fredag, mars 06, 2009

Rädda demokratin - stryk dom djävlarna

Allan Widman (FP)

Ett sätt att döda politiker utan att spilla blod är att stryka dom djävlarna.

Olofs blogg läser jag att han skumläser ett av de svar som nu kommit till riksdagen, angående den så kallade “FRA 2.0″ dvs. förslaget på uppdatering av FRA-lagen som inträdde 1. jan.

Yttrandet ifråga står Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för, och jag fastnade för ett stycke på sidan 6:

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har i sin tillsynsverksamhet anmärkt att förstörande av uppgifter inte sällan är ägnat att försvaga rättssäkerheten och skyddet av den personliga integriteten. Även om informationen av integritetsskyddsskäl bör göras otillgänglig för operativ användning så innebär naturligtvis en total förstöring av informationen att tillsyn och kontroll i efterhand omöjliggörs och att enskilda personer i praktiken får en begränsad tillgång till effektivt rättsmedel i fråga om vad som kan ha utgjort en lagstridig inhämtning eller behandling av informationen.

Jag har kursiverat det jag tycker är extra intressant. Slutsats:

- att förstöra ovidkommande information inne på FRA, innebär att de personer som det spanats på omöjligen kan få upprättelse, eftersom de inget kan bevisa i efterhand!

Jag följer sedan kommentarstråden där Olog fortsätter resonemanget med Mikael Nilsson och Mark Klamberg.

Ur olika aspekter ser de hur problematiskt det blir om en stat massavlyssnar hela sin befolkning.

Det blir faktiskt problematiskt hur man än ser på det, sparas allt material som samlats in får det konsekvenser, raderas allt material men själva loggningen att något har raderats blir kvar så skapar det också problem.

Så sitter medborgare och resonerar om väl avgränsade detaljer i "FRA-Lagen 2.0", den variant som regeringen påstår sig ha förbättrat. En konsekvens tycks bli att den infångade informationen ställer till problem oavsett om den förstörs eller inte.

Därpå drabbas jag av en oavsiktlig och därför kanske desto mer omskakande slående olikhet. Det händer när jag surfar in till den del av tidningen Dagen som ligger på nätet. Rubriken lyder "Så mycket får du betala för att bli övervakad". Dagen skriver om branschföreningen It- och Telekomföretagen:

"Enligt branschorganisationens preliminära beräkningar skulle de lagförslag som påverkar telekomföretagen de närmaste åren innebära engångskostnader på mellan elva och 16,5 miljarder kronor. För det enskilda hushållet innebär det mellan 2 500 och 3 700 kronor som engångskostnad och därutöver mellan 152 och 227 kronor i årliga kostnader."

Dagen låter Allan Widman (FP), ledamot i Försvarsutskottet, svara på frågan om det är vettiga kostnader och han menar att det är
oundvikligt att telekomföretagen drabbas av ökade kostnader i samband med den nya lagen.

Så långt är jag med. Det är klart att saker kostar. Men plötsligt faller hela komplexet över mig.

Vi har ett försvar som inte längre är operativt. Trots att det kostar 40 miljarder om året.
Vi har en polis som inte kan komma till rätta med den organiserade brottsligheten, ett område där vi faktiskt kanske skulle behöva en riktad spaningsverksamhet som inte kränker hela svenska folket i ett svep.

I denna situation vill Folkpartisten Allan Widman slunga iväg 16 miljarder i engångskostnad till en signalspaningslag som varken kan lösa militärens problem med att få informationer, än mindre polisens behov.
Därutöver sitter vanliga medborgare och både ser och förstår att lagen ställer till grava integritetsproblem.

Allan Widman fortsätter sin förklaring:
- Så är det när det gäller att stärka samhällsberedskapen, oavsett om det handlar om brandsäkerhet eller krishanteringsplaner i skolor, så är det något som ligger i allmän intresse. Det handlar om ett samhällssäkerhetsbeslut.

Att det i förlängningen är kostnader som drabbar kunderna är enligt honom inget nytt.

- Det är samma sak som när människor blir sittande någonstans på grund av till exempel naturkatastrofer. Då måste flygbolagen se till att ta hem dem. Det betalas i förlängningen av kunder. När det gäller att skydda samhällets säkerhet så finns det kostnader för det. De drabbar ytterst konsumenterna, men konsumenterna får också tillgodoräkna sig det positiva som det innebär, säger Allan Widman.


Jag har ärligt talat svårt att sakligt beskriva Allans nonchalans utan att det slår över för mig.

Det kommer för mig att här betalar vi medborgare och skattebetalare den här Allan 54.ooo kronor i månaden för att ordentligt gå igenom fakta, överväga och tänka igenom saker noga.

Han har inte gjort det.
Inte ens nu när lagen är inne på sin andra och enligt regeringen upphottade runda.

Och karln sitter i Försvarsutskottet.

Man kan inte svara så nonchalant som riksdagsman när det rör 16 miljarder kronor i merkostnad för folket. Särskilt inte i en långkonjunktur. Särskilt inte när man har ett försvar som redan ligger i spillror - och tvingas spara.

Jag vill påminna. Karln sitter i försvarsutskottet. Han borde ha sett den skenande försvarsbudgeten som inte ger någon effekt i form av operativa förband. Om det ens är det vi ska ha eller har behov av.

Sverige är just nu i ett läge där vi inte har ett fungerande försvar och inte vet vad vi ska ha ett framtida försvar till. På det lägger vi en signalspainingslag som kommer att kosta 16 miljarder - och inte ge någon effekt, eller snarare, fel effekt. Signalspaningen slår mot det egna folket, inte mot den okända hotbild vi ännu inte vet hur vi bäst kan försvara oss mot.

Jag väljer alltså att endast beakta Allans ekonomiska nonchalans, ty den går utanför det för mig fattbara.

Jag uppmanar härmed alla folkpartister att stryka Allan Widman från listorna.
Han är farlig för riket och i sin förlängning för demokratin eftersom politiker som han föder förakt. Hans totala nonchalans inför de gigantiska belopp han tvingar svenska folket att betala utan att det ger någon som helst effekt visar att han inte hör hemma i riksdagen.
* * *

Folkpartister att stötta och hjälpa:
Läs gärna Mark Klambergs trevliga notering om en annan folkpartist, Lennart Rohdin, som den 28 februari skrev i sin blogg "Riv upp och gör om!"

Frågan är om vi inte borde göra en anslagstavla på nätet och anslå alla riksdagsmän som måste väck.

Och omvänt. En positiv anslagstavla, där vi anslår riksdagsledamöter som sköter sitt jobb väl. Oavsett om de är för eller emot enskilda politiska frågor som FRA.

21 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Jag skrev en riktigt lång kommentar, men sen kom jag på att den gick att korta ner rejält till "Jag blir riktigt trött på våra folkvalda som stiftar verkningslösa lagar".

Vad är poängen med militär signalspaning när vi ändå inte har en militär som kan möta eventuella hot och vad är poängen med polisiär signalspaning när våra poliser antingen är fastbundna vid sina skrivbord eller för gamla för operativ tjänst?

...ska vi starta en egen stat? :D

Anonym sa...

Violket Hån mot skattebetalatrna.

Dom ska betala för Hitlers ideologi.

Politker måste vara en bunt bra sinnesjuka jävlar helt klart

Anonym sa...

Ja en egen stat måste ju vara bättre, eller om inte iallafall riva riksdagen och införa Direkt Demokrati.

Detta är oacceptabelt helt enkelt.

Det är ju en krigsförklaring mot folket i bästa moussulini stil.

Anonym sa...

Jag har själv haft idén att komma med en rekommendation om vilka politiker man bör stryka. Det kräver lite arbete, men en hel del information går ju att hitta på riksdassvar.se. Allan Widman är definitivt en person som hamnar i toppen på en sådan lista. Problemet är, var man drar gränsen, för alla i alliansen röstade faktiskt ja till FRA, med undantag för Camilla Lindberg. Att bara rekommendera personer i oppositionen är nog inte smart.

Det är svårare att skapa en lista över personer som bör kryssas in. Jag litar helt enkelt inte på politiker som röstar på ett sätt och argumenterar på ett annat. Det finns en ökänd politiker i Centern som är ett utmärkt exempel på hur det kan gå.

Anonym sa...

Jag skall vara lite elak. Ibland tänker jag så här att det finns bloggare som blivit så fast i FRA-debatten som en alkoholist vid sin flaska. Det kanske behövs ett AA-FRA?

Anonym sa...


Frågan är om vi inte borde göra en anslagstavla på nätet och anslå alla riksdagsmän som måste väck.
En icke omvald politiker är en politiskt död politiker. Rädda demokratin. Stryk dom djävlarna.
Och omvänt. En positiv anslagstavla, där vi anslår riksdagsledamöter som sköter sitt jobb väl. Oavsett om de är för eller emot enskilda politiska frågor som FRA.


Jag ser flera problem med en "stryk de jävlarna"-lista.

För det första känns det föga produktivt att kalla folk för jävlar. Man kan tycka illa om den politik och de jävla lagförslag de röstar igenom men att dra slutsatsen att de är jävlar för det känns inte korrekt, inte heller är det konstruktivt att angripa person.

Det andra är att man genom att uppmana till bojkott av dessa personer bekräftar dem och faktiskt gör dem till mer viktiga personer än de är.

Bättre då med antingen en jämförelselista (röstade för/mot fra-lagarna, röstade för/mot IPRED osv).

Eller antingen en vitlista med föredömliga personer.

Jämförelselistan har den meriten att den låter folk tänka själva och inte skriver dem på näsan vilka personer de INTE ska rösta på.

Vitlistan har den meriten att den fokuserar på möjligheter och positiva drag hos de valbara.

Att bara uppmana till bojkott känns desperat och lite räddhågset eller uppgivet. Jag bjuder gärna på en kaffe för att pigga upp och trösta om vi skulle ha glädjen att få träffa varandra och diskutera detta närmare.

Vi kan inte bara tänka i omvända termer (stoppa, riv upp, stryk, bojkotta) utan bör även tänka konstruktivt positivt. Rösta in personer som vi känner bygger det samhälle vi innerst inne vill ha.

Det finns hela partier att rösta på om vi vill bygga samhällen för öppenhet och tillit men säkert kan vi skrapa fram åtskilliga gammelpolitiker ur gammelpartierna som har rätt kvaliteter. Om inte annat så förtjänar de positiva krafterna som finns kvar att åtminstone stödjas. Därför gillar jag stycket om "Folkpartister att stötta och hjälpa" bäst i ditt inlägg även om min röst hellre faller på ett parti med annat fokus än just fp.

Anonym sa...

JAG TROR DETTA ÄR NÅGOT SOM VI ALLA MÅSTE SE.

THE END OF AMERICA

http://www.youtube.com/watch?v=w01YgTiaFj4

Anonym sa...

Fra,Ipred,Acta.
Är detta en repetition av historian men i annan form?
Fängslad och dödad för sina politiska åsikter,för sin livsideologi,för sin frihet.
En Film Ni Alla måste måste se.

Ladda ner.
http://thepiratebay.org/torrent/4683933/Hunger.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS

Vem är terroristen ?
Sadisten till maktens väktare eller frihetskämpen medborgarkämpen?
Betydelsen av hungerstrejken var att fångarnas syfte deklareras som politiska fångar och inte att betraktas som brottslingar. The Washington Post dock rapporterat att det primära syftet med hungerstrejken var att skapa internationell publicitet.

Publicitet genom att dö och få livsgnistan släckt snarare.

Behandlas som djur utan värde och livet får inget värde.

Man kan lätt dra paraleller.

Enda orsaken man vill förbjuda fildelningen är pga den gör ungdomarna politiskt medvetna

Anonym sa...

Passar på att ge Allan ett exempel till på att slutkunderna får betala för "säkerheten":

Vid verkställande av dödsstraff i Kina får familjen till den avrättade betala kulan som användes vid avrättningen.

Gun Svensson sa...

När möjligheten att kryssa in kandidater infördes då togs möjligheten att stryka kandidater bort. Därför är enda möjligheten att klura ut vilka, som vi kan vara säkra på vill stå upp för integriteten, och bedriva en krysskampanj för dessa.

David sa...

Guh. Jo, den här aspekten, den med att allt ska raderas, har stört mig väldigt länge. Du formulerar det väldigt bra. Snyggt jobbat!

Lars-Erick Forsgren sa...

Du har kvicknat till Anders, ser jag.
Men Rikard och FarmorGun pekar på en del komplikationer.
Dels går det inte att stryka ngn, bara att kryssa. Dvs bara positiva val. Inte negativa.
Problemet är att det finns så få positiva val att göra. En eller ett halvdussin folkpartister t ex räcker inte, eftersom ingen finns i min valkrets. Om inte ngn mot förmodan skulla poppa upp den närmsta tiden.
Likaså i andra partier, och sossarnas motstånd mot FRA är ju mycket tveksamt och labilt, frånsett då hos brinnande idealister som Anders W och Johan W.
Att leta fram goda kandidater är alltså svårt och jobbigt, men i dagsläget det enda möjliga, om vi inte får tillräckligt många i dagens riksdag/alliansen att ändra sig i rätt riktning.

En "vit-lista" över folk att stötta...

Anders sa...

@ Alla.
Jag tror att jag använde 2 svordomar i min annars rätt väl hållna text.
Dessa två svordomar har väckt en del.

Pys på bara, men vi försöker hålla oss någorlunda inom ramen - så vi inte blir kontraproduktiva!

Jag tror nämligen det är nyttigt att få ur sig lite aggression.

Anders sa...

@ Farmorgun
@ Lars-Erick.

Jag uttryckte mig tyvärr lite oklart med vad jag menar med strykning.

När det gäller denna strykning av Allman vänder jag mig till sådana som är medlemmar i Folkpartiet och kan stryka honom från valbar plats.

Jag har själv gått med i SAP av en enda orsak - att kunna påverka denna amöba i positiv riktning.

Eftersom vi inte får stryka på valsedlarna längre måste vi vara med i det politiska parti, som vi antingen hatar - så att vi kan föreslå strykningar, eller någorlunda tycker om, så att vi kan föreslå de namn vi tycker är förtjänta att komma på valbar plats på en valsedel...

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. Mailar.
Kan inte stryka Allan Widman ens med medlemsskap i fp, han finns i ett annat län. Och häruppe finns ingen folkpartist i riksdagen. Svårt veta vad event kandidater till nästa val står, och f.ö. är det knappat troligt att fp erövrar ett mandat här igen, med dagens opinionssiffror. Jag måsta alltså agera på annat sätt. Indirekt. Och genom allmän "upplysande debatt" och påverkan.

Anders sa...

@Lars-Erick.
Jag förstår det läget.
Men just nu föds tanken i mig att vi inom alla partier måste börja nätverka.
Du som folkpartist får ta och stötta de goda i skåne, och se till att de petar Allan!!!

Jag får göra likadant i SAP

Anonym sa...

@Anders Widén:
Tack för en utomordentlig artikel Anders, den är vass som bara den och kan bara hålla med.
Vi måste satsa allt, för att förhindra en sådan utveckling. Det har på inget sätt, med partitillhörighet att göra.
Det är en fråga om våra demokratiska grunder.

Skall vi tillåta, att de raseras tack vare olika särintressen. Politiska som industriella. FRA-lagen, IPRED1 (2), eller ACTA?
Det tycker inte jag, att vi skall tillåta.

Anonym sa...

Ursäkta mitt stavande men talar för många språk, kanske sitter vid en knagglig keybord,och har alltid för bråttom.

Jag har åkt runt i lite olika kommuner och träffat lite bekanta idag.

En av dem sa till mig,, läste i aftonbladet häromdagen om höjda a kassor, varslingar, fra, ipred, acta osv osv.

Det var helt otroligt ,sa han, varje sida var späckad med en chock värre än den andra där man såg ens rättigheter sågas rätt itu.

Efter han läst tidningen satt han stilla i 10 minuter med händerna på huvudet och undrade,, Vafaan är det som håller på hända igentligen.?

Den dagen var det noga många i Sverige som fick sig en tankeställare sa han.

Hade senare på dagen kontakt med fler vänner och vi samlades och vi satt och filosoferade & chillade lite o stekte vilket ni vet staten anser livsfarlig. Livsfarligt för att diskrimineringslagar ska kunna upperätthållas med förlitandet att folk inte har samröre med varandra och inte känner till varandras åsikter + falsk kunskap (Indoktrinering)som göder på okunskapen. För att citera George W Bush som så fint inledde vårat Digitala fashist Hitler NWO kontrolsystem vi ser ta form idag på falska premisser som statsterrorism genom den icensatta wtc 911 ödeläggelsen ,hitlers rent mjöl i påsen argumentet efter han stack riksdagen i brand och att han anklagade partisaner & terrorister osv osv osv resten vet ni ju själva, och iallafall då kom vi fram till att.

Eftersom jag har lösningen på energikrisen och kan ersätta all fordons energikällor med min generator som slipper tankas, och kan även tillföra hus energi för boende , så har jag även en lösning på slutet på havsfisket/rovfisket , lösning på världens hunger,Arbetslösheten,öknens utbredning,mm,

Känner några mäktiga familjer som känner några mäktiga familjer som känner några mäktiga familjer.

Så nu är man inte ensam och kan tystas iallafall då jag gav ordet till mina vänner fick sprida ordet.


Så vi och spånade lite iallafall medans vi drack och åt lite mat.
Vi vill ju alla ha förändring till det bättre och på alla sätt för våra kommande ,vi ser ju alla att utvecklingen på många sätt är bakåtsträvande,, så vi har beslutat oss för att ta över jorden genom dess marknad och skapa förändring då våra stofiler till politiker inte ser längre än vad näsan gäller.
Eller så går vi i krig om någon försöker stoppa oss helt enkelt.

Lol ganska lustigt samma dag (Nu) kommer man hem och har fått brev från en som vill investera 15 miljoner pund i en av mina uppfinningar.

Sen kom man ju fram till frågan om sekretess,,hmhm osv så ens ideer skyddas och det lustigaste då var.

Hur ska vi kommunicera krypterat??

Jag fick förklara för min indiska partner att Industri Spionage har utvecklats till ett legalt tema i svenskt näringsliv och systemet.

Där ser man råttfällan förhindrar nyskapande på alla områden.

Folk är verkligen förvånansvärt smarta i detta land,, civilkurage som en daggmask, och handlingskraft som en sengångare.

Anonym sa...

Precis som Anders säger så måste vi i alla partier se till så att rätt namn står på valbar plats, och även i försöka motverka att fel personer alls finns på listorna. Tyvärr så är det ju så att partierna ett antal gånger har visat att de personer partiledningarna vill ha på listornas olika placeringar emellanåt hamnar där också. När fel person står på fel plats så har denna person ett ofantligt försprång jämfört med de som måste förlita sig på kryss.

Oavsett vilket så finns det bara ett sätt att åstadkomma denna typ av förändring, och det är genom att via sitt medlemskap försöka styra det hela i rätt riktning.

Anders sa...

@ Erik Hultin.
JA, vi måste ta i detta. Det kanske är både obekvämt och jobbigt, men vi måste.

Jag ska personligen prata ordentligt med mina riksdagsledamöter från länet i SAP.

Nu har jag redan pratat med Berit Andnor, Marie Nordén, Gunnar Sandberg. Alla har röstat emot.
I IPRED-frågan har jag ännu inte hunnit gnugga dem. Jo, Gunnar var och lyssnade när jag höll min föredragning, men han har inte förstått... Inte än.

Vi måste prata med våra riksdagsmän.
Håller de inte måttet måste vi börja kämpa för att byta ut dem.

Unknown sa...

Han hette Mussolini