lördag, juli 31, 2010

Hårfrisörskan från Sveg

Robinson-Zubeyde  och                          justitieminister Beatrice

Alla kommer ihåg Zubeyde från Robinson. En frisk fläkt, en roligt tjej som rätt ofta sa festliga, men oförargliga saker i TV. Jag kan tänka mig att det måste vara jättekul att gå och klippa sig hos en sådan frisör, för visst var hon frisör?

Det var Beatrice Ask också. En glad och  rolig hårfrisörska med antingen endast rötter i Sveg eller också hade hon rentav sin salong där. Och där pladdrade hon lika glatt med sina kunder som någonsin Zubeyde. Hon kom med det ena häpnadsväckande förslaget efter det andra. 
En kund sa en dag på skämt: Du borde bli politiker!

Beatrice förstod inte ironin. Hon blev politiker och åren gick. För det är ju så det ser ut i vår demokrati; helt vanliga lekmän kan få de högsta av poster. Och jag försvarar själv tanken att så ska det vara, för vad får vi annars? Ett rent tjänstemannavälde? Ett räknenisse-expert-demokrati, eller snarare teknokrati?
Eller ve och fasa, monarki. (Vilket vi ju redan är, festligt och ologiskt nog).

Men ibland går det snett. Riktigt snett. Det finns säkert många kloka hårfrisörer ute i landet, men Beatrice är inte en av dem. 

Här, några av de idéer som sprungit ur frisör Beatrices huvud - som hade varit väldigt underhållande för var och en av oss om vi suttit i hennes salong:

1. Justitieministern har varit jultomte och kommit med IPRED-lagen i fint paket till filmindustrins kula.
3. Justitieministern vill tvinga barn att lämna urinprov utan deras föräldrars vetskap.
4. Justitieministern vill skicka gredelina brev till misstänkta sexköpare, så att deras familjer och grannar ser vilka typer de är.
5. Justitieministern vill låta Polis och åklagare leka judge Dredd och döma folk enligt löpandebandprincipen, eftersom man inte ska belasta rättsväsende och domstolar i onödan.
6. Justitieministern vill att det ska bli lättare att kameraövervaka folk.
7. Justitieministern vill att man ska börja genomföra rättegångar utan både den anklagade och vittnen.
Nu ser jag genom Lake att det ut som om medborgarnas rättssäkerhet monteras ner ännu mer. Det ska bli svårare att överklaga mål. Dessutom blir man skyldig att betalaför eventuella urinprov etc som tas i samband med utredningen. Kina tar betalt för kulorna man avrättar folk med, Sverige tvingar folk att betala för urinprov och annat.Nice. Det är precis så en väl fungerande rättsstat inte ska fungera.
Så, som misstänkt brottsling i Sverige kan man alltså numera förvänta sig detta:
  • att justitieministern sitter i knät på den organisation eller det bolag som försöker sätta dit dig.
  • att justitieministern kommer att se mellan fingrarna om någon försöker muta någon som kan påverka din rätt till en rättvis utredning och rättegång.
  • att justitieministern inte ens drar sig för att utsätta dig för kränkande behandling om du är så ung som under femton år.
  • att justitieministern inte förstår skillnaden på om du är misstänkt eller dömd.
  • att justitieministern tycker det är okej om du utsätts för skampålestraff. Hon uppmuntrar det till och med.
  • att justitieministern vill sätta dig i fängelse utan en föregående rättegång.
  • att justitieministern vill övervaka all din kommunikation och var du befinner dig, även om du inte misstänks för ett allvarligt brott. Eller något brott alls för den delen.
  • att justitieministern vill kunna döma dig i både din och vittnens frånvaro.
  • att justitieministern vill försvåra det för dig att överklaga domen, som antagligen delades ut utan både dig och vittnen.
  • att justitieutskottet dessutom vill att du ska betala för den rättsvidriga cirkusen.
Visst är det en fantastisk lista för att komma från en enda frisör!7 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra sammanfattning. Men jag blev lite förvånad när jag såg dubbelkollade i min RSS-läsare - det luktar förvånansvärt mycket personangrepp/förminskning för att komma från dig Anders? Sen när började du använda dig av härskartekniker?

Ps. För mig skymmer vinkeln - "Ask är bara en dum frisör" - i inlägget själva sakfrågan. Och det är olyckligt.

Anders sa...

@ Markus: Ja, så kanske man kan läsa det, som personförminskning.

Och om det skymmer sakfrågan är det olyckligt, det håller jag med om.

Men ärligt talat försökte jag i min egen förtvivlan bara komma på ett sätt att skratta åt eländet.

Egentligen frågar jag mig; Hur kan alla dessa beslut ta form i Sverige år 2010?

Det rann ned till att vi har en justitieminister. Och så försökte jag skoja till det. För att befria mig själv från väldigt, väldigt depressiva tankar.

Anders Nilsson sa...

Och Zubeyde skulle antagligen klara sig lika bra som politiker. Eller lika illa borde man väl säga.

För det medialiserade politikersamhället är obönhörligt; höras, horas, hånas. Och det råttracet försöker våra politiker att försvara både sitt partis och sin egen existens.

Jmf med Ulvskogs inhopp i valrörelsen.

Vi kan ju börja med att titta på vilken politikernas självbild som gödslas och byggs av det mediajippo som kallas Almedalen. Jag skrev om det här http://ekehog.blogspot.com/2010/07/samtidigt-bygger-den-politiska-eliten.html

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag blir inte upprörd Anders, mest förvånad att det kom från just dig.

Jag tycker själv det är skrattretande att vi har en så obildad justitieminister, bortsett om det faktum att hon har så mycket makt. Så egentligen borde man ju bli mörkrädd...

Peter Madison sa...

Tyvärr så lutar det åt att mer än 50 procent av svenska folket vill låta sig klippas av denna frisör i ytterligare 4 år och frisera det svenska folket efter dumstrutmodellen som Bea så snillrikt låtit sätta på våra huvuden mot bättre vetande.

Frisyrerna matchar visserligen foppatofflorna som redan sitter på oss men frågan är hur dumma vi egentligen kan få oss själva att se ut...?

Oj, där förminskade jag visst halva befolkningen...

Sorry.

Juristen sa...

Jag anser inte alls att sammankopplingen till Ask's bakgrund som frisör är olämplig eller märklig. Hon har det högst ansvaret för svenskt rättsväsende. Hennes enda merit är att klippa håret på folk. Är hon verkligen vuxen sitt uppdrag? Jag anser att svaret är givet mot bakgrund av alla grodor och fadäser som ägt rum den senaste manadatperioden. Att peka på en hög politikers inkompetens är motiverat.

Rikimaru sa...

Skrämande bilder.