måndag, juni 26, 2006

Konsten att stressa sig själv

Hustrun som karriärväxlar från officerare och flygtekniker till rektor är äntligen hemma. Hon har ledigt, kan vara med barnen.
Min plan var att börja skriva nu; denna dag.
Jag har redan planerat och tänkt ut så mycket i huvudet.

Men andra parametrar träder in och förstör alla mina planer. För det första är det sommar. Det är den mest förfärliga årstiden för en författare som råkar äga 16 hektar mark med vidhängande lador, garage och boningshus. Det står inte mindre än åtta byggnader på gården. Alla kräver sitt pyssel för att inte hamna i permanent förfall. För att inte tala om den stora gräsytan. Den tar fem timmar att klippa med en vanlig motorgräsklippare som man går efter. Det tar betydligt mindre tid med den åkgräsklippare jag och jätten Johan samäger, men ändå.

Allt tar sådan förskräcklig tid. Jag blir galen och myser inte, som jag väl borde, av min egen ägandes lantliga idyll. Istället kokar ilskan i mig. Jag drömmer om en eldkastare att bränna bort gräset med och byggnaderna; låt dem ruttna, tänker jag. Men samtidigt. Det går inte. Jag har på samma gång en bister förvaltargen i mig som inte kan låta något gå till spillo. Saker måste ses efter. Annars mår jag på sikt ännu sämre av byggnadernas förfall än av den ilska och irritation jag för tillfället är helt uppfylld av.

För övrigt är hustrun supergravid. Nu när hon slutat jobba tillåter hon sig att säcka ihop. Jag ska inte bara förvalta vår gård. Jag har att fixa tyngre hushållsbestyr också. Och mitt i allt tränger sig våra kontrollerande myndigheter in och förstör ännu mer tid för mig. Jag ställde i ordning allt på bilen. Lagade lysen och lampor, fixade bromsar. Bilen var tipp topp för att vara en 89:a – och fullkomligt trafiksäker, det höll besiktningsmannen med om. Men vad hände? Jo, det pyser lite i ljuddämparen ur en spricka som var där förra året också. Då gick bilen igenom. Nu fick den en tvåa och därmed körförbud.
Jag måste alltså laga bilen igen och åka till besiktningen igen, bara för att den kontrollerande myndigheten är fullkomligt godtycklig och nyckfull i sin bedömning av bland annat ljuddämpare och graden av deras läckage. Jag som redan har överskott av tidsläckage kan knappt bära detta slöseri med tid. Jag får lust att göra en Mona Sahlin, dvs strunta i att besiktiga bilen alls.

Allt det här vore i sin ordning och jag hade varit lugn och harmonisk, om det inte varit för att jag vill få några timmar om dagen att skriva.

Inget kan vara mer stressande för mig än att inte få jobba med det verkliga jobbet, att skriva nästa bok som planerats i över ett år. Allt annat är flams och hinder och driver mig snart till vanvett.

5 kommentarer:

Peter Madison sa...

Istället för att drömma om eldkastare, bomber och granater så borde du väl drömma om att kunna tillåta dig att slappna av lite.....om än för en liten stund....!

Tips från coachen.......!

Åsa Mitt i Världen sa...

Gudars! Här mullrar det i vulkanen.

Du vet, ilska kommer alltid ur att ens förväntningar inte blir uppfyllda. Och all din längtan att få skriva fokuserades på denna dag. Nu vet du. Nu kan du anpassa förväntningarna. Landa i verkligheten.

Du har säkert fått mullra ur dig litet till vid det här laget. Hoppas att sinnets frid lägger sig och att hjärnans skärpa kommer på plats!

Desirée sa...

Åhhh vad jag känner igen min sambo i det du skriver! Vi bor också på landet med mark och ett stall där taket läcker... Sambon arbetar heltid. Transiten fick körförbud - lämnar han in den då till verkstad? Nej o nej. Han köpte en svets och lärde sig svetsa. Så nu växer grov-sopberget ... allt i väntan på att bilen ska bli lagad
Ha det så bra och ta det lugnt!

PS har inte läst dina böcker - ska göra det!

/Desirée

http://www.fika.sprayblog.se/
http://www.ullkatten.blogspot.com/

Renè sa...

... ibland måste man blunda för alla "måsten" ... bestäm en dag eller en tid du har "Rast från alla måsten" eller gör alla måsten 1/2 dagen den resterande till skrivandet. Eller som jag ;) mitt i natta. Eller spela in dina tankar för boken medans du gör dina måsten. Skriv sedan ner det ... Hela familjen måste dock vara med på det... Eller gör listor på saker som ska göras, ta dem en och en .. mata av dem och stryk dem sedan, man hinner ganska mycke om man gör så, mer än man tror och slipper springa 100 var runt en sak som kan göras på en gång... Lite olika tips jag brottas med oxså för att hinna allt man ska .. just nu är det kreativitets explossion här.. ena minuten skapar jag med pärlor nästa gör jag stämpel/formar /silver nästa stickar jag i bilen på väg till affären 3 målar lite och mellanåt servar sommar gäster/ barn/ bad /aktiviteter/ mat / svärmor-svärfar/ och den där förbenade städningen tar man medans man går igenom rummen i jakt efter något annat.. tv lugn o ro hehe nää finns inte ännu... Övervåningen ska ju byggas med .. efter Noliamässan vi ska stå på...oj o kurserna börjar ju då med... help needs 2 kloner av mig ...

Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested