:
Tack själv! :-)