tisdag, november 17, 2009

Maud och de skövlande grävskoporna

Maud visste först inget, sen säger hon i TV att hon vetat länge

Någon som minns Tobleroneaffären?

Vilket ljus kastar Mauds vattenaffärer över Monas chokladkaka? Vilka åtgärder vidtar regeringen, eller för den delen Centerpartiet självt?
_____

Det jag nu ska säga kan låta konstigt. Jag har trots allt gått in i Socialdemokraterna, men jag lider.

Jag anser att vi behöver ett klokt och sansat socialliberalt parti, ett sådant parti som Centern en gång var. Man värnade frihet, integritet och demokrati, bland annat genom folkbildning. Nu slår man med övriga i alliansen sönder olika strukturer inom folkbildningen.

En gång värnade man miljön. Nu har Maud släppt vattenfall löst att gräva kol i Tyskland och släppa fram sådan lobby i EU. Stick i stäv med den politik alliansen påstår sig bedriva i Sverige och EU och världen.
När centern var i opposition grälade man på sossarna för att de var för slappa i sin styrning av Vattenfall, men när Maud väl fick ta över tyglarna släppte hon dem helt. Om det beror på inkompetens eller för att det är hennes innersta neoliberala ideologiska vilja, det vet jag inte; oavsett blir resultatet att Maud har förvandlat centern, inte till en skugga av sitt forna jag, utan till dess nidbild.

En gång behövdes centern som spänstig idébärare och som motstånd till de sämsta tendenserna inom mitt eget parti. På den tiden var centern ett rätt stort parti.

Med Maud har dessa inte bara vackra utan välbehövliga idéer fullständigt smulats sönder. Det finns ingen värdegrund kvar - och partiet krymper i rasande fart, vilket jag anser farligt.

Jag vet inte hur C ska kunna reparera sitt förtroende igen. Mauds skada i svensk politik är på så sätt monumental.

Skadan sträcker sig utanför det egna partiet.

Kanske behöver centern åka ut ur riksdagen för att till fullo inse sitt eget totala svek inte bara mot folk och väljare, utan främst sina egna ideal. Kanske är det enda vägen för centern att lyckas med en verklig rekonstruktion? Samtidigt vill jag det inte. Det kan ge än mer rysliga effekter på högerkanten än vi redan tvingats bevittna.

Hur centern med Maud som ledare ska kunna vinna trovärdighet inför det stundande valet övergår mitt förstånd.

* * *
Fler på ämnet: Scaber som jag lånade bilden ifrån.

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Både ris och ros till Centerpartiet, dock lika välformulerat som alltid.

Hade jag orkat så hade jag börjat tjafsa med dig om att Socialdemoktraterna är minst lika ansvariga som (c) för att Vattenfall köpt in en massa kolkraftverk i Tyksland, men det förändrar ju inte din huvudsakliga angreppspunkt - att Centerpartiet tappat sin värdegrund. :-(

Det var precis samma sak senast (c)satt i regeringsställning - allt idéarbete avstannade under tre år, och det har vi inte råd med, om vi vill sitta kvar i riksdagen...

Dessutom har jag inte ork att tjafsa om sossarna eller Centerpartiet är "sämst" på att styra Vattenfall, när all min energi går åt till att bråka internt i Centerpartiet.

Lev väl Anders!

Anders sa...

Lake: Hur märklig har världen inte blivit när jag i sak får medhåll av en centerpartist då jag riktar grov kritik mot ditt partis ledare.

Samtidigt visar det ju på att det finns möjligheter till öppningar, att komma bort från nuvarande låsningar.

Det vore underbart om vi i vissa politiska frågor återigen kunde komma överens över de allt mer imaginära blockgränserna.

S och C har gjort bra skatteuppgörelser, kommit överens om utbildningsfrågor och läroplaner, försvaret.
Numer finns det fantastiskt vettiga krafter inom MP, även Vänstern.

Kort sagt, jag fattar inte att Centern har låtit sig gå ned i det träsk dit Moderaterna lett dem...

Centerledningen har i mina ögon tagit en rad felaktiga strategiska beslut, i den mån man överhuvud tänker strategiskt.

* * *
Apropå. Jag för ju samma kamp som du, fast inom S.
Även S har somt att rätta till.