måndag, november 23, 2009

Allianspartierna, ett efter ett, blottar sin totala detaljkontrollsvilja

Jan Björklunds politiska vilja stavas total kontroll.
Han förstår inte hur det kan vara provocerande.
Bild från upploppen i Paris.

Jag blev hjärtans glad häromdagen när jag fick tips om de motioner (pdf) om integritet som några folkpartister skrivit inför sitt landsmöte.

En del har framfört synpunkter att en av motionerna skulle vara vag. Jag tycker inte det utan det är en stark motion i en tid då total kontroll från den yttersta makten har blivit det mest eftersträvansvärda av allt.

Nu får jag nya tips i kommentarer, men ser även hos Alliansfritt Sverige att den till namnet liberala partiledningen fått sin vilja igenom. Motionen som gladde mig så har avslagits.

Partiledningen med Jan Björklund i spetsen visar därmed sitt rätta ansikte. Det finns inte en gnutta liberalism kvar i den kroppen. Folkpartiet som bärare av liberala världen är stendött.

Det manar till eftertanke. Särskilt när jag sätter det i sammanhang med andra politiska idéer och viljeyttringar som partiledningen ger luft åt - och som ombuden har valt att behålla.

Folkpartiledaren sade följande om oroligheterna i Rosengård etc:

”Samhällets ordningsmakt måste vara beredd att ingripa och ytterst vara beredd att agera kompromisslöst”.

Jag ser för mig tre stora faror och jag vet inte vilken som är värst:

1) Liberala partier skapar lagar som i hög hastighet för oss mot ett totalt kontrollsamhälle.

2) Liberala partier som tidigare tagit socialt ansvar har mer än moderaterna blivit anhängare av Milton Friedmans skola att kapitalet ska släppas helt fritt. På något mystiskt vis ska det sen därur med automatik växa fram demokratiska mekanismer som får oss alla att bli så lyckliga. (Så man kan undra varför man till varje pris vill kontrollera medborgarna enligt den politiska viljan i punkt 1).

3) Liberala partier börjar uttrycka vilja att gå fram i bostadsområden på samma sätt som polisen har gjort i Paris förorter, med enda resultat att polisen lockar fram än värre kravaller. Det är alltså de liberala partiernas politiska vilja när man misslyckats med sin övriga politik, att tillse att medborgarna har det så pass bra att de inte ser kravaller som en lösning på sin svåra situation i landet.

Som läget är finns det bara en motvikt - och den är ännu i mina ögon för svag och oformulerad - de rödgröna.

Piratpartiet säger att de vill bli vågmästare. Jag anser att Piratpartiet har bråda dagar att bredda sin politik något.

Jag kan inte stödja ett piratparti som går in och stödjer en så kallad Liberal Allians att fortsätta sin människofientliga och ovärdiga politik enligt de tre ovan punkterna; Total kontroll, Total massaker på välfärdssamhället genom oansvariga skattesänkningar som inte går att finansiera och en smygrasism som knappt är smygande längre utan flagrant.

Om vi inte får bort alliansen vid valet kommer de efter ytterligare en mandatperiod att efter sig lämna ett ekonomiskt ruinlandskap fyllt av kameror och övervakning, ökat utanförskap och detaljregleringar in på minsta nivå.
Jag anser att Pirater som är vänster eller liberala med omedelbar verkan bör gå in i V, MP eller S och föra sin politik där, men även för att bredda och fördjupa sitt politiska kunnande.

Detta bör man göra parallellt med att man fortsätter sin strävan att komma in i riksdagen. Partitaktiskt vet jag inte alls om det vore det allra bästa för PP. Däremot kan det vara nödvändigt för att få ordning på lagstiftningen som rör allas vår frihet - och hur vi vinner detta spelar rent taktiskt mindre roll. Vi måste bara vinna striden.

Det finns inga alternativ.

Partiledningarna inom Alliansen är så jävla rökta. Och människofientliga. Att det finns några få goda krafter i varje alliansparti räcker tyvärr inte.

De rödgröna, med fel och brister, är betydligt öppnare för bearbetning i rätt riktning.

19 kommentarer:

Karl sa...

Det finns inga liberala partier i Sverige, alla är mer eller mindre sossar lite.

Man kan inte kalla sig liberal och rösta igenom FRA dessa två saker är helt oförenliga.

Mikke sa...

Hej Anders!

Om man VERKLIGEN bryr sej om medborgarrättsfrågorna och den personliga integriteten så röstar man PP i valet i september. Att som du skriver, rösta på de rödgröna, är samma sak som att ge upp medborgarrättsfrågorna till förmån för traditionella vänster/höger frågor. Och gör vi det så kommer vi att cementera övervakningssamhället. Du kan stå o skrika hur mycket du vill. Dina Sossebröder kommer att klappa dej på huvet, duktig idiot, samtidigt som de inför iPred2 och en perves Socialdemokratisk variant på FRA-lagen. För gudbevars, Artisterna måste ju ha betalt och Signalspanning måste ju finnas tyvärr.

Du är inte där än. MEN du kommer, precis som jag gjort, till slut att förstå att det finns bara ETT ALTERNATIV och det är att rösta på Piratpartiet.

/ Mvh Mikke Svensson PP Kalmar

( Ps, Jag är alltså en av dessa vänsterpirater som du uppmanar att rösta rödgrönt. Det kommer inte att ske. )

Anna Troberg sa...

Hej!

Som jag ser det så är en av PP:S främsta uppgifter att visa alla partierna i riksdagen precis hur viktigt det svenska folket tycker att integritetsfrågan är.

Det har redan visat sig hur stor roll intern opinion i de andra partierna spelar. I princip ingen alls. Det som då återstår är påtryckningar utifrån och där har PP en stor uppgift att fylla.

De etablerade partierna satte kaffet i vrångstrupen när de såg resultatet i EU-valet. En del av dem har tagit små steg i rätt riktning, men det räcker inte.

Det behövs mer kaffe i vrångstrupen för att de ska ta integriteten på allvar. Det mest effektiva sättet att få dem att reagera på riktigt är att se till att PP kommer in i riksdagen.
/Anna Troberg / Vice partiledare PP

Hanna Dönsberg sa...

Hej Anders! Jag är f.d. väsnter och blir lite ledsen över ditt inlägg. Det har varit svårt för mig att bemöta alla otrevliga vänsterpartister jag träffat sen jag blivit pirat. Samarbete runt piratfrågor har det aldrig varit tal om, jag har försökt men bara fått skit tillbaka. Detta har förstått gjort det lättare för mig att fokusera på piratpartiet, men jag opinionsbildar vänster i vissa frågor på privat nivå. "Total kontroll, Total massaker på välfärdssamhället genom oansvariga skattesänkningar som inte går att finansiera och en smygrasism som knappt är smygande längre utan flagrant." Vi talar inte om skatt, eftersom det ger för stor motsättning i samarbete med alla partier (ett fritt samhälle utan övervakning är prio ett). Kontroll och rasism är vi såklart emot helt och hållet, angående det senare får du gärna kika in på http://hannadonsberg.wordpress.com/brinner-inuti-utanfor

Anonym sa...

Ummm...hört talas om Bodströmsamhället? Har du läst vad sossarna vill göra efter valet gällande IPRED, FRA mm.

Visst håller jag med att alliansen är ganska katastrofala på området än så länge...men de går väl i takt med sossarna som initierade stolligheterna. De finns ingen saklig grund för att det skulle bli bättre efter ett maktskifte.

Nyckeln är att få in piratpartiet...om de väl kommit tror jag de har mer att hämta inom de partier som i alla fall på pappret svär sig till liberalism än partier som helt saknar idelogisk kompass på området.

Anders sa...

@ Markus. Vi är eniga i saken att det är oförenligt att kalla sig liberal och rösta för den sk "FRA-lagen".

Däremot är vi inte eniga i att alla partier är sossar light.

Det skiljer en djup avgrund mellan sossarna och moderaterna, även om nya moderaterna rent retoriskt lagt sig till med småsocialistisk vokabulär. Men det är inget annat än retorik. Den politik den M-styrda alliansen för är värdekonservativ med inslag av totalitärism i form av kontrollbehov och ekonomiskt tror man på Milton Friedman.

Det är rätt långt ifrån vad sossar vill.

Anders sa...

Mikke: Du missläser mig, eller också uttryckte jag mig oklart.

Jag vill och anser det nödvändigt att Piratpartiet kommer in i riksdagen. Men fram till dess kan man göra mycket nytta i V, MP och S.

Jag har själv fått min arbetarkommun i Östersund att anta 4 "piratmotioner" som sina egna. Jag fick arbetarkommunen intill att göra samma sak. Totalt var vi 7 arbetarkommuner som skrev under en av dessa motioner.

I skåne fanns en arbetarkommun som ville få bort IPRED helt. OSV. OSV.


Man kan leka med tanken, vad hade hänt om 40.000 pirater blivit medlem i SAP? Då hade SAP plötsligt till 30% varit äkta Pirater.

Lek med tanken....

* **
Jag har nu läst om min egen text och jag tycker nog att jag är ganska klar över att Piratpartiet behövs... Men att det finns flera sätt att föra fram våra frågor.

Anders sa...

@ Anna Troberg. Vi är rörande eniga :)

Men du har fel i en sak. Lilla jag fick min arbetarkommun att anta inte mindre än 4 'piratmotioner'..

Som jag skrev till Marcus ovan, lek med tanken att PP fortsätter att vara PP, men också att ni 40.000 medlemmar gick in i Sveriges största parti som medlemmar, alltså SAP.

Hade ni gjort det innan kongressen, hur hade sossarnas kongress sett ut då??? mer än 30 % driftiga Pirater som skriver motioner, är med i Sossar mot Storebror, osv....

Vi har ju interna nätverk...

I övrigt ser det ju så tråkigt ut som du säger, Piratpartiet behövs.

Vi hörs!

Anders sa...

Hanna Dönsberg:
Inte ville jag göra dig ledsen! Och jag förstår varken hur eller varför.

Inför sossarnas kongress tog jag personligen hjälp av både vänster och piratfolk i en liten svärm som letade fakta åt mig osv. Inga problem alls.

Personligen har jag heller inga problem med att vara totalpirat inom SAP.

Det går hur fint som helst!

De vänster jag träffar, mest på nätet, är lika mycket pirat som jag. Jag kan därför bara tolka dina svårigheter med vänsteranhängare att du haft otur...

Läs gärna ovan jag skrivit till både Marcus och Anna hur bra det gått att föra piratpolitik i flera arbetarkommuner.

* * *
Jag tror inte heller att PP ska börja tala skatt. PP bör foka på integritetsfrågorna, men till integriteten kan man nog knyta rasism osv.

Så tolkar jag i vart fall Piratpartiets vilja; att staten ska skita i om du är bög, flata, kristen eller muslim, svart, gul eller vit.

Just på den punkten kan jag se det som mycket önskvärt att PP breddar sitt integritetsbegrepp något. Eller kanske snarare, förtydligar sig.

* * *
Skönt att höra att du trots allt fortfarande opinionbildar lite vänster privat!!!

Anders sa...

Anonym:

Du skriver:
"..hört talas om Bodströmsamhället?"

Det har jag och jag är väl medveten om att karln infört pinsamheter som datalagringsdirektivet, bland annat.

Hur han inom ramen för socialdemokratins grundvärderingar fått utrymme att göra detta övergår mitt förstånd.

dock, rent realpolitiskt ser just nu spelplanen inom SAP bättre ut än den gör inom Alliansen. Med hjälp ar Piratpartiet kan vi få de rödgröna att än mer gå rätt väg.

En annan politisk realitet är att SD just nu ser ut att ha större chans att komma in i riksdagen än PP.

Men säg att ni båda kommer in, centern åker ut...

Då ryser jag vid tanken att PP lierar sig med M och SD...

Plötsligt blir friheten på internet som PP strävar efter inte så mycket värd i mina ögon, om PP i samma andetag vill stödja den övriga batongpoitiken Alliansen står för, med eller utan SD...

Du skriver vidare:
"De finns ingen saklig grund för att det skulle bli bättre efter ett maktskifte."

Jo, om Piratpartiet än mer än nu hjälper till att få S, V och MP att fatta läget....

* **
Och jag sörjer att LIBERALERNA har lämnat fältet. FP och C har svikit allt.

Vårt hopp, som jag ser det, står till att PP kommer in, samt att SAP än mer flyttar sin position närmare PP.

Så ser den bistra realpolitiska situationen ut för mig.

Anonym sa...

Vilket påhopp! Du anser att jag bör gå med i s. Ett part som så kapitalt misslyckats i de frågor som jag tycker är viktiga. Jag hade kunnat tänka mig v eller mp OM de inte hade allierat sig med s. Nu är pp det ENDA alternativet. Jag förstår inte hur du kan tycka att piratpartister ska gå med i s. Det vore väl mycket mera naturligt att de som har piratåsikter inom s går med i pp. Jag skulle ALDRIG kunna tänka mig att rösta s så länge de visar sådant totalt förakt för det som är viktigt för mig. Jag känner mig skymfad! /Anders

Anders sa...

Anders Anonym: Ack, ack ack.
Du har läst mitt inlägg slarvigt. Eller också har jag uttryckt mig oklart.

jag kan bara uppmana dig att läsa inlägget igen, men kanske hellre mina svar på alla kommentarer ovan, så kanske det inte längre känns som något påhopp!

Lev väl :)

Anonym sa...

För att travestera dina egna ord:

Partiledningen inom s är så jävla rökta. Och människofientliga. Att det finns några få goda krafter i partiet räcker tyvärr inte.

Jag har läst inlägget igen och även dina svar på kommentarer. Jag anser att du har helt fel. Det är sådana som du som ger rättfärdigande åt den medborgarrättsfientliga politiken som ditt parti för. Detta just genom att du är med i partiet trots att du egentligen tycker något helt annat och till och med själv säger att du är totalpirat. Jag håller inte alls med om att det skulle vara någon större skillnad på s om m i de medborgarrättsliga frågorna. Jag tror att om sådana som du öppet tar avstånd från partiet istället för att löpa med, DÅ skulle det kunna hända något. Jag tog mycket illa upp av ditt inlägg. /Anders

Anders sa...

@ Anders.

Jag är djupt bekymrad. Piratpartiet är inte ens på radarn. Inte sedan EU-valet har PP varit uppe på radarn.

Vad är frihet för dig?
Vad är frihet för liberaler?
Särskilt socialliberaler.

Det parti som adresserar dessa frågor bäst är MP. Även nätfrihet där MP ligger väldigt nära PP.

Jag är bekymrad för PP.

PP gör ingen nytta om man inte kommer in i riksdagen.

* * *
Du tror inte på den kamp jag och mina vänner gör inom S.

Det får stå för dig. Jag vet vad jag gör, jag vet att vi lyckades knuffa partistyrelsen en liten bit ur läge.
Nu är det bara att fortsätta att nöta.

Jag hoppas att PP lyckas lyfta sig upp i radarskenet igen. Annars är PP helt rökta i riksdagsvalet.

* * *
Hade jag gått ur SAP, eller inte varit medlem, hade jag aldrig lyckats få in nya formuleringar att gälla från partikongressen och framåt.

Politik tar jävligt lång tid ibland...

* * *
En annan sak. Vad tror du som Pirat? Vad kan du göra om du inte kan få till stånd politiska uppgörelsers med exv de rödgröna?

Det är en politisk realitet att PP inte blir så stort som exv MP eller för den delen SAP.

Unknown sa...

"PP gör ingen nytta om man inte kommer in i riksdagen."

Riksdagen är inte på något sätt det enda sättet att påverka och verkligen inte något självändamål för PP. PP är bara en del av piratrörelsen som funnits bra mycket längre än partiet. Piratbyrån, Svart måndag, StoppaFRALagen.nu, motståndsrörelsen till mjukvarupatent, WeRebuildEU och Juliagruppen är exempel på några andra organisationer och nätverk som jobbar för våra frågor men helt utomparlamentariskt.

Sen kan man fundera på vilken syn du har på våra medlemmar när du kommer med idéer som att försöka få alla 50 000 PP-medlemmar att gå med i SAP. Anledningen till att vi lyckats samla så många människor bakom våra ställningstaganden har ju med att göra att vi inte tar ställning i andra frågor. Min bedömning är att vi i runda slängar har drygt lika många vänstersympatisörer som högersympatisörer bland våra medlemmar. Men bland de frågor man ändå är helt överens är en väldigt misstänksam inställning till alla former av auktoriteter. Med det sagt vill jag bara tillägga ett lycka till med att tala om för dem att de ska gå med i bodströmspartiet! :)

"Piratpartiet säger att de vill bli vågmästare. Jag anser att Piratpartiet har bråda dagar att bredda sin politik något."

Hur menar du att vår vågmästarstrategi skulle fungera bättre om vi tog ställning om en massa som inte har med informationspolitik eller demokrati att göra? Är det inte snarare tvärtom, dvs svårare att behålla sin neutrala ställning och förhandlingsposition ju mer frågor vi tar ställning i?

För övrigt vill jag säga att det är nobelt av dig att försöka påverka det största av gammelpartierna för att anta PP-politik. Dock har du ett problem som inte avhjälps hur mycket du än lyckas få stofilerna som styr partiet att gå med på, och det är faktumet att PP-politik inte har någon ideologisk grund i vare sig höger- eller vänsterpolitik att stå på. I ideologiskt orienterade partier står alltid politik som har anknytning till ideologin över sakfrågor som inte har det. Får moderaterna välja på att privatisera ett statligt bolag till eller stänga ner FRA så väljer man att privatisera, får miljöpartiet välja på att stänga ner ett kärnkraftverk till eller FRA så väljer man att stänga kärnkraftverket och får Socialdemokraterna välja på att sänka A-kassan eller stänga ner FRA så väljer man, ja vad tror du?

Precis som miljöpartiet inte behövs mindre för miljöns skull bara för att alla andra partier säger att de är för en bättre miljö så kommer inte PP behövas mindre oavsett hur mycket av våra frågor de andra partierna än tar till sig. Det kommer fortfarande bara vara vi som sätter våra frågor kompromisslöst överst på dagordningen.

Och du, respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter är redan idag en del av vad vi kompromisslöst skulle kräva av en regering för att vi ska kunna ge den vårt stöd. Det står i vårt principprogram. Att vi skulle stödja någon regering som vill utöva total kontroll eller på något sätt diskriminerar är det alltså inte tal om.

Anders sa...

@ Samface: Kort. Jag försöker allstå hjälpa saken. Inget annat.

...Och jag vill svara dig men som 3-barnsfar med eget företag som går knaggligt hinner jag just nu inte.

Jag återkommer!

Vänligen
Anders

Anonym sa...

Jag tycker att samface svarade bra och kan bara hålla med. /Anders

Anders sa...

Jag har svarat i ett nytt blogginlägg:

Snart kopplas kablarna in

Anonym sa...

Sossarna har väl redan lagt upp strategin tillsammans med sossarna light (Borgarna). Det blir en samlingsregering bestående av hela etablisemanget. Deras alibi för detta är att hålla SD utanför. Så en röst på någon av Riksdagspartierna är en fortsättning på övervakningen.