En del tror att jag bara håller på med pilbågar. Inget kan vara mer fel.
Det är romaner jag skriver och då behöver man få fram stoff om en rad saker.
Fakta ska stämma i böcker, annars blir de vare sig trovärdiga eller roliga att läsa.
Annat kan vara fantasifullt, såsom dialogen, och till viss del handlingen.
Alltså söker jag informationer om allt som rör Centralasien och 1200-talet.
Bland annat måste jag veta hur deras rustningar fungerade. Jag har hittat en gammal bild. Av struktur och ihopsättningsteknik framgår att den är av läder.
Genom att inte bara titta på gamla bilder utan även återskapa en rustning av den här typen får man fram massor med information. Hur lång tid tar det att bereda hudar till läder, att spinna tråd till sömmar, att skära till, stansa hål och sy?
Allt detta är viktig information. Vi glömmer gärna bort alla dessa basala saker och tror att folk ”bara” krigade förr i tiden.
Då, som nu, lades mesta delen av tiden ned på att rusta sig…
Detaljstudie av kinesisk rustning från den så kallade terracottaarmén.
Deras rustningar var i läder, tovad ull/filt, bland annat. Denna typ av rustning stod sig väldigt länge i Kina och förekom under lång tid och många dynastier. Gemensamt med den mongoliska rustningen är att den är lättare och ger större rörlighet än våra europeiska riddarrustningar av plåt.
Just nu fortskrider pilbågsbyggandet parallellt med att en rustning ska tas fram. Förutom det rättar jag vidare i manuset. De sista hundra sidorna kom till mig igår från redaktör Sara.
4 kommentarer:
När du ändå håller på, varför inte göra en åt hästen också? =)
http://rubens.anu.edu.au/raid1/cdroms/webready/england/leeds/museums/royal_armories/arms_and_armour/mongol/P1015072.JPG
Den dyrbaraste typen av rustning som bars av mongolerna kallades khuyad och bestod, som på bilden, av järnplattor istället för härdat läder. Skulle själv gärna göra en replika av en sådan ngn gång
Mikael: Ännu en gång tack för att du ger bra länkar!
Mycket bra bild. Ibland tror man att man sökt av nätet efter exv alla rustningar som finns, men inte då. Det finns alltid mer!
Tack alltså!
Mikael: Ännu en gång tack för att du ger bra länkar!
Mycket bra bild. Ibland tror man att man sökt av nätet efter exv alla rustningar som finns, men inte då. Det finns alltid mer!
Tack alltså!
Ingen orsak! Ser fram emot att se den återskapade rustningen ngn gång - det är ju inte så vanligt att man sysslar med centralasiatiska rustningar i Sverige så det är bara intressant.
Länken till primitiva bågar som jag gav förra gången fungerar egentligen, men tyvärr fungerar den inte för tillfället eftersom administratören håller på att flytta sajten till ett annat webhotell. Förhoppningsvis är den uppe igen nästa vecka
Skicka en kommentar