fredag, mars 27, 2009

Kan Spotify få politikerna att fatta?


Kolla in Spotifys framgångssaga enligt dagensps.se. Man kan verkligen undra varför musikbranschen samt ifpi+stim+ncb mfl som har fingrarna i den lukrativa syltburken är och har varit så sega.

En elak bedömning är att de bromsat all utveckling just för att få lagstiftaren att inte bara cementera utan dessutom bygga ut deras hittillsvarande förmåner att ta betalt flera gånger (kassettskatt + kopieringsskydd som gör att kassettskatten inte går att nyttja) och att vid varje teknikskifte höja priserna trots att varje teknikskifte hittills gjort det billigare att både tillverka och sprida produkten, samt att som helt nyligen få med politikerna på att de ska få straffa och bötfälla folk genom att godtyckligt drabba människor som råkar ha en IP-adress.

Kan man tänka sig att nuvarande musikbransch + ifpi+stim+ncb blir överflödiga mellanhänder om fler spotifylika tjänster börjar växa fram?

Idag snor branschen + ifpi+stim+ncb och kanske fler märkliga akronymer jag ännu inte känner till mer än 90% av intäkten från artisten.

I framtiden kan man se till att artisterna får mer, samtidigt som priset till lyssnarna reduceras till en bråkdel av idag.
Bara man kringgärdar de spotifylika tjänsterna med en god och rimlig lagstiftning.

En stilla undran: Varför ska vi överhuvudtaget göda musikbransch+ifpi+stim+ncb när artister och lyssnare kan få det så mycket bättre med spotifylika tjänster och de avknoppningar till nya tjänster vi ännu inte sett?


* * *
Fotnot: I en kommentar hos emma läste jag att avtal som STIM/ncb mer eller mindre låser artister till troligen gör att man som artist inte får sprida sina alster enligt Creative Commons, även om man vill. Om detta är riktigt bör det grävas fram och redovisas ordentligt. Om det stämmer är det hårdfakta att presentera inför politiker att branschen, med hjälporganisationer är, tja en smula maffialik.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anders!
Jag har nu skrivit klart förslaget till en motion, se http://calandrella.wordpress.com/2009/03/27/egen-upphovsrattsmotion/. Skicka gärna in den till din arbetarkommun! Naturligtvis får du modifiera den om du så vill.

Unknown sa...

Ja, man undrar om det som branschen kanske börjar få klart fört.. Att skivbolag är ett onödigt ont i framtiden...

Anders sa...

Hej Calandrella, jo jag har läst, laddat hem och sitter och pillar lite!
Barnen sover och jag växlar mellan att peta i din text (för att göra den även till min) och så ringer jag olika entreprenörer och ritar hus, för vi ska bygga ut till barnen.

Martin Vesterlund sa...

Tjipp!
Längesen jag var i detta kommentarsfältet :)

"En stilla undran: Varför ska vi överhuvudtaget göda musikbransch+ifpi+stim+ncb när artister och lyssnare kan få det så mycket bättre med spotifylika tjänster och de avknoppningar till nya tjänster vi ännu inte sett?"

Ett krux är att många etablerade artister är låsta till skivbolagen, antingen genom nuvarande kontrakt eller genom "lojalitet" eftersom de är rädda att antingen mista sina kontrakt eller riskera att inte kunna skriva nya kontrakt.

Fotnoten kan jag inte kommentera eftersom jag är dåligt påläst, men det som skrivs känns tyvärr inte orimligt alls. Dock så borde det kunna kringgås med diverse juridiska manövrar ;)

Peter Madison sa...

Du vet att jag alltid sagt och tyckt att musikindustrin är en aning maffiastyrd och att jag således vill ha all kontroll själv av det jag gör. Hittills har det varit svårt att kränga sin musik då distributionsledet också ägts av de stora bolagen. Med dagens teknik som Spotify, iTunes, MySpace mfl så kan vem som helst varsomhelst visa upp sin musik och sälja den utan giriga mellanhänder. En teknik som bakåtsträvande politiker och läskiga skivbolag aldrig kan stoppa!

Anders sa...

@ Martin: Att artister är låsta kan vi ju inte hjälpa i en hast. Däremot kan vi försöka få våra partier att stifta nya lagar så att det blir bättre i framtiden.
Därför försöker jag nu knåpa ihop en motion om upphovsrätt till SAP.
(På så sätt är det ju bra att jag fortfarande är sosse:)

Bara lagstiftarna börjar förstå galoppen kommer musiklandsakpet ganska snart se helt annorlunda ut. Det kan till och med hända att skivbolagen i ren överlevnadsinstinkt upptäcker att de måste bli justare mot sina artister.

Så ser ju drömscenariot ut.
Återstår en massa kamp!

Anders sa...

Peter: Ser lite ut som att vi står i ett vägskäl.

Antingen går vi rakt in i ett totalitärt system nu, med korporativistiska lagar. (En del kallar dem till vardags fascistiska)

eller också löser vi faktiskt upp knutarna just här och nu!

För nu är det så många som blivit förbannade.
Det finns till och med politiker som sakta men säkert har börjat röra sig i rätt riktning.

Men dom svarta krafterna är förstås stora, så vi får inte slappna av en sekund!

Jens O sa...

@Anders:
Vi står klart vid ett vägskäl. Det gäller att agera nu, inte senare.
Det ser ut som att politiker och media, sakta börjar att vakna och se vad som pågår. Bara det inte, är för sent.

Personligen tror jag inte, att det är för sent, men klockan klämtar snart midnatt.
Vi får inte släppa efter, med en endaste sekund.

De fick igenom FRA-lagen och IPRED1, nu måste vi kämpa för att stoppa ACTA, de felaktiga och svarta skrivningarna till Telekompaketet. Belysa IPRED2, Lissabonöverenskommelsen och vad det kommer att innebära.

Anders sa...

Jens, Jag läste just Bahnhofs VD:s remisssvar. Bahnhov svar

Att en företrädare för ett företag i Sverige ska behöva bli så orolig att han skriver sådana remissvar, det är inte klokt........

Det får mig att bli skrämd.