fredag, februari 12, 2010

Kontrollivrarnas kontraproduktiva metoderI den förort till Stockholm där jag växte upp hade jag och mina kompisar noll förtroende för polisen.

Varför?

De snutar vi träffade betedde sig helt enkelt som svin. (Och de poliser jag såg på TV red och slog ner helt fredliga demonstranter kring träden i Kungsträdgården).

På det sättet bygger man inte förtroende. Det är av vital vikt att den som innehar våldsmonopol uppträder ytterst korrekt och följer lagar och regler. Även är mänsklig. Har förstånd och ett visst mått av vishet.

* * *

Nu är vi många som på olika nivåer slåss för att inte endast bevara vår integritet utan också för att få behålla vår värdighet som människor i en öppen demokrati.

Det handlar om hur poliser bemöter demonstranter.

Det handlar om vilken lagstiftning våra politiker inför som rör total avlyssning och insamling av all data om oss, som i fallet FRA-lagen, datalagringdirektivet - och så vidare.


Det handlar om under vilka regler och vem som betalar civilklädda snutar som lånas ut till privata (eller kommunala) transportföretag för att muddra ungdomar.

Nedansstående rätt trasiga film efter att polisen förstört den eftersom den hade bevismaterial mot dem på sig, hittade jag på bloggen "Tuggarna".
Filmen och postningen visar hur två civilklädda poliser går över alla gränser, hotar och dessutom alltså förstör bevismaterial.

Läs inlägget. Läs kommentarerna.


Vilket krig håller inte den så kallade vuxna generationen och politikerna och lagstiftarna på att starta? Hur fullständigt kontraproduktiv är man inte i sin nit att skapa ordning och kontroll?

Istället föder man det motsatta. Vi känner rättmätig vrede.
Men framför allt:
Vi saknar allt förtroende.

(tipstack genom Buzz, Olof)

10 kommentarer:

Jan-Olof Flink sa...

Bra att du uppmärksammar detta.

Mvh

/J-O

Anders sa...

@ Jan-Olof, tack. Jag önskar bara att jag hade tid att göra det ordentligt.

Nå, att kasta upp en blänkare om saken på sin blogg är åtminstone något.

scaber nestor sa...

Länkar och bloggar upp.

jeffer sa...

Mycket bra och mycket aktuellt!

Upphovsrättslobbyn i nära samarbete med specialpolis - se nedan - genomför och planerar massiva attacker mot vanliga medborgare i form av husrannsakan.

En annan ögonblicksbild får vi av fildelaren i Linköping. Bara så vi vet vad som väntar oss:

"För övrigt kan jag tillägga att det känns helt sanslöst att det går åt (om jag minns korrekt, 5-6 poliser) som klampar in klockan 7 på morgonen, i ens sovrum i sovande stund! Det mer otroligt kränkande i det läget är att varken jag eller min flickvän fick klä på oss i fred, precis som om man skulle begått mord eller nåt! Måste jag tillägga att jag blev visiterad också?"

Informationspolisen mobiliserar. De mobiliserar mot minst två miljoner helt vanliga medborgare - se:

http://www.polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Stockholm/jan-mars/Gemensam-organisation-for-bekampning-av-immaterialrattsbrott-/

Lars-Erick Forsgren sa...

Men jösses Anders, nu ser jag att du lagt ut denna text. OM samma sak som jag jobbat med senaste timmen.

Och du sätter in aspekter som verkligen ska sättas in, jag var lite kort i det.
Men jag har också en intressant länk om hur detta fall kan sättas in i ett "bredare" perspektiv.

Är det bra eller dåligt med övervakningskameror???

Kan vi öht lita på polisen? Antingen överträder de sina befogenheter... eller så följer de nya repressiva lagas som stiftas stup i kvarten.

Har ännu inte fått ngra comments till mitt inlägg om detta. Men massor nya besökare....

Johan sa...

Känner igen den bild du beskriver om dina möten med polisen när du växte upp. Den bilden klingar väldigt likt denna händelse i Hornstulls T-bana. Vi sprider vidare!
/Johan

Thomas Tvivlaren sa...

Bra skrivet Anders!

Ett tips angående det vi diskuterade lite häromdagen (marknadsföring och jox). Tipsa på Twitter om nya inlägg och sådant som händer och sker med författarkskapet. Lite info om ditt Twitterkonto i trakterna kring "Maila Anders Widén" här i sidan vore också bra.

Hittade det här också som kanske kan vara av intresse:
Sekwa blev synliga genom länkning

Anders sa...

@ Thomas Tvivlaren. *skratt* jag har inte ens ett Twitterkonto.

Idag hade jag kunnat skriva, säg en timme...

Den timmen slogs sönder av det här inlägget. Och att jag var och kikade på Buzz.

Min bristvara är tid till tanke.
Tankar tar tid.

Jag är i början av en bok och jag har nu på kvällen efter att familjen lagt sig fått 27 minuter för mig själv. Jag har försökt att skriva vidare där jag är.

Jag har fått ned 11 ord.
Det tar tid att komma in i mood, in i rytm, in i vad det nu är...

Allt annat jox stjäl från skaparprocessen, det bara är så.

(Att häva ur sig sådan här text kostar ingen ansträngning - den är i jämförelse helt betydelselös - även om vår kommunikation inte alls är utan betydelse!).

Thomas Tvivlaren sa...

@Anders: Jo, tid är den ständiga bristvaran och jag förstår verkligen att det inte bara är att "skriva". Så känner ju jag med även om mitt skrivande är relativt anspråkslöst och utgår från befintliga artefakter, dvs kreativiteten begränsas till hur jag vränger till orden allena.

Om jag får spåna lite så tror jag att det fortsatt kommer behövas folk som håller på med "bara" marknadsföring men det blir nog samtidigt svårt att undvika den mer personliga kontakten med konsumenten som kreatör. På gott och ont.

Lars-Erick Forsgren sa...

HANS LINDBLAD, vår hjälte från FRA-tiden....

Har uttalat sig
Läs: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/02/hans-lindblad-om-t-banepolisen-och-om.html