måndag, november 09, 2009

Att sälja sig själv som vara

(Klicka för större)

Att skapa PR kring sig själv kanske en del klarar på ett bra sätt. Jag gör det inte.
Ovan är det Naturvårdsverket som hjälpte mig att skriva text och välja bild till det seminarium jag utvecklade och anpassade speciellt för dem.

Är det bra? Känns det lockande? Är det något jag kan använda mig av vidare på min hemsida för att informera om vad jag gör och erbjuder?

På hemsidan har jag smått intetsägande rubricerat grundstommen till samma föredrag "Ledarskap och stresshantering"

* * *
För övrigt är jag riktigt upprörd hur illa det fungerar att vara enmansföretagare i Sverige. Jag har gått omkring i många år nu och i hemlighet trott att jag är en total sopa som inte klarar av att fixa det på ett bra sätt.

Men så plötsligt började jag och "Sagor från Livbåten" diskutera problematiken; att de sociala skyddsnäten funkar för alla andra, men inte för egenföretagare.

Jag inser alltmer att vi är många egenföretagare som känner och upplever att vi ska - med Reinfeldsk vokabulär - LEVERERA inte bara skatt utan också sociala avgifter och moms - men vi får inte ett jävla skit tillbaka.

Jo, man kan i vissa fall dra av momsen!

Det händer att jag hjälper en kille som driver företag i byggbranschen, han kallar staten för: "den stora fula hallicken som bara tar, men aldrig ger..."

Hur ska jag säga? När en lönearbetare blir sjuk får han en karensdag utan pröjs. Sen betalar hans arbetsgivare de påföljande 14 dagarna, tror jag. (rätta mig gärna, för detta är lagar och regler som jag inte tagit del av sedan 1989 då jag senast var fast anställd)

När en egenföretagare, som gått lite knaggligt ett tag, blir sjuk, gissa vem som då ska betala sjukpengen...

En egenföretagare som är ensam får 100% produktionsbortfall både när han hon tar semester, eller blir sjuk

Med oro och medkänsla läser jag hur Isobel har det. Ärligt talat hade jag den helt felaktiga bilden att hon säkert hade sitt på det torra. Jag trodde att hon genom att skriva på så pass stora tidningar blivit tillräckligt känd - och därmed skulle större stålar per automatik rulla till henne.

Enfaldig tanke, förstår jag nu.

Det är skit att vara egen företagare. Särskilt i branscher som har med text, idéer eller kultur att göra.

Att jag har klarat av att vara författare sen 1994 beror inte på att förlagen öser royalties över mig. Jag har sökt och även fått en del stipendier, men de är faktiskt försumbara i relation till den bokproduktion jag presterat - och faktiskt bekostat själv att prestera.

Jag smugglar mig fram, känns det som, genom att skapa en för författandet totalt irrelevant diversebutik där jag säljer vilken sorts föredrag som helst.

Det började med rena författaruppdrag, så upptäckte jag att jag hade lätt för att fånga publiken, att jag med lite förberedelser kunde utveckla även andra föredrag där jag har råkat samla på mig någon sorts kunskap eller kompetens.

Och här står jag nu efter alla åren och har fortfarande lika svårt för att tala för min 'vara'. För varan råkar vara jag själv.

4 kommentarer:

David sa...

Lite kul att du säljer in föredraget med en formation som mest liknar kaos. Tycker mig se Helene Samuelsson på bilden btw...

Anders sa...

David! Ha, visst är det kul!

Vi satt i telefon och mejlade/chattade samtidigt, jag och någon på NV pers-avdelning.

Hon tyckte spontant att kaosbilden var fränast. Så faktiskt valde hon den också. Inte jag:)

Jag har märkt att det faktiskt funkar riktigt bra att vara totalt "Oprofessionell" i möte med 'kund'.

Jag förklarar distinkt vad jag kan ge och göra verbalt, men samtidigt talar jag i nuläget renhjärtat om hur j-a dålig jag är på att sälja mig själv - och då händer miraklet att 'kunden' jättegärna hjälper mig att välja bild, text, tänk....

Och på det sättet syr jag i andanom också ihop mina föredrag bättre, de blir mänskligare, mer närvarande - för den sk 'kunden' o jag har samtalat som 'gamla' vänner fast vi inte är gamla vänner!

David sa...

Jag ska faktiskt hålla föredrag under ungefär samma premisser i nästa vecka.

Tror i och för sig att det är enklare att försörja sig om man uppvisar gott självförtroende och vågar ta ordentligt betalt. Ta en titt på bröderna Härén. De skriver böcker där hälten av sidorna är tomma. Säljer dem efter deras inspirationsföreläsningar. Skickliga gossar.

http://www.youtube.com/watch?v=yH6-ihF2E48

Anders sa...

David. Jag har har sett hela klippet tidigare som du länkar till - och jag tycker inte om hans sätt att vara dryg mot publiken...

Vad gäller betalning följer jag författarförbundets rekommendationer: arvoden


vid enstaka tillfällen har jag tagit mer.

självförtroende och professionalism är inga problem i själva arbetet.

vad jag har problem med är att fixa hemsidan på ett juste sätt.

Jag tycker även illa om att sälja aktivt genom att exv ringa presumtiva arrangörer - kanske beror det på att jag själv hatar alla telefonförsäljare som ringer hem till mig fast jag är med i Nix...


lycka till på föredraget!