tisdag, januari 29, 2008

Politisk täckmantel

Jag minns inte om det var igår eller i förrgår som Granger ringde mig. Hon är professor i psykologisk litteratur, och för att inför andra i en mansdominerad akademisk värld ha största stringens i sitt ämne har hon givetvis även en doktorsgrad i psykologi. Det händer att hon hjälper den amerikanska federala polisen i brottsutredningar, hon är väl bevandrad i ämnen som rör psykopater och patologiska lögnare.
Professor Granger, som har svenskt påbrå på mödernet, frågar mig hur det egentligen står till med, som hon halvt på skämt, halvt på allvar uttrycker det: ”The lean and evil mob of mooncoloured hounds”. Det är hennes nuvarande, och snällaste, beteckning på dem som nu härjar fritt med landet eftersom de har flest stolar riksdagen. Hon spottar ur sig ordet Allians som det var besmittat, ett ondskefullt gytter av fruktansvärda besvärjelser, och inte ett oförargligt litet ord.

”Ju längre på högerkanten, ju mer homofobisk och osann blir du mot dig själv”, flåsade hon i mitt öra medan jag genom den fördröjning som blir över Atlanten hörde henne släpigt och eftertänksamt dra ett bloss på sin cigg.

Jag visste att hon syftade bland andra på Göran Hägglund, han som enligt henne leder det svenska homofobpartiet. Själv kallar jag dem Krisdemokraterna, vilket jag tycker är lite kul, sådär.
Granger anser att det är så typiskt, rent psykologiskt, att gömma sig bakom vackra ord och fraser, som ”Kristen” och ”Demokrat”, allt medan man innerst inne har en helt annan hårdare och dold agenda.

”Här i staterna har vi som bekant haft våra illustra exempel, bland andra den republikanske politikern Mark Foley, för att inte tala om pastor Ted Haggard. Båda har i alla år hållit brandtal och predikat fördömelse åt all homosexualitet, innan de blev tagna på bar gärning med veken instoppad i varsin gosstjärt. Det som händer i Sverige just nu är inte mindre upprörande!”

Jag minns att jag blev alltmer förströdd, det blir jag när hon går på så där. Jag tycker det är intressantare att diskutera vårt förhållande till materialismen, men när hon kommit igång är hon ohejdbar.
Jag vågade heller inte flika in någon motfråga om Bush, för då blir hon etter värre. Bush är karlen som tror att han pratar med Gud innan han börjar bomba länder utan att förstå att han för en dialog med sitt lägsta inre själv som hämtar sin näring och sitt hat direkt ur limbiska systemet och förlängda ryggmärgen.

”Människor som inte äger förmåga att härbärgera sin egen känsla av rädsla reagerar så här”, säger professor Granger om Bush. ”Det finns ett annat ord för det”, brukar hon genast replikera sig själv: ”Trångsynthet.”

Värsta graden av begränsning i psyket, den farligaste sorten av inskränkthet återfinns i människor som aggressivt slår ner på sådant de själva inte förmår härbärgera vare sig intellektuellt eller känslomässigt. Påfallande ofta blir de reaktionära och som politiker hemfaller de ofelbart åt att inför sig själv och andra prisa sin egen ofelbarhet. Carl Bildt är det bästa exemplet på det, medan hans ministär i början av 90-talet körde Sveriges ekonomi i botten skrev han pressmeddelanden till tidningarna att: ”Sverige aldrig haft en mer kompetent regering.”

Trött invänder jag att det inte är något brott att vara vare sig trångsynt eller att fatta idiotiska fördelningsekonomiska beslut som folkvald statsminister i Sverige .

”Det är ett brott att vara fascist. Det är ett brott att exkludera människor för deras ras, för deras kön, eller för deras sexuella preferenser eller läggning. Kan du säga att Er minister, herr Göran Hägglunds parti, inte exkluderar människor, bland annat för deras sexuella läggning?”

”Nej, men…”

”Vadå men? Exkluderar han homosexuella eller inte?”

”Ja, hans parti gör det, men själv svänger han hit och dit i frågan. Snarare, vill han inte ge besked.”

”Fascister har svårare att komma ut än bögar, det måste du komma ihåg. Trots allt är det inte helt rumsrent att vara fascist. Men har man ett parti som vill exkludera människor från de rättigheter alla andra åtnjuter i samhället, ja då har man ett fascistiskt parti på halsen.”

Så. Krisdemokraterna är ett fascistiskt parti. En grumlig och egentligen ljusskygg gruppering som inte har någonting alls med vare sig kristen tro eller verklig demokrati att göra.

Men farligast av alla är trots allt statsminister Reinfeldt. Enligt Granger har han sitt intellekt i behåll, möjligen även sina känslor, ändå sitter han kvar och administrerar hela den här förfärliga ministären.

”My friend. He is… rent Machiavellisk i sin pragmatism. På många sätt påminner han om en lägerkommendant under nazismens glada dagar, innan självtvivlet började sippra in medvetandet i takt med att de allierade ryckte närmare från alla väderstreck och nazisterna började elda upp sina papper för att dölja sina förfärliga brott och handlingar. Det bekymrar inte den mannen vad han administrerar, bara han får administrera och lägga i dager sin skicklighet som administratör.
Han säger och gör allt det han gör utan att koppla in det som validerar livet åt oss; vår känsla för rättvisa och vad som är rätt.”

Enligt Granger är det desto mer glädjande att opinionsmätningarna i Sverige nu visar att åtminstone 60 procent av väljarna har genomskådat ”The lean and evil mob of hounds” som sitter i regeringskansliet.

”Kanske finns det hopp även för Amerika”, suckade hon innan vi famlande avslutade vårt samtal eftersom hon först då erkände att hon inte alls ringde för att prata om det som konstigt nog kallas nyliberalism men i själva verket döljer samma gamla konservatism, med i hennes ögon fascistoida undertoner eftersom man alltid i dessa politiska grupperingar vill exkludera människor. Hennes ärende var ett helt annat. Hon undersöker helt enkelt om det finns något land att flytta till. Av olika skäl vill hon flytta. Hon måste kanske rent av.


*fotnot: Inte ens på en svensk blogg vågar jag skriva ut min väns riktiga namn eftersom jag befarar att det kan googlas och på hennes universitet komma fram att hon har en ”galen författare” i Sverige som hon pratar ut med på ett för henne inte helt riskfritt sätt. Flera ledamöter av styrelsen för universitetet där hon verkar är ultrakonservativa. Hon lider svårt under det tryck de utövar över hennes forskning.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas också att hon genomskådat Mr. Al Gore och hans
"-evil mob" vilka kommer att lägga vår jord i en evig efterfrågekarusell av kärnkraft.
Hälsar UiU

Peter Madison sa...

Mmm..jag har länkat den här texten från min blogg. Tyckte att fler skulle få möjlighet att läsa för det är viktigt det som står här!

Anonym sa...

Konstigt nog reagerade en gammal
-60tals"röding" negativt på detta. Jag blev mycket förvånad att en gammal "hederlig" kommunistinfluerad akademiker sa sig inte förstå vad som stod i blogginlägget, jag visade den utan att röja var jag fått den ifrån. Han blev nästan arg över inlägget och började med kommentarer om att man inte fick göra det och det och detdär osv. Ibland förstår man sig inte på folk!! Hälsar UiU

Anders sa...

UiU1:
Vi får verkligen hoppas att vi inte låter oss styras in i ett evigt kärnkraftsberoende.
Annars har vi lite olika ståndpunkt i klimatfrågan, men det är ju helt OK!

Peter: OK
UiU2:
Där ser man! Jap passerar en del gränser här i detta inlägg, om man vill se det så. Samtidigt inte. Rent semantiskt gör jag bara några förknippningar mellan lite olika företeelser...

På sitt sätt skulle det vara intressant att veta vad som upprörde din röda vän!

Anonym sa...

Anders, hans tydliga "avsmak" var uttrycken fascist i texten. Att man skall akta sig noga med olika uttryck som finns i texten. Mer fick jag inte ut av den gamle docenten som i normala fall är väldigt frispråkig...jag tror att han som man säger,...när fan blir gammal blir han religiös.
Den upptäckten är inte ny, att många radikaler från 50-60-70-talet tappar sin glöd och kryper in i något sorts skal av ...det-där-tycker-jag-inte-om. Många gånger får man inte ur dem mer än så. Själv tycker jag att ju mer intryck man kan ta in från andra ju mer får man att väga in i sina åsikter. Och där kommer exvis klimatfrågan in där vi har, kanske inte så olika åsikter, men tolkar och agerar olika. Jag ser till en betydligt längre klimatcykel än de flesta andra och ser heller inte min generation som den första och heller inte den sista. De flesta glömmer den historiska klimatcykeln som inte kan förespås men kan tolkas rent historiskt. Resultaten av dessa historiska förändringar glömmer man i sin politiska klimativer. Det är det jag opponerar mig emot!! Visst kan vi ha neddragningar i vissa saker men det som är gjort är gjort och förändringen kan inte ske på en kafferast!! Vår kunskap om vår jord är relativt ny inom vetenskapen och konsekvenser kan inte enbart ses som en mänsklig "våldtäkt".
Skulle Mr. Ford hängas i efterskott för att han gjorde bilen till var mans egendom?
Skall folk i glesbygd där det inte går någon kommunal hjälptrafik betala samma avgifter, skatter och påslag som den som "slöpendlar" till sitt jobb i sveriges mest trafikutbyggda kommun, Stockholm?
Därför är det intressant med din nya blogg som jag med stort intresse följer och får ibland stora ögon av...DEN BEHÖVS, din nya blogg!!! Jag skall tala mig varm om den för den bör läsas av många!!
Hälsar UiU.

Anders sa...

UiU:
Jag håller faktiskt med din docent i att man ska vara varsam med ord som fascist...
Dock, här framförde jag en annan persons åsikter, Grangers. Hon går längre än jag.

Lite intressant. Dagarna efter jag hade skrivit "Grangers" blogginlägg så hörde jag Jonas Hallberg mfl på P1.
I den totala kulturtorka som råder under vår nya regering såg de vad de blå var ute efter.
Jonas H sade det aldrig rakt ut, men en annan i studion började skandera: "Ein Reich, Ein Folk, Ein Fyhrer."

Jonas låtsades baxna och bli förfärad och upprörd över att den andre kunde tro att han överhuvudtaget kunde ha sådana tankar och föreställningar i huvudet.

Satiren var väldigt väl balanserad. De utsade sina anklagelser med likheten mellan naizternas kulturskymningen och vår regerings totala massaker av kulturen... Ändå backade de genast ur ståndpunkten.

Ändå hängde "förknippningen" kvar i luften.

Satir är svårt. Jag har aldrig pysslat med det tidigare. Vi får se hur politikerboosten utvecklas - och hur mycket jag orkar med mina 3 barn hemma!