fredag, november 20, 2009

Jans marsch dödar i denna stund socialliberalismen. Vad kommer sen?

Igår hyllade jag av hela mitt hjärta ett gäng folkpartister som skrivit en bra motion.

Efter ljusglimten igår ser jag nu mörkt på folkpartiet och den mörkaste figuren i partiet är dess ledare. Min vän Johan Westerholm uttrycker så väl det jag själv känner att jag idag vill sprida hans text vidare.

Det är en viktig text. Det är mörka och farliga krafter som på landsmötet fick röst genom Jan Björklund och fick Johan att skriva följande:

Det här inlägget är lite av självterapeutisk karaktär, det är lite att skriva av mig en sorg jag burit nu i elva år men som idag med Jan Björklunds (FP) tal på landsmötet kom till ett slut. Varför sorg? Jag ska försöka förklara, men det är inte helt lätt.

Jag kommer från en republikansk mittenväljarfamilj, präglad i en akademisk tjänstemanna kultur som av tradition bekänt sig till socialliberalismen och det är därför jag kallar mig för en socialliberal socialdemokrat. Men varför sökte jag mig till socialdemokratin? Detta parti är det enda numera som kan försvara dessa värderingar anser jag, värderingar som har sin grund i John Rawls ursprungsposition vilken är väl värd att reflektera över.
Första principen: Alla ska ha samma rätt till det mest omfattande system av grundläggande friheter som är förenligt med att andra har ett liknande system av för alla lika stora friheter.

Andra principen: Sociala och ekonomiska ojämlikheter ska ordnas så att de är både

a) till största förväntade fördel för de minst gynnade och
b) knutna till ämbeten och befattningar som står öppna för alla under förhållanden som ger alla skäligt jämngoda möjligheter

Lyssna sedan eller läs vad Jan Björklund säger i sitt tal från Folkpartiets landsmöte rapporterat bland annat SvD. En del av talet var bra, men stora delar var mindre bra tycker jag men det senare är väl inte så konstigt det heller, jag känner väldigt få beröringspunkter med så som (FP) utvecklas idag.

Att självaste skolministern inte kan hålla känd idrottares födelseort var väl kanske lite mycket begärt, men vore jag denne idrottare skulle jag känt mig förolämpad, skall hr Björklund nu hålla på med ”name-dropping” skall det vara korrekt. Annars får det vara, det tillhör om inte annat god ton och uppfostran.

Men det var två saker som jag reagerade vid, de taktfasta applåderna och när folkpartiledaren sade följande om oroligheterna i Rosengård etc:
”Samhällets ordningsmakt måste vara beredd att ingripa och ytterst vara beredd att agera kompromisslöst”
Smaka på dessa i kombination, låt det sjunka in en stund. Det är inte så att jag bejakar anarki eller det vi sett i Rosengård och Husby, tvärtom är det något jag själv arbetar för att förhindra som del av min verksamhet. Men den här typen av formuleringar har historien hört förr. På andra platser och i en annan tid. Att (FP) gick socialliberalerna till mötes med beslut om äldreboende och en äldrepolitik var bra men det räcker inte hela vägen.

Det jag ser är en socialliberalism i dödskramper och det är med en stor sorg. För en gång i tiden, för länge sedan, trodde jag i min enfald att (FP) var ett parti som hyllade John Rawls, socialliberalismens fader, gärning och idétradition. Så är det inte sedan en lång tid vilket gjorde att jag i valet 1998 första gången röstade (S) och att jag till slut gick med i (S) den tredje måndagen i september 2006.

Efter en lång process begrep jag till slut hur de socialliberala och akademiska värderingar i ett parti jag hade känslomässiga band med utvecklades till ett alltmer populistiskt neoliberalt språkrör i Milton Friedmans anda. Folkpartiet är ingenting annat än liberalism utan socialt patos, långt ifrån socialliberalismen.

Socialliberalismen är därmed nu död i (FP) skepnad, länge leve socialliberalismen.

SvD, Aftonbladet, Expressen, DN1, DN2, DN3, DN4,

12 kommentarer:

Inge sa...

Jag har läst och avskräckts av Milton Friedmans Kapitalism&Frihet.När jag växte upp fanns det många som kallade sig arbetarliberaler.Jag känner många som trodde på dem. Bengt Westerberg talade jag med i mitt jobb några gånger. Han hade kvar idéer jag kände igen. Nu håller jag med dig. Jan Björklund lockar inte - han avskräcker.

Anonym sa...

Tycker du på fullt allvar att det är någonting liberalt alls i nya folkpartiet? De röstar för de mest fasansfulla dumheter som FRA-lagen och IPRED, de vill aktivt skifta mer och mer makt till EU för att därigenom kringgå de demokratiska spelreglerna, osv.

Hitta något bättre att klaga på, fp har inte varit någon slags liberaler på ett bra tag.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, arbetarliberalerna var ett gott och sunt släkte.

F.ö. är min kommentar här:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/11/folkpartiet-ett-parti-man-alskar-att.html

Dennis Nilsson sa...

Ledsamt!
Det nya Folkpartiet = Volkpartiet

De farligaste människorna är de rädda människorna.

Hur det brukar slutar borde vi lära av vår historia, för det slutar alltid likadant, oavsett nation, språk och kulturell bakgrund.

Anders sa...

@ Inge: Ja, som ser det finns det i vår tid två stora faror
1) Rasism närmast öppen som i SD, och smygande som i FP.
2) Milton Friedman och alla hans småapostlar som tror att en totalt ohämmad marknad ska lösa allt.

Jag tror också på marknadsekonomi, men vi måste kontroller och tukta marknaden varsamt och fint, annars är det de mest skrupelfria, grymma, men också de redan väldigt rika som skor sig på alla andras bekostnad....

Ett exempel är den sk Underhållningsindustrin som redan är stenrik och genom lagstiftning nu kan sko sig med de mest bestialiska metoder. Och sådant har ett liberalt parti som FP gått med på?????

Igår bloggade jag om några FP som ville rätta till det felet, idag tvingas jag återigen blogga om ett FP som är på väg rakt in i Miltons blåaste drömmar dessutom med främlingsfientlig underton...

Anders sa...

@ Anonym: jag förstår inte riktigt din kommentar. Den känns inte värst konstruktiv. Om du läst min blogg så kan du möjligen ha sett att jag för det första är socialdemokrat, för det andra har jag över åren ganska ofta skrivit om Jan Björklund eftersom jag anser att han är fel ute i många frågor, som skolpolitik exv.

Att han nu tangerar främlingsfientliga ställningstaganden helt öppet gör inte saken bättre.

Du skriver: "Hitta något bättre att klaga på, fp har inte varit någon slags liberaler på ett bra tag."

Nä, det är väl ungefär min tanke. Det var väldigt många år sen FP var liberalt i John Rawls mening.

jag har en blogg för att dryfta sådan som oroar mig. Min blogg läses av rätt många som inte sysslar med politik.
Jag hoppas med bloggen sprida information om att det är direkt farligt att rösta på FP, att väljarna blivit vilseledda bland annat av att det står "Liberal" i partiprogram, på loggor osv.

Det borde med Jan B's senaste uttalande stå något helt annat.

Anders sa...

Lars-Erick: Ditt inlägg är sansat och bra och jag önskar att jag kunde lugnas av det.
Att Björklund inte är så 'ondsint' som han låter.

Att du inte kan gå över till (S) tror jag mig förstå, även om jag och säkert också Johan ser att det skulle kunna vara ett naturligt steg ur vår synvinkel.

Inom (S) finns utrymme att föra strid för väldigt liberala värden...
Märkligt nog. Sen får man köpa att LO och andra fack har stort inflytande och vill somt annat...


Men skulle inte miljöpartiet kunna bli en plattform för dig?
Allvarligt talat alltså!
Eftersom FP är helt rökt och kommer så att vara ett tag till!

PP är ju också ett alternativ, men jag har fått för mig att du som jag stöder dem, men inte vill gå in där.

Anders sa...

@ Dennis. Visst är det läskigt... Vi vet hur ekonomiska kriser sakta men säkert mal ned omdömet på allt större grupper...

Björn Felten sa...

Är du inte mottaglig för länkkärlek längre, Anders? :(

Anders sa...

@ Björn. Nu förstår jag inte? Jag älskar länkar, jag till och med gör mer än länkar i detta inlägg, jag kopierar in ett helt inlägg från Johan. (Också en symbolisk handling för att visa att hans text varken blir mindre eller förstörs eller han blir fattigare av det, utan tvärt om sprids lite mer, bland annat till dig).

Så jag förstår inte Björn. Mitt bloggande är numer väldigt ryckigt, jag hinner inte läsa så många bloggar, jag hinner heller inte skriva så mycket. Min ekonomi som egenföretagare är körd i botten, af har istället för att hjälpa mig gjort sitt bästa för att stjälpa mig.

Summa: Vad har jag gjort för fel? Är det något manuellt fel jag begått, eller är det så att blogger har hakat upp sig och inte visar vilka som länkar in??? Hur åtgärdar jag i sådana fall det. Eller är det widgeten från Knuff.se i högermarginalen som försvunnit? Den försvinner rätt ofta, den funkar inte som de ska, och jag vet inte varför!

Just nu när jag kollar ser jag att s-buss har en inlänk enligt bloggers automatik, men inte du. Jag vet inte varför det är så.
Jag vet inte varför bloggers automatik är selektiv?!

i övrigt är jag glad att se din nuna här igen!!!'

Björn Felten sa...

Tack för välkomnandet, Anders.

Jo det var just avsaknaden av länkar under Länkar till det här inlägget, som jag tänkte på. Bloggrullen till höger fungerar däremot bra.

No big deal, jag bara blev förvånad, för jag vet att det fungerat bra förut. Och nej, jag kan tyvärr inte hjälpa dig, jag kör ju som bekant ett helt annat bloggsystem... :)

Anders sa...

Björn! Så skönt, jag blev orolig att jag fuckat upp på något vis!

Men det är bara blogger som beter sig märkligt ibland.